OPINIONS

Φαβορί για την πρωτιά ο νικητής

Φαβορί για την πρωτιά ο νικητής
Μαμούτε ACTION IMAGES PRESS AGENCY

O Γιάννης Σερέτης αναλύει τις παραμέτρους της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ στη Λεωφόρο και καταθέτει την άποψή του για το πώς μπορεί να πετύχει ο Ζιλμπέρτο Σίλβα.

Θα ακουστεί και πάλι μετά από έξι χρόνια το «Ζιλμπέρτο Σίλβα, οέ – οέ – οέ» αύριο στη Λεωφόρο. Και το αξίζει ως πρώην αθλητής και ως προσωπικότητα ο κατά την προσωπική μου άποψη κορυφαίος ξένος μέσος της πράσινης ιστορίας. Όμως το βασικό ζητούμενο στην αναμέτρηση Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ δεν είναι ο Βραζιλιάνος που ήρθε στη χώρα μας για να συμφωνήσει με τους Πράσινους. Είναι το αποτέλεσμα μιας αναμέτρησης της οποίας ο νικητής θα είναι και το φαβορί για την πρωτιά στα play offs.

Θα μου πείτε: «Και πόσο μεγάλη σημασία έχει πια η πρώτη θέση;». Έχει, αν σκεφτούμε πως η πρόκριση επί της αντίστοιχης «Σταντάρ Λιέγης» ή «Μπριζ» στον γ΄ προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ εξασφαλίζει 3 εκατ. Ευρώ και σφραγίζει το απευθείας διαβατήριο στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ: θεωρούμε όνειρο θερινής νυκτός τη δεύτερη διαδοχική πρόκριση ΠΑΟΚ ή Παναθηναϊκού, από τα play offs στους ομίλους του Champions League, με αντιπάλους κατά πολύ ανώτερους…

Γιατί «αποκλείονται» ΑΕΚ και Πανιώνιος

Ο νικητής του σημερινού ματς ανάγεται αυτομάτως σε φαβορί. Θεωρώ πως η ήδη μπερδεμένη πνευματικά με το «play offs – τελικός Κυπέλλου», ΑΕΚ, θα αντιμετωπίσει ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες στο μίνι τουρνουά μετά το ματς κούπας με τον Ολυμπιακό την Τρίτη. Όχι μόνο λόγω κόπωσης ή και απωλειών από ενδεχόμενους επιπρόσθετους τραυματισμούς. Λόγω «στόχου» και ατμόσφαιρας. Αν κατακτήσει το Κύπελλο, θα έχει διασφαλίσει τη θέση στον γ’ προκριματικό του Europa. Δεν θα «καίγεται» για κάτι στα play offs και το πανηγύρι δεν θα έχει τελειωμό! Αν το έχει χάσει, δύσκολα θα σηκώσει κεφάλι… Όσο για τον Πανιώνιο; Έχει τον προπονητή που παίρνει τα περισσότερα από τους παίκτες του, θα «κόψει» βαθμούς, όμως δεν έχει εύκολο γκολ και δεν θα πάρει πολλές νίκες: στα play offs μετρούν τα τρίποντα, όχι οι ισοπαλίες.

Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ λοιπόν. Το momentum ευνοεί τον Δικέφαλο, που είναι προσηλωμένος και ανανεωμένος, έχει φρέσκο μυαλό και σώμα, γεμάτο ρόστερ, πρόσθετους παίκτες στη διάθεση του ορεξάτου και ήρεμου Ίλια Ίβιτς. Το σημαντικότερο: έχουν περάσει τόσα πολλά οι παίκτες του κατά τη διάρκεια της σεζόν σ’ αυτόν τον προβληματικό και πολύπαθο οργανισμό, που μοιάζουν έτοιμοι να «ξεσπάσουν». Να ανανεωθούν και οι ίδιοι βρε αδερφέ! Να τα δώσουν όλα, να χαρούν, να πανηγυρίσουν, να «εξιλεωθούν» στα μάτια των οπαδών τους και κυρίως στους εαυτούς τους.

Θα το πιστέψει ο ΠΑΟΚ;

Ναι, έχει πρόβλημα σοβαρό αμυντικά ο ΠΑΟΚ. Σάμπως δεν έχει ο Παναθηναϊκός; Έχει και πολλούς μέσους παρά την ανοησία του Κάτσε εναντίον της ΑΕΚ, έχει και τους Μακ, Ροντρίγκες, Ζάιρο, όμως καλείται να το πιστέψει! Να μην παραταχθεί αύριο με τη λογική «κι αν χάσουμε, έχουμε τον Παναθηναϊκό τελευταία αγωνιστική στην Τούμπα». Καλείται να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία που του παρουσιάζεται, λόγω της κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο αντίπαλός του. Και να θυμηθεί το 2-2 της regular season: αντέδρασε όταν όλα έμοιαζαν χαμένα…

Γιατί είναι ευκαιρία για τον ΠΑΟΚ; Διότι ο Παναθηναϊκός, εκτός από το βάρος των απαιτήσεων για την πρωτιά που κουβαλά ως «κληρονομιά» και από το απίστευτο 6/6 όποτε συμμετέχει στα play offs, πολλαπλασιάζει αντί να μειώνει τα προβλήματά του. Με το καθαρό 4-4-2 που «επέβαλε» με την απόδοσή του σταδιακά ο Λέτο, ο Στραματσόνι ψάχνε να βρει τις (αμυντικές κυρίως) ισορροπίες. Η δυσλειτουργία στη μεσαία γραμμή, στην οποία «χαραμίζεται» ως «εξάρι» ο Ζέκα επειδή δεν υπάρχει ο Εσιέν και δεν εμπιστεύεται ο «Στράμα» τον Λαγό, προκαλεί «θέματα». Για να καταδειχθεί το πρόβλημα αρκεί αυτό: ο Πορτογάλος αρχηγός είναι ταυτόχρονα το πιο αξιόπιστο «εξάρι» και το καλύτερο «οκτάρι» του Παναθηναϊκού σ΄ αυτό το ρόστερ!

Υπό μεγάλη πίεση ο Στραματσόνι του “check point”

Ο Στραματσόνι δοκιμάζει το 4-4-2 σε «ρόμβο» και στην «ευθεία», χρησιμοποιώντας Λουντ, Αμπέντ, Εβανζελίστα, Βιγιαφάνιες, ενίοτε και Μπουμάλ! Λύση που να τον ικανοποιεί έστω και στο 70%-80% δεν έχει βρει. Κι όσο δεν νικά σε ένα «μεγάλο» ματς (0/5 σε ντέρμπι, 0/8 με τα τρία ματς εναντίον του Πανιώνιου εφέτος ο Παναθηναϊκός!), τόσο θα αυξάνεται η πίεση και η αμφισβήτηση από την εξέδρα. Και η κριτική (ενίοτε σκληρή) από τα media. Ήδη ο Ιταλός δέχθηκε απροσδόκητα μαζικά «πυρά» μετά το ματς της Νέας Σμύρνης, μέχρι και για τη μη χρησιμοποίηση του Καλτσά! Αντιλαμβάνεστε τι θα γινόταν αν είχε χάσει ο Παναθηναϊκός. Και αντιλαμβάνεστε τι θα γίνει αν χάσει αύριο! Κι ας έχει αρχίσει… συζητήσεις για επέκταση του συμβολαίου του μέχρι το 2018. «Check point» έχει χαρακτηρίσει ο ίδιος σε συνέντευξή του τα play offs…

Για να νικήσει ο Παναθηναϊκός τον ΠΑΟΚ δεν χρειάζεται να πιάσει «εξωπραγματική» απόδοση. Οι top φορμαρισμένοι Μπεργκ και Λέτο σίγουρα θα φτιάξουν ομορφιές. Και ευκαιρίες, πιθανότατα και γκολ. Το ζητούμενο για το Τριφύλλι είναι η συνοχή στη μεσαία γραμμή και η προσοχή στην άμυνα: ειδικά η αποφυγή ατομικών σφαλμάτων και οι καλύψεις στις πτέρυγες, λόγω των μπακ και των εξτρέμ του ΠΑΟΚ. Α! Και η ψυχραιμία στο 15-20λεπτο μετά από πιθανό γκολ του Δικέφαλου : το «κοκο-μπλόκο» είναι ο κανόνας για τον Παναθηναϊκό σε τέτοιες καταστάσεις. Και ο ΠΑΟΚ έχει μπόλικο ταλέντο για να αξιοποιήσει σύγχυση, άγχος, αδράνεια και εκνευρισμό.

O Ζιλμπέρτο μπορεί να πετύχει αν…

Όσο για τον Ζιλμπέρτο Σίλβα; Ναι, είναι άπειρος ως τεχνικός διευθυντής. Άπειρος όμως ήταν και ο (επιτυχημένος) Νταμπίζας. Και εφόσον ο Νταμπίζας και συνολικά η πρώτη θητεία του με τον Γιάννη Αναστασίου (που είναι κοντά στην ολλανδική Ρόντα) αποτελούν πλέον το «μέτρο κριτηρίου» στον Παναθηναϊκό, πρέπει να επισημανθεί ότι ο Βραζιλιάνος έχει ασφαλώς ισχυρότερο κύρος, ηχηρότερο όνομα και περισσότερες διασυνδέσεις από τον νυν τεχνικό διευθυντή της Ομόνοιας. Όλα αυτά, ωστόσο, δεν αποτελούν ISO επιτυχίας. Ούτε – από την άλλη πλευρά – η απειρία του αποτελεί οιωνό αποτυχίας: είδαμε τι έκανε και στον ΠΑΟΚ ο Φρανκ Άρνεσεν, ο κατά τεκμήριο κορυφαίος βάσει θητείας και εμπειρίας τεχνικός διευθυντής στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου…

Το ζητούμενο για τον Παναθηναϊκό είναι να κάνει restart ΜΕ ΥΠΟΜΟΝΗ μετά από μια παταγωδώς αποτυχημένη σεζόν σε ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ. Αποτυχημένη όχι μόνο στα αποτελέσματα. Και στις δομές του club και στη λειτουργία του σε πολλά επίπεδα και στη φιλοσοφία του και στη νοοτροπία του. Μια σεζόν που τον φέρνει τόσο πίσω, όσο μπροστά τον είχε ωθήσει η σεζόν 2013 – 2014. Και το restart γίνεται σταδιακά. Όχι σε έναν χρόνο. Θα είναι το καλοκαίρι της δεύτερης μεγάλης αλλαγής, μετά απ΄ ότι συνέβη τον προηγούμενο χειμώνα, με Στραματσόνι και εννέα μεταγραφές. Κρίσιμο καλοκαίρι και για τα οικονομικά δεδομένα της ΠΑΕ και για τον Μάρκους Μπεργκ και για τον προπονητή.

Ωφέλιμη είναι, λοιπόν, (κάλλιο αργά παρά ποτέ) η συνεργασία του Παναθηναϊκού με έναν τεχνικό διευθυντή. Απαραίτητη. Θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και μήνες. Να μην διαπραγματεύονται οι παίκτες με στελέχη του νομικού τμήματος και υπαλλήλους της ΠΑΕ για μειώσεις, συμβόλαια, αποζημιώσεις. Και ο Ζιλμπέρτο Σίλβα έχει τα προσόντα να τα καταφέρει. Θα τα καταφέρει μόνο αν υπάρξουν ΞΕΚΑΘΑΡΟΙ ΡΟΛΟΙ που θα τους σέβονται όλοι και αν ταυτόχρονα οι τρεις leaders (Αλαφούζος, κόουτς, τεχνικός διευθυντής) έχουν πάνω – κάτω τον ίδιο πυρήνα σκέψης και παρόμοιο προσανατολισμό για την επόμενη διετία του Παναθηναϊκού. Αν έστω ένας παρεκκλίνει – έχει αποδειχθεί στο παρελθόν – πως αργά ή γρήγορα το πλάνο θα πάει στράφι.

Ειδικά από τη στιγμή που το πορτοφόλι δεν είναι τόσο βαρύ για να σηκώσει μεταγραφάρες…

Follow me on Twitter: Seretinio

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ