OPINIONS

Ο Χάρα, όχι ο Τσόρι

Ο Χάρα, όχι ο Τσόρι
INTIME SPORTS

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για τον τελικό Κυπέλλου και την επόμενη ημέρα του νταμπλούχου Ολυμπιακού, του οποίου οι οπαδοί δεν θα έχουν να θυμούνται και πολλά από φέτος

Mέχρι σήμερα ήταν μια σεζόν από την οποία ο οπαδός του Ολυμπιακού δεν θα είχε να θυμάται πολλά «εγχώρια». Μεγάλες νίκες, άλλωστε, ήταν αυτές του Τσάμπιονς Λιγκ. Στο πρωτάθλημα έκανε μόνο μία. Το 1-0 επί του φοβικού στο Φάληρο Παναθηναϊκού, με την κεφαλιά του Αυλωνίτη. Περισσότερο μνημονεύεται ήδη το εκπληκτικό φάουλ του Τσόρι στο «πλαϊνό» διχτάκι του Στιλ στο 94’ του 2-1 στη Λεωφόρο, παρά η κεφαλιά -γκολ του νεαρού στόπερ εναντίον των Πράσινων.

Θα έχει, πλέον, να θυμάται και τη σημερινή γκολάρα του Αργεντινού, ο οποίος «καμουφλάρει» την κακή περίοδο του Περέιρα στους πρωταθλητές. Στην ιστορία γράφτηκε ήδη ότι ο Πορτογάλος κόουτς κατέκτησε το νταμπλ. Με μια ισοπαλία στην Τούμπα, ήττα στη Λεωφόρο, νίκες επί των «μικρομεσαίων» στον Πειραιά. Και σημαντικότερη επιτυχία το 0-1 επί της ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ με το συμπτωματικό γκολ του Χάρα στο φινάλε. Ο Τσόρι MVP του σημερινού τελικού, στον Χάρα, όμως, ανήκει το μεγαλύτερο ποσοστό για την κατάκτηση του τροπαίου. Και για το γκολ εναντίον της Ενωσης και για το αποψινό 1-0. Συνολικά, μάλιστα, για μένα ήταν ο MVP και του τελικού. Δεν ξέρω γιατί ψηφίστηκε ο Τσόρι. Πιθανότατα λόγω του γκολ και του ονόματος και της δημοφιλίας του Αργεντινού παικταρά, έναντι του «αντιτουριστικού», αλλά μαχητή και πολύτιμου στο Κύπελλο σέντερ φορ, που προτιμήθηκε έναντι του Μήτρογλου στην αρχική ενδεκάδα των Ερυθρόλευκων.

Τα γκολ του τελικού

Ηταν ο μόνος που απείλησε δυο φορές στο πρώτο ημίχρονο (19’, 23’) την εστία της Ξάνθης, εκείνος που μετουσίωσε σε γκολ την γκάφα του Μπέρτου (και των Καρυπίδη – Γούτα που… παρακολουθούν τον σκόρερ), ο πιο ομαδικός, εκείνος που πρέσαρε ασταμάτητα, περισσότερο από τον Ντοσεβί, τον Τσόρι, ακόμη και τον Νταβίδ Φουστέρ: τον πιο συμπαθητικό στην κοινή γνώμη (και σε μένα) παίκτη του ΟΣΦΠ, ο οποίος, όμως απόψε απλώς… δεν υπήρχε στο γήπεδο, αγωνιζόμενος και σε λάθος θέση, ως αριστερός εξτρέμ.

Ο Λουτσέσκου είχε ασφαλώς καλύτερο πλάνο από τον Περέιρα στον αγωνιστικό χώρο, αλλά οι παίκτες είναι αυτοί που κάνουν τον προπονητή μάγκα. Το «έβγαλε» στο 26’ το σουτ του Κλέιτον ο καλύτερος γκολκίπερ που εμφανίστηκε στη Σούπερ Λίγκα μετά το τέλος της καριέρας του Γιόζεφ Βάντσικ, το έχασε ο Σολτάνι στο 42’, το «χάρισε» η άμυνα της Ξάνθης στο 45’. Τρία γκολ ο Ολυμπιακός από λάθος αντιπάλου, ατομικό σόου, απευθείας φάουλ. Χωρίς «καθαρή» ευκαιρία. Η πεμπτουσία της αποτελεσματικότητας…

Σφάλμα μεγάλο του Λουτσέσκου ότι δεν τόλμησε να βάλει τον Καπετάνο στο 46’. Σφάλμα, όχι μόνο εκ της απόδοσης του διεθνούς σέντερ φορ, ο οποίος ανακάτεψε την άμυνα του Ολυμπιακού όσο μπορούσε και πρωταγωνίστησε σε όλες τις αξιόλογες φάσεις της από το 66’ όταν μπήκε ως «αλλαγή». Αλλά και λόγω της γνώσης του για την πτώση της έντασης στο πρέσινγκ από την Ξάνθη στο β΄ 45λεπτο.

Η απονομή του Κυπέλλου στον Ολυμπιακό

Καθαρή και δίκαιη η νίκη του Ολυμπιακού που «σκλήρυνε» στο β' μέρος, με πιο δυναμικά μαρκαρίσματα, περισσότερο πάθος, ισχυρότερο winning spirit και ασφαλώς πολύ βαρύτερη φανέλα και αυτοπεποίθηση στα ύψη μετά το γκολ στο 45’. Εκανε τα «στραβά μάτια» ο Κουκουλάκης σε μαρκαρίσματα για κίτρινες κάρτες μέχρι την πρώτη του 32’ στον Κλέιτον (Τσόρι για «κλάδεμα» του Μπέρτου στο 9’, Μποτία για εσκεμμένο φράγμα στον Κλέιτον στο 13’, Γουάλας και Ομπόντο για σκληρά μαρκαρίσματα σε Ντοσεβί και Τσόρι αντίστοιχα στο 18’ και στο 31’), αλλά η διαιτησία δεν έπαιξε κανέναν ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα.

Κλείνει «γλυκά» για τον Ολυμπιακό μια παράξενη σεζόν, που ξεκίνησε καταπληκτικά με Μίτσελ στο Τσάμπιονς Λιγκ και συνεχίστηκε με πολλά σκαμπανεβάσματα/προβλήματα, αλλαγή προπονητή και άχαρη πορεία μέχρι το νταμπλ. Κλείνει με MVP του Κυπέλλου τον Χάρα και αυτό τα λέει όλα. Κέρδη σε ατομικό επίπεδο από την εφετινή σεζόν για μένα μόνο τρία: Φορτούνης, Ομάρ, Μαζουακού. Αυτό, όμως, δεν συνεπάγεται ότι πρέπει να αλλάξει η… μισή ομάδα!

Ο λόγος πλέον ανήκει για τους Ερυθρόλευκους σε εκείνους που εισηγούνται και σε εκείνον που αποφασίζει: τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Θεμελιώδες και βασικό ζητούμενο αν αξίζει την ευκαιρία ο Περέιρα. Δεύτερο θέμα τι θα γίνει με τον Κώστα Μήτρογλου. Τα υπόλοιπα… βρίσκονται με τα 20 εκατ. ευρώ από το Τσάμπιονς Λιγκ.

  • Follow me on Twitter: Seretinio

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ