OPINIONS

Στα λέω καλά; Στα εξηγώ καλά;

Η σεμνή τελετή έλαβε τέλος. Ο Νόμος-Κοντονή, έγινε κουρελόχαρτο και ο Κώστας Καίσαρης γράφει γι' αυτά που τράβηξαν οι κουτόφραγκοι της ΟΥΕΦΑ με τον Έλληνα Υπουργό.

... Σκέψου, τι τραβάνε, αυτή η Μέρκελ κι αυτός ο Σόιμπλε. Μέχρι που από τα νεύρα του, ο Βόλφανγκ, θα σηκωθεί από το καροτσάκι και θα περπατήσει... Αυτά λέγανε στην ΟΥΕΦΑ όλες αυτές τις μέρες που είχανε την τιμή να γνωρίσουνε τον Σιορ Κοντονή, και να διαπραγματευθούν μαζί του: "Σκέψου, τι γίνεται στην άλλη διαπραγμάτευση, που είναι και λίαν σοβαρή".

Δεν είναι μόνο οι Έλληνες της ΟΥΕΦΑ: Θόδωρος, Πατρίκ και λοιποί που όφειλαν, εκ της θέσεως τους να είναι διακριτικοί. Είναι και οι πάσης φύσεως και ράτσας, αλλοδαποί. Αξιωματούχοι, στελέχοι και απλοί υπάλληλοι. Και δεν πρόκειται για τίποτα χθεσινούς. Χρόνια στο κουρμπέτι. Η δουλεία τους είναι το νταραβέρι και πολλά έχουν δει τα μάτια τους. Μολδαβούς, Αζέρους, Σκοπιανούς, Αλβανούς όλες τις φυλές του Ισραήλ.

Ο Κοντονής όλες αυτές τις μέρες, τους προκαλούσε τρόμο. Του τα λέγανε του τα εξηγούσανε όπως ο Αλέφαντος στο Λυκουρόπουλο, αλλά αυτός δεν καταλάβαινε Χριστό: " Μεσιέ Κοντονής, έχεις βάλει στο Νόμο μια διάταξη, που λέει ότι σε περιπτώσεις, σοβαρών επεισοδίων, ο Υπουργός, έχει το δικαίωμα να απαγορεύει τη συμμετοχή των ελληνικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Παράδειγμα. Παίζουν το Σάββατο Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός. Γίνονται φοβερά και τρομερά επεισόδια. Την Τρίτη είναι ματς για το Τσάμπιονς Λιγκ Ολυμπιακός - Ρεάλ Μαδρίτης, και την Πέμπτη, Παναθηναϊκός - Λίβερπουλ για το Γιουρόπα Λιγκ. Θα έρθεις εσύ, ή ο επόμενος Υπουργός και θα πεις, ούτε ο Ολυμπιακός θα παίξει για το Τσάμπιονς Λιγκ, ούτε ο Παναθηναϊκός για το Γιουρόπα Λιγκ.

Και μετά συγχωρήσεως, Μεσιέ Κοντονής, θες να μας κάνει τις δύο διοργανώσεις, όπως λένε και οι Γάλλοι μπορντέλο; Εμείς, έχουμε ένα προϊόν, που ήδη το έχουμε πουλήσει. Τι θα κάνουμε; Έχουν πουληθεί εισιτήρια, έχουν πουληθεί τηλεοπτικές μεταδόσεις.

Και θα ανοίξει μετά η όρεξη σε κάθε Υπουργό, είτε Έλληνας, είναι αυτός, είτε Βέλγος, είτε Αλβανός, να βγάζει κάθε φορά φιρμάνι, ποια παιχνίδια θα γίνουνε και ποια δεν θα γίνουνε. Απ' ότι ξέρουμε, οι Έλληνες με την επανάσταση που κάνανε το 1821, τους καταργήσανε τους Πασάδες με τα φιρμάνια. Θα τους βάλουμε τώρα εμείς, χαβαλέδες στο κεφάλι μας; Πως την βλέπεις την δουλειά".

Βάλτα εσύ όμως με τον Κοντονή. Να μην καταλαβαίνει τίποτα και να θέλει ντε και καλά να κάνει το δικό του. Να επιμένει και να τους λέει, "να το φτιάξουμε έτσι, ώστε ο αποκλεισμός από την Ευρώπη, να γίνεται, ύστερα από μεταξύ μας συνεννόηση". Να μην καταλαβαίνει ότι ένα και ένα κάνουν δύο.

Κι όχι μόνο αυτό: Άλλα να τους λέει το βράδυ και άλλα την άλλη ημέρα το πρωϊ. Τη μία τους έλεγε ΟΚ την άλλη έκανε στροφή 180 μοιρών. Μέχρι που καβάλησε το αεροπλάνο και πήγε μόνος του και απρόσκλητος στην Ζυρίχη, για να διαπραγματευθεί με τους υπαλλήλους της ΟΥΕΦΑ.

Ο υπερήφανος Έλληνας Υπουργός, να κάνει παζάρια, με το προσωπικό. Να έχουνε βάλει κάτω το Νομοσχέδιο και το υπαλληλικό προσωπικό της ΟΥΕΦΑ, να μουτζουρώνει με στυλό τις παραγράφους και τα άρθρα που διαφωνούσε: Aυτό περνάει, αυτό δεν περνάει.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: H σεμνή τελετή να λήξει, την Δευτέρα το βράδυ. Έφαγε τις σφαλιάρες του, τρόπος του λέγειν ο Κοντονής και γύρισε με τον μουτζουρωμένο Νόμο τα πίσω μπρος. Κολώνει όμως το ιππικό: "Ειμαστε υπερήφανοι για το αποτέλεσμα. Θέλω να ευχαριστήσω την ΟΥΕΦΑ και τη ΦΙΦΑ για το συνεχή διάλογο που είχαμε με πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης, ειλικρίνειας και καλής πίστης...".

Θα μου πείτε τώρα, πολιτικός είναι. Η δουλειά του, είναι να λέει ψέματα. Τόσα ψέματα, όμως και με τόση μεγάλη ευκολία; Για ποιους λόγους δηλαδή είναι υπερήφανος; Επειδή ο Νόμος, που έχει καταθέσει στην Βουλή, έγινε κουρελόχαρτο;

- Η απαγόρευση συμμετοχής στην Ευρώπη δεν πέρασε.

- Τα πρόστιμα 25 εκατομμυρίων στις ομάδες και 500.000 σε εφημερίδες και ραδιόφωνα δεν περάσανε.

- Η δυνατότητα του Υπουργού, να μεταθέτει χρονικά, υπόπτους λόγω στοιχηματισμού αγώνες, δεν πέρασε.

Τι πέρασε; Ότι οι Πειθαρχικές Επιτροπές στο Ποδόσφαιρο, θα στελεχώνονται από τακτικούς δικαστές. Όπως στο μπάσκετ και στο Χάντμπολ. Που δεν κουνιέται φύλλο. Δεν ρίχνουνε κέρματα και καπνογόνα. Δεν μπουκάρουνε μέσα, δεν διακόπτονται τα παιχνίδια όπως στον τελικό ΑΕΚ-ΠΑΟΚ στο χάντμπολ.

Και αν καμιά φορά κάποιος παραφερθεί, κάνει μια δήλωση, σαν τον Δ. Γιαννακόπουλο, ότι "όλα αυτά δεν με εκφράζουνε" και No problem. Σκέψου δηλαδή να μην είχε το μπάσκετ τακτικούς δικαστές. Με μπαζούκας θα είχανε ρίξει την πόρτα των αποδυτηρίων του Ολυμπιακού, για να βγει έξω, ο ελεεινός Σπανούλης.

Δεν νομίζω ωστόσο ότι ξεμπλέξαμε με τον Κοντονή. Αυτά είναι να μην αρχίσουνε. Άπαξ και αρχίσουνε, δεν σταματάνε. Σιγά, που θα κάτσει ήσυχος ο Κοντονής. Είναι δυνατόν, να περάσει έστω και μια μέρα, χωρίς να μιλήσει; Χωρίς να κάνει δηλώσεις;

Κάτι θα βρει, για να μπερδευτεί, να τα μπερδέψει και στο τέλος να πει "είμαι υπερήφανος". Με τους Μουζαχεντίν της κοινής γνώμης να βαράνε το δικό τους βιολί: Παναθηναϊκοί, ΑΕΚτζήδες, ΠΑΟΚτζήδες, "όρμα Κοντονή και κάντους όλους μια μπουκιά". Από το κάνουνε κουμπάντο ο Ολυμπιακός και η εγκληματική οργάνωση χίλιες φορές να γίνουν όλα στάχτη και μπούρμπερι.

Οι Ολυμπιακοί, αντίθετα, πυρ και μανία με τον Κοντονή, ότι είναι άσχετος και επικίνδυνος. Πράγματι, Μαρινάκης και όλοι όσοι με τον Μαρινάκη είναι κόντρα στον Κοντονή. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όσοι είναι κόντρα στον Κοντονή είναι βαλτοί από τον Μαρινάκη,. Ότι εντάσσονται στη κατηγορία, "μόνο ο Μαρινάκης επενδύει, κι όλοι οι άλλοι που δεν βάζουνε φράγκο στο ποδόσφαιρο δεν έχουνε δικαίωμα δια να ομιλούν".

Πέρα από το οπαδικό πάθος και τα συμφέροντα υπάρχει η κοινή λογική. Και πολύ περισσότερο μάλιστα όταν το φαινόμενο-Κοντονής, δεν είναι κανένα καινούργιο φρούτο. Τα ίδια είχε κάνει ο Λιάνης πριν είκοσι χρόνια. Τα ίδια ο Φλωρίδης πριν δεκαπέντε τα ίδια ο Ορφανός πριν δέκα.

Κι όλοι σπάσανε τα μούτρα τους. Να σπρώχνουνε με τα δύο χέρια τον τοίχο της ΟΥΕΦΑ για να τον ρίξουνε και να τον γκρεμίσουνε κι ο Καίσαρης να γράφει και ξεναγράφει ότι ο τοίχος δεν πρόκειται να πέσει με τίποτα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ