OPINIONS

Media + ΠΑΟ: Τρομακτικός συνδυασμός

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΜΑΧΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΣΠΥΡΟ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / EYROKINISSI)
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΜΑΧΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΣΠΥΡΟ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / EYROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για τις... 24 ώρες του Σπύρου Θεοδωρόπουλου, την απόφαση για "απόσυρση" από την κεντρική σκηνή και τη δεύτερη ευκαιρία που δίνει η UEFA στον Παναθηναϊκό.

Πάει, λοιπόν και ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος. Αποφάσισε μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες να βγει από το κάδρο. Προσοχή: όχι να “αποδράσει” από τα παναθηναϊκά τεκταινόμενα. Απλώς να βγει από το κάδρο.

Έσπασε και το... ρεκόρ του Αλέξανδρου Λυκουρέζου, ο οποίος στις 27 Μαρτίου 2012, λίγο πριν από τον γκρεμό και την εμφάνιση του Γιάννη Αλαφούζου, είχε παρουσιάσει την πρότασή του, σε μια τετραμελή ομάδα, μαζί με άλλους δύο δικηγόρους και τον βιομήχανο Θωμά Ευαγγελίου. “ΠΑΟ - ΣΩΤΗΡΙΑ” λεγόταν. Και ζητούσε τη συνδρομή 100.000 οπαδών του Παναθηναϊκού σε τραπεζικό λογαριασμό. Μετά από δύο μέρες αποσύρθηκε.

Tρόμαξε ο Θεοδωρόπουλος. Από τη δημοσιότητα. Από τις υπερβολές. Από τις διαρροές. Από την ανοργανωσιά. Από το “βάρος”! Λύγισε σε μια μέρα. Είδε κάποιους να τον λοιδορούν και κάποιους να τον αναγάγουν ήδη σε “σωτήρα” που όχι μόνο θα σώσει άμεσα τον Παναθηναϊκό, αλλά θα... τα “χώσει” το καλοκαίρι για να τον ξανακάνει μεγάλο και τρανό. Και αποτραβήχτηκε. Προσωρινά ή μόνιμα, θα το δούμε. Πάντως, έκανε πίσω. Διότι κατάλαβε ότι δεν έχει τον έλεγχο. Και τέτοιου είδους επιχειρηματίες συνήθως (θέλουν να) έχουν το έλεγχο. Όπως στις κερδοφόρες και σωστά διοικούμενες επιχειρήσεις τους.

ΠΟΙΟΣ ΤΟΝ ΗΞΕΡΕ ΜΕΧΡΙ ΧΘΕΣ ΤΟ ΠΡΩΙ;

Το ποδόσφαιρο, όμως, δεν είναι έτσι. Το ποδόσφαιρο έχει δεκάδες media. Εχει εκατομμύρια να παρατηρούν την παραμικρή σου κίνηση και να μιλούν για σένα. Μπαίνεις στο μικροσκόπιο, στις τηλεοράσεις, σε κάθε ελληνικό σπίτι. Πόσοι ήξεραν τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο μέχρι χθες το πρωί; Πόσοι τον ξέρουν σήμερα, μετά από μία μέρα; Είναι τρομακτική η δύναμη και η δυναμική του ποδοσφαίρου, ειδικότερα των “4” μεγάλων στην Ελλάδα και των media παντού. Τρο-μα-κτι-κή! Και μερικοί άνθρωποι δεν είναι καθόλου συνηθισμένοι. Ειδικά όταν δεν θέλουν να μπαίνουν στη διαδικασία της αντιπαράθεσης, δεν είναι τόσο “σκληρόπετσοι” και εξοικειωμένοι με τη δημοσιότητα και – γιατί όχι; - δεν έχουν υπολογίσει σωστά το ειδικό βάρος τέτοιων καταστάσεων.

ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΑΡΧΙΣΕ, ΗΤΑΝ ΧΑΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΧΕΡΙ

Όχι, αλίμονο. Δεν επιζητούσε τη διαφήμιση ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος. Δεν την έχει ανάγκη. Ούτε ο Βαρδινογιάννης ούτε ο Αλαφούζος τον απέτρεψαν. Μόνος του πήρε την απόφαση, αναλογιζόμενος ότι έτσι όπως πήγε να αρχίσει την προσπάθεια, ήταν χαμένος από χέρι. Με παλαίμαχους της δεκαετίας του Γουέμπλεϊ, με υπερβολές από ορισμένα media, με τρομερές προσδοκίες εν μία νυκτί.

Μάθημα ζωής για τον επιτυχημένο επιχειρηματία, ο οποίος βεβαίως, αν θέλει, θα συνεχίσει την προσπάθειά του. Χωρίς ντόρο. 'Ησυχα. Με τα (όποια) λεφτά του, τους συνεργάτες που θα επιλέξει και το πρότζεκτ που θα προχωρήσει όπως το θέλει εκείνος. Αν θέλει! Έκανε λάθη σ' αυτό το πρότζεκτ και τα ξέρει πια. “ Από τη στιγμή που δημιουργήθηκαν προσδοκίες άμεσης επίλυσης του μεγάλου οικονομικού προβλήματος του Παναθηναϊκού, είμαι υποχρεωμένος να σταματήσω την προσπάθεια καθότι δεν ήταν ποτέ στις προθέσεις ή και στις δυνατότητές μου η εξεύρεση μαγικής λύσης για την ομάδα μας”: η δήλωσή του δεν αφήνει πολλά περιθώρια. Ο Παναθηναϊκός είναι βαρύ καράβι. Και έχει γίνει ακόμη βαρύτερο με τα χρέη του...

Απογοητεύτηκαν πολλοί και φάνηκε για ακόμη μια φορά πόσο “διψά” ο φίλος του Παναθηναϊκού για έναν αξιόπιστο “μπροστάρη”. Έστω χωρίς προοπτική για να πάρει τις μετοχές της ΠΑΕ, μόνο για να βρει το σωσίβιο της εφετινής σεζόν. Απογοητεύτηκαν και οι διοικούντες που βρίσκονται πάλι σε αδιέξοδο. Όπως και ο μεγαλομέτοχος, Γιάννης Αλαφούζος. Πάντα, σταθερά στο “κάδρο”, μετά την απίθανη απόφασή του να τα βροντήξει μετά από πέντε μεταγραφές της τελευταίας εβδομάδας...

Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ UEFA

Κι αν οι διοικούντες την ΠΑΕ έφαγαν... ήττα μετά την απόφαση του Σπύρου Θεοδωρόπουλο, τα νέα από τη Νιόν ήταν σούπερ ευχάριστα! Η UEFA όχι μόνο δεν απαγόρευσε τις μεταγραφές, αφήνοντας τουλάχιστον ένα μικρό παράθυρο για φθηνούς και ελεύθερους παίκτες (θέλει σίγουρα σέντερ φορ ο Ουζουνίδης), αλλά ουσιαστικά έβγαλε από τον Παναθηναϊκό την ασφυκτική θηλιά της εξόφλησης των χρεών. Του έδωσε το δικαίωμα να τη... βγάλει καθαρή μόνο με διακανονισμούς έως την 1η Μαρτίου. Όπως μπορεί να αντιληφθεί ο πάσα ένας, άλλο πράγμα η “εξόφληση”, άλλο ο “διακανονισμός”. Μεγαλύτερη ευχέρεια στη σχεδόν χρεωκοπημένη ΠΑΕ για να πληρώσει μικρότερα ποσά και στην ώρα τους.

Όσο για τον ευρωπαϊκό αποκλεισμό για έναν χρόνο; Αποφεύχθηκε σε... πρώτο χρόνο, αλλά στο διηνεκές πώς θα “ντριμπλάρει” ο Παναθηναϊκός; Αυτό, βεβαίως, είναι το λιγότερο! Η κατάντια της κατεξοχήν “ευρωπαϊκής” ομάδας του ελληνικού πρωταθλήματος καταδεικνύεται από το ότι ουδείς ασχολείται μ' αυτό το θέμα. Πολύ μεγαλύτερος ντόρος είχε γίνει το 2013, στην πρώτη σεζόν του Γιάννη Αλαφούζου, όταν ο Παναθηναϊκός δεν είχε πάρει τη σχετική άδεια και είχε μείνει μετά από 17 χρόνια εκτός Ευρώπης.

ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΗ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΟΥΖΟΥΝΙΔΗ

Το ζητούμενο για τον Παναθηναϊκό είναι ένα: θα την αξιοποιήσει τη δεύτερη ευκαιρία που του δίνει η UEFA; Θα το πάρει αυτό το “κανονάκι” για να τερματίσει, έστω με μια “ζωή”, αλώβητος έως το τέλος της σεζόν; Έτσι όπως διαμορφώνεται πλέον το τοπίο, βασικότερος παράγοντας είναι οι πωλήσεις. Και σημαντικότερος άνθρωπος στο club, ο εκτελών χρέη τεχνικού διευθυντή, Κωνσταντίνος Διαμαντόπουλος.

Αν καταφέρει με τις γνωριμίες και τους χειρισμούς του να πουλήσει 4-6 παίκτες (Μολέντο, Λουντ, Χουλτ, Βιγιαφάνιες, Κουλιμπαλί στην πρώτη “βιτρίνα”) και να αποκομίσει περίπου 3-4 εκατ. Ευρώ με “δυνατές” προκαταβολές, ο Παναθηναϊκός θα βρει το πρώτο σωσίβιο και εν συνεχεία θα προσπαθήσει να αποφύγει τον υποβιβασμό, στον ανταγωνισμό με τον Πλατανιά, τον Απόλλωνα, την Κέρκυρα, τον Λεβαδειακό, τη Λαμία, ίσως και την ΑΕΛ. Παίζοντας με ρόστερ πολύ χαμηλότερου επιπέδου πλέον και προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί τη δύναμη της έδρας του, τη στήριξη τω οπαδών του και την πίστη/συσπείρωση των παικτών και των φιλάθλων γύρω από τον Ουζουνίδη, αν ασφαλώς παραμείνει στην ομάδα.

Μετά από τη σημερινή απόφαση της UEFA, είναι απίθανο ο κόουτς να τα παρατήσει τα Χριστούγεννα, μετά τα ματς στην Ξάνθη και στη Λαμία (Κύπελλο): να και ένα “παράπλευρο” όφελος για τον Παναθηναϊκό από την απόφαση της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ