ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Νικ Καλάθης: Ένας σταρ σε πλήρη απόγνωση

Νικ Καλάθης: Ένας σταρ σε πλήρη απόγνωση
EUROKINISSI SPORTS

Το τελευταίο 20ήμερο ο Νικ Καλάθης ζει τη χειρότερη περίοδο της καριέρας του. Δείτε τους αριθμούς του 28χρονου πλέι μέικερ που στην κυριολεξία θα σας σοκάρουν.

Ας ξεκινήσουμε με τα δεδομένα. Ο Νικ Καλάθης είναι ένας από τους κορυφαίους πλέι μέικερ στην Ευρώπη. Το τελευταίο 20ήμερο, όμως, είναι σε ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΑ κακή κατάσταση. Ζει τη χειρότερη περίοδο της καριέρας του, μετά από ένα εκπληκτικό ξεκίνημα στη σεζόν και 15 διαδοχικούς αγώνες με διψήφιο αριθμό πόντων. Ήταν 26 Οκτωβρίου όταν άγγιξε το triple-double (13 πόντοι, 11 ριμπάουντ, 9 ασίστ σε 33') στο εκτός έδρας ματς με τη Μπάμπεργκ.

Τρεις μήνες μετά, στις 26 Ιανουαρίου, είδε την άλλη όψη του νομίσματος στην ήττα του Παναθηναϊκού από τον Ερυθρό Αστέρα. 2 πόντους με 1/7 σουτ, 0/2 βολές και 4 λάθη έγραψε σε 22 λεπτά στο Βελιγράδι ο 28χρονος άσος, για να δώσει συνέχεια στο σερί των κακών εμφανίσεών του από το ντέρμπι της 6ης Ιανουαρίου με τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ κι έπειτα.

Νικ Καλάθης: Ένας σταρ σε πλήρη απόγνωση
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Χωρίσαμε τη φετινή σεζόν, τους τρεις πρώτους μήνες της χρονιάς, σε τέσσερα ίσα μέρη, σε τέσσερις πεντάδες αγώνων για να δείτε τι συμβαίνει με τον Καλάθη. Τρομερά σταθερός στα 15 πρώτα παιχνίδια, αποκαρδιωτικός στην τέταρτη πεντάδα αγώνων που μπορούσε να εκτοξεύσει τον Παναθηναϊκό. Τρεις ήττες από τον Ολυμπιακό, τη Φενέρμπαχτσε και τον Ερυθρό Αστέρα, με τον Καλάθη να έχει σε αυτά τα παιχνίδια τον ασύλληπτα κακό απολογισμό των 8 πόντων με 4/10 δίποντα, 0/12 τρίποντα, 0/4 βολές, 5 ριμπάουντ, 11 ασίστ, 9 λάθη και -7 μονάδες (!!!) στο σύστημα αξιολόγησης σε σύνολο 63 λεπτών.

Δείτε τι έχει κάνει στις τέσσερις φάσεις του πρώτου τριμήνου:

ΠΡΩΤΗ πεντάδα αγώνων (με Ζάλγκιρις Κάουνας, στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, στη Μπάμπεργκ, με Ερυθρό Αστέρα, στην Εφές Αναντολού)

62 πόντοι με 16/37 δίποντα, 7/21 τρίποντα, 9/16 βολές, 34 ριμπάουντ, 39 ασίστ, 9 κλεψίματα, 9 λάθη, 90 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης σε 164 λεπτά συμμετοχής.

ΔΕΥΤΕΡΗ πεντάδα αγώνων (με Μακάμπι Τελ Αβίβ, στη Ρεάλ Μαδρίτης, με Ολυμπιακό, με Νταρουσάφακα, στη Μπαρτσελόνα)

68 πόντοι με 22/37 δίποντα, 6/24 τρίποντα, 6/11 βολές, 19 ριμπάουντ, 30 ασίστ, 5 κλεψίματα, 7 λάθη, 84 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης σε 160 λεπτά συμμετοχής.

ΤΡΙΤΗ πεντάδα αγώνων (με Γαλατασαράι, με Φενέρμπαχτσε, στην Αρμάνι Μιλάνο, με Μπασκόνια, στην Ούνικς Καζάν)

83 πόντοι με 30/46 δίποντα, 6/11 τρίποντα, 5/11 βολές, 22 ριμπάουντ, 33 ασίστ, 14 κλεψίματα, 10 λάθη, 113 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης σε 146 λεπτά συμμετοχής.

ΤΕΤΑΡΤΗ πεντάδα αγώνων (στον Ολυμπιακό, με την Εφές Αναντολού, στη Φενέρμπαχτσε, με τη Μπαρτσελόνα, στον Ερυθρό Αστέρα)

19 πόντοι με 8/24 δίποντα, 1/17 τρίποντα, 0/6 βολές, 15 ριμπάουντ, 16 ασίστ, 8 κλεψίματα, 12 λάθη, 1 μονάδα (!!!) στο σύστημα αξιολόγησης σε 105 λεπτά συμμετοχής.

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÁÑÌÁÍÉ ÌÉËÁÍÏ - ÐÁÏ / EUROLEAGUE / ARMANI MILANO - PANATHINAIKOS
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÁÑÌÁÍÉ ÌÉËÁÍÏ - ÐÁÏ / EUROLEAGUE / ARMANI MILANO - PANATHINAIKOS EUROKINISSI SPORTS

Ο Καλάθης δεν είναι σε καλή κατάσταση. Και δεν έχει καλή ψυχολογία, γεγονός που φάνηκε ξεκάθαρα στο Βελιγράδι ακόμη και με το airball που έκανε από την γραμμή των βολών στην τέταρτη περίοδο της αναμέτρησης. Αν συνυπολογίσετε και τα σχεδόν 34 λεπτά που έπαιζε κατά μέσο όρο στα εννέα πρώτα παιχνίδια της EuroLeague, θα καταλάβετε ότι είναι και ΠΟΛΥ κουρασμένος. Ο τραυματισμός του Μάικ Τζέιμς τον είχε αφήσει μόνο στον άσο και τα αποτελέσματα εκείνης της υπερπροσπάθειας έχουν εμφανιστεί το τελευταίο 20ήμερο. Περιμέναμε πως σε αυτή τη φάση της χρονιάς θα δούμε παίκτες σε μεγάλη πτώση, όμως η "κατηφόρα" στην οποία κατρακυλά ο Νικ, είναι πραγματικά κατακόρυφη.

Ο Καλάθης είναι ένας εξαιρετικός all around πλέι μέικερ, μαζεύει ριμπάουντ και πασάρει όσο ελάχιστοι παίκτες στην Ευρώπη, έχει όμως και χτυπητές αδυναμίες που δεν έχει κρύψει. Δεν ήταν ποτέ καλός σουτέρ, το ποσοστό καριέρας του στη EuroLeague από το φθινόπωρο του 2009 μέχρι και σήμερα φτάνει μόλις το 29.8%. Το εντυπωσιακό είναι ότι σουτάρει (στην καριέρα του στη διοργάνωση) με μόλις 52.6% από τη γραμμή των βολών, ποσοστό συγκλονιστικά κακό για αθλητή που αγωνίζεται στις θέσεις των γκαρντ. Είναι εύκολο να τον κρίνουμε αυτή τη στιγμή που διανύει το χειρότερο διάστημα της μπασκετικής του πορείας και ίσως σε πολύ κόσμο να φαίνεται... unfair το συγκεκριμένο κείμενο, όμως αυτά είναι τα ακριβή δεδομένα, τα ακριβή ποσοστά και η καταγραφή τους δεν μπορεί να διαψευστεί.

ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÐÁÏ - ÁÍÁÍÔÏËÏÕ ÅÖÅÓ / EUROLEAGUE / PANATHINAIKOS - ANADOLU EFES (Eurokinissi Sports / ÂÁÃÃÅËÇÓ ÓÔÏËÇÓ)
ÅÕÑÙËÉÃÊÁ / ÐÁÏ - ÁÍÁÍÔÏËÏÕ ÅÖÅÓ / EUROLEAGUE / PANATHINAIKOS - ANADOLU EFES (Eurokinissi Sports / ÂÁÃÃÅËÇÓ ÓÔÏËÇÓ) EUROKINISSI SPORTS

Η ουσία είναι πως ο άσος του Παναθηναϊκού ήταν ένας από τους κορυφαίους παίκτες της EuroLeague μέχρι και την 15η αγωνιστική. Από τους 14.2 πόντους έπεσε στους 3.8, από το 33.9% στα τρίποντα βρέθηκε στο 5.9%, από τις 6.8 τελικές πάσες έπεσε στις 3.2 και από τις 19.1 μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης γκρεμίστηκε στις 0.2. Το χάσμα ανάμεσα στα 15 πρώτα ματς και τα πέντε τελευταία είναι σοκαριστικό για έναν παίκτη του επιπέδου του. Ο συνδυασμός της κούρασης, της κακής ψυχολογίας, της γκρίνιας και της κριτικής εναντίον του είναι εκρηκτικός.

Μένει να δούμε πως θα ανακάμψει, αλλά και πως θα διαχειριστεί ο Πασκουάλ την περίπτωσή του. Στους τελευταίους τρεις αγώνες ο Καταλανός προπονητής έχει δώσει περισσότερο χρόνο (85 λεπτά!) στον Μάικ Τζέιμς και περιμένει κι αυτός να δει πως ο Καλάθης θα αντιδράσει πριν ο Παναθηναϊκός μπει στην πιο απαιτητική εποχή της χρονιάς.

Twitter @harris_stavrou

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ