OPINIONS

Γκάλοπ και υπερηχογράφημα

Γκάλοπ και υπερηχογράφημα

Ο Κώστας Καίσαρης ξεκινάει από τις εκλογές του 1958, συνεχίζει με το στοίχημα των 20 εκατομμυρίων ανάμεσα σε Κύρτσο-Λαλιώτη και φτάνει στις εκλογές της Κυριακής.

Πρώτες εκλογές που θυμάμαι ήταν αυτές του 1958. Παιδάκι εννιά χρονών στο πατρικό σπίτι στα Άνω Πετράλωνα. Όλη η οικογένεια θείοι και θείες να ακούμε τα αποτελέσματα από το ραδιόφωνο. Και κάθε που έλεγε συγκεντρωτικά αυτός που είχε το στυλό και το χαρτί να κρατάει σημειώσεις.

Τότε που η ΕΔΑ είχε κάνει το μπαμ με ποσοστό 24% για να βγει δεύτερο κόμμα. Αξιωματική αντιπολίτευση, με 79 βουλευτές. Εννιά μόλις χρόνια μετά το τέλος του εμφυλίου. Τότε που όποιος αγόραζε την "Αυγή" την έπαιρνε από το περίπτερο της άλλης γειτονιάς για να μην τον καρφώσει ο περιπτεράς στην Ασφάλεια. Και διπλωμένη ανάποδα κάτω από τη μασχάλη για να μην φαίνεται. Στις εκλογές του 1964 ήμουν πλέον 15 ετών. Καταλάβαινα. Παραταύτα δεν είχα ψηθεί για τον θρίαμβο του "Γέρου της Δημοκρατίας", που είχε πάρει με την Ένωση Κέντρου (και το κακό συναπάντημα) 52%. Οι μεγάλοι είχαν φροντίσει να με ενημερώσουν ότι επρόκειτο περί "Παπανδρέου-παπατζή". Όπως τον φώναζαν όταν στη μεγάλη συγκέντρωση το 1944 αμέσως μετά την απελευθέρωση δήλωνε στην πλατεία Συντάγματος "πιστεύομεν και στη λαοκρατίαν".

Σημαντικές εκλογές ήταν αυτές του 1974. Οι πρώτες της Μεταπολίτευσης. Κρίνοντας σαν νέοι ο καθένας από το άμεσο περιβάλλον μας μέσα στο γενικότερο κλίμα που επικρατούσε όταν βγήκαν τα αποτελέσματα έπεσε θρήνος και οδυρμός. Να έχει δικαιωθεί, δηλαδή, ο Μίκης Θεοδωράκης με το "Καραμανλής ή τανκς" και τη Νέα Δημοκρατία να θριαμβεύει με ποσοστό 54%. Ιστορικές χαρακτηρίζονται οι εκλογές του 1981. Με τον Ανδρέα Παπανδρέου να φτάνει το 48% και τη μισή Ελλάδα να τρώει το παραμύθι της αλλαγής.

Οι εκλογές, πλέον, έχουν χάσει τη γοητεία των παλαιών χρόνων. Όταν υπήρχε η αγωνία για το αποτέλεσμα. Βροχή έπεφταν τα στοιχήματα για το πρώτο κόμμα. Κι όχι μόνο ανάμεσα στους φανατικούς-ψηφοφόρους, Δύο φορές μάλιστα είχαν στοιχηματίσει ο Γ. Κύρτσος (για λογαριασμό του "Ελ. Τύπου" του Αρ. Βουδούρη) με τον Κ. Λαλιώτη, εκπρόσωπο τότε Τύπου του ΠΑΣΟΚ. Το ποσό ήταν 20 εκατομμύρια δραχμές, σαν να λέμε δηλαδή σήμερα κάτι λιγότερο από 60 χιλιάρικα ευρώ. (Τότε που ακόμα λεφτά υπήρχαν και στις εφημερίδες και στα κόμματα). Το αποτέλεσμα ήρθε 1-1. Αφού το πρώτο στοίχημα το είχε κερδίσει ο Λαλιώτης και το δεύτερο ο Κύρτσος.

Στα μέσα της δεκαετίας του '80 είχε καταργηθεί (σιωπηρά) η νομοθετική διάταξη που απαγόρευε τη διάθεση των οινοπνευματωδών ποτών την παραμονή και την ημέρα των εκλογών. Για να μη μεθάνε και πλακώνονται. Σάββατο βράδυ, πριν τις εκλογές, τα μπουζούκια ήταν κλειστά και οι ταβέρνες δεν έδιναν κρασί ή μπύρα.

Μέχρι να καθιερωθούν τα γκάλοπ και τα έξιτ πολ, η κάλπη ήταν, όπως είχε πει ο Χαρίλαος Φλωράκης, σαν την έγκυο. Δεν ήξερες τι θα βγάλει.

'Έβλεπες, δηλαδή, το 1981 ότι το ΠΑΣΟΚ ερχότανε με φόρα, αλλά το 48% δεν το περίμενε κανείς.

Ακόμα κυριαρχούσε το άγνωστο Όπως ακριβώς πριν το υπερηχογράφημα υπήρχε η αγωνία ειδικότερα του πατέρα του τοκετού: αγόρι ή κορίτσι; Με τη νοσοκόμα που έφερνε τα μαντάτα να ξέρει ότι αν επρόκειτο για αγόρι ότι θα πάρει το μεγαλύτερο μπουρμπουάρ. Σήμερα πλέον εαν είναι αρσενικό σου λένε και πόσους πόντους το έχει.

Αυτό ακριβώς συμβαίνει στις εκλογές με τα γκάλοπ. Η νίκη του Σύριζα είναι γνωστή και δεδομένη. Αυτό που παίζεται είναι η αυτοδυναμία. Ποιο θα είναι το τρίτο κόμμα κι αν θα μπούνε στη Βουλά οι ΑΝΕΛ κι ο Γιωργάκης. Όταν ξέρεις όμως τον πρωταθλητή το πρωτάθλημα δεν έχει ενδιαφέρον. Το ποιος θα υποβιβαστεί, αν δεν πιάσει δηλαδή το 3% και θα πέσει στη Β' Εθνική, δεν λέει τίποτα. Το αν θα μπει ο Καμμένος στη Βουλή και αν δεν θα έχει την τύχη της Νίκης Βόλου, ενδιαφέρει τον ίδιο, τον Τέρενς Κουίκ και τους άλλους υποψήφιους. Αν μείνει εκτός Βουλής το ΠΑΣΟΚ δεν θα βγει στη σύνταξη ο Βενιζέλος. Κάτι θα βρει να κάνει. Το πολύ-πολύ να ξενιτευτεί στην Ευρώπη. Ούτε βέβαια ο Γιωργάκης. Αν σε λένε Παπανδρέου, δεν χάνεσαι ποτέ.

Για πρώτη φορά, ωστόσο, έχουμε επίσημο και νόμιμο στοίχημα για τις εκλογές από τον Stoiximan . Να συνδυάσεις το τερπνόν μετά του ωφελίμου. Να κερδίσει, δηλαδή, το κόμμα σου και εσύ στο στοίχημα.Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι οι οντσμέικερς σε ότι έχει να κάνει με τις εκλογές είναι εξπέρ. Καθηγητές. Τα γκάλοπ πέφτουν έξω. Όπως επίσης και τα έξιτ πολ.

Οι μπουκ αντίθετα όπως έχει αποδειχτεί περίτρανα στο παρελθόν, τα βρίσκουν όλα στον πόντο. Με την απόδοση του Σύριζα σχετικά με το πρώτο κόμμα να έχει πέσει στο 1.04, δεν υπάρχει και καμία απολύτως αμφιβολία. Στο 1.30 έχει κατρακυλήσει η απόδοση της μη αυτοδυναμίας. Όποιος πιστεύει ότι οι αναποφάσιστοι πάνε την τελευταία στιγμή με τον νικητή ποντάρει στην αυτοδυναμία του Σύριζα που πληρώνει 3.30. Αυτές οι εκλογές, όμως, είναι διαφορετικές.

Με τη Νέα Δημοκρατία δηλαδή να ποντάρει στο χαρτί του φόβου για την επόμενη μέρα. Το να ποντάρεις πόσα κόμματα θα μπουν στη Βουλή είναι σαν να παίζεις τρεις φορές σερί κορώνα-γράμματα.

(Ντέιβιντ Μπρούμπεκ και Take Five)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ