OPINIONS

ΠΑΟΚ ο "νικητής", ουδείς την "υπέρβαση"

ΠΑΟΚ ο "νικητής", ουδείς την "υπέρβαση"
INTIME SPORTS

Ο Γιάννης Σερέτης εμβαθύνει στα φτωχά χειμερινά ψώνια των 17 ομάδων του πρωταθλήματος.

Ηταν φτωχή η μεταγραφική περίοδος. Θα ξεχαστεί γρήγορα. Αν την θυμόμαστε, αυτό θα συμβεί κυρίως για το πικάντικο σίριαλ Κομπότη - Πουλίδο και για τη διάλυση του ΟΦΗ, από τον οποίο έφυγαν 12 παίκτες και απέκτησε την τελευταία ημέρα επτά πιτσιρικάδες και τον Τσουκάνη. Μεγαλύτερα ονόματα; Ασφαλώς ο Σαντάνα που είχε φτάσει το 2013 στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ ως αναπληρωματικός με την Ντόρτμουντ (με καθοριστικό γκολ – οφσάιντ – πρόκριση στο 93’ του συγκλονιστικού προημιτελικού εναντίον της Μάλαγα στο 3-2) και οι «μουντιαλικοί» Νομπόα, Ρικάρντο Κόστα του ΠΑΟΚ.

Καλοσωρίζουμε και πάλι τον Κατσουράνη, τον Νίνη, τον Μαυρία, τον Ιγκλέσιας, τον Καράσκο, τον Μαρσελίνιο, τον Τάσο Παπάζογλου (από τον ΑΠΟΕΛ στην Ξάνθη), τον Ντάρσι Νέτο (Βέροια), τον Κοστίν Λάζαρ (Παναιτωλικός), τον Λεάλ (στην Κέρκυρα). Περιμένουμε με ενδιαφέρον τι θα κάνει ο Μάικλ Ολαϊτάν στον Εργοτέλη, ο Ανδρέας Τάτος στη Βέροια, ο Αντώνης Πετρόπουλος στην Καλλονή, ο Γκαζαριάν και ο Φάμπιο στην Κέρκυρα, ο Πελέ στον Λεβαδειακό, η πιτσιρικαρία (Ρισβάνης, Μπακασέτας, Καθάριος, Ποζαταζίδης, Βαλ. Βλάχος) στον Πανιώνιο.

Γοητευτικό ερωτηματικό; Ο 29χρονος Αργεντινός μεσοεπιθετικός Σεμπαστιάν Ρουσκουγέδα που πήρε ο Παναιτωλικός από την Τίγκρε. Παιδί της Ακαδημίας της Μπόκα, που πήγε για «μαθητεία» δύο χρόνια στον Αγιαξ και μάλλον έρχεται με γεμάτο τραπεζικό λογαριασμό με τις με τα περάσματα από Αλ Αχλί, Χιλή και Ντεπορτίβο Κίτο, στο Εκουαδόρ. Και ο έτερος Αργεντινός επιτελικός, ο 30χρονος Λουίς Μπουσταμάντε του Λεβαδειακού και ο αριστεροπόδαρος συμαπτριώτης του Φερνάντο Αλόκο του Αστέρα Τρίπολης και οι άγνωστοι ξένοι του Εργοτέλη.

Οι περισσότεροι «ξενόφερτοι» κάνουν τώρα τις πρώτες εμφανίσεις τους. Λογικό κι ας γκρινιάζουν οι οπαδοί. Είναι δύσκολη η μεταγραφική περίοδος του Γενάρη. «Κλειστή» και απρόβλεπτη. Οι ελεύθεροι που μπορείς να πάρεις πιο εύκολα είναι συνήθως ανενεργοί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Και όσοι έχουν συμβόλαιο και ήταν ενεργοί στις προηγούμενες ομάδες τους περιμένουν συνήθως το τελευταίο δεκαήμερο για την τελική ευθεία της αποδέσμευσης.

Στο «ταμείο» για κάθε ομάδα ορθόν είναι να συνυπολογίζονται δύο παράγοντες: α) και το «δώσε» εκτός από το «πάρε», δηλαδή αν αποχώρησαν κάποιοι σημαντικοί παίκτες β) η ενίσχυση βάσει των αναγκών τους πρόσκαιρα ή μακροπρόθεσμα. Εχουμε και λέμε λοιπόν για το Top – 3…

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Σημαντικότερη μεταγραφή ο Περέιρα

Ξεκίνησε για να πάρει δύο στόπερ, αμυντικό μέσο, εξτρέμ και φορ. Για μένα δεν χρειαζόταν φορ κι ας πήρε τον Χάρα. Εχω σε εκτίμηση τον Μπενίτες και στα περισσότερα ματς του πρωταθλήματος μπορεί να βρει γκολ από τους χαφ και τους εξτρέμ του. Ούτε δεύτερο στόπερ χρειαζόταν, εκτός κι αν έβρισκε έναν σούπερ αριστεροπόδαρο για το Europa. Για την Ελλάδα μια χαρά είναι το δίδυμο Σαντάνα – Σιόβα. Αν έπαιρνε αμυντικό μέσο θα είχε πρόβλημα μεγάλο ο Περέιρα στα αποδυτήρια με Μιλιβόγεβιτς, Μανιάτη, Εντινγκά και καινούριο παίκτη. Πώς θα χωρούσαν; Ο νέος κόουτς έκανε από την αρχή συγκεκριμένες και γρήγορες επιλογές για καινούρια ταυτότητα. Όχι και τόσο «αλέγρο» παιχνίδι, αλλά τακτική που θα βοηθήσει τον Ολυμπιακό στην Ευρώπη. Δεν έκανε τη σπουδαία υπέρβαση στις μεταγραφές, αλλά έχει με διαφορά το πιο «γεμάτο» ρόστερ στην Ελλάδα. Δύσκολα θα νικήσει και στην Τούμπα και στη Λεωφόρο, απίθανο να χάσει το πρωτάθλημα (τα γράφαμε όταν ο ΠΑΟΚ ήταν στο +5, όχι τώρα). Για μένα «συμβατός» με το κλαμπ ο Περέιρα, αυτός είναι η σημαντικότερη μεταγραφή και αλλαγή στην ομάδα. Προσοχή: δεν λέμε «καλύτερη». Λέμε «σημαντικότερη».

ΠΑΟΚ

Κάλυψε αργά τα κενά του

Απίθανη ομάδα! Με τρέλα και κορδέλα. Δεν την «πιάνεις» από πουθενά! Ξεκινά τη σεζόν με τέσσερις (!) αριστερούς μπακ (Ρατς, Τζαβέλλα, Σπυρόπουλο, Ποζατζίδη) και δύο (!!!) στόπερ. Και μένει τον Γενάρη με έναν αριστερό μπακ (Ρατς), ο οποίος ίσως ήταν πιο ωφέλιμο να αγωνίζεται ως χαφ! Ολα αρχίζουν και τελειώνουν ουσιαστικά στη (μη) συνεργασία Αναστασιάδη – διοίκησης, η οποία εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα λήξει το καλοκαίρι (ίσως λήξει και νωρίτερα…) και στην ατολμία του Σαββίδη να βάλει σε ένα τραπέζι κόουτς – Βρύζα – Αγγελίδη για να καταλάβει τι γίνεται και να μοιράσει ξεκάθαρα ρόλους. Πάλι καλά που… λεφτά υπάρχουν και… αχνοφαίνεται ελαφρά πρόοδος με αποφάσεις για μεταγραφές προσώπων από τη διοίκηση, με εισήγηση «θέσεων» από τον προπονητή. Ο ΠΑΟΚ ενισχύθηκε εκεί όπου πονούσε με Νομπόα και Ρικάρντο Κόστα και μάλιστα όχι με «εξαμηνίτικες» συμφωνίες. Αν τους είχε από το καλοκαίρι, θα ήταν πολύ καλύτερος. Ισως χρειαζόταν και έναν εξτρέμ. Το ρόστερ του στην αρχή της σεζόν δεν ήταν για «τρία σε ένα πακέτο» και ο προπονητής του ουδέποτε στην καριέρα του μπόρεσε να ανταποκριθεί σε τόσο μεγάλες απαιτήσεις. Αμιγώς ποδοσφαιρικά τα προβλήματα άρχισαν όταν άρχισαν οι απώλειες (ενέργειας) στη μεσαία γραμμή (Τζιόλης, Κάτσε, Τζανδάρης), αλλά δεν οφείλονται μόνο στη λειψανδρία σε συγκεκριμένες θέσεις (μεσαία γραμμή, κεντρικοί αμυντικοί). Μα και στην αδυναμία του Αναστασιάδη να κάνει rotation χωρίς πολλές αρρυθμίες και στον τρόπο εκγύμνασης της ομάδας (από την περίοδο της προετοιμασίας ακόμη…), η οποία αν δεν βγάζει μεθοδικά και με προγραμματισμό ένταση στην καθημερινότητα, δεν θα βγάζει ένταση και σε περίοδο εννέα μηνών…

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Οι σοβαρές αλλαγές το καλοκαίρι

Υποτιμημένη, αλλά ουσιαστική η μεταγραφή του Ταυλαρίδη. Για τη Σούπερ Λίγκα, όχι για κάτι… φοβερό και τρομερό στην Ευρώπη του χρόνου. Επειδή είναι καλύτερος αμυντικά, πιο έμπειρος και «ψημένος», πιο σοβαρός και πειθαρχημένος, με ισχυρότερη ποδοσφαιρική προσωπικότητα από Κουτρουμπή και Τριανταφυλλόπουλο. Ερωτηματικά για εφέτος και ο Νίνης και ο Μαυρίας που έχει παίξει μόνο 4 ματς με τη δεύτερη ομάδα της Σάντερλαντ στην τρέχουσα σεζόν. Ο Σωτήρης, όμως, δίνει επιλογές και θα βοηθήσει ουσιαστικά από την επόμενη σεζόν, το ίδιο θεωρώ και για τον Χάρη αν τελικά αποφασίσει τον επαναπατρισμό (δύσκολο). Τα ποδοσφαιρικά (εκτός από νοοτροπία πρωταθλητισμού) προβλήματα του Παναθηναϊκού εφέτος ήταν τρία. Α) η απουσία λόγω τραυματισμού και ίωσης του Μπεργκ που απορρύθμισε σε μεγάλο βαθμό ομάδα και παίκτη. Β) τα περισσότερα (δύσκολα) ματς λόγω Ευρώπης, όπου φάνηκε και ο «πήχης» ορισμένων ποδοσφαιριστών σε αυτό το επίπεδο στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή της καριέρας τους Γ) η απώλεια ταυτότητας κατά διαστήματα, με «θέμα» την ενέργεια στη μεσαία γραμμή. Συγκριτικά με πέρυσι, όταν η φθορά ήταν και μικρότερη, ο ΠΑΟ έχασε τα πάμπολλα που του έδινε ο Αμπεϊντ και τα αρκετά του Μέντες, δεν πήρε τίποτα από τον Μπούι και αρχίζει να παίρνει από τον Δώνη. Τραβάνε κουπί οι Λαγός, Ζέκα, Ατζαγκούν, Πράνιτς, αλλά δεν αρκούσαν για «μακρύ» κουβάλημα τριών καρπουζιών. Είναι σωστό αυτό που επαναλαμβάνει συχνά ο Αναστασίου για το «όλοι μαζί». Αυτός ο ΠΑΟ, χωρίς τους πολλούς σπουδαίους παίκτες, δεν έχει την πολυτέλεια να μην δίνουν ορισμένοι το 100% του εαυτού τους σε τρεξίματα, πίεση, ένταση (ο καθένας όσο μπορεί). Είτε παίζει ο Μπεργκ, είτε δεν παίζει. Αν το έκανε, θα νικούσε στο 80% των αγώνων στην Ελλάδα. Δεν το έκανε για πολλούς διαφορετικούς λόγους και με τις εκτός έδρας απώλειες (λόγω και αστοχίας), απομακρύνθηκε πολύ από την κορυφή. Οι μεγάλες αλλαγές, πάντως, θα γίνουν το καλοκαίρι. Δεν έγιναν τον προηγούμενο Ιούνιο. Τότε θα δούμε αν μπορεί να «αλλάξει» πίστα αυτή η ομάδα. Θα κλείσει ο κύκλος του συνόλου που άνοιξε το καλοκαίρι του 2013. Το είπε και ο κόουτς: «Θα ξαναχτίσουμε την ομάδα με τις σωστές προσθήκες». Του «ξέφυγε», ως τελευταία ατάκα στη Nova, την ημέρα της βράβευσής του. Την αλήθεια είπε ως προς την απόφαση ΠΑΕ και τεχνικού τιμ. Ως προς το «σωστές» για τις μεταγραφές, θα φανεί τον Ιούλιο… Για να αλλάξει πίστα χρειάζεται οπωσδήποτε δεξιό μπακ, αμυντικό μέσο, οκτάρι και έναν στόπερ μεγαλύτερης πίστας. Τουλάχιστον αυτούς.

Σημειώσεις

  • Περιμένω πολύ καλύτερο Ατρόμητο στον β΄ γύρο. Εχει πολλούς παίκτες με προσωπικότητα. Αν βρει λύση στο γκολ, θα τερματίσει εύκολα εντός πεντάδας.

  • Αν δεν συνέλθει ο Αστέρας και δεν παίξει για το αποτέλεσμα, θα κινδυνεύσει να μείνει εκτός Ευρώπης λόγω και κόπωσης από σεζόν που άρχισε τον Ιούνιο (!). Να δούμε τον Ιγκλέσιας, αν και σημαντικότερο εμπόδιο της ομάδας είναι η αντοχή στην πίεση των απαιτήσεων πλέον.

  • Ο ΠΑΣ δεν έκανε ούτε μία μεταγραφή και ως εκ τούτου έχει μειονέκτημα στη μάχη για τα πλέι οφ έναντι όλων των υπόλοιπων διεκδικητών. Παρότι διαθέτει τον προπονητή με την καλύτερη απόδοση βάσει υλικού στην κατηγορία εφέτος: τον Γιάννη Πετράκη.

  • Πολύτιμη η απόκτηση του Λάζαρ στον Παναιτωλικό, «κουμπώνει» και στον χαρακτήρα της ομάδας. Θα παλέψει μέχρι τέλους για την πεντάδα.

  • Δεν ενισχύθηκε στην άμυνά της η Βέροια. Λίγες οι πιθανότητες για πεντάδα με «goal – goal» σχεδόν σε κάθε ματς. Εκανε κάποιες κινήσεις η Ξάνθη, που είναι ερωτηματικό και ίσως ρίξει το βάρος στο Κύπελλο για να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία, χωρίς ΠΑΟ, ΠΑΟΚ, Αστέρα, Ατρόμητο, Παναιτωλικό, ΠΑΣ, Βέροια στη διοργάνωση.

  • Ουσιαστική η ενίσχυση του Πανιώνιου, μην ξεχνάμε όμως ότι παραδοσιακά είναι ομάδα Κυπέλλου!

  • Πολλές μεταγραφές ο Εργοτέλης, η Κέρκυρα, ο Λεβαδειακός, με στόχο την αποφυγή του υποβιβασμού και την απώλεια των χρημάτων της Σούπερ Λίγκας. Ενισχύθηκε και ο Πανθρακικός, αλλά θα χρειαστεί σπουδαία υπέρβαση.

  • Αποδυναμώθηκε ο Πλατανιάς που έχασε και τον Ναζλίδη, θα παίξει… άμυνα μέχρι το τέλος για να σωθεί, με «προίκα» τη συγκομιδή του α’ γύρου.

  • Follow me on Twitter: Seretinio

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ