OPINIONS

Παραποδόσφαιρο

Παραποδόσφαιρο

Τι σχέση έχουν ο Τσαουσέσκου, η Αλίκη Βουγιουκλάκη και ο Μάρκος Σεφερλής με το πρωτάθλημα της Σούπερλιγκ που αρχίζει το Σάββατο; Ο Κώστας Καίσαρης έχει τις απαντήσεις.

Ερώτηση: Τι σχέση μπορεί να έχει το μνημείο του άγνωστου στρατιώτη με το πρωτάθλημα της Σούπερλιγκ; Μην βιαζόμαστε. Η απάντηση θα έρθει σιγά-σιγά. Αφορμή ήταν η παράκληση της αξιότιμης διεύθυνσης του Sport24.gr: "Κώστα, γράψε κάτι για το πρωτάθλημα που αρχίζει το Σάββατο".

Αμέσως, λοιπόν, μου έκανε κλικ η μαρμάρινη πλάκα στο μνημείο του "άγνωστου στρατιώτη" στο Σύνταγμα. Όπου πέρα από τον νεκρό πολεμιστή, που στο αριστερό του χέρι κρατάει την απίδια, υπάρχουν στον τοίχο χαραγμένα σε ενότητες τα ονόματα τόπων που έδωσε πολύνεκρες μάχες ο ελληνικός στρατός στη νεότερη ιστορία:

-Μόροβα, Κορυτσά, Πίνδος, Καλαμάς, Τρεμπεσίνα, Αργυρόκαστρο, Καλπάκι...

Στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αντίθετα, τα ονόματα των "νεκρών στρατιωτών" είναι γνωστά. Πασίγνωστα:

-ΑΕΚ, Άρης, Ηρακλής, Λάρισα

Όπως είναι γνωστά και τα πεδία των μαχών. Όχι τα ονόματα πόλεων, όπως στους κανονικούς στρατιώτες, αλλά ονόματα Σταδίων και γηπέδων, όπου διεξάγονται οι ποδοσφαιρικές μάχες. Γήπεδα με ιστορία, που έχουν παίξει ομαδάρες και παιχταράδες:

-Ολυμπιακό Στάδιο, Κλεάνθης Βικελίδης, Καυταντζόγλειο Στάδιο, Αλκαζάρ, Νέα Φιλαδέλφεια, που έχει κατεδαφιστεί. Όπως και το AEL FC ARENA του Πηλαδάκη, που είναι κλειστό.

Γήπεδα με τεράστια ποδοσφαιρική ιστορία, που είναι πλέον εκτός Σούπερλιγκ. Εκτός Α' Εθνικής, όπως τη λέγαμε παλιά. (Ή που δεν υπάρχουν όπως της Νέας Φιλαδέλφειας). Γήπεδα που έχουν γίνει παιχνιδάρες. Γήπεδα που γεμίζανε από 70 και 50.000 κόσμο που σε σχέση με το παρελθόν είναι νεκρά.

Παίξε στον Stoiximan ειδικά στοιχήματα στη Superleague

Κακό πράμα ο Μιθριδατισμός. Λίγο-λίγο ακόμα και το πιο σκληρό δηλητήριο το συνηθίζεις.Έτσι και στο ποδόσφαιρο. Συνηθίζεις το κακό θέαμα. Συνηθίζεις τα άδεια γήπεδα. Συνηθίζουν οι οπαδοί του Παναθηναϊκού, να είναι οι στόχοι της ομάδας μέχρι την 2η θέση. Συνηθίζουν οι οπαδοί του ΠΑΟΚ, χωρίς τίτλους.

Το καλοκαίρι του 2011 υποβιβάστηκαν η Λάρισα (αγωνιστικά) και ο Ηρακλής για τις πλαστές ενημερότητες. Πέρυσι έπεσε η ΑΕΚ. Εφέτος ο Άρης.

Οι μεγάλες ομαδες

Επτά είναι οι θεωρούμενες μεγάλες ομάδες στο ελληνικό ποδόσφαιρο: Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ από την Αθήνα, ΠΑΟΚ, Άρης, Ηρακλής από τη Θεσσαλονίκη και η Λάρισα η μοναδική επαρχιακή που έχει κατακτήσει πρωτάθλημα. Κι από αυτές είναι στη Σούπερλιγκ μόνο οι τρεις: Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ. Κάτω δηλαδή από 50%. Κάθε ομάδα έχει τη δική της μικρή ή μεγάλη ιστορία. Κάθε ομάδα έχει τους πολλούς ή τους λίγους οπαδούς της. Κάθε ομάδα για να φτάσει να παίξει στη Σούπερλιγκ, έχει κάνει την προσπάθεια της που είναι άξια σεβασμού. Στο ποδόσφαιρο, όμως, υπάρχει και η φανέλα. Που έχει το δικό της ειδικό βάρος.

Συμπαθέστατη η Καλλονή. Αυτό που έκανε στην περυσινή σεζόν δεν έχει ξαναγίνει. Το ειδικό βάρος του Άρη, όμως, σε σχέση με το δικό της είναι 90-10. Στο 90-10 είναι επίσης ο συσχετισμός του Ηρακλή με τον Πλατανιά. Κάπου εκεί κοντά είναι το αποτέλεσμα να βάλεις στη ζυγαριά Λάρισα και Πανθρακικό. Αν βάλεις βέβαια δίπλα στην ΑΕΚ την Κασιόπη κινδυνεύεις να φας ξύλο.

Σιγά-σιγά λοιπόν (Μιθριδατισμός γαρ) συνηθίσαμε όλοι αυτό το ψευτοπρωτάθλημα, Έφυγαν οι πρωταγωνιστές και έμειναν οι κομπάρσοι.

Όπως αντίστοιχη είναι η φθορά στο θέατρο. Κάποτε υπήρχαν θίασοι με πρωταγωνιστές. Ο Χορν. Η Λαμπέτη. Η Βουγιουκλάκη. Η Καρέζη. Ο Βασίλης Διαμαντόπουλος. Τεράστιοι κωμικοί, όπως Αυλωνίτης, Ρίζος, Φωτόπουλος.

Σήμερα κυριαρχούν ο Παπακαλιάτης, ο Καπουτζίδης και ο Σεφερλής. Έτσι και στο ποδόσφαιρο. Ο Ηρακλής του Χατζηπαναγή ο Άρης του Κούη και του Φοιρού, η Λάρισα του Καραπιάλη και του Μητσιμπόνα ανήκουν οριστικά και αμετάκλητα στο παρελθόν.

Η ΑΕΚ θα ανέβει στη Σούπερλιγκ, αλλά για να ξαναγίνει ΑΕΚ θέλει πολλά λεφτά το χρόνο. Τα λεφτά λείπουν και από τον Παναθηναϊκό, ενώ ο Σαββίδης στον ΠΑΟΚ και χρωστάει και δεν ξέρει ακόμα τι θέλει.

Απόδοση για τον δεύτερο

Κάθε καλοκαίρι οι στοιχηματικές εταιρίες βγάζουν αποδόσεις για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Στην Ελλάδα ο Ολυμπιακός ξεκίνησε με 1.16 και πριν αρχίσει το πρωτάθλημα έπεσε στο 1.05. Θα πει κάποιος και στη Γερμανία η Μπάγερν ξεκίνησε πιο κάτω από το 1.10 κι έχει πέσει τώρα στο 1.08.

Στη Γερμανία, ωστόσο, η Μπάγερν κάπου-κάπου το χάνει το πρωτάθλημα. Ο Ολυμπιακός στα τελευταία 18 χρόνια από την περίοδο 1996-1997 μέχρι σήμερα έχει πάρει 16 στα 18! Ούτε με την Στεάουα του Τσαουσέσκου δεν γινότανε αυτό, ουτε στη Βουλγαρία επί Ζίβκοφ με την ΤΣΣΚΑ. Όσο για τη Μπάγερν που λέγαμε από τα τελευταία 18 έχει πάρει τα 11.

Μια ωραία ιδέα, λοιπόν, για τις ιδιωτικές στοιχηματικές εταιρίες (αφού ο ΟΠΑΠ ακόμα και με την ιδιωτικοποίηση καίει κάρβουνο) να κάνουνε ειδικά για την Ελλάδα την εξής πατέντα: Να βγάλουμε αποδόσεις στη Σουπερλιγκ για το ποιος θα έρθει δεύτερος. Να βγάλουνε πχ πρώτο φαβορί τον Παναθηναϊκό στο 1.85, δεύτερο τον ΠΑΟΚ στο 2.05 κι όποιος θέλει να παίξει αουτσάιντερ θα ποντάρει σε Ατρόμητο και σε Αστέρα Τρίπολης. Αυτό πράγματι θα είναι ένα ενδιαφέρον στοίχημα.

Αν τα βάλεις κάτω, λοιπόν, με τον Ολυμπιακό να έχει πάρει τα 16 στα 18 τελευταία πρωταθλήματα και Παναθηναϊκό-ΠΑΟΚ να έχουν χρέη και όχι φιλοδοξίες, το γεγονός ότι υπάρχει ακόμα ελληνικό ποδόσφαιρο, συνιστά ένα μικρό θαύμα.

Αν κι επί της ουσίας πρόκειται για για παραποδόσφαιρο. Η Ελλάδα το είχε ανέκαθεν και το διατηρεί μέχρι και σήμερα με το Μνημόνιο αυτό το προνόμιο. Να είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη, που ζει και βασιλεύει το "παρά". Η παραοικονομία. Η παραπαιδεία. Το παραδικαστικό έτσι και το παραποδόσφαιρο. Σε ποιότητα, σε ομάδες, σε συναγωνισμό και σε οτιδήποτε έχει σχέση με κανονικό ποδόσφαιρο.

(Δεκαετία 70, σκυλάδικα, Κώστας Καρουσάκης και "ρωτάτε να σας πω")

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ