OPINIONS

Επισκόπηση, ψηλάφηση, ακρόαση, επίκρουση

Επισκόπηση, ψηλάφηση, ακρόαση, επίκρουση

Ο Κώστας Καίσαρης γράφει για την υπόθεση Φιλιππίδη. Για τον Καραμανλή, τον Ρουσόπουλο, τον Κοντομηνά, το Βατοπέδι, τον Κουρή, τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο και την Ιωάννα Μάνδρου...

Ο Άγγελος Φιλιππίδης έχει συλληφθεί από τους Τούρκους αστυνομικούς, του έχουνε φορέσει τα βραχιολια, τον μεταφέρουνε στις φυλακές Μαλτεπε κι αυτος με το χαντς-φρι εξακολουθούσε να μιλάει στα κανάλια και να κάνει δηλώσεις: "Δεν καταλαβαίνω γιατί αυτό το σόου. Τη Δευτέρα θα ήμουν στην Αθήνα. Είχα ένα ακόμα ραντεβού τη Δευτέρα το πρωί και είχα εισιτήριο να ταξιδέψω το απόγευμα".

Από πρώτη άποψη το ερμηνεύεις για θράσος. Τι δεν μπορεί να καταλάβει δηλαδή και ποιό σόου; Δεν τον έχει καλέσει για καφέ ο Ανακρτιής. Να μιλήσουνε για τον Παναθηναϊκό του Αναστασίου, ή για την άνοδο του χρηματιστηρίου, όπου ο τέως μίστερ ΤΤ έχει ειδίκευση. Και τη δυνατότητα, δηλαδή, να καθορίσει αυτός πότε θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση. Ένταλμα σύλληψης έχει εκδοθεί. Και για κακούργημα μάλιστα.

Κι ο Φιλιππίδης εμφανίζεται έξαλλος επειδή τον αρπάξανε Παρασκευή βράδυ στο ξενοδοχείο "Μαρμαρά" στο Ταξίμ και δεν έκανε το ραντεβού που είχε για τη Δευτέρα. Ενδεχομένως να είχε νευριάσει επειδή τον διέκοψαν στο χαμάμ κι επειδή ίσως είχε κλείσει τραπέζι στα ούτια. Ο απατεώνας, όμως, γενικά και αφηρημένα και όχι κατ' ανάγκην ο Φιλιππίδης, θα είναι απατεώνας μέχρι το τέλος. Μέχρι την τελευταία στιγμή. Έτσι πρέπει να συμπεριφέρεται κι αυτό ακριβώς πρέπει να λέει. Σίγουρος για τον εαυτό του κι ενοχλημένος από την συμπεριφορά των άλλων. Ούτε για άγνοια, λοιπόν, πρόκειται ούτε για θράσος. Είναι θέμα ρόλου που πρέπει να παιχτεί σωστά, μέχρι το φινάλε.

Το ίδιο έκανε και ο Τσάκας που είχε την ευγενή φιλοδοξία να υπηρετήσει τον Παναθηναϊκό, όπως ο Άγγελος Φιλιππίδης. Μέχρι την τελευταία στιγμή έλεγε "αύριο έρχονται τα λεφτά" και "μεθαύριο έρχεται ο πρίγκιπας". Ακόμα κι όταν όλοι τον είχαν πάρει χαμπάρι. Ο απατεώνας ποτέ δε θα πει ότι "έκανα λάθος". Ο απατεώνας ποτέ δε θα έχει την παραμικρή επιφύλαξη. Ο απατεώνας ποτέ δεν θα μείνει σιωπηλός.

Δεν έχει εκκρεμότητα μέχρι τον Καμπουράκη;

Μιλάει ο Φιλιππίδης και είναι σα να ακούς τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο: "Αν έχω πάρει έστω ένα ευρώ να μπω φυλακή" . Δεν πρόκειται να αποφασίσει αυτός, όμως, αν θα μπεί, ή όχι, φυλακή. Άλλοι είναι που έχουν αυτή την αρμοδιότητα. "Δε φοβάμαι. Δεν ανησυχώ. Δεν υπάρχει κανένα θέμα. Το πόρισμα είναι διάτρητο". Ούτε με τον Παπαδάκη, όμως, έχει "εκκρεμότητα", ούτε με τον Καμπουράκη, ούτε με τον ελληνικό λαό. Ούτε οι δημοσιογράφοι έχουνε εκδώσει ένταλμα σύλληψης, ούτε ψάχνουν να τον βρουν οι τηλεθεατές των πρωινάδικων. Σε άλλους είναι υποχρεωμένος να δώσει εξηγήσεις. Κι αν υπάρχει, ή δεν υπάρχει, τελικά πρόβλημα με τις κατοσταριές εκατομμυρίων ευρώ, που έδινε δάνεια, αέρα-πατέρα, άλλοι είναι αρμόδιοι να το κρίνουνε.

Ιδού, όμως, αφορμής δοθείσης, έστω και κάτω απ' αυτές τις δυσχερείς συνθήκες, που βγαίνουν στην επιφάνεια οι αρετές του ανδρός. Όταν είχε σκάσει μύτη στον Παναθηναϊκό, ο Φιλιππίδης, ο αστικός μύθος έλεγε ότι το ποδόσφαιρο ήταν ο προθάλαμος για την πολιτική. Να γίνει γνωστός δηλαδή μέσω του Παναθηναϊκού, ώστε να εκλεγεί βουλευτής. Και να ύστερα από καθυστέρηση 14 χρόνων, αποδεικνύεται του λόγου το αληθές. Ότι ο Φιλιππίδης είχε όλα τα απαραίτητα προσόντα για πολιτική καριέρα. Και υψηλού επιπέδου μάλιστα.

Το αποδεικνύουν οι πράξεις του και η συμπεριφορά του. Να μιλήσουμε, όμως, σοβαρά. Όταν βάλανε τον Φιλιππίδη στο ΤΤ για να το μετατρέψει σε Τράπεζα, κάποιοι στον τραπεζικό κλάδο, γελάγανε. Για να γίνεις τραπεζίτης χρειάζονται αρχίδια. Και μεγάλα μάλιστα. Σαν πεπόνια. Τα πτυχία και τα διπλώματα, είναι μαζί με τις κορνίζες, για τους τοίχους. Αυτό, που μετράει στον τραπεζίτη είναι η μαγκιά και η εμπειρία. Τίποτα άλλα. Όταν έρχεται κάποιος να σου ζητήσει εκατό εκατομμύρια δάνειο, δε διαβάζεις το φάκελο. Διαβάζεις τον άνθρωπο. Είτε Κοντομηνάς λέγεται αυτός, είτε Βλαχοδημητρόπουλος. Αν θέλεις να σε κοροϊδέψει κάποιος, κοροϊδεύεσαι.

Ο γιατρός βλέπει πριν τις εξετάσεις

Λέμε στην περίπτωση, που σαν Φιλιππίδης, είσαι έντιμος. Είσαι σε θέση να διαβάσεις στο φέις του φέις τον απατεώνα; Ο γιατρός, ένας μάγκας παθολόγος, δεν είναι ανάγκη να δει τις εξετάσεις για να βγάλει συμπέρασμα. Βλέπει τον ασθενή. Βλέπει το χρώμα του. Βλέπει πόσες ανάσες έχει το λεπτό, ακούει τη χροιά της φωνής του, ξέρει να διαβάζει τη γλώσσα του σώματος. Αλίμονο αν οι εξετάσεις αντικαταστήσουν τη διαγωνιστική ικανότητα του κλινικού γιατρού. Που περιγράφεται με τέσσερις συγκεκριμένες λέξεις: Επισκόπηση, ψηλάφηση, ακρόαση, επίκρουση. Κι όταν κάνει και δυο-τρεις ερωτήσεις, μάλιστα, ο γιατρός βγάζει συμπέρασμα, χωρίς να χρειάζονται αξονικές και μαγνητικές.

Το ίδιο ακριβώς και ο τραπεζίτης. Διάγνωση κάνει στο φέις του φέις, αν αυτός που του ζητάει τα λεφτά είναι τίμιος, ή, λαμόγιο. Αυτή είναι η δουλειά του. Κι ο οφείλει να έχει την ικανότητα να την κάνει σωστά. Δεν είναι θέμα επιστήμης σαν την ιατρική. Οφείλει να είναι ικανός να κάνει τις σωστές τεχνικές ερωτήσεις. Ένα είδος ανάκρισης δηλαδή, για να αποσπάσει με τις απαντήσεις την αλήθεια.

Τώρα που μιλάμε η Εθνική Τράπεζα έχει τεράστιο πρόβλημα. Μέσα σε ένα μήνα διώξανε μονοκοπανιά 2.500 ειδικευμένους υπαλλήλους. Κι έχουνε βαρέσει διάλυση. Πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για τον διοικητή. Είτε, λοιπόν, δώσεις ένα επισφαλές δάνειο εν γνώσει σου, είτε επειδή σε δούλεψε ο πελάτης το αποτέλεσμα είναι που μετράει. Ότι η τράπεζα έχασε τα λεφτά της. Στην προκειμένη περίπτωση του Τ.Τ, το κράτος. Ο Φιλιππίδης σε άλλες δουλειές ήταν αετός. Όπως π.χ να κονομήσει από το χρηματιστήριο και να λύσει το οικονομικό του πρόβλημα. Για τραπεζίτης ήταν λίγος. Ελάχιστος. Οι ηθικοί αυτουργοί ήταν αυτοί που τον βάλανε. Με αποτέλεσμα να γίνουν όλα αυτά και να έχουν τυλιχτεί σε μια κόλλα χαρτί καμιά 30αριά νοματαίοι. Κι όχι ότι πρόκειται για αθώες περιστερές. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι κανείς απ΄αυτούς που αναζητούνται δε βρέθηκε σπίτι του. Όλοι κάτι ξέρανε.

Διπλοβάρδιες έκανε η Ιωάννα Μάνδρου

Μαζί με τον Φιλιππίδη είχαν πιστέψει κι αυτοί ότι όλη αυτή η μάκινα είναι τόσο εύκολη, που θα περνούσανε ζωή χαρισάμενη. Και τελικά θα τους ανοίξει την πόρτα, ο Αραβαντινός. Ξεφύγαμε όμως. Στον Κοντομηνά π.χ, μόνος του το έδωσε το δάνειο ο Φιλιππίδης; Ο εν λόγω Κοντομηνάς, πήρε αυτό το κατοστάρικο εκατομμύρια από κρατική τράπεζα, επί Νέας Δημοκρατίας. Όταν ο "Αλφα" το κανάλι του, δηλαδή, χτύπαγε σα χταπόδι, Ρουσόπουλο και Καραμανλή για το Βατοπέδι. Διπλοβάρδιες δούλευε η Ιωάννα Μάνδρου. Και μόλις έπεσε το κατοστάρικο, που λέγαμε, τέλος. Η Μάνδρου πήρε άδεια να ξεκουραστεί και τα ρεπορτάζ για το Βατοπέδι, φινίτο.

Δεν συναντιούνται δηλαδή μόνο στον Κουρή, αυτά τα φαινόμενα. Χαρακτηρίζουν και ΜΜΕ υψηλού επιπέδου. Είναι πολύ πιθανό λοιπόν, κάποιος να κάλεσε τον Φιλιππίδη και του είπε "δώσε τα λεφτά". Κι εδώ είναι που επανερχόμαστε στην εμπειρία που λέγαμε. Επειδή σου είπανε "να τα δώσεις", τα δίνεις; Εσύ όμως βάζεις την υπογραφή σου. Εσύ βάζεις το κεφάλι σου στον ντορβά. Άντε τώρα να πεις και να αποδείξεις ότι ήταν άνωθεν εντολή. Άν έχεις κοχόνες, λοιπόν, όπως οφείλεις να έχεις σαν Διοικητής, την κοπανάς και την κάνεις λος πούλος. Καλύτερα στο σπίτι δηλαδή, παρά να σε κάνουνε τσιμπητό τα καρακόλια στην Κωνσταντινούπολη. Αυτό κάνει ο μάγκας. Και πολύ περισσότερο, μάλιστα, όταν όπως ισχυρίζεται ο Φιλιππίδης έχει λύσει το οικονομικό του πρόβλημα από το 1999.

Αν είσαι φορτωμένος, λοιπόν, όπως λες, δε βάζεις το κεφάλι σου στο ντορβά. Την κοπανάς και τρως από τα έτοιμα. Είτε έτσι, όμως, είτε γιουβέτσι ο Φιλιππίδης δεν είχε τα γκατς για τραπεζίτης. Όταν είσαι τραπεζίτης κάνεις ό,τι γουστάρεις. Στην κυριολεξία. Και με νόμιμους τρόπους. Αν δίνεις, όμως, δάνεια αέρα πατέρα, είτε εν γνώσει σου, είτε επειδή πήρες εντολή, είτε επειδή σε πιάσανε Κώτσο, τότε υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να σε αποχιάσουνε. Όπερ και εγένετο στην περίπτωση Φιλιππίδη.

Όταν φτάνει, λοιπόν, η ώρα του διά ταύτα δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Κι όταν δεν είναι μόνο η περίπτωση Κοντομηνά, αλλά αρκετές άλλες. Όταν έρθει η ώρα να ξυρίσουνε τον γαμπρό, μιλάνε τα έγγραφα. Μιλάνε τα χαρτιά. Δεν έχει καμά σημασία, λοιπόν, τι λέει ο Φιλιππίδης. Αυτό που θα μετρήσει τελικά είναι το τι έχει κάνει. Όπως,. λοιπόν, δεν εμφανιστήκανε ποτέ τα λεφτά που θα έφερνε ο Τσάκας από τη Σαουδική Αραβία, έτσι έχουνε κάνει φτερά κι έχουνε πετάξει τα λεφτά που έδινε για δάνεια από το ΤΤ, ο Φιλιππίδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ