OPINIONS

"Ανακάλυψαν" το βόλεϊ στον ΠΑΟΚ

"Ανακάλυψαν" το βόλεϊ στον ΠΑΟΚ
INTIME SPORTS

Ο Στέφανος Λεμονίδης γράφει για το Κύπελλο που κατέκτησε δίκαια ο ΠΑΟΚ στο βόλεϊ και τονίζει πως αναμένεται να παρακολουθήσουμε σπουδαίους τελικούς στη Volley League.

Ο ΠΑΟΚ είναι ένας σύλλογος που έχει ως προτεραιότητα το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ, αλλά σε μια κακή χρονιά...ανακάλυψε το βόλεϊ, όπου πήρε την πρώτη κούπα της ιστορίας του, παρότι δεν γέμισε ποτέ το κλειστό της Πυλαίας για την ομάδα του Γιάννη Καλμαζίδη.

Η Θεσσαλονίκη έβγαλε πολλούς και σπουδαίους βολεϊμπολίστες που έπαιξαν στις εθνικές ομάδες και ασχολιόταν με το βόλεϊ χάρη σε συλλόγους, όπως η ΧΑΝΘ, ο Δημόκριτος (κυπελλούχος), ο 'Εσπερος και ο Άρης, που έσπασε το μονοπώλιο του Ολυμπιακού και του Παναθηναικού το 1997, με προπονητή τον Κώστα Χαριτωνίδη και παίκτες τους Γκάνεφ, Κονσταντίνοφ, Παπακοσμά, Μούχλια, Μέλκα, Ναϊντένοφ. Οι "κιτρινόμαυροι" δεν είχαν συνέχεια, αφού το "κύκλωμα" Γιάννη Ιωαννίδη δεν άφηνε να ανθίσουν κι άλλα... λουλούδια στον ερασιτέχνη. Είχε προηγηθεί η περίοδος όπου όλη η Ελλάδα ήταν Άρης, χάρη στους Γκάλη-Γιαννάκη και τα άλλα παιδιά και ο Χαριτωνίδης είχε παράπονο ότι δεν τον άφησαν να χτίσει αυτοκρατορία στο φιλέ.

Τα σκήπτρα πήρε αργότερα ο Ηρακλής, που καλλιεργούσε μεθοδικά το βόλεϊ με πανελλήνιους τίτλους στις υποδομές, αλλά έφτασε στο πρώτο κύπελλο του το 2000 στην Πάτρα και μάλιστα με νίκη επί του Ολυμπιακού. Ακολούθησαν άλλα πέντε κύπελλα (2002, 2004, 2005, 2006, 2012) και ισάριθμα πρωταθλήματα (2002, 2005, 2007, 2008, 2012) με προπονητή τον Αλέκο Λεώνη και παίκτες όπως οι Μπολ, Στάνλεϊ, Γκιούρδας, Μπάεφ,. Έφτασε και σε τελικούς Τσάμπιονς Λιγκ και ο κόσμος του γέμισε την Πυλαία, τη Ρώμη και την Πράγα με ασύλληπτες για το άθλημα εκδρομές. Μεγάλη ομάδα τότε ο Ηρακλής. Το τελευταίο νταμπλ του το 2012 όμως με Σωτήρη Δρίκο και παίκτες τους Ντεσπέιν, Προύσαλη, Σμαραγδή, Χριστοφιδέλη, Στεφάνου, Κράβαρικ ήταν βουτηγμένο σε οικονομική παρακμή, αφού τα σκάνδαλα με τα εικονικά τιμολόγια έρχονταν με θόρυβο και του αφαίρεσαν ακόμη και το ΑΦΜ, ενώ αρκετοί παράγοντες του περιμένουν βαριές ποινές. Το πρωτάθλημα εξάλλου το πήρε στα χαρτιά, καθώς το σκορ των τελικών ήταν 2-2 και ο πέμπτος τελικός με τον Φοίνικα Σύρου δεν έγινε ποτέ, αν και μπορούσε να το κερδίσει η κυκλαδίτικη ομάδα, καθώς με υπαιτιότητα των οπαδών του Ηρακλή δεν ξεκίνησε ποτέ το ματς. Αθλητική και πολιτική ηγεσία συνηγόρησαν να πάει ο τίτλος στο "γηραιό", παρότι το τμήμα βόλεϊ και ο ερασιτέχνης μετρούσαν μέρες ζωής...

Όλα αυτά τα χρόνια ο ΠΑΟΚ παρακολουθούσε τους συμπολίτες του και ιδιαίτερα τον Ηρακλή να σαρώνουν τις κούπες στο βόλεϊ, αλλά δεν υπήρχε καμία ιδιαίτερη σπουδή για να τους συναγωνισθεί. Ο ερασιτέχνης όμως παρέμενε καθαρός οικονομικά και η ομάδα βόλεϊ έφτασε πριν από μερικά χρόνια ως τους ημιτελικούς με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό. Για πρώτη φορά εξάλλου πήγαν τότε 2500 οπαδοί του να δουν βόλεϊ. Πέρυσι όμως ένας παράγοντας που ασχολιόταν με το βόλεϊ, αλλά με το γυναικών, ο Γιώργος Ανδρέου, με τη συγκατάθεση του Θανάση Κατσαρή, πήρε την ομάδα στα χέρια του. Είχε κατακτήσει ένα πρωτάθλημα το 2003 με τον ιστορικό Φιλαθλητικό που δεν υπάρχει πλέον στον χάρτη.

Παρότι την περασμένη χρονιά άλλαζε τους προπονητές σαν τα πουκάμισα, φέτος εμπιστεύθηκε τον Γιάννη Καλμαζίδη, που είχε κατακτήσει τίτλους ως προπονητής με τον Ολυμπιακό και κράτησε στην Α1 ανδρών τον Παναθηναϊκό. Με μεθοδικές κινήσεις και αφού πήρε τον Βασίλη Κουρνέτα (τον άφησε ελεύθερο ο Ολυμπιακός λόγω ηλικίας και τον αντικατέστησε με τον Κώστα Προύσαλη) έχτισε πάνω στον 39χρονο πασαδόρο και έναν άλλο πρώην σταρ του ελληνικού βόλεϊ, τον Ερνάντο Γκόμες. Χωρίς μεγάλα λόγια απείλησε τον Ολυμπιακό στην Πυλαία, προηγήθηκε 2-0, αλλά έχασε 3-2. Εκεί πίστεψαν ότι μπορούν να κάνουν το μεγάλο άλμα και ενισχύθηκαν με τον Κουβανό Χιμένες και τον Βραζιλιάνο Ρανγκέλ. Με αυτούς κέρδισε μετά από σπουδαίο ματς 3-2 στο Ρέντη τον Ολυμπιακό και έδειξε τα δόντια του.

Κάπου εκεί εμφανίσθηκε και ο κόσμος του ΠΑΟΚ που ...ανακάλυψε το βόλεϊ και στο ματς με τον Εθνικό Αλεξανδρούπολης υπήρχαν 1000 άτομα στην Πυλαία. Στη Σύρο είχαμε το πρώτο κρας τεστ, τα μάτια των παικτών του ΠΑΟΚ γυάλιζαν, σε αντίθεση με αυτά των Ολυμπιακών και πήραν δίκαια την πρώτη κούπα της ιστορίας τους, ονειρευόμενοι να ακολουθήσουν τα χνάρια του Ηρακλή. Ο κόσμος του αφυπνίσθηκε, η πρώτη θέση της κανονικής περιόδου είναι πολύ κοντά και προμηνύονται μεγάλοι τελικοί με αντίπαλο τον Ολυμπιακό και την Πυλαία να ανοίγει διάπλατα τις πύλες της μετά το μπάσκετ και στο βόλεϊ.

Την πρώτη γεύση αναμένεται να την πάρουμε στο αεροδρόμιο Μακεδονία το μεσημέρι της Δευτέρας, στην υποδοχή των Κυπελλούχων και έπεται συνέχεια στα πλέι οφ, όπου η διοίκηση του ΠΑΟΚ ευελπισθεί σε sold out. Φυσικά δεν θα έχουν εύκολο έργο, αφού ο Ολυμπιακός δεν θα παραδοθεί άνευ όρων και όπως απέδειξε και στο παρελθόν έσπασε πολλάκις την έδρα του Παναθηναϊκού σε τελικούς. Με μια μικρή διαφορά. Τότε είχε προπονητή τον Γιάννη Καλμαζίδη, που τώρα είναι στον πάγκο του ΠΑΟΚ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ