OPINIONS

H έδρα και η υπέρβαση

H έδρα και η υπέρβαση
ICON

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για τον πρώτο ημιτελικό Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ, εστιάζοντας σε κάποιες από τις παραμέτρους που διαφοροποιήθηκαν μετά το 3-0 της Τούμπας την προηγούμενη Κυριακή.

Η παράδοση είναι υπέρ του Παναθηναϊκού: από το 1990 και σε 11 διαδοχικούς ημιτελικούς Κυπέλλου, έχει πανηγυρίσει εκείνος την πρόκριση στον τελικό και όχι ο αντίπαλός του. Η ενδεκάδα του είναι πιο φορμαρισμένη συγκριτικά με του ΠΑΟΚ, ο οποίος όμως έχει μεγαλύτερο βάθος στον πάγκο του και πήρε τα πάνω του μετά το κυριακάτικο 3-0.

Δύσκολο να "καθαρίσει" από σήμερα την πρόκριση κάποιος από τους δύο. Γενικώς... δύσκολα θα ανοίξει πολύ το ματς, καθώς ο Ουζουνίδης θέλει νίκη με "καθαρό" σκορ και ο Ίβιτς ξέρει καλά ότι άλλο Μολίνς, Βλαχοδήμος, Μπουμάλ και άλλο Μπεργκ, Εμποκού και Βιγιαφάνιες. Στα ντέρμπι όμως έχουν δει πολλά τα ματάκια μας, συνεπώς ας κρατήσουμε μικρό καλάθι.

Να θυμόμαστε μόνο τούτο: ουδεμία σύγκριση πρέπει να γίνεται μεταξύ της σημερινής αναμέτρησης και του 1-0 με το γκολ του Λουντ ή του 3-0 της προηγούμενης Κυριακής. Αμφότεροι οι αντίπαλοι είναι σε καλό φεγγάρι, η δύναμη της έδρας ήταν εκκωφαντική στα ντέρμπι του Big – 4 στο πρωτάθλημα (10 νίκες σε 12 ματς οι γηπεδούχοι) και ειδικά για τον ΠΑΟΚ το Κύπελλο έχει εξελιχθεί σε... κάτι σαν ψύχωση.

Ας προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε συνοπτικά τα θετικά και αρνητικά των αντιπάλων...

ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ

-Ολόφρεσκη και δίχως απώλειες η ενδεκάδα του, η οποία έχει βρει χημεία, είναι φορμαρισμένη και έχει τρομερό "αέρα", ειδικά μετά τις σερί νίκες επί Ολυμπιακού – ΑΕΚ – Πανιώνιου.

-Τρομερή ρέντα... γενικώς του Μάρκους Μπεργκ εναντίον του ΠΑΟΚ, ειδικά σε περίοδο που... ειδικώς ο Σουηδός τρέχει με 17 γκολ σε 17 ματς εντός του 2017. Καλές συνεργασίες με όλους τους μεσοεπιθετικούς, κέφι και ηγετικές τάσεις από τον πρώτο σκόρερ του πρωταθλήματος.

-Ιδιαίτερη... ώθηση από την κερκίδα οι παίκτες δεν παίρνουν, αλλά με τον Ουζουνίδη στη Λεωφόρο δεν δέχθηκαν γκολ κατά σειρά από ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Ολυμπιακό, Πανιώνιο. Οι Ερυθρόλευκοι και οι Κυανέρυθροι έφυγαν από το "Απόστολος Νικολαϊδης" χωρίς ευκαιρία (!), ενώ οι Δικέφαλοι είχαν δημιουργήσει μόλις από μία, με Κλάους και Βάργκας αντίστοιχα. Τα τρεξίματα από όλους τους παίκτες είναι σε πολύ καλό επίπεδο για 60 λεπτά.

-Δεν υπάρχει "συνταγή" αντιμετώπισης. Μπορεί να βγάλει φάσεις και από τις πτέρυγες (Κουλιμπαλί – Βιγιαφάνιες και Χουλτ – Εμποκού) και από τον άξονα (Κουρμπέλης, Κλωναρίδης, Μπεργκ) και με τις κινήσεις των εξτρέμ και του "Κλώνα" μεταξύ των γραμμών.

ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΠΑΟ - ΠΑΟΚ
ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΠΑΟ - ΠΑΟΚ EUROKINISSI SPORTS

ΤΑ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ

-Τραυματίας και ο Λουντ, δίχως αξιόπιστες εναλλακτικές λύσεις ο Ουζουνίδης για αρκετές θέσεις. Κυρίως για τη μεσαία γραμμή του, όπου η λειψανδρία "φωνάζει" και μοναδική διαθέσιμη επιλογή είναι ο Ρέις και ως "υπηρεσιακός" ο Κουτρουμπής.

-Ζητούμενο οι αντοχές για πολλούς "βασικούς" μετά το 70', καθώς η... καθιερωμένη ενδεκάδα (πλην Ζέκα – Κλωναρίδη) δεν αγωνίστηκε στην Τούμπα, αλλά προέρχεται από διαδοχικά παιχνίδια και στα ματς εναντίον της ΑΕΚ (δεύτερο ημίχρονο) και του Πανιώνιου παρουσίασε σημάδια κόπωσης.

-Έξτρα πίεση για πρόκριση μετά από την επιλογή του Ουζουνίδη στο ματς πρωταθλήματος με τον ΠΑΟΚ και μέγα ερωτηματικό η αντίδραση αν δεχθεί πρώτος γκολ. Ακόμη και μετά το 0-2 επί της ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, έχασε ευκαιρίες για 0-3, ισοφαρίστηκε, κινδύνεψε με ολική ανατροπή και τελικά πήρε το ματς με απίθανο τρόπο, σε αντεπίθεση με τον... Λέτο και "παιδική" αμυντική συμπεριφορά της Ένωσης.

ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ

-Αυτοπεποίθηση από το 3-0 της Τούμπας και πολύ καλύτερη ατμόσφαιρα μετά τις δύο νίκες επί Ατρόμητου και Παναθηναϊκού στο πρωτάθλημα. Το μεγαλύτερο κέρδος του ΠΑΟΚ από το ματς της Κυριακής είναι ότι ακόμη κι αν ηττηθεί απόψε με 2-0, με 3-0, με 3-1, οι περισσότεροι θα πιστεύουν στην... "remontada" κι ας μην είναι Μπαρτσελόνα ο Δικέφαλος.

-Ικανότητα σε κόντρα επιθέσεις. Κάμπος, Ενρίκε, Μπίσεσβαρ, Κουλούρης, Ουάρντα μπορούν να κάνουν ζημιές σε open play ανά πάσα στιγμή. Αν ήταν στα high του ο Κλάους η δύναμη των μεσοεπιθετικών του ΠΑΟΚ θα μπορούσε να μεταφραστεί και σε γκολ με set επιθέσεις, αλλά αυτό μοιάζει δύσκολο αυτή την περίοδο.

-Η "ψύχωση" για το Κύπελλο βάραινε σ' αυτό το ζευγάρι τον ΠΑΟΚ. Μέχρι την προηγούμενη Κυριακή. Η απόφαση του Ουζουνίδη για 9 αναπληρωματικούς, η ήττα του Παναθηναϊκού με 3-0 και η παρολίγον συντριβή του, πρόσθεσε τεράστιο βάρος για την "υποχρέωση" της πρόκρισης (ως λογική συνέπεια της απόφασης του κόουτς) στους Πράσινους. Ο ΠΑΟΚ πάει πλέον στους δυο ημιτελικούς έχοντας την ίδια πίεση με τον αντίπαλό του.

-Η φαντασία πολλών "απρόβλεπτων" παικτών του. Οι δυο εξτρέμ του (Ενρίκε, Κάμπος) και οι τρεις μεσοεπιθετικοί του (Μπίσεσβαρ, Ουάρντα, Πέλκας) έχουν φαντασία, ντρίμπλα, ικανότητα και στο γκολ και στην πάσα. Ακόμη κι αν δείχνουν "χαμένοι" στο γήπεδο, μια στιγμή – μια ενέργεια αρκούν για ένα γκολ. Μεγάλη δύναμη επίσης στις στατικές φάσεις, με στόπερ, Σάκχοφ και τον απίστευτο Μάτος.

ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΠΑΟ - ΠΑΟΚ
ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΠΑΟ - ΠΑΟΚ EUROKINISSI SPORTS

ΤΑ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ

-Το δίδυμο των στόπερ του δεν εμπνέει εμπιστοσύνη, οποιαδήποτε κι αν είναι η σύνθεσή του. Κρέσπο – Μαλεζάς εναντίον Μπεργκ – Κλωναρίδη θα έχουν σίγουρα πρόβλημα με τη μπάλα στο τερέν και θα χρειαστούν μεγάλη βοήθεια από τους Κάνιας – Τσίμιροτ για να μη φτάνει η μπάλα στους δυο επιθετικούς του Παναθηναϊκού. Ουδείς εκ των δύο, επίσης, έχει τον όγκο και την ταχύτητα για να "εκτροχιάσει" προσωπικά τον φορμαρισμένο Σουηδό.

-'Ελλειψη προσωπικοτήτων. Ο ΠΑΟΚ έχει πάρα πολλούς ικανότατους παίκτες στην ενδεκάδα του και ίσως το πιο "γεμάτο" ρόστερ της Λίγκας. Υπάρχουν ορισμένοι με ισχυρότατο ποδοσφαιρικό εγωισμό. Όχι όμως και leaders και winners επιπέδου Πάμπλο Γκαρσία, Μουσλίμοβιτς, Κοντρέρας, Ίβιτς, ή ακόμη και των Ρατς, Τσιρίλο, Βιτόλο. Αν "στραβώσει" το ματς, κάποιοι πρέπει να σηκώσουν το βάρος και δεν αρκούν ο Μάτος, ο Σάκχοβ και ο Μαλεζάς. Πρέπει να καταθέσουν το "εγώ" τους και ο Κάνιας, ο Κρέσπο, ό,τι έχει μέσα του ο καθένας.

-H απουσία των Πρίγιοβιτς - Μυστακίδη. Κυρίως του Ελβετού φορ που δεν είναι μόνο ο επιθετικός με την καλύτερη επίδοση συνολικά (5 γκολ/7 ματς) σε μια ομάδα που έχει ως πρώτο σκόρερ τον δεξιό μπακ της (Μάτος) στο πρωτάθλημα. Είναι και winner, είχε αποκτήσει τρομερή αυτοπεποίθηση που μεταδιδόταν και στους συμπαίκτες του, στην Πολωνία με τη φανέλα της Λέγκια σκόραρε συχνά στα μεγάλα ματς. Στη ρεβάνς ο Παναθηναϊκός θα έχει έναν επιπρόσθετο τεράστιο μπελά.

-Στις επιθετικές στατικές φάσεις ο ΠΑΟΚ είναι επικίνδυνος, αλλά εσωτερικά στον οργανισμό του Δικέφαλου από την αρχή της σεζόν γίνεται κουβέντα για την αδυναμία της ομάδας στις εναέριες μονομαχίες και στη δύναμη. Μπεργκ, Μολέδο, Κουτρουμπής, Κουρμπέλης, Κουλιμπαλί συνθέτουν δυνατή πεντάδα στα "στημένα" του Παναθηναϊκού με εκτελεστή συνήθως τον Βιγιαφάνιες και τον Εμποκού.

*Follow me on Twitter: Seretinio

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ