OPINIONS

Λάθη για όλα τα γούστα

Λάθη για όλα τα γούστα

Ο Γιώργος Οικονόμου γράφει για την χαμένη ευκαιρία του Παναθηναϊκού Superfoods στο Βελιγράδι και τις λεπτομέρειες που κοστίζουν για την ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ.

Στη μάχη με την πιο φορμαρισμένη ομάδα τηςEuroLeague, οι "πράσινοι" έκαναν τα πάντα για να μην… παγώσουν το "σπίτι" του Ερυθρού Αστέρα αλλά και πάλι επιβεβαίωσαν την έλλειψη καθαρού μυαλού στα κρίσιμα σημεία . Όπως επίσης και τα προβλήματα που γυρνούν ξανά πίσω την ομάδα του "τριφυλλιού" πάνω που προσπαθεί να πάρει τα πάνω της, έχοντας να διαχειριστεί την πτώση του Νικ Καλάθη που περνάει το δικό του κακό διάστημα μετά το εντυπωσιακό πρώτο τρίμηνο όπου έκανε μόνος όλη τη δουλειά στη θέση του πόιντ γκαρντ.

Για να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά, ας ξεκινήσουμε με το εφιαλτικό πρώτο δεκάλεπτο όπου ο Παναθηναϊκός βρέθηκε να είναι πίσω με 16-0 ενώ ο Τσάβι Πασκουάλ προτίμησε να ρίξει στην πρώτη πεντάδα τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο στην πιο δύσκολη έδρα, παρότι έχει ν’ αγωνιστεί πολύ καιρό στηνEuroLeagueκαι δεν δικαιώθηκε. Σε αντίθεση με ότι μας έχουν συνηθίσει έως τώρα στις εκτός έδρας αναμετρήσεις, οι "πράσινοι"μετά το τραγικό ξεκίνημα όπου πήγαιναν σε βιαστικές επιθέσεις, αντέδρασαν και κατάφεραν να φέρουν το ματς στα μέτρα τους, κόντρα στoσκληρό παιχνίδι των Σέρβων που επέτρεπαν οι διαιτητές.

Η ομάδα του "τριφυλλιού" χάρη στα υψηλά ποσοστά από τα 6.75 και τον εξαιρετικό Κένι Γκάμπριελ έμεινε μέσα στη διεκδίκηση της νίκης κι έφτασε να έχει το πάνω χέρι στα μέσα του τελευταίου δεκαλέπτου. Είχε περάσει μπροστά και έβαζε για τα καλά δύσκολα στους γηπεδούχους που τους έβγαινε η κούραση. Εκεί θόλωσαν άπαντες… Ο Μπουρούσης έκανε το πέμπτο του φάουλ πολύ νωρίς στην τέταρτη περίοδο και ήρθε η κατηφόρα χωρίς καμία αντίδραση. Αντίθετα, οι «πράσινοι» πήγαιναν σε βιαστικές επιλογές, εκτελούσαν με μία πάσα κι έκαναν το ένα λάθος μετά το άλλο χωρίς να μπορούν να διαχειριστούν τον χρόνο. Παράλληλα τα ίδια λάθη αμυντικά, επέτρεψαν στον Ερυθρό Αστέρα να βρει λύσεις και ψυχολογία.

Τα ίδια προβλήματα

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÅÑÕÈÑÏÓ ÁÓÔÅÑÁÓ - ÐÁÏ / EUROLEAGUE / CRVENA ZVEZDA - PANATHINAIKOS
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÅÑÕÈÑÏÓ ÁÓÔÅÑÁÓ - ÐÁÏ / EUROLEAGUE / CRVENA ZVEZDA - PANATHINAIKOS EUROKINISSI SPORTS

Ο Παναθηναϊκός αναζητά σταθερότητα και κανείς δεν γνωρίζει το διάστημα που θα του πάρει σε μία περίοδο που δεν παίρνει από τον Καλάθη όσα θα ήθελε και το μεγαλύτερο πρόβλημα των "πράσινων" είναι πως δεν έχουν τη δημιουργία του αρχηγού η οποία είναι πολύ σημαντική αλλά και το καθαρό μυαλό στα κρίσιμα. Από κει και πέρα το πρόβλημα στο πέντε εναντίον πέντε είναι εμφανές, κυρίως όταν δεν είναι στο παρκέ ο Μπουρούσης. Με εξαίρεση ελάχιστα ματς, όπως με τον Ολυμπιακό, οι παίκτες του Πασκουάλ πηγαίνουν με το ατομικό τους ταλέντο, με προσπάθειες ένας εναντίον ενός και εκτέλεση από την περιφέρεια αλλά σε τέτοια παιχνίδια, φαίνεται πως δεν έχει αποτέλεσμα, τουλάχιστον με συνέπεια. Ο Παππάς θα μπορούσε να έχει περισσότερο χρόνο στο παρκέ, ειδικά στο διάστημα που ο Παναθηναϊκός κόλλησε για τα καλά αλλά παρέμεινε στον πάγκο ενώ για την ώρα η επιμονή στον Τζεντίλε δεν δίνει το κάτι παραπάνω. Ο Ιταλός φόργουορντ είχε συνεισφορά όταν οι "πράσινοι" ξεκίνησαν την αντεπίθεσή τους αλλά σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει αυτό για το οποίο αποκτήθηκε. Φαίνεται πως έχει πίεση ν’ αποδείξει και για την ώρα δεν βοηθάει ούτε την ομάδα αλλά ούτε και τον ίδιο. Αντίθετα, ο Γκάμπριελ σε δύο ματς "φωτιά" και σε δύσκολες έδρες, δείχνει πως δεν φοβάται να βγει μπροστά και δικαίως είναι πιο μπροστά στο ροτέισον απ’ ότι ο Νίκος που η συνεισφορά του είναι μηδαμινή.

Τουλάχιστον από την ήττα στο Βελιγράδι, ο Παναθηναϊκός κράτησε τη διαφορά του πρώτου αγώνα (είχε νικήσει 70-59) και στο υπόλοιπο της διαδρομής θα διεκδικήσει το καλύτερο δυνατό πλασάρισμα καθώς υπάρχει δρόμος στηEuroLeague. Πλέον όμως, το μυαλό είναι στο επόμενο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό για τηStoiximan.grBasketLeague. Τέτοια ματς είναι που παίζουν ρόλο στην ψυχολογία και οι «πράσινοι» την έχουν ανάγκη, μαζί με τη νίκη φυσικά όπως και την υπομονή, ώστε να φτάσουν στο σημείο που επιθυμούν. Ένα ντέρμπι γυρίζει τον διακόπτη και δίνει πολύτιμο χρόνο για τη συνέχεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ