OPINIONS

Προσγείωση από το 1’ με Μπούρμπο

Προσγείωση από το 1’ με Μπούρμπο
INTIME SPORTS

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για τον πρώτο αντίκτυπο της επικείμενης μεταγραφής του Χρήστου Μπούρμπου στον Παναθηναϊκό και το πλεονέκτημα εκείνων που αποφασίζουν στο Τριφύλλι.

«Από ολόκληρη την υφήλιο, άλλον δεξιό μπακ δεν μπορούσαν να βρουν;». «Ο Μπούρμπος είναι ο ‘Νάνο για δεξιά’;». «Αφού ήταν να πάρουν τον Μπούρμπο, καλύτερα να παίζαμε με τους μικρούς από εκεί, να εξελιχθούν». «Με τον Μπούρμπο θα διεκδικήσει ομίλους Τσάμπιονς Λιγκ;». «Με τον Μπούρμπο θα ανέβουμε επίπεδο;». «Ο Μπούρμπος ήταν μεταγραφή για τον περυσινό ΠΑΟ». Τα άκουσα όλα αυτά (και ακόμη περισσότερα) χθες.

Άκουσα και την άλλη πλευρά: «Να εμπιστευτούμε τον Αναστασίου και τον Νταμπίζα, είδατε τι κατάφεραν πέρυσι». «Εκείνοι ξέρουν καλύτερα απ’ όλους μας». «Είναι καλύτερος από όσους έχουμε στη θέση». «Με τη δουλειά το καλοκαίρι , θα φτάσει στον ρυθμό των υπόλοιπων». «Δεν είναι ‘Νάνο’, αλλά έχει πολλά θετικά στοιχεία». «Ηταν ο κορυφαίος μαζί με τον Παπάζογλου και πιο σταθερός σε απόδοση από τον ΟΦΗ». «Και πέρυσι υπήρχαν αμφισβητήσεις για πολλούς, αλλά είδαμε τι έγινε στο τέλος». «Ισως είναι καλό, να δώσουν τα περισσότερα χρήματα για μέσους και στόπερ».

Και κάπως έτσι, άρχισε η εφετινή μεταγραφική περιπέτεια του Παναθηναϊκού... Περισσότερο με γκρίνια. Με απότομη προσγείωση. Από το 1’. Κατάλαβαν όλοι γρήγορα. Και οι φίλοι της ομάδας και οι διοικούντες. Οι μεν, να μην περιμένουν «Μπεργκ» σε όλες τις θέσεις όπου χρειάζεται ενίσχυση ο Παναθηναϊκός. Οι δε, ότι ο φίλαθλος περιμένει περισσότερα και καλύτερα. Τι σημαίνει «είναι μεγαλύτερες οι απαιτήσεις γιατί η ίδια η ομάδα έβαλε ψηλότερα τον πήχη». Όχι μόνο μέσα στο γήπεδο. Και στις μεταγραφές.

Limit up για όλους τους παίκτες του Παναθηναϊκού

Κακά τα ψέματα, δεν πανηγύρισε κάποιος φίλος του ΠΑΟ στο άκουσμα της είδησης για την συμφωνία με τον 31χρονο δεξιό μπακ του ΟΦΗ. Ούτε… φανέλα Μπούρμπου θα ζητήσει από τη μπουτίκ, ούτε θα σπεύσει για εισιτήριο διαρκείας. «Πάγωσαν» πολλοί. Αλλά και σε εκείνους, είναι τόσο νωπά τα πανηγύρια και η παναθηναϊκή ευεξία από το τέλος της εφετινής σεζόν, που ακόμη και η μουρμούρα τους, είναι εντός λογικών ορίων.

Είναι αυτό το «μαξιλαράκι» εμπιστοσύνης που κέντησαν πέρυσι βελονιά – βελονιά ο Αναστασίου με τον Νταμπίζα. Αυτός ο «αερόσακος» του 11/13 στις μεταγραφές (πλην Μπαϊράμι και Πέτριτς δηλαδή), μαζί με το Κύπελλο, την πρωτιά στα πλέι οφ, την ποδοσφαιρική ταυτότητα, την επιθετική νοοτροπία, την καθαρότητα/συνέπεια λόγων και στόχων. Και η προσδοκία για καλύτερα. Νωρίς είναι ακόμη. Πρώτη μεταγραφή. Θα ακολουθήσουν κι άλλες. Ίσως να αποδειχθεί και καλύτερο για το Τριφύλλι να είναι η πρώτη, η μαγιάτικη, η μεταγραφή με τις μικρότερες προσδοκίες και το λιγότερο ηχηρό «κλικ».

Τον επέλεξαν γιατί τους έκανε εντύπωση η σοβαρότητα/σταθερότητα στη σεζόν. Γιατί (όντως!) ο Αναστασίου τον θεωρεί τον καλύτερο δεξιό μπακ χαφ της εφετινής σεζόν. Επειδή πιθανότατα θα μείνει ελεύθερος και θα αμείβεται με 100.000 ευρώ ετησίως, σε διετούς διάρκειας συμβόλαιο. Διότι εκτιμούν ότι στην αμυντική/επιθετική ισορροπία καθηκόντων είναι καλύτερος από Τριανταφυλλόπουλο – Σπυρόπουλο – Μαρινάκη. Διότι πιστεύουν λογικά πως θα προσαρμοστεί εύκολα και γρήγορα στο σύνολο, θα βελτιωθεί και θα μοιραστεί τον χρόνο με όποιον μπορέσει να διεκδικήσει τη θέση.

Γνώμη μου; Δεν ανεβαίνει επίπεδο ο ΠΑΟ με αυτή τη μεταγραφή. Στη Segunda B (επί παραδείγματι) υπάρχουν δύο σε θεωρητικό επίπεδο ανώτεροι «ελεύθεροι» ακραίοι αμυντικοί. Ενισχύεται με έναν παίκτη του «7» για το επίπεδο της Σούπερ Λίγκας, όχι για το επίπεδο των ομίλων του Europa League. Τα υπόλοιπα στο «ζήπεδο» που λένε και οι Κρητικοί. Ποιος ξέρει; Ίσως στα 31 του να μπορέσει να ανταποκριθεί σε μια θέση που του δίδαξε ο Φερνάντο Σάντος, όταν από φορ και εξτρέμ τον μετέθεσε σε δεξιό μπακ χαφ, πριν από ακριβώς 10 χρόνια. Άλλο ΟΦΗ, όμως, άλλο Παναθηναϊκός. Πάντως, αρκετοί παίκτες της Λίγκας μιλούν με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια για τον εφετινό Μπούρμπο, όπως και στην Κρήτη. Και οι περισσότεροι «καινούριοι» πέρυσι «παρελήφθησαν» σε κατώτερο επίπεδο από εκείνο στο οποίο τερμάτισαν! Χωρίς Ευρώπη όμως!

ΤΑ «ΣΥΝ»

+ Υψος/δύναμη/ταχύτητα

+ Οικονομική επιλογή

+ Πολύ καλή σεζόν

+ Θετικό στοιχείο στα αποδυτήρια

+ Ελάχιστοι τραυματισμοί/γερή κράση

+ Ευκολία, ως Ελληνας, στην προσαρμογή

+ Ισορροπία σε αμυντική/επιθετική «ανταπόκριση»

+ Εχει αγωνιστεί και ως αριστερός μπακ

ΤΑ «ΠΛΗΝ»

- Μηδενική μεταπωλητική αξία

- Ελάχιστη πείρα πρωταθλητισμού

- Ελάχιστες «ευρωπαϊκές» παραστάσεις

- Μηδενικό «επικοινωνιακό» γκελ/εμπορικό όφελος

- Αλλαγή τρόπου/ρυθμού παιχνιδιού από ΟΦΗ

- Αντοχές σε υψηλό τέμπο για 90 λεπτά

Follow me on Twitter: Seretinio

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ