OPINIONS

Ανατροπή ή αποβολή

Ανατροπή ή αποβολή

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για την "ματς με ματς" ζωή του Αντρέα Στραματσόνι στον Παναθηναϊκό και την αντισυμβατική επιλογή του Γιάννη Αλαφούζου.

Δεν είναι και η πιο συνηθισμένη η κατάσταση στον Παναθηναϊκό. Όχι μόνο λόγω των προσδοκιών, μετά το καλοκαιρινό μπάχαλο στον Ολυμπιακό που συνοδεύτηκε από γρήγορες "πράσινες" μεταγραφές και την πρόκριση στους ομίλους του Europa League μετά την υπερπήδηση των εμποδίων της ΑΙΚ Στοκχόλμης και της Μπρόντμπι.

Αλλά διότι πολύ πιο γρήγορα απ΄ ότι θα περίμενε ένας ουδέτερος παρατηρητής, το club εισήλθε και πάλι σε περίοδο κρίσης, εσωστρέφειας και έντονης αμφισβήτησης του προπονητή του. Ωστόσο, αυτός ο προπονητής που άλλαξε σχεδόν το 90% του ρόστερ μέσα σε έναν χρόνο και μυρίζει πλέον την "ματς με ματς" ατμόσφαιρα επιβίωσής του στο Τριφύλλι, είναι ο αποκλειστικός διαχειριστής των μεταγραφικών ζητημάτων της επόμενης ημέρας!

Επαφές, συζητήσεις, προγραμματισμός για ταξίδια για το μεταγραφικό πλάνο! Από ένα στέλεχος ΠΑΕ, το οποίο - στο χειρότερο σενάριο - το πρωί της προσεχούς Δευτέρας μπορεί να μαζεύει βαλίτσες για Ρώμη. Ποιο είναι το χειρότερο σενάριο; Ήττα με "κατεβασμένα χέρια" και 3-4άρα από τον Άγιαξ στο Άμστερνταμ την Πέμπτη και νέα ήττα με... μισό - μηδέν που λέει ο λόγος το απόγευμα της Κυριακής στη Νέα Σμύρνη. Aπό τον αξιοπρεπέστατο και εφέτος Πανιώνιο που πέρασε από τα χέρια ενός πρώην "πράσινου" στόπερ στον άλλο (Μαρίνος Ουζουνίδης - Βλάνταν Μιλόγεβιτς). Σ' αυτό το ενδεχόμενο της διπλής αποτυχίας, το σκοινί ίσως να μην αντέξει. Βρίσκεται ήδη στο όριο θραύσης.

ΓΙΑΤΙ ΔΟΘΗΚΕ ΨΗΦΟΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΣΤΟΝ "ΣΤΡΑΜΑ"

Ο Αλαφούζος δίνει και πάλι τα κλειδιά της μηχανής στον Στραματσόνι, ο οποίος βεβαίως είχε ήδη κάνει προεργασία. Πριν από τις δύο ήττες από Σταντάρ Λιέγης και Ολυμπιακό, οι οποίες εξαφάνισαν κάθε ελπίδα πρόκρισης στον επόμενο γύρο του Europa League και εκτροχίασαν μάλλον οριστικά τον Παναθηναϊκό από την κούρσα πρωταθλητισμού. Του εμπιστεύεται το τιμόνι για τρεις λόγους.

- Πρώτος: θεωρεί ότι η βασική ευθύνη για την πορεία της ομάδας βαραίνει τη διοίκηση, εν συνεχεία τους παίκτες και σε τρίτο επίπεδο τον προπονητή. Γι' αυτό, παρότι έχει... μάθει πλέον ότι ο πιο αναλώσιμος και το πρώτο "θύμα" σε περιπτώσεις κρίσης είναι ο κόουτς, δεν θα πάρει εύκολα την απόφαση για διαζύγιο.

- Δεύτερος: έχει εμπιστοσύνη στον "τεχνικό διευθυντή" Στραματσόνι. Επειδή του έχει αποδείξει το εύρος των διασυνδέσεών του και διότι τον βαθμολόγησε με "λίαν καλώς" για την τόλμη του να κλείσει τον κύκλο της προηγούμενης ομάδας και τη σχετική ευστοχία του στις καλοκαιρινές επιλογές του.

- Τρίτος: διότι - όπως είχε αποδειχθεί περίτρανα και με τον Ζεσουάλδο Φερέιρα και με τον Γιάννη Αναστασίου - δεν αρέσκεται στις αλλαγές προπονητών. Ειδικά όταν αναπτύσσει μαζί τους στενή ανθρώπινη σχέση, περνά πάμπολλες ώρες συζήτησης μαζί τους και επηρεάζεται αυθόρμητα, νιώθοντας τις απαιτήσεις και την πίεση του επαγγέλματός τους.

ΤΟ ΘΟΛΟ ΤΟΠΙΟ ΓΙΑ ΖΙΛΜΠΕΡΤΟ

Την ίδια ώρα, βεβαίως, που ο Αλαφούζος θεωρεί βασική υπεύθυνη τη διοίκηση και όχι τον Στραματσόνι, δεν κάνει και κάτι ουσιαστικό γι' αυτό. Να εκτινάξει το μπάτζετ δεν μπορεί. Το καλύτερο που δύναται είναι να επιδείξει συνέπεια στις πληρωμές και να εξασφαλίσει ποσό για 2-3 "μετρημένες" οικονομικά χειμερινές μεταγραφές.

Σπασμωδικές κινήσεις όπως η τοποθέτηση του 26χρονου Σπύρου Βλάχου κοντά στον προπονητή, ή η συνεργασία με τον Μάνο Μαυρκοκουλάκη για τη... διαιτησία στα ευρωπαϊκά παιχνίδια (μετά από την αδικία σε δύο διαδοχικά ματς) και την οργάνωση των ευρωπαϊκών αγώνων (ου μην και για την εκπροσώπηση στη Λίγκα!) αργά ή γρήγορα θα πέσουν στο κενό. Φαίνεται να έχει δώσει τα κλειδιά του αγωνιστικού τμήματος στον Στραματσόνι και του διοικητικού στον Χρήστο Παναγόπουλο, περιμένοντας απλώς τα αποτελέσματα...

Λύση στο ζήτημα "Ζιλμπέρτο Σίλβα" δεν έχει βρει. Κι όσο δεν παίρνει μια οριστική απόφαση για το μοντέλο διοίκησης που θέλει να ακολουθήσει, το μπέρδεμα θα συνεχίζεται. Εχει δει τα... χαϊρια με προπονητή υπερεξουσιών (Φερέιρα - Αναστασίου κατά διαστήματα και Στραματσόνι), αλλά δεν δείχνει να αλλάζει κατεύθυνση. Έχει δει τη λειτουργία με ξεκάθαρους ρόλους (Νο 1 ο τεχνικός διευθυντής έναν χρόνο με Νταμπίζα), έχει δει και τη λειτουργία με τεχνικό + αθλητικό διευθυντή μερικώς "ευνουχισμένους" σε πολλά ζητήματα (Τάκης Φύσσας - Λεωνίδας Βόκολος). Αν καθίσει να σκεφτεί με καθαρό μυαλό, τα συμπεράσματα δεν είναι σύνθετα και δύσκολα...

Αυτή τη στιγμή έχει επιλέξει έναν αθλητικό διευθυντή με κύρος και προσωπικότητα, ο οποίος ωστόσο, κάνει το "αγροτικό" του στον Παναθηναϊκό, διστάζει να χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι και λειτουργεί περισσότερο ως ένας "στρατηγικός σύμβουλος διοίκησης", παρά ως ένας εκτελεστικός τεχνικός διευθυντής που παίρνει αποφάσεις και ευθύνες για την ομάδα. Το πρότζεκτ του μαζί με τον Γιάννη Σαμαρά για την Ακαδημία δεν πηγαίνει άσχημα, λίστα με προπονητές έχει κάνει, όπως και διαπραγματεύσεις για ανανεώσεις και λύσεις συμβολαίων. Μα ο Ζιλμπέρτο δεν δείχνει ο "βράχος" στον οποίο μπορεί να στηριχθεί ο Αλαφούζος με κλειστά μάτια. Ξόδεψε κόπο, χρόνο, μυαλό και χρήμα (220.000 ευρώ ετησίως) για τον σπουδαίο Βραζιλιάνο πρώην παίκτη, μα δεν παίρνει αυτά που προσδοκούσε. "Θολό" κατά πόσο θα το ήθελε ο ίδιος ο Ζιλμπέρτο να είναι ο Νο 1, αλλά δεν του έχει δοθεί και το πράσινο φως από τον ηγέτη της ΠΑΕ...

ΤΟ ΡΙΣΚΟ ΚΑΙ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ

Μ' αυτά και μ' αυτά, ο Αλαφούζος παίρνει τεράστιο ρίσκο. Αφήνοντας τον τεχνικό διευθυντή του παντελώς έξω από κάθε μεταγραφικό σχεδιασμό και στηρίζοντας με σθένος ακόμη και ενώπιον έξαλλων και πικραμένων οπαδών έναν έωλο προπονητή για την "επόμενη ημέρα", ρίχνει ζαριά. Κι αν του βγει, του βγήκε. Το θετικό για τον Στραματσόνι είναι ότι δεν έχει χάσει ούτε την εμπιστοσύνη των παικτών, ούτε την καλή σχέση μαζί τους. Το αρνητικό είναι πως κρίνεται πλέον ΜΟΝΟ από τα αποτελέσματα.

Δεν έχει άλλα "κανονάκια": ξόδεψε οριστικά στο Φάληρο όσα είχε κερδίσει από τις μεταγραφές, την πρόκριση στους ομίλους και τις καλές εμφανίσεις με Θέλτα και Σταντάρ εκτός έδρας. Έναν χρόνο στον πράσινο πάγκο μία "βαριά" νίκη στο πρωτάθλημα ή στο Κύπελλο δεν έχει κάνει! Ούτε μία! Και επειδή πλέον μιλάμε για "δική" του ομάδα, δεν έχει και δικαιολογίες. Ακόμη και για την ποδοσφαιρική ταυτότητα του Παναθηναϊκού (με τα όποια θετικά και αρνητικά του όπως σε κάθε σύνολο) πλέον υπάρχουν αμφιβολίες, ενώ στα πρώτα δέκα ματς είχαν καταδειχθεί πειστικά αποδεικτικά στοιχεία...

Ο Παναθηναϊκός, συνεπώς, βαδίζει ποδοσφαιρικά σε τεντωμένο σκοινί χωρίς πλέον συγκεκριμένο προσανατολισμό και με αμφιλεγόμενο "μηχανισμό". Δεν έχει ούτε ένα "εύκολο" ματς μέχρι τα Χριστούγεννα. Άγιαξ εκτός - Θέλτα εντός στην Ευρώπη και Πανιώνιο, Ατρόμητο, Λάρισα εκτός - ΠΑΟΚ εντός στο πρωτάθλημα. Παιχνίδια, δηλαδή, από τα οποία είναι απίθανο να βρει την υπέρβαση (πρόκριση ή μείωση διαφοράς από τον Ολυμπιακό). Το μόνο που μπορεί να βρει είναι την σταθεροποίηση του προπονητή του. Η έναν καινούριο κόουτς με αναβαθμισμένο πλέον Ζιλμπέρτο, που θα τον έχει επιλέξει και θα αναλάβει και το βάρος της ευθύνης.

* Follow me on Twitter: Seretinio

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ