OPINIONS

Γιατί ήταν "σούπερ" η κλήρωση

Γιατί ήταν "σούπερ" η κλήρωση
INTIME SPORTS

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για το αντάμωμα του Παναθηναϊκού με την Σταντάρ Λιέγης, σε δύο ματς συνολικής αξίας 6,5 εκατ. ευρώ, αν συνυπολογιστούν τα οικονομικά οφέλη από το σύνολο των πηγών σε περίπτωση πρόκρισης.

Μια κλήρωση την χαρακτηρίζεις «καλή» ή «κακή» ανάλογα όχι μόνο με ποιον σου έτυχε. Αλλά και με ποιους «ντρίμπλαρες». Ο Δημήτρης Σαραβάκος - είπε ότι - προτιμούσε Κοπεγχάγη/Σταντάρ. Δική μου προτίμηση θα ήταν Μπεσίκτας/Σταντάρ.

Διότι η Κοπεγχάγη είναι ομοιογενής, «ψημένη» στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, ξέρει… άμα λάχει να παίζει και άμυνα για να παίρνει το αποτέλεσμα, έχει τον Στάλε Σολμπάκεν στον πάγκο για δεύτερη σεζόν, μετά την πενταετία 2006-2011. «Σκληρή» ομάδα. Όχι άναρχη και αναξιόπιστη όπως η Μπεσίκτας και ανώριμη/αποδυναμωμένη όπως η Σταντάρ. Για Ζενίτ και Λιλ δεν το συζητάμε. Όχι πως δεν θα το «πάλευε» ο Παναθηναϊκός. Μα, σίγουρα, δεν θα κρατούσε τόσο σφιχτά την τύχη στα δικά του χέρια όπως τώρα, μετά τη χθεσινή κλήρωση που δεν του δίνει τίποτα περισσότερο ή λιγότερο από μια σπουδαία ευκαιρία.

Εναντίον ενός αντιπάλου που έχει πονέσει και την ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό και την Ξάνθη πέρυσι. Μα τα… ιστορικά στοιχεία στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις δεν παίζουν ρόλο. Σημασία έχουν οι «σχολές» και τα πρωταθλήματα από τα οποία προέρχονται οι αντίπαλοι. Το τωρινό ρόστερ τους. Οι φιλοδοξίες και το timing. Η στιγμή. Το «κούμπωμα» στο στυλ του αντιπάλου. Όλα αυτά, εκτός από το βασικό, δηλαδή την ετοιμότητα της δικής σου ομάδας. Διότι ο Παναθηναϊκός δέκα ημέρες πριν από το πρώτο ματς – παρά τη δεδομένη «χημεία» του από πέρυσι - «κινδυνεύει» να παίξει με βασικό μέσο τον Πράνιτς που δεν έχει πάρει ούτε λεπτό συμμετοχής. Είναι ένα από τα πολλά κοινά της Σταντάρ με τους Πράσινους: οι ελλείψεις στη μεσαία γραμμή, όπου οι Βέλγοι βάζουν τον Βαν Ντάμε αναγκαστικά και ο Αναστασίου… πειραματίζεται γενικώς ως τώρα (από Δώνη και Ατζαγκούν μέχρι Χουχούμη και Νιούμαν έχει δοκιμάσει…).

Αμφότερες έχουν νεότατους και φιλόδοξους προπονητές. Παίζουν ανοιχτά, κυρίως με 4-4-2 και 4-3-3. Μπορούν να «σκοτώσουν» στην κόντρα και να «αυτοκτονήσουν» αμυντικά. «Χτίζουν» τις επιθέσεις από πίσω, έχουν προοδεύσει στις στατικές φάσεις, είναι δουλεμένες στην κυκλοφορία της μπάλας. Ηταν οι περυσινές εκπλήξεις. Με θαυμάσιο φινάλε για τον Παναθηναϊκό, με τραγικό για την Σταντάρ που έχασε το πρωτάθλημα στα πλέι οφ από την Αντερλεχτ (μόλις 4 νίκες σε 10 ματς), στην οποία είχε ρίξει 10 πόντους στη regular season, ούσα πρώτη στην τελική βαθμολογία.

Γιατί ήταν "σούπερ" η κλήρωση

Είχα πέρυσι μια εικόνα από την Σταντάρ. Από το Action 24. Oχι με λεπτομέρειες. Γενική. Αυτή που σε αδρές γραμμές περιέγραψε χθες ο Γιώργος Γκαλίτσιος της Λόκερεν, που – τρία χρόνια πια στο Βέλγιο – ξέρει πώς άλλαξε η Σταντάρ από την εποχή του Μποκανί, του Γιοβάνοβιτς και του 28άρη (όχι 32άρη) Ντε Καμάργκο που είχε αποκλείσει τον Παναθηναϊκό του Σισέ, του Ζιλμπέρτο, του «Κάρα» και του Κατσουράνη αμέσως μετά τον θρίαμβο επί της Ρόμα το 2010. «Ταχύτητα, δύναμη, καλή κυκλοφορία, γκολ, πρόβλημα στο αμυντικό transition». Αυτά ως συνολική εικόνα στο πρωτάθλημα, όπου τελικά δεν μπόρεσε να σηκώσει το βάρος του φαβορί. Τώρα, μετράει η στιγμή. Τελευταίο φιλικό της σήμερα με την Σεντ Ετιέν, πρώτο παιχνίδι του πρωταθλήματος την Παρασκευή εναντίον της Σαρλερουά του Στέργου Μαρίνου. Ποια τα πλεονεκτήματα του Παναθηναϊκού;

+ O Παναθηναϊκός δεν συμμετείχε πέρυσι σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, συνολικά χαρακτηρίζεται ως «άπειρος» (μόνο οι Πράνιτς, Μέντες έχουν παίξει σε ομίλους Τσάμπιονς Λιγκ, ούτε καν ο Πέτριτς με τον Μπεργκ και τον Σίλντενφελντ), μα έχει περισσότερες παραστάσεις από τους Βέλγους και διαθέτει περισσότερους «παλιούς» στο ευρωπαϊκό κουρμπέτι. Βαν Ντάμε, Καβασίμα και Ντε Καμάργκο είναι οι τρεις «ψημένοι» των Βέλγων.

+ Το πρώτο ματς εκτός έδρας. Εκεί όπου πέρυσι η Σταντάρ δέχθηκε γκολ και στα έξι παιχνίδια της στο Europa League! Όχι μόνο από την Ρέικιαβικ (3-1), την Ξάνθη (2-1) και την Ντινάμο Μινσκ μέχρι να φτάσει στους ομίλους με 6/6! Αλλά και στους ομίλους, όπου ήταν φαβορί για πρόκριση μαζί με την Σάλτσμπουργκ, αλλά τερμάτισε με 1 βαθμό. Τι έκανε εντός έδρας; 1-2 από την Εσμπιεργκ, 1-3 από την Σάλτσμπουργκ και την Ελφσμποργκ.

+ Η Σταντάρ είναι ομάδα που παίζει «ολλανδικά», αλλά δεν έχει δείξει ότι μπορεί να αλλάζει τόσο εύκολα όσο ο Παναθηναϊκός του Αναστασίου, ο οποίος πέρυσι στο «Γ.Καραϊσκάκης» και στην Τούμπα, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, έδειξε το ταλέντο, τη δουλειά του και τις ικανότητές του στην «κόντρα». Στα δυο παιχνίδια, δηλαδή, με «ευρωπαϊκό» βαθμό δυσκολίας. Μπορεί να την χτυπήσει στο πρώτο ματς και να διαχειριστεί με ωριμότητα τη ρεβάνς στη Λεωφόρο.

+ Συνήθως τέτοια εποχή οι ελληνικές ομάδες παίζουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις με μειονέκτημα στον τομέα της ετοιμότητας. Στο συγκεκριμένο ζευγάρι η διαφορά είναι ελάχιστη. Η Σταντάρ έχει παίξει ουσιαστικά δύο περισσότερα φιλικά και όταν θα αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό, θα έχει μόνο ένα επίσημο ματς στα πόδια της.

Γιατί ήταν "σούπερ" η κλήρωση

+ Ισως ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι έχει αλλάξει πολύ περισσότερο από τους Πράσινους, οι οποίοι – κατά πως φαίνεται – θα έχουν μόνο δύο διαφοροποιήσεις στην αρχική ενδεκάδα τους συγκριτικά με την περυσινή, τουλάχιστον στα δύο πρώτα παιχνίδια της σεζόν. Στην εστία με την πώληση του Καπίνο και στη μεσαία γραμμή με την απουσία (ίσως… μόνιμη) του Μεχντί Αμπέντ.

+ Οι Βέλγοι ήδη έβγαλαν 12 εκατ. ευρώ (6+6) από τις πωλήσεις του πρώτου σκόρερ του περυσινού πρωταθλήματος Μπιτσί Μπατσουαγί στην Μαρσέιγ και του πολύτιμου μέσου Βιλιάμ Βαϊνκούρ στην Ντινάμο Μόσχας. Η Πόρτο άρπαξε τον 23χρονο δεξιό αμυντικό Ντάνιελ Οπάρε. Και ο Ταλ Μπεν Χαϊμ με τον Ρουμάνο επιθετικό Τζορτζ (!) Τουτσουντεάν πήγαν στην Τσάρλτον που ανήκει (επίσημα!) όπως και η Καρλ Τσάις Ιένα και η Αλκορκόν στον ιδιόρρυθμο πρόεδρο Ρολάν Ντισατελέ, που έχει σχέση αγάπης και μίσους με τους οπαδούς. Σούμα: -4 βασικοί. Και + 3 βασικοί. Ο Πορτογάλος στόπερ Ζόρζε Τεϊσέιρα από τη Ζυρίχη, ο Σλοβένος δεξιός μπακ Μάρτιν Μίλετς από την Μάριμπορ και ο (καλός!) 23χρονος μέσος Αντριάν Τρεμπέλ από τη Ναντ. Πολλές αλλαγές. Πριν από μια εβδομάδα, στο φιλικό με τον ΠΑΟΚ δεν έπαιξαν περισσότεροι από 4 βασικοί!

+ Εκτός αυτού, το κλίμα στην ομάδα δεν το λες και… ιδανικό. Οι Βέλγοι δημοσιογράφοι ξέρουν πως ο Ισραηλινός κόουτς Γκι Λουσόν (κλείνει τα 39 μια ημέρα μετά τη ρεβάνς της Λεωφόρου, της «γενιάς Αναστασίου»), έχει ζητήσει πέντε επιπλέον παίκτες! Δύο μέσους, δύο επιθετικούς και έναν αμυντικό. Γιατί δύο επιθετικούς; Διότι η Σταντάρ Λιέγης ετοιμάζεται να πουλήσει και τον τωρινό βασικό φορ της, τον Νιγηριανό Ιμοχ Εζέκιελ, για τον οποίο ουδείς βάζει το χέρι του στη φωτιά ότι θα… προλάβει τα παιχνίδια με τον Παναθηναϊκό!

+ Στο πεδίο της ανάλυσης, οι Πράσινοι είναι πιο μπροστά. Την έχουν ήδη «φακελωμένη» (Ολλανδό συνεργάτη του είχε στείλει ο Αναστασίου στο 2-1 επί του ΠΑΟΚ την προηγούμενη εβδομάδα!), θα την δουν και στο DVD με την Σεντ Ετιέν και live Παρασκευή. Οι Βέλγοι τι να δουν; Το ματς με τον Παναιγιάλειο; Μόνο το φιλικό με τον Ατρόμητο. Οποια εικόνα σχηματίσουν, θα την έχουν από περυσινά παιχνίδια, μα δεν θα απέχει πολύ απ΄ αυτό που θα κληθεί να καταθέσει ο Παναθηναϊκός.

  • Follow me on Twitter: Seretinio

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ