OPINIONS

Οι "επιδόσεις" του Νταμπίζα

Οι "επιδόσεις" του Νταμπίζα
INTIME SPORTS

Η συνοπτική αποτίμηση της παρουσίας του Νίκου Νταμπίζα στον Παναθηναϊκό, βάσει των μεταγραφών και των πωλήσεων, αν και τα κριτήρια αξιολόγησης ενός τεχνικού διευθυντής δεν είναι μόνο το “πάρε - δώσε”...

Το μπάτζετ ελάχιστο. Οι δυσκολίες, πέρυσι, αφάνταστες. Και για τις αποδεσμεύσεις και για το χτίσιμο ολοκαίνουριας ομάδας. Μην τα επαναλαμβάνουμε, γνωστά σε όλους. Κάποιες από τις περυσινές μεταγραφές του Παναθηναϊκού ήταν εισηγήσεις του Γιάννη Αναστασίου, τις οποίες κλήθηκε να υλοποιήσει ο τεχνικός διευθυντής.

Σημαντικότερη επιτυχία του Νίκου Νταμπίζα θεωρείται εντός της ΠΑΕ (και από τον ίδιο τον Γιάννη Αλαφούζο) το deal που είχε κλείσει με το Αμβούργο για τον Μάρκους Μπεργκ, για τον οποίο τελικά ο Παναθηναϊκός δεν είχε δώσει ούτε ευρώ, όντας υποχρεωμένος, ωστόσο, να παραχωρήσει το 35% των δικαιωμάτων του Σουηδού φορ στους Γερμανούς.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ο Μπεργκ ήταν επιλογή του Αναστασίου. Οπως και ο Μέντες, ο Πράνιτς, ο Καρέλης και ο Εμίρ Μπαϊράμι. Και από τους εφετινούς “νέους” ο Ουασίμ Μπούι. Ποιες ήταν οι επιλογές του απερχόμενου Νταμπίζα; Νάνο, Αμπεϊντ, Σίλντενφελντ, Ατζαγκούν, Κλωναρίδης, Κουτρουμπής. Εν συνεχεία, τον Γενάρη, ο Μλάντεν Πέτριτς. Και το καλοκαίρι ο Λουκ Στιλ και ο Βαλμίρ Μπερίσα.

Εξαίρεση αποτελεί ο Χρήστος Μπούρμπος. Διότι για την απόκτησή του είχαν συμφωνήσει όλοι από πέρυσι! Γι' αυτό και ήταν η πρώτη μεταγραφή του ΠΑΟ.

Ποσοστό επιτυχίας λοιπόν; 8/10. 80%. Αν θεωρήσουμε βάσει συμμετοχών και απόδοσης ως τώρα ότι δεν “έπιασαν” ο Πέτριτς (στο “value for money”) και ο Μπερίσα. Εξαίρεση, επίσης, αποτελεί και η περυσινή “επιστροφή” του Λουτσιάνο Φιγκερόα, στον οποίο αρχικά ο Παναθηναϊκός δεν μπορούσε να δώσει 400.000 ευρώ, όπως προβλεπόταν στο συμβόλαιό του σε περίπτωση παραμονής. Ουσιαστικά όλοι είχαν συμφωνήσει για την επιστροφή του Αργεντινού με πολύ λιγότερα χρήματα, όταν πια δεν είχε βρει ομάδα...

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Αυτό που πρέπει να πιστωθεί, πάντως στον Νταμπίζα, εκτός από τις αντοχές του σε.... πάρα πολλά είναι η διαχείριση της πώλησης του Φιγκερόα. Ο Παναθηναϊκός, βέβαια, αξιοποίησε τότε και το ότι ο ιδιοκτήτης της Γιοχόρ σχεδόν είχε... ανακοινώσει τη μεταγραφή, χωρίς να έχει συμφωνήσει με τον Παναθηναϊκό. Συνολικά από τις πωλήσεις η ΠΑΕ στην εποχή Νταμπίζα προσπορίστηκε το ποσό των 6,6 εκατ. Ευρώ. Τρία εκατ. Ευρώ από την Σάντερλαντ για τον Μαυρία, 2,2 εκατ. Ευρώ από την Μάιντς για τον Καπίνο (αμφότεροι οι πιτσιρικάδες αναπληρωματικοί στις ομάδες τους), 700.000 ευρώ για τον Ορέστη Καρνέζη από την Ουντινέζε και 700.000 για τον Φιγκερόα, ο οποίος πέτυχε πέρυσι 11 γκολ στο πρωτάθλημα της Μαλαισίας με τη Γιοχόρ...

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Αυτή είναι η αποτίμηση αυτών από τα οποία αξιολογούν συνήθως οι δημοσιογράφοι και η φίλαθλη κοινότητα έναν τεχνικό διευθυντή. Λάθος κριτήριο! Υπάρχουν επιπρoσθέτως αρκετοί τομείς στους οποίους εκτείνεται η ευθύνη και η αρμοδιότητά του. Στη διεύθυνση, την επικοινωνία, τις δομές, τη σχέση με τους παίκτες, αμέτρητοι. Και αφανείς συνήθως. Το ξέρει και ο “διάδοχος”, Λεωνίδας Βόκολος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ