OPINIONS

Ένα γκολ σε 8 ώρες μπάλας

Ένα γκολ σε 8 ώρες μπάλας
INTIME SPORTS

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για την «πινελιά» του σημερινού φιλικού αγώνα Ελλάδα – Σερβία στο «κάδρο» του «μεταμουντιαλικού» κύκλου που έκλεισε απόψε.

Αντί προλόγου, να θυμίσουμε πώς και γιατί έγινε αυτό το σημερινό φιλικό της Ελλάδας με τη Σερβία. «Κλείστηκε» μετά το πρώτο ματς εναντίον της Ρουμανίας. Μετά την ήττα.

Όταν ο Ρανιέρι… πείστηκε ότι μάλλον δεν ξέρει καλά το σύνολο του έμψυχου δυναμικού. Δεν ήθελε ο mister να κάνει ένα φιλικό με την Κύπρο πριν την έναρξη των προκριματικών του Euro, όπως του είχαν προτείνει οι διοικούντες την ΕΠΟ… Αρχικά είχε συμφωνηθεί να είναι αντίπαλος η Ρωσία. Εν συνεχεία, άλλαξε. Και βρήκαμε τους Σέρβους που έχουν έναν βαθμό στα προκριματικά, έχουν απολύσει τον Αντβοκάατ και ήρθαν με τον κόουτς της Ελπίδων, χωρίς τέσσερις – πέντε βασικούς: πιο… όμοια κατάσταση, δύσκολα θα βρίσκαμε.

Το βασικό σκεπτικό του Ρανιέρι πριν από τις κλήσεις για τα δυο ματς με τις νήσους Φαρόε και το σημερινό παιχνίδι ήταν το εξής: «βάζουμε τους ‘βασικούς’ και νικάμε τις Νήσους, βάζουμε κι άλλους παίκτες να τους δούμε με τη Σερβία». Το σημερινό παιχνίδι έλαβε… άλλες διαστάσεις μετά το ιστορικό 0-1 στο Φάληρο, όταν πολλοί στην ΕΠΟ θυμήθηκαν το ranking, τις επικείμενες δύσκολες κληρώσεις λόγω των χαμένων θέσεων στην κατάταξη της FIFA και δεκάδες εκατομμύρια χαμένων εσόδων από προκρίσεις και σπόνσορες που φαίνονται στον… ορίζοντα.

Συγκυριακά ηττήθηκε σήμερα η εθνική, από ένα «στημένο» και ένα καταπληκτικό σουτ στο 90’+ 2’. Όχι ότι άξιζε τη νίκη βάσει απόδοσης. Νίκη, η οποία θα έδινε απλώς έναν πιο αισιόδοξο τόνο «αλλαγής» και θα την προφύλασσε από περαιτέρω κατρακύλα στο ranking. Θέληση και πάθος είχαν. Ολοι. Kαι τακτικά σωστά ήταν στημένη η ενδεκάδα. Ομοιογένεια και δημιουργικότητα δεν είχαν. Σχεδόν όλοι. Ειλικρινά, λυπήθηκα τον Κλάους Αθανασιάδη και τον Φάνη Γκέκα. Συνολικά δεν έχουν ακουμπήσει περισσότερες από δέκα φορές τη μπάλα! Ηταν σήμερα και σε όλα τα προηγούμενα, πολύ πιο σημαντικά ματς, ένα από τα πιο βασικά προβλήματα αυτής της ομάδας. Οποια κι αν ήταν η επιλογή στο «9»! Ο Μήτρογλου, ο Γκέκας, ο Αθανασιάδης.

Εχουν τις ευθύνες τους και οι σέντερ φορ. Δεν είναι όμως οι μεγαλύτερες για το ότι σε 480 λεπτά (με τις καθυστερήσεις), δηλαδή σε 8 ώρες ποδοσφαίρου στα 5 τελευταία παιχνίδια, πήρε ένα γκολ. Από έναν νεαρό που έκανε ντεμπούτο, με ένα «ξερό» βολέ από αριστερά (Καρέλης, στην Φινλανδία). Συμπτωματικό, ναι. Είχε και δοκάρια και χαμένες ευκαιρίες σ’ αυτά τα πέντε παιχνίδια. Λίγες, ελάχιστες.

Λογικό ως έναν βαθμό, λόγω των διαδοχικών αλλαγών προσώπων από παιχνίδι σε παιχνίδι. Με ενδεκάδες παικτών που δεν είχαν αγωνιστεί ποτέ όλοι μαζί. Παράλογο σε τέτοιο βαθμό, από την άλλη πλευρά. Δεν έπαιζε, δα, και με τη Γερμανία, την Ισπανία, τη Βραζιλία ή την Αργεντινή η εθνική σ’ αυτή τη σειρά των αγώνων…

Κάπου εδώ κλείνει αυτός ο κύκλος που άνοιξε μετά το Μουντιάλ. Αν αυτή η περίοδος θα είναι «παρένθεση» όπως είπε ο Μιχάλης Μπακάκης, θα φανεί στο μέλλον και τώρα ουδείς μπορεί να προβλέψει οτιδήποτε, χωρίς να γνωρίζουμε τον επόμενο κόουτς και τις επιλογές του τιμ και των παικτών στο 2015. Σίγουρα, πάντως, είναι «θέμα χρόνου να επανέλθει η ηρεμία», όπως είπε ο Κώστας Τσάνας, αφού το επόμενο επίσημο ματς θα διεξαχθεί τον Μάρτιο και η απόλυση Ρανιέρι θα λειτουργήσει ως «αερόσακος», όπως συμβαίνει πάντα σε αντίστοιχες περιπτώσεις, σε όλες τις ομάδες παγκοσμίως. Όμως ο προπονητής πρέπει να προσληφθεί μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου! Κατά τη γνώμη μου, ανεξαρτήτως εθνικότητας, πρέπει να γνωρίζει το έμψυχο δυναμικό και την ιδιοσυγκρασία/νοοτροπία των παικτών στο συγκεκριμένο χρονικό σημείο, στην εποχή μετά την κρίση. Το ζητούμενο είναι πώς θα αξιολογηθούν οι προτάσεις για υποψήφιους προπονητές, ποιοι θα αποφασίσουν και με ποια κριτήρια.

Το σημερινό ματς θα τον θυμούνται για πάντα μόνο οι φίλαθλοι των Χανίων (μπράβο τους για τη θετική ενέργεια και διάθεση παρά τις ήττες), ο Κώστας Τσάνας, ο Μιχάλης Μπακάκης και ο Δημήτρης Κολοβός που έκαναν το «εθνικό» ντεμπούτο τους. Για τον Ντίνα και τον Τασουλή που επίσης περίμεναν την παρθενική εμφάνιση, υπάρχει χρόνος στο μέλλον…

Υ.Γ. Λάθος! Το ματς θα το θυμάται και ο Γιώργος Καραγκούνης. Όλα καταγράφονται στον «σκληρό δίσκο» του. Όλα! Αφού αποφάσισε να μπει στον χορό, θα χορέψει ο «Κάρα». Εχει περάσει με τελική επιτυχία αρκετές δύσκολες καταστάσεις στην καριέρα του. Είμαι βέβαιος πως θα τα φέρει βόλτα και τώρα αν τον εμπιστευτούν. Δεν είναι αλάνθαστος. Όμως είναι από τους ανθρώπους που παίρνουν πάνω τους ευθύνες και δεν έχουν μόνο γνώμη, αλλά και γνώση. Σε περιβάλλον όπου οι περισσότεροι έχουν μόνο γνώμη.

Follow me on Twitter: Seretinio

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ