OPINIONS

Ελευθερία ή θάνατος

Ελευθερία ή θάνατος
Κοντονής INTIME SPORTS

Από τον Άκη Πάνου στην Δέσποινα Βανδή. Ο Κώστας Καίσαρης επανέρχεται στο GREXIT του Κοντονή και φτάνει μέχρι τις καμαριέρες και τα γκαρσόνια στα ξενοδοχεία της Ζακύνθου.

Κάθε φορά που είναι να γράψω για πολιτικούς θυμάμαι αυτό που είχε πει ο "σοφός" Άκης Πάνου στην Μαλβίνα Κάραλη: " Οι πολιτικοί είναι λοξοί. Εδώ δεν μπορεί να κουμαντάρεις τον εαυτό σου. Αυτοί θέλουν να κάνουν κουμάντο σε εκατομμύρια ανθρώπους";

Κατά τον Άκη Πάνου μιλάμε για ψώνια. Θα προσθέσω εγώ "στην καλύτερη περίπτωση". Στη χειρότερη από τυχοδιώκτες μέχρι και απατεώνες σαν τον Άκη Τζοχατζόπουλο. Αυτά σαν πρόλογος, σχετικά με την περίπτωση του Αλέξανδρου Σταύρου Κοντονή. Που και να θέλεις να τον αφήσεις δεν σε αφήνει αυτός. Έχω ξαναγράψει ότι εδώ και δύο μήνες που ο εν λόγω Κοντονής διακονεί τη θέση του Υφυπουργού Αθλητισμού. πέρα από όλα τα άλλα γνωρίζει κόσμο. Κάνει καινούργιες γνωριμίες και διευρύνει τους ορίζοντες του. Πάντα κάτι έχεις να πάρεις, κάτι να κερδίσεις από τον συνομιλητή σου. Όταν μάλιστα πρόκειται για επιχειρηματίες του βεληνεκούς ενός Βαγγέλη Μαρινάκη κι ενός Γιάννη Αλαφούζου.

Αλλά να μην υποτιμήσουμε και την αξία των παραγόντων του ποδοσφαίρου. Όπως των κ.κ Γκιρτζίκη, Μποροβήλου, Καλογιάννη με τους οποίους επίσης συναντήθηκε ο Κοντονής. Όπως και τους προέδρους ΑΕΚ-ΠΑΟΚ κ.κ Ασλανίδη, Αγγελίδη. Οι μικροί για τον αριστερό (να μην ξεχνιόμαστε) Υφ. Αθλητισμού δεν λαμβάνονται υπόψη. Δεν χάνει τον χρόνο του ο Κοντονής για να μιλάει με τον Κομπότη του Λεβαδειακού, τον Καρυπίδη της Βέροιας και τους Μπακοκαϋμενάκηδες του Αστέρα Τρίπολης.

Η ΑΕΚ αντίθετα έστω κι αν βρίσκεται (ακόμα) στη Β' Εθνική είναι ΑΕΚ. Θα μου πείτε τώρα κάνει κουμάντο στην ΑΕΚ ο ιατρός κ. Ασλανίδης; Είναι ένας τρόπος αυτός μέσω του ιατρού να επικοινωνεί ο Υφυπουργός με τον Δ. Μελισσανίδη. Επιστήμονας είναι ο Ασλανίδης, μορφωμένος άνθρωπος, έχει την ικανότητα να μεταφέρει στον Υφυπουργό τις σκέψεις του Δημήτρη Μελισσανίδη για το ποδόσφαιρο. Ιδού, λοιπόν, που ο Αλέξανδρος Σταύρος Κοντονής ξεκίνησε δεύτερο γύρο επαφών και διαβουλεύσεων: την Πέμπτη με τον Αλαφούζο, την Παρασκευή με τον Ασλανίδη. Το Σαββατοκύριακο θα έχει ρεπό. Μην πάθει και καμιά υπερκόπωση.

Προς τι όμως αυτός ο δεύτερος γύρος διαβουλεύσεων; Ο ίδιος ήταν που δήλωσε στη "Δίκη" ότι έχει την εντολή του ελληνικού λαού "να υπάρξει εκδημοκρατισμός στο ποδόσφαιρο και σύγκρουση με τη διαφθορά, την διαπλοκή και την ανομία". Αυτή η εντολή μπαίνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μ' έναν ολιγάρχη σαν τον Αλαφούζο και τον Ασλανίδη, εκπρόσωπο του ολιγάρχη Μελισσανίδη; Τον Μαρινάκη προφανώς δεν τον ξανακάλεσε επειδή διαβλέπει ότι δεν υπάρχει πρόσφορο πεδίο για συνεννόηση και σύγκλιση απόψεων. Δικαίωμα του. Σε ότι έχει, πάντως, να κάνει με την ταπεινότητα μου διατυπώνω την αποψή ότι όλα αυτά περιγράφονται με τέσσερις λέξεις: "Σε δουλειά να βρισκόμαστε".

Μήπως όμως έτσι έχω αδικήσει τον Υφυπουργό; Ή τον έχω εντάξει στην κατηγορία των "λοξών" του Άκη Πάνου; Θα το δούμε, λοιπόν. Το κράτος, όμως, είναι κράτος. Ούτε διαπραγματεύεται, ούτε παζαρεύει. Αν ο Κοντονής πιστεύει ότι ο Νόμος του είναι σωστός και δεν υπάρχει άλλη λύση, για να ξεβρωμίσει το ποδόσφαιρο προς τι η διαπραγμάτευση με τον Αλαφούζο και τον κάθε Αλαφούζο; Όταν όπως λέει και ξαναλέει υπεράνω όλων είναι η Βουλή, η γνώμη των παραγόντων περισσεύει.

Τέλος πάντων. Από Δευτέρα θα δούμε ποιος θα είναι οι επόμενες συναντήσιες του Υφυπουργού. Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι πέρα από την Πλεξίδα της Λάρισας, που έχει ζητήσει ραντεβού και ο ίδιος ο Κοντονής θέλει να διευρύνει τον ορίζοντα των επαφών του. Με την εξής πρωτότυπη κίνηση: μετά τον Ντέμη Νικολαΐδη που έχει δεχθεί στο γραφείο του, να καλέσει την Δέσποινα Βανδή! Αλλά και την Γωγώ Μαστροκώστα! Σύζυγο του Τραϊανού Δέλλα. Φίλες είναι και γυναίκες δύο πρώην ποδοσφαιριστών. Όλα αυτά τα χρόνια για ποδόσφαιρο ακούνε τους άντρες τους να μιλάνε. Η Γωγώ μάλιστα είναι φίλαθλος και πάει και πολύ συχνά μάλιστα στο γήπεδο. Έχουν λοιπόν και γνώση, αλλά και γνώμη και άποψη για το ποδόσφαιρο. Όπως και η σύζυγος του Αντώνη Νικοπολίδη, η Βάσω Στασινού. Που έχει διατελέσει μάλιστα και μπασκετμπολίστρια. Τα θηλυκά μυαλά άλλωστε είναι καλύτερα από τα αρσενικά. Γεννάνε ιδέες.

Μπορείς όμως ο Κοντονής να κρατάει από τη μια το καρότο του διαλόγου, αλλά από την άλλη έχει και το μαστίγιο. Προς τους ξένους δυνάστες που θέλουν να διαφεντεύουν το ελληνικό ποδόσφαιρο. Όπως εύστοχα, λοιπόν, επισημάνθηκε από την συντριπτική πλειοψηφία του Τύπου η απάντηση-Κοντονή στο τελεσίγραφο ΦΙΦΑ-ΟΥΕΦΑ ήταν ιδιαίτερα σκληρή. Ειδικότερα στο σημείο που αναφέρει:

" Δεν ενδιαφέρονται για τα δεινά του ελληνικού ποδοσφαίρου και για τα οποία έχουν σοβαρότατη ευθύνη".

Το ρολόι στον κύριο Υπουργό. Που βρήκε τους δύο ενόχους και τους έστησε στον τοίχο: τον Μπλάτερ και τον Πλατινί. Αυτοί φταίνε που έγινε μπουρδέλο η Λεωφόρος στο Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός. Αυτοί φταίνε που μπουκάρανε οι Οριτζιναλίστες στο ΑΕΚ-Ολυμπιακός και το διακόψανε. Αυτοί φταίνε που ο Μαρινάκης μπουγέλωσε τον Αλαφούζο στην Σούπερλιγκ. Αυτοί φταίνε για την "εγκληματική οργάνωση". Αυτοί φταίνε που κάθε Κυριακή στα παιχνίδια των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων πέφτει το ξύλο της Αρκούδας. Αυτοί φταίνε που σκοτώθηκε από το ξύλο ο οπαδός του Εθνικού στο ματς με τον Ηρόδοτο. Αν το ελληνικό κράτος είναι ένα μπουρδέλο σε όλα τα επίπεδα φταίνε οι ξένοι. Όπως φταίνε η Μέρκελ και ο Σόιμπλε, για την χρεωκοπία στην Οικονομία, έτσι φταίνε ο Μπλάτερ και ο Πλατινί για την διαφθορά στο ποδόσφαιρο.

Αφού όμως δεν το σοβαρεύει ο Κοντονής, να το σοβαρέψουμε εμείς: ποια είναι λοιπόν η θέση του Υφυπουργού σε όλα αυτά τα κρίσιμα θέματα; Ελευθερία ή θάνατος. Όπως φώναζαν οι Έλληνες στην επανάσταση του 1821 για να αποτινάξουν τον οθωμανικό ζυγό. Έτσι φωνάζει τώρα κι ο Κοντονής για να αποτινάξει τα δεσμά της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ. Αφού δεν δέχονται η ΦΙΦΑ και η ΟΥΕΦΑ το Νομοσχέδιο του, ας καεί και το παλιάμπελο. Ας μείνει το ελληνικό ποδόσφαιρο εκτός Ευρώπης. Επί του προκειμένου λοιπόν μια και μόνο ερώτηση: "Ποιος τιμωρείται σ' αυτή την περίπτωση";

Οι "συμμορίτες" της ΕΠΟ που θα χάσουν τα ταξίδια με την Εθνική ομάδα στο εξωτερικό και τα συναφή μεγαλεία Ο Μαρινάκης που θα χάσει τα 25 εκατομμύρια του Τσάμπιονς Λιγκ; Ο Κομπότης που χωρίς τα λεφτά από τα τηλεοπτικά και τους χορηγούς θα υποχρεωθεί να φύγει από το ποδόσφαιρο; Ο Μαρινάκης, ο Αλαφούζος αν φύγουνε αύριο από το ποδόσφαιρο θα βρούνε κάτι άλλο γι να περνάνε την ώρα τους.

Θα το ρίξουνε στο ψάρεμα ή στο κυνήγι σαν τον Πανόπουλο, τον Σκόντα. Ούτε πρόκειται να έχουνε οικονομικές συνέπειες. Οι εκατοντάδες εργαζόμενοι που θα μείνουνε στον δρόμο, αυτοί είναι που θα πεινάσουνε. Ο Μαρινάκης έχει να φάει. Όταν Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ κλπ όπως ΕΠΟ, Σούπερλιγκ, Φούτμπολιγκ διώξουνε το 80% των εργαζομένων, που θα βρουν όλοι αυτοί μεροκάματο; Θα τους βρει δουλειά ο Κοντονής, στα ξενοδοχεία της Ζακύνθου το καλοκαίρι; Να στρώνουνε σεντόνια στα δωμάτια και να σερβίρουνε φραπέ και μοχίτος στην πισίνα; Και δεν είναι μόνο οι θέσεις εργασίας. Ομάδες πχ σαν τον Πανιώνιο, θα κατεβάσουνε ρολά. Και δεν είναι μια και δύο. Είναι πολλές. Σήμερα έτσι ή αλλιώς κάτι ψιλά από τα χρέη τους σε Εφορία και ΙΚΑ τα δίνουνε. Με το που θα κλείσουνε σαν μαγαζιά όλα αυτά θα γραφτούνε στο χιόνι. Ουκ αν λάβεις εκ του μη έχοντος.

Όταν δίνει συνεντεύξεις ο Κοντονής αυτοί που είναι απέναντι του, μόνο ακούνε. Κανείς δεν ρωτάει. Ενδεχόμενα να κυκλοφορεί κάποια ίωση, στους κύκλους των αθλητικών συντακτών να έχει κλείσει ο λαιμός τους και να έχουν χάσει (προσωρινά) τη φωνή τους. Απευθύνοντας λοιπόν την ερώτηση σχετικά με τα παραπάνω ποια είναι η απάντηση του Κοντονή: Αυτά που λέει και επαναλαμβάνει: ότι "θα νομοθετήσουμε υπέρ του ελληνικού λαού και της νεολαίας". Άξιος.

(Suzi Q από τον Τζόνι Γουίντερ)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ