OPINIONS

Άσπρη μέρα, ούτε με χιόνι

ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ - ΑΕΚ (Eurokinissi Sports / ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ)
ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ - ΑΕΚ (Eurokinissi Sports / ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ) EUROKINISSI SPORTS

Ο Κώστας Τσίλης γράφει για την ΑΕΚ που δεν μπορεί να αλλάξει την μοίρα της και τον Μοράις που επιμένει να μην προσπαθεί καν να αλλάξει την δική του μοίρα.

Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Αφού η ΑΕΚ δεν μπορεί να δει άσπρη μέρα ούτε σε απόγευμα γεμάτο χιόνι και σε ματς που ο Πέκχαρτ πετυχαίνει δυο γκολ, τότε δεν ξέρω που και σε τι μπορεί να ελπίζει. Και βέβαια για να είμαστε και δίκαιοι, ο Τσέχος φορ είναι το μοναδικό στοιχείο… προόδου στην ΑΕΚ εδώ και τρεις μήνες.

Διότι σ’ όλα τα υπόλοιπα, πηγαίνει κάθε φορά και πιο κάτω. Πλέον είναι ξεκάθαρο πως δεν μπορεί να αλλάξει την μοίρα της. Προφανώς αυτό συμβαίνει για περισσότερους από έναν λόγους που ξεκινούν από την κορυφή την κορυφή της πυραμίδας του οργανισμού που λέγεται ΑΕΚ και κατεβαίνουν προς το κάτω.

Βεβαίως είναι πλέον ξεκάθαρο πως έχει έναν προπονητή στον πάγκο της, που αρνείται να κάνει την ήσσονα προσπάθεια για να αλλάξει την δική του μοίρα (αν καταφέρει και μείνει στον πάγκο με δυο ήττες, πέντε ισοπαλίες και δυο νίκες σε εννέα ματς πρωταθλήματος θα τον επικηρύξουν προκάτοχοι του που απολύθηκαν με απείρως καλύτερα αποτελέσματα), αλλά και την μοίρα της ΑΕΚ. Ο Μοράις πήγε στην Τρίπολη και έκανε τα ίδια λάθη, που τρεις μέρες πριν, του κόστισαν την ισοπαλία στο ΟΑΚΑ με τον Παναιτωλικό. Και που ίδιος δημοσίως είχε εμμέσως πλην σαφώς παραδεχθεί.

Πρώτος ο Πορτογάλος είχε πει μετά το ματς της προηγούμενης Τετάρτης, πως ίσως το 4-3-3 να μην λειτουργεί καλά. Και πήγε κανονικά, ευθεία, με το 4-3-3 στην Τρίπολη. Είχε εγκλωβισμένο στα άκρα της επίθεσης τον Μάνταλο στο ματς με τον Παναιτωλικό και πιθανόν για να εμπεδώσουμε όλοι πόσο πολύ εγκλωβίζεται σ’ αυτή την θέση ο αρχηγός, ο Μοράις τον ξαναέβαλε εκεί και στην Τρίπολη. Είδε ο Πορτογάλος στο παιχνίδι με τον Παναιτωλικό πως ο Αϊντάρεβιτς είναι ένας μέσος που έχει μεν καλή τεχνική κατάρτιση, αλλά δεν έχει καθόλου τρεξίματα. Και για να στρώσει χαρακτήρα, τον έβαλε σ’ ένα ματς όπως αυτό της Τρίπολης, που κατ’ εξοχήν χρειαζόταν τρεξίματα στη μεσαία γραμμή. Και φυσικά ο Σουηδός έπαιζε σαν βαλσαμωμένος σ’ όλο το πρώτο ημίχρονο.

Για να μην έχουμε την παραμικρή ψευδαίσθηση, η ΑΕΚ προηγήθηκε στο σκορ στο πρώτο ημίχρονο, αποκλειστικά και μόνο χάρη στην έμπνευση του Χριστοδουλόπουλου να στείλει μπαλιά διαβήτη και στην εξαιρετική εκτέλεση του Πέκχαρτ. Κατά τα άλλα, φέξε μου και γλίστρησα (ν). Στην κυριολεξία, λόγω και του τερέν. Η έμπνευση του Λάζαρου και εκτέλεση του Τσέχου έφεραν το πρώτο γκολ, αλλά ο Μοράις έσπευσε πριν τα μισά του δευτέρου ημιχρόνου να πάρει στον πάγκο τον Λάζαρο. Απορώ πως του γλίτωσε και ο Πέκχαρτ και δεν έγινε και αυτός αλλαγή. Άλλωστε ο Μοράις έχει αρχίσει να χάνει εντελώς την επαφή του με την ποδοσφαιρική λογική. Δυο ποιοτικούς παίκτες έχει που μπορούν να το καλύψουν τα δυο άκρα (Λάζαρος, Πατίτο), αλλά το έχει σε κακό να τους βάλει και τους δυο μαζί. Πάντα η μια πλευρά πρέπει να είναι άδεια. Τάμα. Ένα μηχανάκι έχει για να δώσει τρεξίματα στη μεσαία γραμμή (Γαλανόπουλο) και τον είχε τυλιγμένο στην κουβέρτα στον πάγκο. Και ένα σύστημα έχει παραδεχθεί και δημοσίως ο ίδιος πως δεν μπορεί να λειτουργήσει (4-3-3) και αυτό επιμένει να εφαρμόζει.

Για να εξηγούμαστε και να μην παρεξηγούμαστε, φυσικά και δεν φταίει μόνο ο Μοράις για το γεγονός πως η ΑΕΚ δεν μπορεί να δει μια άσπρη μέρα ούτε και με το χιόνι. Άλλωστε τα παιδιά της Οριτζιναλ, που βρήκαν και τα λεφτά (που δεν τους περισσεύουν) και το κουράγιο (που δεν το έχουν πολλοί) να πάνε στην Τρίπολη μ’ αυτές τις συνθήκες και μετά απ’ όλα όσα έχουν συμβεί με την ομάδα, έβγαλαν πανό διαμαρτυρίας που απευθυνόταν αλλού και όχι στον Μοράις. Όμως ο Πορτογάλος είναι ο προπονητής. Και είναι ηλίου φαεινότερο πως με ευθύνη προπονητή, η ΑΕΚ δεν κάνει τίποτα απολύτως για να αλλάξει την μοίρα της, εδώ και περίπου έναν μήνα. Ίσως δεν μπορεί ο Μοράις να κάνει τίποτα. Ίσως η πίεση τον έχει μπλοκάρει. Ίσως δεν έχει την πείρα να διαχειριστεί τόσο ακραίες καταστάσεις. Ίσως όλα αυτά μαζί. Πάντως πλέον είναι απολύτως ξεκάθαρο, πως ο Πορτογάλος είναι ένα στοίχημα που χάθηκε. Ο Μοράις δεν μπορεί να το γυρίσει το παιχνίδι, διότι δεν δείχνει να κάνει και τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση.

Και πάμε παρακάτω. Προφανώς η κατάσταση έχει φτάσει στο μη περαιτέρω. Προφανώς η ΑΕΚ χρειάζεται να εκπονήσει εδώ και τώρα και όχι χθες ένα πλάνο επόμενης μέρας ή αν προτιμάτε επόμενης σεζόν. Όμως είναι δεδομένο, πως αυτό το πλάνο, θα πρέπει να ξεκινά από τον προπονητή. Επομένως αυτό από μόνο του, ίσως οδηγήσει και τις εξελίξεις. Παρόλο που υπάρχουν μπροστά ματς ανά δυο μέρες και παρόλο που δεδομένα η ΑΕΚ είναι αυτή την στιγμή μπλοκαρισμένη ως προς τις επιλογές του πάγκου. Αν θέλει να φτιάξει από τώρα ένα πλάνο για να προχωρήσει, θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και προπονητή. Ίσως μάλιστα θα πρέπει δει τι θα κάνει με προπονητή, απλώς και μόνο για να μπει φρένο σ’ αυτή την κατηφόρα.

Photo credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ