OPINIONS

Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια

Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια

Ο Κώστας Καίσαρης με αφορμή το Πανιώνιος-ΑΕΚ 1-0 ανατρέχει στη ρίζα του αγωνιστικού "κακού". Ταυτόχρονα επισημαίνει την έμμεση εκπαραθύρωση του Θωμά Μαύρου μέσω της απόλυσης-Βλάχου.

Σ' ένα βράδυ έφυγαν από την ΑΕΚ ο πρόεδρος, ο προπονητής και ο γενικός αρχηγός. Το κακό είναι ότι δεν μπορούν να φύγουν οι ποδοσφαιριστές. Όπως επίσης δεν μπορούν να φύγουν και τα χρέη.

Πριν απ' όλα αυτά όμως υπάρχει το ματς στη Νέα Σμύρνη.

Το 'βλεπα σε καφετέρια με δύο φίλους Αεκτζήδες. Κάνει νωρίς το 1-0 ο Πανιώνιος, με την ΑΕΚ αλλά και το παιχνίδι γενικότερα, να μην βλέπονται με τίποτα. Ιώβεια υπομονή έπρεπε να έχεις. Εγώ που έπρεπε να το δω λόγω δουλειάς και οι άλλοι δύο λόγω οπαδικής ιδιότητας. Με τον έναν εύλογα να γκρινιάζει και τον άλλον να αναρωτιέται:

"Μα δεν θα ήταν καλύτερα να είχαμε πέσει στη Δέλτα Εθνική; Και από τα χρέη θα είχαμε γλιτώσει και από αυτό το θέαμα. Κάθε χρόνο θα κάναμε πρωταθλητισμό".

Με τα πολλά, εκεί γύρω στο 30', λες και ήταν συνεννοημένοι, λένε στο μαγαζί:

"Να σου πω κάτι, αφού μονάχοι είμαστε. Εχει κανένα άλλο ματς τώρα η τηλεόραση; Αυτό το πράμα δεν αντέχεται με τίποτα. Άλλαξέ το".

Και το άλλαξε. Εβαλε το Βέρντερ-Μπαγερν. που ήταν στο 60'. Στο 0-0 η μπάλα πάνω κάτω και η κάθε επίθεση, ειδικά της Μπάγερν, να είναι μισό γκολ. Μέχρι που το έβαλε αυτός ο Γκουστάβο. Γκολάρα. Παστέλι με σουτ έξω από την περιοχή.

Τόσα χρόνια μπάλα, δεν μου έχει ξανατύχει

Κάποιοι όταν χάνει η ομάδα τους φεύγουν νωρίτερα από το γήπεδο. Λίγο πριν ή λίγο μετά το 80'. Επειδή δεν αντέχουν να βλέπουν τη διαφαινόμενη ήττα. Στην πρώτη μισή ώρα όμως δεν έχει ξαναγίνει. Ήταν όμως- για μια ακόμη φορά- τόσο κακή ΑΕΚ, που αν είσαι οπαδός της, δεν αντέχεις. Δεν μπορείς να βλέπεις αυτό το θέαμα.

Ούτε άλλαξε τίποτα από το 60' και μετά όταν η εικόνα της τηλεόρασης επέστρεψε στη Νέα Σμύρνη. Και μέχρι σήμερα να παιζόταν το ματς, γκολ η ΑΕΚ δεν θα έβαζε. Ούτε έχασε κάποια ευκαιρία. Και δεν έχουν καμία ευθύνη αυτά τα παιδιά: Τόσο μπορούνε, τόσο παίζουνε. Ούτε θέμα αδιαφορίας είναι, ούτε μπορεί να μιλήσει κανείς για έλλειψη προσπάθειας και θέλησης. Στα τόσα προβλήματα του καλοκαιριού, ήρθε προστεθεί και το αγωνιστικό.

Με τη ανάγκη να πουληθούν όσοι ποδοσφαιριστές μπορούσαν να φέρουν λεφτά, σε συνδυασμό με τιις αποχωρήσεις των Γεωργέα, Καφέ, Λυμπερόπουλου, Δέλλα, η ΑΕΚ έπρεπε να φτιάξει μια καινούρια ομάδα από την αρχή. Με φτηνά υλικά. Αυτοί που ανέλαβαν αυτή τη δουλειά, πέρα από την άγνοια κινδύνου, δεν είχαν και την στοιχειώδη εμπειρία.

Αντί να βρει πρώτα 2-3 έμπειρους

Καταρχήν ο Βαγγέλης Βλάχος σαν προπονητής. Αντί οι πρώτες του επιλογές να είναι 2-3 έμπειροι ποδοσφαιριστές που θα αποτελούσαν την ραχοκοκκαλιά της 11άδας, έφτιαξε μια ομάδα με παιδάκια. Ο Μάυρος είχε διαφορετική άποψη (όταν είχε προσεγγίσει τους Μόρα, Μάντζιο) αλλά τελικά συμβιβάστηκε με τις επιλογές Βλάχου.

Μηδενική τέλος ήταν η συνεισφορά του Τσιάρτα που ξεκίνησε να μάθει την τέχνη του τεχνικού διευθυντή στο κεφάλι του Κασίδη. Οι Γιάγκο, Κορδέρο που έφερε, και ακριβοί είναι και δεν μπορούν να έχουν ουσιαστική προσφορά. Η ΑΕΚ, για τα δεδομένα της εποχής, αλλά και για τις δικές τις δυνατότητες, σκόρπισε πολλά λεφτά το καλοκαίρι. Αντί να στραφούν σε ελεύθερους και έμπειρους παίχτες, έδωσαν 430.000 ευρώ σε ομάδες για να αγοράσουν ποδοσφαιριστές σαν τον Κατσικοκέρη, τον Κατίδη και τον Φουρτάδο.

Δεν είναι φτηνή η ομάδα της ΑΕΚ. Πανάκριβη είναι για την οικονομική της κατάσταση. Με τις αμαρτίες που κουβαλάνε (Γκερέιρο κλπ) το μπάτζετ είναι στα 4,5 εκατ. ευρώ, με αυτό του ΠΑΟΚ να είναι 500.000 ευρώ πιο φτηνό. Έχουν καμία σχέση οι δύο ομάδες; Στα 3,5 εκατ. είναι του Ατρομήτου, στο 1,5 του Πανιωνίου, στο 1,2 του Λεβαδειακού.

Θέλουν "σκότωμα"

Με βάση τα παραπάνω νούμερα, Μαύρος-Βλάχος-Τσιάρτας "θέλουν σκότωμα". Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει και τις προθέσεις και την προσπάθεια του Μαύρου. Οντας όμως σαν άνθρωπος του ποδοσφαίρου, όφειλε να είχε κάνει καλύτερες επιλογές.

Κάπως έτσι, σε συνδυασμό με το άδειασμα από το ΔΣ, που τον περίμενε στη γωνία, κάηκε για την ΑΕΚ, το κεφάλαιο που ακούει στο όνομα Θωμάς Μαύρος. Από το καλοκαίρι άλλωστε ο Κασνακίδης εξέφραζε δεξιά και αριστερά τη δυσφορία του: "Εφυγα εγώ από το Συμβούλιο για να έρθει κάποιος Μαύρος". Και αυτός ακριβώς ήταν ο στόχος. Με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια. Καθαρίζουμε τον Βλάχο, οδηγούμε αυτόματα τον Μαύρο στην παραίτηση και γινόμαστε πάλι το κουμάντο.

Ο αγωνιστικός Γολγοθάς που έχει να τραβήξει η ΑΕΚ, πέρα από τον οικονομικό, είναι ορατός. Στην προκειμένη περίπτωση δεν έχουμε να κάνουμε με μια διοικητική και αγωνιστική κρίση, όπως πχ στον ΠΑΟΚ με τον Ζαγοράκη.

Η ΑΕΚ ήταν ήδη με την αγχόνη στο λαιμό...

...πάταγε με τις μύτες στο τραπεζάκι και άρχιζε να το χάνει κάτω από τα πόδια της. Και ο Κλιντ Ισγουντ να σημαδεύει το σκοινί, να πυροβολεί και να το σπάει την τελευταία στιγμή, εμφανίζεται μόνο στις ταινίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ