OPINIONS

Έτσι έπρεπε στη Ριζούπολη

Έτσι έπρεπε στη Ριζούπολη

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για τις ιδιομορφίες ενός τρίποντου – "οδηγού" και την εκτός αγωνιστικού χώρου στήριξη που είχαν στο Ηράκλειο οι παίκτες του Παναθηναϊκού.

Εκτός έδρας νίκη μετά από 72 ημέρες! Μετά το 0-1 στο Αγρίνιο. Μετά από κακό ματς στην Τρίπολη, (παρά το γρήγορο 0-1 όπως χθες), γκέλες και αποτυχίες σε Ξάνθη, Γιάννενα, Νέα Σμύρνη.

Νίκη με «νουνού και λάιτ» εμφάνιση στο α’ ημίχρονο παρά το γκολ στο 2’, με δόση τύχης (ισοφάριση με αυτογκόλ στο 2-2), αλλά και μυαλό και τσαμπουκά στο δεύτερο ημίχρονο, όταν ήταν φυσιολογικό να καταρρεύσει ο μαχητικός ΟΦΗ των 15 ταλαιπωρημένων και αξιοθαύμαστων παικτών και των άπειρων αμυντικών.

Νίκη με υπογραφή του Νίκου Καρέλη και συνυπογραφές των Νίνη – Ατζαγκούν – Χουχούμη – Ζέκα.

Είναι ένα ματς το χθεσινό, που για μένα το πήρε ο Αναστασίου. Και με όσα είπε στο ημίχρονο προς τους παίκτες και με τις διορθωτικές κινήσεις στο β΄ μέρος. Αποδείχθηκε πως είχε πολύ πιο καθαρό μυαλό από τους παίκτες του όπως είναι το πρέπον για κάθε προπονητή και διάβασε σωστά όλο το δεύτερο ημίχρονο: τα έχουμε πει, θα ωριμάζει κι αυτός όσο περνούν οι αγώνες, θα μαθαίνει, θα «τρίβεται», ούτε 100 ματς ως head coach δεν έχει συμπληρώσει ακόμη. Ο ΠΑΟ στάθηκε τυχερός στο αυτογκόλ του Μακρή από το σουτ του Πράνιτς, αλλά ο κόουτς ήξερε ότι στο δεύτερο 45λεπτο ο ΟΦΗ επρόκειτο να καταρρεύσει. Αυτό που έψαχνε ήταν ηρεμία, κυκλοφορία μπάλας, σωστές πάσες, ευστοχία και προσοχή σε Κουτσιανικούλη/Τζορτζ.

Ο Νίνης ένταση για 60 λεπτά δεν μπορεί να δώσει ακόμη, αλλά σε κλειστούς χώρους έβγαλε δύο «πάρε – βάλε» ασίστ στον Μπεργκ και «σουλούπωσε» τη μεσαία γραμμή, ενώ ο Ατζαγκούν μοίρασε στηρίγματα, κατέθεσε ενέργεια, έτρεξε όσο όλη μαζί η εξαντλημένη μεσαία γραμμή των γηπεδούχων. Ο κόουτς δικαιούται να έχει παράπονα από τον Μπεργκ, όχι όμως και από τον Καρέλη. Στα Γιάννενα ο νεαρός είχε πετάξει τέσσερις ευκαιρίες. Στη Νέα Σμύρνη άλλες δύο. Χθες έγραψε δύο γκολ και ένα εκτός ισορροπίας σουτ στο δοκάρι, με τρεις τελικές προσπάθειες. Το ξεχωριστό στον Νικολάκη; Εχει πετύχει διπλάσια γκολ εκτός έδρας συγκριτικά με τα τέσσερα της Λεωφόρου! Τρία στην Ξάνθη, δύο στο Ηράκλειο και σε Χανιά, Αϊντχόφεν, Τούμπα.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Παράλληλα, ήταν και ένα παιχνίδι στο οποίο έπαιξε μπάλα και η διοίκηση του Παναθηναϊκού. Ο Αλαφούζος – ναι αυτός που… δεν σου γεμίζει το μάτι – πήγε στο Ηράκλειο, δεν έμεινε στον καναπέ με το κινητό ανά χείρας. Όχι μόνο πήγε, αλλά παρακολούθησε και το ματς εντός αγωνιστικού χώρου! Σε πάγκο τσιμεντένιο, μαζί με τους φροντιστές, έξι – επτά μέτρα από την ομάδα του. Ακούγοντας επί 90 λεπτά εκατοντάδες ανθρώπους να του φωνάζουν να πεθάνει! Εχοντας κάνει ό,τι ήταν δυνατό ως επικεφαλής της διοίκησης για να προστατεύσει τη σωματική ακεραιότητα της πράσινης αποστολής, με παρουσία 7 διμοιριών, αστυνομική προστασία στο ξενοδοχείο, δύο εισαγγελείς και εκπροσώπους της ΔΕΑΒ. «Κατέβασε» στο Ηράκλειο όχι μόνο Σωπήλη – Κωσταντίνου, αλλά μέχρι και τη νομική εκπρόσωπο της ΠΑΕ, Αθηνά Μπαλωμένου. Να υψώσει ασπίδες ήταν αδύνατον, ούτε να θέσει stop στα πάντα.

Εκανε, ωστόσο, ό,τι μπορούσε. Αν το τσιμέντο έπεφτε στο πρόσωπο του Γρηγόρη Παπαβασιλείου και η κροτίδα στο μάτι του Καρέλη, θα είχε αποτύχει στον συγκεκριμένο τομέα; Όχι. Από σύμπτωση αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. Kαι ό,τι συνέβη χθες δεν αποτελεί μόνο μια υπενθύμιση για το πώς έπρεπε να είχε πάει ο Παναθηναϊκός σε (χίλιες φορές πιο σημαντικό ματς!) αντίστοιχων συνθηκών, πριν από 12 χρόνια στη Ριζούπολη (τα είχαν ζήσει εκεί οι Φύσσας, Βόκολος, Κοτσόλης και μπορούν να κάνουν τις συγκρίσεις).

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Ταυτόχρονα, αποτελεί και έναν οδηγό για τον ίδιο τον πρόεδρο της ΠΑΕ, με το βλέμμα και το μυαλό στην προσεχή Κυριακή. Θα βρεθεί στη θέση του Μαχλά. Ισως να θέλει να πει αυτό που είπε και ο Μαχλάς για τον Παναθηναϊκό μετά το χθεσινό ματς, αλλάζοντας το όνομα της ομάδας: «Ο Ολυμπιακός τα προκάλεσε». Όμως σε κάθε περίπτωση, θα είναι οι «άλλοι» σε θέση αμυνόμενου, που θα πάνε στη Λεωφόρο με βασικό στόχο την προστασία της ερυθρόλευκης αποστολής. Και σε κάθε περίπτωση, η διοίκηση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός θα κληθεί να κάνει τα πάντα για να μην συμβεί κάτι για το οποίο θα μετανιώνει για πάντα, όπως λίγο έλειψε πέρυσι με το περιστατικό στο βαν της Nova έξω από το γήπεδο.

Είναι απείρως πιο δύσκολο από το χθεσινό. Εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου. Η «διπλή» νίκη για τον Παναθηναϊκό, σαν τη χθεσινή, θα είναι ένα επίτευγμα! Πρόκειται για κάτι που μπορούν να αντιληφθούν μόνο όσοι ζουν από μέσα τους μηχανισμούς της ομάδας, μόνο όσοι μπορούν να νιώσουν την ατμόσφαιρα ντέρμπι «αιωνίων» στη Λεωφόρο με την προοπτική του «-3».

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

  • Ο Στιλ ήταν σε καλή ημέρα. Δέχθηκε για πρώτη φορά γκολ από τη βούλα, αν και έπεσε προς τη σωστή γωνία όπως πάντα, γιατί περιμένει το σουτ, έχοντας απίστευτη εμπιστοσύνη στην εκτίναξη και τα αντανακλαστικά του. Μέχρι χθες είχε 2/2 στα πέναλτι των Μήτρογλου – Κολοβού. Ο Μεραμπασβίλι είναι ο δεύτερος παίκτης εφέτος που σκοράρει και στους δύο γύρους εναντίον του Παναθηναϊκού (πρώτος ο Μπουμάλ του Πανιώνιου).

  • Φάνηκε πολύ η απουσία του Ταυλαρίδη στην άμυνα. Και στο man to man και συνολικά, καθώς ο Σίλντενφελντ έπρεπε να κάνει… περισσότερα και δεν τα έκανε όλα σωστά. Ο Τζορτζ έφτιαξε πάρτι με τον Τριανταφυλλόπουλο όταν η μπάλα ήταν χαμηλά. Πολλές «πλάτες», σχεδόν ποτέ πρώτος στη μπάλα, έτρεχε και δεν έφτανε ο μικρός. Μάθημα για το μέλλον.

  • Αξιοθαύμαστος ο Ζέκα που δεν αποβλήθηκε παρότι κουβαλούσε κίτρινη (σωστή) από το 20’. Ο Χουχούμης συμμετείχε στα δύο από τα τρία γκολ, είχε μια ευκαιρία (τη μοναδική του ΠΑΟ στο πρώτο μέρος εκτός από το γκολ) από συνδυασμό με τον Πέτριτς και καλό σουτ που βγάζει ο Λόρια. Αμυντικά επιρρεπής λόγω κόπωσης. Όταν δεν πρεσάρει και δεν καλύπτει ο Πράνιτς…

  • Ο Πέτριτς αόρατος γενικώς, άφαντος στο πρέσινγκ, αλλά «κολόνα» σχεδόν σε όλες τις «σπόντες» εντός και εκτός περιοχής, χάρη στην ποδοσφαιρική ευφυΐα του στις τοποθετήσεις, τη σωματοδομή και την τεχνική του. Αν είχε και… έκρηξη/αντοχές δεν θα αγωνιζόταν σ’ αυτόν τον Παναθηναϊκό.

  • Πολύ καλά τρεξίματα ο Μαυρίας, πολύ πιο fit από τον Νίνη. Επαιξε μετά από 23 μήνες με την πράσινη φανέλα, πρώτο επίσημο ματς του στον ΠΑΟ. Σωστός στις καλύψεις, περιμένει περισσότερα επιθετικά ο Αναστασίου, ειδικά στο 1 Vs 1.

  • Ο Μπεργκ ξεκίνησε καλά, παίζοντας αριστερά πίσω από τον Καρέλη με τον Πέτριτς δεξιά, σε 4-2-3-1. Εκνευρίστηκε μετά την άδικη κάρτα του στο 40’, έφαγε πάλι πολύ ξύλο και στο β’ μέρος έχασε τρεις σπουδαίες ευκαιρίες. Το ξαναγράφουμε: περνά περίοδο «Μήτρογλου». Το ξαναγράφουμε: κάποιος στον ΠΑΟ πρέπει να τον ηρεμήσει, να του βγάλει από το μυαλό τον τίτλο του πρώτου σκόρερ και του «γκολ σε κάθε ματς». Να τον πείσει για το «παίξε τη μπάλα σου και θα έρθει το γκολ». Πρώτη φορά στα δύο χρόνια δεν σκοράρει σε 4 διαδοχικά παιχνίδια (και δη 4 διαδοχικά 90λεπτα).

  • Περί Δημητρόπουλου: πρώτο ημίχρονο σφυρίζει ΟΦΗ, δεύτερο ημίχρονο παίζει 50%-50%. Εχει χαρίσει αποβολές σε Δαμιανάκη (πατάει τον Νίνη εκτός φάσης κοντά στον «τυφλό» επόπτη Τσολάκη) και Τζορτζ («θέατρο» με έξοχο πηδηματάκι-πέσιμο στο 10’). Για μένα σωστό το φάουλ από το οποίο προέρχεται το 1-1 (Μαυρίας σε Κουτσιανικούλη) και το πέναλτι (με το δεξί πόδι και δη με το γόνατο) του «Τριάντα» στον Τζορτζ από πίσω, παρά την «ηλεκτρισμένη» πτώση του σέντερ φορ του ΟΦΗ, ο οποίος ωστόσο προσπαθεί με υπερέκταση του δεξιού ποδιού του για τη μπάλα, δείγμα του ότι στη συγκεκριμένη φάση δεν υποδύεται τον ανατρεπόμενο.

Follow me on Twitter: Seretinio

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ