OPINIONS

Τα παράπονά σας στις διοικήσεις 2004-2013

Τα παράπονά σας στις διοικήσεις 2004-2013
Ουντότζι INTIME SPORTS

Η ήττα στη Ριζούπολη προκάλεσε δικαιολογημένο προβληματισμό και αδικαιολόγητη απογοήτευση. Ο Γιάννης Ιωαννίδης επισημαίνει τα ατομικά λάθη, αλλά τα διαχωρίζει από τις πραγματικές αιτίες του ατυχούς αποτελέσματος.

Σίγουρα, η οπαδική υπερηφάνεια πληγώνεται όταν ηττάσαι από μία νεοφώτιστη ομάδα. Άλλο πράγμα, όμως, η στενοχώρια και άλλο η απαξίωση.

Προειδοποιώ, λοιπόν, τους opinion makers που ξεκίνησαν να πριονίζουν την καρέκλα του Χατζηνικολάου ‘με το γάντι’ ότι δε δικαιούνται να κριτικάρουν κανέναν. Δυστυχώς, η συμμετοχή τους στην προπαγάνδα του ‘χουντικού καθεστώτος’ καθιστά αυτομάτως την άποψή τους αναξιόπιστη.

Αν συνέχιζαν να διοικούν οι…πρώην, οι ίδιοι opinion makers θα πάσχιζαν να μας πείσουν ότι δεν έχει σημασία η ήττα, θα χρησιμοποιούσαν φαιδρά επιχειρήματα για να μας αποδείξουν ότι ζητούμενο είναι η επίτευξη των διακανονισμών και θα πανηγύριζαν μαζί με τη bul.ba για την υπαγωγή στο προπτωχευτικό άρθρο 99.

Τα πράγματα, όμως, άλλαξαν και τα γεγονότα προσεγγίζονται πλέον στην πραγματική τους διάσταση.

Ατομικά λάθη

Η τακτική του Χατζηνικολάου κρίνεται ρεαλιστική, καθώς η ομάδα είχε ισορροπημένη εικόνα στο γήπεδο. Δεν παρουσιάστηκε πρόβλημα στη συνοχή της μεσοαμυντικής γραμμής και ο Άρης δεν απειλήθηκε ούτε από οργανωμένη επίθεση ούτε από αντεπιθέσεις.

Μελετώντας την αναμέτρηση, διαπιστώνω ότι το αρνητικό αποτέλεσμα ήταν απόρροια των ατομικών λαθών και όχι της στρατηγικής του προπονητή. Πράγματι, το πρώτο γκολ ξεκινά από αδυναμία του Τριανταφυλλάκου να απομακρύνει τη μπάλα ενώ το δεύτερο γκολ από κακή εκτίμηση του Κύργια και ολέθριο ‘τσαφ’. Δεν το προσωποποιώ. Αναφέρω, απλώς, τα γεγονότα.

Οι λανθασμένες επιλογές δεν περιορίζονται στις προαναφερόμενες φάσεις, αλλά χαρακτήρισαν την αγωνιστική συμπεριφορά της πλειοψηφίας των ποδοσφαιριστών. Ο Τσουνάμης επέδειξε ανασταλτική ανεπάρκεια, ο Παπαδόπουλος έκανε πλειάδα βιαστικών μεταβιβάσεων, οι Ουντότζι-Τάτος δεν έπαιζαν ‘με τη μία’ και έχαναν τη μπάλα περικυκλωμένοι από τους αντίπαλους αμυντικούς.

Έλειπε το καθαρό μυαλό και η ψυχολογική σταθερότητα, παρότι η αγωνιστική διάθεση ήταν εμφανής.

Απόλλων Σμύρνης - Άρης 2-1

Βούτυρο στο ψωμί

Ο Απόλλωνας επένδυσε στην άμυνα για να σώσει την κατηγορία. Απέκτησε δύο αμυντικά χαφ με ανασταλτικές αρετές (Αλβάρεζ-Κόρμπος), ένα έμπειρο τερματοφύλακα (Τζόρβα), ένα μπαρουτοκαπνισμένο center back (Ζουέλα) και τους πλαισίωσε με ποδοσφαιριστές που έχουν έφεση στο physical game. Το επιθετικό πλάνο είναι, σχεδόν, ανύπαρκτο καθώς περιορίζεται στην τροφοδότηση του target man Πετρόπουλου.

Για μία τέτοια ομάδα, δεν υπάρχει μεγαλύτερο δώρο από ένα γρήγορο γκολ διότι της προσφέρει τη δυνατότητα να παίξει ‘το ποδόσφαιρο που ξέρει’ χωρίς να αγχωθεί για το δημιουργικό κομμάτι. Μετά το 16 λεπτό, οι γηπεδούχοι παρατάχθηκαν στα 3/5 του γηπέδου, έπαιξαν ποδόσφαιρο αναμονής, ‘φόρτωσαν’ το κέντρο, έδωσαν έμφαση στις προσωπικές μονομαχίες και είχαν μοναδικό στόχο να καταστρέψουν το παιχνίδι του Άρη.

Μοιραία, λοιπόν, ‘κλείδωσαν’ την ανάπτυξη των κιτρινόμαυρων και πανηγύρισαν το πρώτο τρίποντο στη Super League.

Το δελτίο παραπόνων…

των ‘απαιτητικών’ φιλάθλων θα πρέπει να σταλεί σε όσους διοίκησαν (έμμεσα ή άμεσα) την περίοδο 2004-2013. Αυτοί δημιούργησαν υπέρογκα χρέη, αυτοί κακοδιαχειρίστηκαν μέχρι και τα hot dog, αυτοί ανάγκασαν τον Άρη να παρακαλάει κάθε ‘περαστικό ποδοσφαιριστή’ για να διακανονίσει το…λογιστικό υπόλοιπο του συμβολαίου του.

Εξαιτίας τους, η ομάδα έχει κάκιστο όνομα στην ποδοσφαιρική αγορά και δε μπορεί να προσελκύσει κανένα παίκτη που ‘κάνει τη διαφορά’. Λόγω των εγκλημάτων τους, υπάρχει περιορισμός στις μετεγγραφές πάνω από 24 ετών και δε γίνεται να προστεθεί εμπειρία / ωριμότητα στο roster.

Χατζηνικολάου: "Χρειάζεται υπομονή"

Ο Άρης δε μπορεί να αποκτήσει ποιοτικότερους ποδοσφαιριστές, ως φυσικό επακόλουθο της κληρονομιάς που άφησαν οι χρυσοπληρωμένες καραβιές του καπετάνιου. Είναι, επομένως, υποχρεωμένος να ζει με τα λάθη των πρωταγωνιστών και να τους στηρίξει για να τα περιορίσουν. Σε τελική ανάλυση, δεν τα κάνουν επίτηδες…

Τουλάχιστον, ξέρεις τι να περιμένεις

Η ομάδα έτρεξε μέχρι το 90 λεπτό και προσπάθησε να ανατρέψει το αρνητικό αποτέλεσμα. Δε μπορεί κανένας να την κατηγορήσει για απάθεια ή μειωμένη απόδοση. Προσωπικά, θεωρώ προτιμότερο να είσαι ποιοτικά μέτριος και να αγωνίζεται με πάθος σε όλα τα παιχνίδια, παρά να είσαι ‘παιχτάρα’ αλλά να ‘επιλέγεις ματς’ ανάλογα με τα…κέφια σου. Είναι πιο έντιμο να καταθέτεις την ψυχή σου στο χορτάρι, παρά να κερδίζεις Τετάρτη την Ατλέτικο Μαδρίτης και Κυριακή να χάνεις από την Ξάνθη γιατί είσαι…κουρασμένος.

Αν οι ποδοσφαιριστές βλέπουν τον αντίπαλο μέσα από τα μάτια του κόσμου, τότε κανένας δε μπορεί να τους κατηγορήσει ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Όσο υπάρχει υγιής νοοτροπία, διαρκής προσπάθεια για βελτίωση και λακωνική εξωγηπεδική ζωή θα συνεχίσει να υπάρχει στήριξη…

O Γιάννης Ιωαννίδης συνεργάζεται με το Sport24.grκαι αρθρογραφεί στο overlap.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ