OPINIONS

Άλλα Στραμα-κόλπα

Άλλα Στραμα-κόλπα
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για τις σαρωτικές διαφοροποιήσεις στον Παναθηναϊκό συγκριτικά με την περίοδο του Γιάννη Αναστασίου, για την αύρα ανανέωσης που πιστοποιήθηκε (και) στη Λιβαδειά και για 2-3 “παράλογες” μεταγραφές.

Διάταξη; Διαφορετική. Από το 4-4-2 με “διαμάντι” του Αναστασίου στο 4-3-3. Βρέξει – χιονίσει. Ισως έχει και τα στραβά του με τον Μπεργκ να τρώει μόνος του το ξύλο μέσα στην αντίπαλη περιοχή, αλλά σ΄ αυτό δουλεύει και σ' αυτό επιμένει ο Στραματσόνι.

Δεξιός μπακ; Από τον Βέμερ και τον Μαρινάκη στον Μέστο.

Αριστερός μπακ; Από τον Νάνο στον Πράνιτς.

Στόπερ; Από το Σάντσεθ – Ταυλαρίδης, στο Τελάντερ – Κουτρουμπής.

Αμυντικός χαφ; Από τον Λαγό στον Ζέκα.

Μέσα δεξιά; Από τον Ζέκα στον Αμπέντ.

Μέσα αριστερά; Από τον Αμπέντ στον Εσιέν.

Επιθετικοί; Από το Μπεργκ – Καρέλης – Νίνης στην εκκίνηση της σεζόν, στο Μπεργκ - Μπουμάλ – Καλτσάς, με Πέτριτς – Κλωναρίδη να παίρνουν σημαντικό μερίδιο χρόνου.

Αλλος Παναθηναϊκός, μέσα σε δύο μήνες! Γιατί ο Στραματσόνι τολμά να κάνει αυτό που δεν έκανε ο Αναστασίου. Να αλλάξει ρόλους, να ανακατέψει την τρόπουλα, να τα φέρει όλα άνω – κάτω. Να φέρει στην Ελλάδα και ολόδικές του επιλογές. Οχι να βελτιώσει τους μικρούς – όπως προσπαθούσε και την τρίτη σεζόν ο Αναστασίου – ή να κάνει συμβιβασμούς στις αγορές.

Κάποιες από τις αλλαγές, υποχρεωτικές. Ο Σάντσεθ, επί παραδείγματι θα ήταν ένας από τους δύο βασικούς κεντρικούς αμυντικούς αν δεν είχε τραυματιστεί. Ο Μπεργκ θα ήταν μέλος του αρχικού σχήματος εδώ και καιρό αν δεν προερχόταν από τραυματισμό. Οι περισσότερες, ωστόσο είναι καθαρές επιλογές του Στραματσόνι. Παίρνει πόντους με την απόφαση για τον Μέστο που σήμερα έμοιαζε με Γιούρκα σταhighτου. Παίρνει πόντους με τις αλλαγές στη μεσαία γραμμή και την αξιοποίηση του Εσιέν ειδικότερα. Παίρνει πόντους με το “άπλωμα” του παιχνιδιού λόγω Μπουμάλ και Κλωναρίδη/Καλτσά. “Χάνει” πόντους με τον Πράνιτς αντί του Νάνο, προφανώς όμως θέλει να ρίξει μεγαλύτερο βάρος στην ανάπτυξη από τη δεξιά πτέρυγα.

Η τετράδα της άμυνας παίρνει πιο συχνά και περισσότερα μέτρα, η μεσαία γραμμή καταθέτει περισσότερη ενέργεια και συλλέγει αμέτρητες δεύτερες μπάλες, ο Μπουμάλ με τον Καλτσά (ειδικά ο πρώτος που είναι πιο απρόβλεπτος) “τρυπούν” συχνότερα τις άμυνες. Καλά δείγματα είναι αυτά για τον Παναθηναϊκού του τελευταίου μήνα, ο οποίος δημιουργεί περισσότερες ευκαιρίες, παίρνει τελικές προσπάθειες από περισσότερους παίκτες και αποκρούει λιγότερους κινδύνους. Ακόμη και στο “μονότερμα” με τον Πανιώνιο, παρά τους δύο χαμένους βαθμούς.

Οι μεταβολές στο ρόστερ κοστίζουν...

Οι αλλαγές στην ενδεκάδα φαίνονται λογικές και ο Παναθηναϊκός φαίνεται πεντακάθαρα πως ήδη αποκτά ταυτότητα με διαφορετικά στοιχεία. Θα δοκιμαστεί στα πιο δύσκολα: με τον Ατρόμητο στο Κύπελλο, στα προσεχή ντέρμπι πρωταθλήματος. Ομως αναμφισβήτητα ο Στραματσόνι παρουσιάζει πιο τακτικά δεμένο σύνολο, πολλοί παίκτες έχουν ξαναβρεί κίνητρα και κέφι (παίζουν ρόλο και τα νέα πρόσωπα στην αύρα ανανέωσης), ενώ ταυτόχρονα δείχνουν να πιστεύουν πιο συνειδητά στο σχέδιο του προπονητή.

Οι αλλαγές στο ρόστερ συνολικά, όμως, θα έχουν μεγάλο κόστος. Εφυγαν αρκετοί, αναμένεται να φύγουν κι άλλοι. Δύσκολο να βρουν άπαντες ομάδα. Θα πληρώσει και αποζημιώσεις ο Παναθηναϊκός. Τριετές συμβόλαιο έχει ο Βέμερ, επί παραδείγματι. Ξεχάσαμε τι έγινε με τον Μέντες; Θα πληρωθούν ακριβά από τον Αλαφούζο λάθη του πρόσφατου παρελθόντος. Μπορεί να πληρωθούν και λάθη του... μέλλοντος. Διότι στα δικά μου μάτια οι μεταγραφές των Μαμούτε, Μολέντο και του Οδυσσέα Βλαχοδήμου (πάλι έξι γκολκίπερς θα έχει;), μου φαίνονται αχρείαστες στο συγκεκριμένοtiming.

Οσο για τους οπαδούς του Παναθηναϊκού; Δείχνουν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας – και ειδικά σήμερα που βρέθηκαν 2.000 στη Λιβαδειά – πως ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ, μπορούν να τραγουδούν (ακόμη και να βρίζουν, όπως γίνεται από όλους σχεδόν σε όλα τα γήπεδα του κόσμου δυστυχώς) χωρίς ακρότητες. Δείχνουν ότι μπορούν να λειτουργήσουν πολύ πιο αποτελεσματικά στους τομείς της αυτοπεριφρούρησης και της αυτοπροστασίας. Τα τεστ είναι απανωτά και γνωρίζουν πως περιθώριο για να δώσουν δικαιώματα δεν έχουν. Το ξαναείπαμε: ίσως αυτή η ιστορία που βραχυπρόθεσμα θα συσπειρώσει τον Παναθηναϊκό, να ωφελήσει και τους ίδιους, στη δική τους κοινωνία.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ: Στιλ 6, Μέστο 8, Πράνιτς 5, Κουτρουμπής 6, Τελάντερ 6, Ζέκα 7, Εσιέν 7, Αμπέντ 6, Μπουμάλ 8, Καλτσάς 7, Μπεργκ 7 (Πέτριτς 6, Εβαντζελίστα 5, Ταυλαρίδης -).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ