OPINIONS

ΑΕΚ, Βαζέχα και… χαμός!

ΑΕΚ, Βαζέχα και… χαμός!

Ο Γιάννης Σερέτης… αποπειράται να μεταφέρει τον «πρόλογο» της Football League που αρχίζει με μεγάλη πρωταγωνίστρια την ΑΕΚ, ομάδες με μεγάλη ιστορία στα «σαλόνια», προπονητές με παρελθόν στη Super League, λιγοστά γνωστά «ονόματα», οικονομικά προβλήματα, καλύτερο σύστημα διεξαγωγής και ισχυρότατο ανταγωνισμό για άνοδο και αποφυγή υποβιβασμού.

Ότι το πρωτάθλημα της Football League που αρχίζει την Παρασκευή (10/10) είναι το πρώτο – πιθανότατα και το τελευταίο – της ΑΕΚ, το καθιστά αυτομάτως «ιστορικό». H "Ένωση" δίνει τη λάμψη της σε όλους τους υπόλοιπους. Ειδικά στο Νότιο Όμιλο.

Στον Βορρά, αν αγωνιζόταν και ο Άρης, θα θύμιζε πρωτάθλημα Σούπερ Λίγκας με Λάρισα, Ηρακλή, Ολυμπιακό Βόλου, Πιερικό, Καλαμαριά. Ομάδες πολλές με ιστορία μεγάλη, οι οποίες έφτασαν εκεί που έφτασαν (υπάρχουν και χειρότερα σε κατώτερες κατηγορίες) λόγω των πάμπολλων λαθών και αμαρτιών προηγούμενων διοικήσεών τους.

Τα πράγματα είναι πιο «μαζεμένα» στην κατηγορία. Εδώ και δυο – τρία χρόνια, χάρη στο απίστευτο κέφι του Καλογιάννη που προσπαθεί να τους «κουλαντρίζει» όλους και τρέχει για όλους. Πολύ λιγότερα κρούσματα «στημένων» συγκριτικά με το… πρόσφατο - απώτερο παρελθόν, λιγότερα κρούσματα βίας, περισσότερος κόσμος στα γήπεδα.

ΑΕΚ, Βαζέχα και… χαμός!
INTIME SPORTS

Δεν θα είναι μόνο η ΑΕΚ που θα κόψει περισσότερα εισιτήρια από τα ¾ των ομάδων της Σούπερ Λίγκας. Θα δείτε στο τέλος της σεζόν ότι τουλάχιστον επτά – οκτώ ομάδες θα προσελκύσουν περισσότερο κοινό στις έδρες τους συγκριτικά με πολλές που συμμετέχουν στην πρώτη κατηγορία.

ΑΕΚ, Βαζέχα και… χαμός!
INTIME SPORTS

Ο ανταγωνισμός ισχυρός. «Για να μείνεις στην κατηγορία πρέπει να κάνεις πρωταθλητισμό» λένε όλοι. Υποβιβάζονται οι 12 από τις 26 συμμετέχουσες! Με – εξαιρουμένης της ΑΕΚ ασφαλώς – χαμηλά τα περισσότερα μπάτζετ. Μιλάμε για ένα πρωτάθλημα στο οποίο οι πιτσιρικάδες παίρνουν μόνο μισθό (700-900 ευρώ) και η συντριπτική πλειονότητα των συμβολαίων κυμαίνεται μεταξύ 10-25 χιλιάδων ευρώ.

Υπάρχουν και εξαιρέσεις. Όπως ο 34χρονος Γάλλος μεσοεπιθετικός της Λάρισας, Ζοφρί Ντερνίς, πάλαι ποτέ σκόρερ με την Σεντ Ετιέν εναντίον του Ολυμπιακού στο Φάληρο, αναθρεμμένος στην Ακαδημία της Λιλ, με θητεία αρκετών ετών στην Ligue 1 (Λιλ – Σεντ Ετιέν – Μονπελιέ) προτού αποκτηθεί εφέτος από την Μπρεστ. Περίπου 100.000 ετησίως λέγεται ότι θα είναι η αμοιβή του…

ÏËÕÌÐÉÁÊÏÓ - ÓÅÍÔ ÅÔÉÅÍ (ÏÕÅÖÁ 2008)<br>
OLYMPIAKOS - SAINT ETIENNE (UEFA 2008)
ÏËÕÌÐÉÁÊÏÓ - ÓÅÍÔ ÅÔÉÅÍ (ÏÕÅÖÁ 2008)
OLYMPIAKOS - SAINT ETIENNE (UEFA 2008) INTIME SPORTS

Εκτός από τον Τραϊανό Δέλλα, θα βρει κάποιος στην κατηγορία αρκετούς προπονητές με θητεία στην Α΄ Εθνική. Ξεχωρίζει το δίδυμο Κωστένογλου – Βαζέχα. Απόλλων ο «Κωστέ», Φωστήρα ο «Χρήστος». Σχεδόν 15 χρόνια θυμάμαι τον έναν να χαρακτηρίζει τον έτερο ως «τον δυσκολότερο αντίπαλο στο πρωτάθλημα». Δεκάδες οι πεντακάθαρες μονομαχίες τους εντός γηπέδων.

ΑΕΚ, Βαζέχα και… χαμός!

Κατσαβάκης (Εθνικός Σερρών), Τεννές (Λαμία), Σούλης Παπαδόπουλος (Χανιά), Νίκος Παπαδόπουλος (Ηρακλής), Παντέλης (Ολυμπιακός Βόλου), Παναγόπουλος (Λάρισα), Βαζάκας (Αχαρναϊκός) και πολλοί πρώην παίκτες (Ζιώγας, Κούτσης, Σεροπιάν, Διγκόζης, Διλμπέρης, Θεοδοσιάδης, Οφρυδόπουλος) θα δώσουν τη δική τους μάχη από τον πάγκους.

ΑΕΚ, Βαζέχα και… χαμός!
INTIME SPORTS

Πλην της ΑΕΚ μην περιμένετε πολλούς «κλασάτους» παίκτες στην κατηγορία. Υπάρχουν, όμως, πάμπολλοι πρώην πρωταγωνιστές της Α΄ Εθνικής: Πατσατζόγλου, Αναστασάκος, Περόνε, Ρομάνο, Μελισσάς, Νεμπεγλέρας, Κοντοδήμος, Μουλόπουλος, Σαρακατσάνος, Σουάνης, Τζούνιορ, Τζανής, Μπουσινάκης, Χατζηζήσης, Κυβελίδης, Γεωργίου, Φαρινόλα, Κύργιας, Κουτσόπουλος, Κοτίτσας, Σωτ. Λυμπερόπουλος, Κατσικογιάννης, Μανουσάκης, Λιαπάκης, Κατσικοκέρης, Μπουτζίκος, Μπαλτιμάς, Κων. Βλάχος, Κρητικός, Κοντέων, Καραλής, Κουλουχέρης, Παπαστεριανός, Γαλανόπουλος, Καπετάνος, Κατσιαρός, Καζάκης, Κουτσοσπύρος, Ρίκκα, Αραμπατζής, Πόποβιτς, Μπλάζεκ, Ρόκας, Κούτσι, Δέντσας, Γκούρμα, Αρκούδας, Μουμίν, Μπλάζιτς.

ΑΕΚ, Βαζέχα και… χαμός!
INTIME SPORTS

Ας επιχειρήσουμε μια πρώτη ακτινογραφία της κατηγορίας και του πρωταθλήματος με σημειώσεις…

  • Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, θα έπαιρναν μέρος 28 ομάδες χωρισμένες σε δύο ομίλους των 14. Λόγω της μη συμμετοχής Άρη και Δόξας Δράμας, παίρνουν μέρος 13 ομάδες σε κάθε όμιλο.

  • Μάλιστα, όχι μόνο απορρίφθηκε το αίτημα της Ζακύνθου να μεταφερθεί από τον Βορρά στο Νότο (πέρυσι αγωνιζόταν στον Βορρά) προκειμένου να γλιτώσει… κάποια από τα περίπου 11.000 χιλιόμετρα που αναμένεται να διανύσει στη σεζόν, αλλά «μεταφέρθηκε» στον βόρειο όμιλο και ο Φωκικός.

  • Προβιβάζονται μόνο δύο ομάδες, για να μειωθεί ο αριθμός των ομάδων της Σούπερ Λίγκας από 18 σε 16 του χρόνου (υποβιβάζονται 4 από τη μεγάλη κατηγορία).

  • Ο προβιβασμός γίνεται μέσω πλέι οφ. Οι 3 πρώτοι κάθε ομίλου δημιουργούν ένα γκρουπ 6 ομάδων, από τις οποίες ανεβαίνουν στη Σούπερ Λίγκα οι πρώτες δύο, με μίνι πρωτάθλημα 10 αγωνιστικών.

  • Η πρώτη κάθε ομίλου της regular season μπαίνει στα πλέι οφ με bonus 3 βαθμών. Επιπλέον bonus παίρνει και ο πρώτος και ο δεύτερος κάθε ομίλου της regular season, ανάλογα με τη διαφορά του από τον τρίτο (βαθμοί διαφοράς/3).

  • Yποβιβάζονται συνολικά 12 ομάδες από τις 26 που θα συμμετάσχουν! Το 40%! Ίσως το… μοναδικό επαγγελματικό πρωτάθλημα του κόσμου στο οποίο υποβιβάζεται τόσο μεγάλο ποσοστό!

  • «Απευθείας» υποβιβάζονται οι τρεις τελευταίοι κάθε ομίλου στην regular season. Οι υπόλοιποι τρεις από κάθε όμιλο υποβιβάζονται μέσω πλέι άουτ.

  • Στα πλέι άουτ συμμετέχουν οι ομάδες που θα τερματίσουν από την 5 ως και την 10 θέση. Σε δύο ομίλους. Δυο μίνι πρωταθλήματα 6 ομάδων το καθένα. Μένουν στην κατηγορία οι 3 πρώτοι, πέφτουν οι 3 τελευταίοι!

  • Ο 5 «μπαίνει» στα πλέι άουτ με μπόνους 3 βαθμούς, ο 6 με μπόνους 2 βαθμούς, ο 7 με μπόνους 1 βαθμό. Και όλοι με επιπλέον μπόνους ανάλογα με τη βαθμολογική διαφορά από τον 10 στην regular season (βαθμοί διαφοράς/4).

  • Συνεπώς, από τις 26 ομάδες, μόνο 2 πάνε για διακοπές από τον… Μάρτιο! Εκείνες που θα τερματίσουν στην 4 θέση της regular season. Πέρυσι επειδή δεν διεξήχθησαν πλέι άουτ, έληξε η αγωνιστική σεζόν πριν από το Πάσχα για όλες όσες δεν συμμετείχαν στα πλέι οφ για άνοδο! Φανταστικό!

    ΑΕΚ, Βαζέχα και… χαμός!
    INTIME SPORTS
  • Επιτρέπεται η συμμετοχή στο ρόστερ απεριόριστων κοινοτικών και 5 μη κοινοτικών παικτών, όπως και στη Σούπερ Λίγκα.

  • Κατά τη διάρκεια των αγώνων, όμως, είναι υποχρεωτική η παρουσία στην ενδεκάδα τουλάχιστον 6 Ελλήνων και maximum τριών μη κοινοτικών και δύο κοινοτικών.

  • Οι βασικοί χρηματοδότες της Football League είναι ο ΟΠΑΠ, ο ΟΤΕ TV και ίσως η… Σούπερ Λίγκα.

  • Από τον ΟΠΑΠ τα καθαρά έσοδα είναι περίπου 3,5 εκατ. ευρώ. Από τον ΟΤΕ TV περίπου 2,4 εκατ. ευρώ. Από την Σούπερ Λίγκα πέρυσι η Football League είχε πάρει 700.000 ευρώ και αυτό προσδοκά και για την εφετινή σεζόν, μετά από τις σχετικές συναντήσεις με εκπροσώπους των «μεγάλων».

  • Ο ΟΤΕ TV θα δείχνει απευθείας μέχρι τον Δεκέμβριο 5 ματς ανά αγωνιστική. Από τον Γενάρη 4 κάθε αγωνιστική (2+2 ή 3+1 από κάθε όμιλο).

  • Η ΑΕΚ έχει έρθει με τον OTE TV και σε ξεχωριστή συμφωνία, απροσδιόριστου ως τώρα ποσού (σύμφωνα με τα καταγεγραμμένα ρεπορτάζ, που δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμη αλλά δεν έχουν διαψευστεί από την ΠΑΕ, ύψους 2 εκατ. ευρώ για τη σεζόν). Όμως από το συνολικό κονδύλι για τη Football League θα πάρει απλώς το μερίδιό της.

  • Φαβορί για πρωταθλητισμό θεωρούνται από τον πρώτο όμιλο πλην της ΑΕΚ ο Παναιγιάλειος, ο Απόλλων και η Παναχαϊκή, χωρίς να αποκλείεται έκπληξη από αουτσάιντερ όπως τα Χανιά και η Ερμιονίδα.

  • Πιο «ανταγωνιστικό» περιμένουν οι «ειδικοί» της κατηγορίας τον βόρειο όμιλο, με Ηρακλή, Λάρισα, Ολυμπιακό Βόλου, Λαμία, ίσως και την Καλαμαριά με τον Αιγινιακό (που έχει την υποστήριξη του ΠΑΟΚ), να διεκδικούν τις τρεις πρώτες θέσεις.

  • Πρώτιστο ζητούμενο, βεβαίως, για όλες τις ομάδες είναι να… αντέξουν οικονομικά. Όποιες αντέξουν, ίσως καταφέρουν να κάνουν και πρωταθλητισμό.

  • Δεν υπάρχουν μόνο οι… σιτεμένοι στην κατηγορία, όπως επί παραδείγματι ο πρώην του Ερυθρού Αστέρα και της Ντινάμο Κιέβου, 34χρονος Σέρβος χαφ, Μάριαν Μάρκοβιτς του Πιερικού που… έχει παίξει και Τσάμπιονς Λιγκ εναντίον Ρεάλ, Μ. Γιουνάιτεντ, Ρόμα.

    ΑΕΚ, Βαζέχα και… χαμός!
    INTIME SPORTS
  • Υπάρχουν και πολλά ταλέντα, όπως ο… περιβόητος Κώστας Πλέγας της Παναχαϊκής, ο γκολκίπερ Νέστωρ Γκέκας του Φωστήρα (δανεικός από τον Παναθηναϊκό), παιδιά του Αιγινιακού δανεικοί από τον ΠΑΟΚ, και αρκετά πιτσιρίκια που διψούν για την ευκαιρία και την ανάδειξη.

    ΑΕΚ, Βαζέχα και… χαμός!
    INTIME SPORTS
  • Έχει και Κώστα Μανωλά η κατηγορία. Τον ξάδελφο του «Ρωμαίου». Τον γιο του Στέλιου Μανωλά. Στα Χανιά. Αριστερός στόπερ και αριστερός μπακ.

  • Νότιος Ομιλος: ΑΕΚ, Αλιμος, Απόλλων, Αχαρναϊκός, Φωστήρας, Καλλιθέα (έξι από το λεκανοπέδιο), Πανηλειακός, Παναχαϊκή, Παναιγιάλειος, Ερμιονίδα (4 από την Πελοπόνησσσο), Επισκοπή, Χανιά (δύο από την Κρήτη), Ηρακλής Ψαχνών.

  • Βόρειος Ομιλος: Λάρισα, Ολυμπιακός Βόλου, Τύρναβος, Αναγέννηση Καρδίτσας (4 από τη Θεσσαλία), Ηρακλής, Αγρ. Αστέρας, Καλαμαριά (3 από τη Θεσσαλονίκη), Πιερικός, Αιγινιακός (δύο από την Πιερία), Λαμία, Φωκικός (δύο από τη Στερεά Ελλάδα), Εθνικός Σερρών και η νησιώτισσα Ζάκυνθος.

  • Follow me on Twitter: Seretinio


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ