OPINIONS

Ναπολέων Βοναπάρτης

Ναπολέων Βοναπάρτης
INTIME SPORTS

Με τον Κοντονή να κάνει διεθνή καριέρα στις συνεντεύξεις ο Κώστας Καίσαρης επανέρχεται στο θέμα της βίας. όχι στο τι κάνει ο Υπουργός, αλλά σ' αυτά που κανένας Υπουργός δεν έχει κάνει εδώ και τριάντα χρόνια.

Πολλά τα γεγονότα και η φούρια της δουλειάς. Το γήπεδο της ΑΕΚ που μπαίνει στην τελική ευθεία. Ο Αναστασίου που συμφώνησε με τον Παναθηναϊκό και μένει μέχρι το 2018. Ο ΠΑΟΚ που ξεμπλέκει από τα χρέη και μπαίνει στο δρόμο της ανάπτυξης και της προόδου. Μέσα σε όλο αυτό τον ορυμαγδό μας ξέφυγε το πλέον σπουδαίο και σημαντικό: ότι ο ακάματος Υφ. Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, έδωσε συνέντευξη σε ελβετική εφημερίδα.

Πράγματι. Οι στιγμές που ζούμε είναι συγκλονιστικές. Η Ελλάδα πλέον δεν είναι γνωστή στην Ευρώπη για την Ακρόπολη. Το τζατζίκι και τον μουσακά. Το ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης και τα τουρλοκωλιάσματα στη Μύκονο. Η Ελλάδα έχει και τον Σταύρο Κοντονή. Που η χάρη του έφτασε μέχρι την Ελβετία. Πράγματι. Σε Γενεύη, Ζυρίχη, Βασιλεία, Σιόν, Λουγκάνο με την ωραία λίμνη, ο κόσμος είναι ανάστατος. Τους έτρωγε η αγωνία:

"Τι θα κάνει τελικά αυτός ο Κοντονής; Θα τα καταφέρει; Τι θα γίνει με το ελληνικό ποδόσφαιρο; Θα μπει επιτέλους μια τάξη";

Το ερώτημα της κοινωνίας της Ελβετίας ήταν αγωνιώδες και αναπάντητο. Κάτι σαν το "του μπι ορ νοτ του μπι" του Σακεσπήρου. "Θα επιβιώσει ο Κοντονής ή θα τον φάει το μαύρο σκοτάδι της εγκληματικής οργάνωσης";

Εδώ βέβαια θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι Ελβετοί τα προβλήματα τους τα έχουνε λυμένα. Ούτε διακόσιες χιλιάδες νοματαίοι δεν είναι σε πληθυσμό. Κίνδυνο να μπούνε λαθρομετανάστες από τα σύνορα με την Ιταλία ή τη Γαλλία δεν έχουνε. Ούτε καν στρατό δεν έχουνε. Ποιος να τους επιτεθεί; Τα οικονομικά τους είναι τακτοποιημένα. Ούτε χρωστάνε πουθενά, ούτε περιμένουνε τις δόσεις για να πληρώσουνε μισθούς και συντάξεις. Εύλογα, λοιπόν, έχουνε και το χρόνο και τη διάθεση να καβλαντίσουνε.

Δεν είναι καθημερινό φαινόμενο, άλλωστε, Υπουργός Αθλητισμού Ευρωπαϊκού κράτους να χτυπάει την πόρτα της ΟΥΕΦΑ για να ζητήσει τεχνογνωσία και βοήθεια, όπως ο Κοντονής. Τέτοιες επισκέψεις γίνονται από χώρες σαν την Γκάνα, την Ταγκανίκα και το Μπαχρέιν. Ούτε καν το Μαυροβούνιο. Ιδού, λοιπόν, πως ο μέγας Κοντονής έβαλε την Ελλάδα στη θέση που της αξίζει. Να τρέχουνε οι Ευρωπαίοι και δει οι Ελβετοί για να ασχοληθούν με το μοναδικό αυτό φαινόμενο. Τον Έλληνα Υφ. Αθλητισμού που σαν τον Ράμπο, θα επιβάλλει την τάξη και θα πατάξει άπαξ δια παντός την διαφθορά και την ανομία. Κι όχι δια της επιβολής των όπλων, αλλά με τον νέο νόμο. Όπως άλλωστε έχει λεχθεί από τον Ομέρ Βρυώνη "η πένα είναι η πιο δυνατή από το ξίφος". Ο νόμος-Κοντονή δηλαδή από τις ρουκέτες και τα πιστολάκια που τις εκτοξεύουν τα αλάνια στις εξέδρες.

Επειδή όμως η πλάκα και ο χαβαλές έχουν τα όρια τους να το σοβαρέψουμε. Πριν από δεκαπέντε περίπου χρόνια ο Άρης Λουκόπουλος της Παναχαϊκής ήταν καλεσμένος σε τηλεοπτική εκπομπή. Λέγοντας μια κουβέντα που ξάφνιασε: "Το κράτος μας έχει κάνει απατεώνες".

Στη συνέχεια το έκανε πενηνταράκια: "Γιατί μας αφήνει το κράτος εμάς που είμαστε στο ποδόσφαιρο, να χρωστάμε. Αντί να πληρώνουμε την Εφορία και το ΙΚΑ, να κάνουνε μεταγραφές". Έχει δουλειά, λοιπόν, να κάνει το κράτος στο ποδόσφαιρο και στον επαγγελματικό αθλητισμό γενικότερα. Έχει πεδίο δράσης. Δεν χρειάζεται νέους νόμους για να καταπολεμήσει τη βία και τη διαφθορά. Να τα ξαναπούμε για 100η φορά:

- Υποχρέωση του κράτος είναι να ελέγχει τις ΠΑΕ. Να μην φτάνει το συνολικό χρέος της ΑΕΚ το 2004 όταν μπήκε στο άρθρο 44 τα 180 εκατομμύρια ευρώ. Να μην φτάνει το χρέος του ΠΑΟΚ τα 30 εκατομμύρια και του ΟΦΗ γύρω στα 15. Γιατί το κράτος όλα αυτά τα χρόνια δεν έκανε κατασχέσεις στα έσοδα των ΠΑΕ για να εξασφαλίσει τα λεφτά του; Πως όλα αυτά τα χρόνια έπαιρναν τα λεφτά από τον κρατικό ΟΠΑΠ, ενώ είχαν χρέη στην Εφορία; Προφανώς επειδή υπήρχαν και υπάρχουν παράθυρα κι επειδή κάποιοι έκαναν και κάνουν τα στραβά μάτια.

- Υποχρέωση του κράτους είναι να φτιάξει την Αθλητική Αστυνομία. Με ειδικευμένους αξιωματικούς. Που να μπορούν να κάνουν το αυτονόητο. Και να μην επαφίεται η τήρηση της τάξης στα γήπεδα στον κάθε άσχετο υπαστυνόμο Τραμπάκουλα. Ήθελε πολύ μυαλό, δηλαδή, για να προβλεφθεί ότι τα αλάνια της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ θα τα κάνουν λαμπόγυαλο στον τελικό του χάντμπολ;

- Υποχρέωση της Πολιτείας είναι ο ορθολογισμός στη λήψη μέτρων και αποφάσεων. Η βία στα γήπεδα δεν είναι αφηρημένη. Είναι συγκεκριμένη. Έχει ονοματεπώνυμο και διευθύνσεις: τους Συνδέσμους Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Άρη, Ηρακλή. Αυτοί είναι όλοι κι όλοι. Άντε κατά διαστήματα να κάνουνε καμιά μαγκιά οι Πάνθηρες, οι οπαδοί του ΟΦΗ, ή του Παναιτωλικού. Το τσουβάλιασμα δείχνει ανικανότητα και αδυναμία. Οπαδοί συγκεκριμένων ομάδων των περισσοτέρων δηλαδή, δεν έχουν κάνει το παραμικρό: του Αστέρα Τρίπολης, του Ατρομήτου, της Καλλονής, του Λεβαδειακού, του Πλατανιά, της Βέροιας κλπ Γήπεδα που δεν έχει ανοίξει μύτη. Ποια η σκοπιμότητα να ματαιώνονται ή να αναβάλλονται τα μεταξύ τους παιχνίδια; Σε τι φταίνε να πληρώνουν τις μπούκες στη Λεωφόρο και στο ΟΑΚΑ;

- Υποχρέωση της Πολιτείας είναι να κάνει τον οικονομικό έλεγχο στις Ομοσπονδίες. Ετήσιο έλεγχο σε όλες τις Ομοσπονδίες είτε μας αρέσει η φάτσα του Γκιρτζίκη, ή όχι. Δεν το κάνει, δεν το έκανε ποτέ και για αυτό έχουν μετατραπεί σε προσωπικά μαγαζιά.

- Υποχρέωση της Πολιτείας είναι να διασφαλίζει τις πληρωμές στα Δημόσια και στα Δημοτικά γήπεδα, που χρησιμοποιούν οι ΠΑΕ και οι ΚΑΕ. Για να μην ρίχνει κανόνι ο Αδαμίδης στο ΟΑΚΑ για να πληρώνει στην ώρα του ο μπασκετικός Παναθηναϊκός κλπ. Ούτε αυτό το κάνει.

- Υποχρέωση της Πολιτείας είναι η δημιουργία ασφαλιστικών δικλείδων ώστε να εξασφαλίζεται η καταβολή της μισθοδοσίας των εργαζομένων. Σε ΠΑΕ, ΚΑΕ, Ερασιτεχνικά σωματεία. Για να μην μένουν στο δρόμο οι εργαζόμενοι. Χθες στην ΑΕΚ, σήμερα στον ΟΦΗ, αύριο κάπου αλλού. Ούτε αυτό γίνεται.

Και αρμοδιότητες έχει το κράτος σχετικά με το ποδόσφαιρο και πολύ δουλειά να κάνει. Χωρίς όμως δεκαετίες ολόκληρες να κάνει τίποτα. Κι αντί σαν νέα υποτίθεται Κυβέρνηση να συντονιστούν μεταξύ τους και να αρχίσουν να δουλεύουν εμφανίζεται ένας Κοντονής που έχει βάλει την κασέτα και λέει για κάμερες, τουρνικέ και ηλεκτρονικό εισιτήριο. Που αντί να κάνουν τη δουλειά τους που είναι απλή και εύκολη , πάνε να φτιάξουν καινούργιους Νόμους. Λες και η υπάρχουσα Νομοθεσία επιτρέπει τη βία και τη διαφθορά. Λες και είναι θέμα νομοθεσίας αν θα έχει δύο δράμια μυαλό ο υπεύθυνος αστυνομικός για να ξέρει πως θα διαχειρισθεί την θύρα 13 στο επόμενο ντέρμπι Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού.

Νόμοι υπάρχουνε. Πάνε όμως στράφι επειδή δεν υπάρχει η βούληση για την εφαρμογή τους. Ποιος εμποδίζει τον Κοντονή να στείλει το ΣΔΟΕ σε ΠΑΕ-ΚΑΕ και Ομοσπονδίες και να κάνει τα βιβλία τους φύλλο και φτερό; Ποιος εμποδίζει την Αστυνομία να κάνει ντου στους Συνδέσμους και να τυλίξει σε μια κόλλα χαρτί τους αληταράδες της εξέδρας; Αντί όμως να βάλουνε τον κώλο τους κάτω να δουλέψουνε να κάνουνε αυτά και πολλά άλλα, τρέχει ο Κοντονής στην Ελβετία να ζητήσει τη βοήθεια του Πλατινί σε θέματα βίας, διαφθοράς και φοροδιαφυγής. Και να κάνει μάλιστα και δηλώσεις σε ελβετικές εφημερίδες για τα μεγαλεπήβολα σχέδια του. Πως θα γίνει δηλαδή ο Μέγας Ναπολέων του ελληνικού ποδοσφαίρου. Το μόνο που του λείπει είναι άλλωστε το κατάλληλο καπέλο. Όλα τα άλλα με το νέο Νόμο τα έχει εξασφαλίσει.

(Μπομπ Ντίλαν και "Μίστερ Ταμπουρίν Μαν" από το φεστιβάλ του Νιούπορτ)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ