OPINIONS

Φτάσαμε Πάσχα, κι ακόμα το πόρισμα της Nexia…

Φτάσαμε Πάσχα, κι ακόμα το πόρισμα της Nexia…

Η Nexia είναι μία αξιόπιστη ελεγκτική εταιρία. Στην πολύχρονη παρουσία της στο χώρο, δεν έχει δώσει δείγματα πλημμελούς εκπλήρωσης των συμβατικών της υποχρεώσεών. Η καθυστέρηση οφείλεται, επομένως, στον Άρη. Ο Γιάννης Ιωαννίδης σχολιάζει για τα «χαμένα έγγραφα», το παιχνίδι με το χρόνο και το ρόλο του Σκόρδα…

Η διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου ήταν το βασικό αίτημα των φιλάθλων, μετά τη λήξη της περσινής αγωνιστικής περιόδου. Η απόδοση ευθυνών αποτελούσε, άλλωστε, την αδιαπραγμάτευτη δέσμευση όσων ασχολούνταν με τα κοινά. Τελικά, το deadline στις 31 Μαρτίου ήταν μία φούσκα και ο έλεγχος καλά κρατεί.

Πιάσαμε Πάσχα και οδεύουμε προς το καλοκαίρι, κολυμπώντας σε θολά νερά.

Η «θέση» της Nexia

Για να προσδιορίσει η Nexia την ημερομηνία έκδοσης πορίσματος θα πρέπει να γνωρίζει πότε θα παραλάβει κάποια έγγραφα από τον Άρη. Δεν έχει, δηλαδή, στην κατοχή της όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να ολοκληρώσει τον έλεγχο.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Σκόρδα στη Γ.Σ της Λέσχης, τα έγγραφα ζητήθηκαν από τη Nexia στις 3 Ιανουαρίου αλλά δεν της παραδόθηκαν ποτέ. Δεν υιοθετώ τις απόψεις κανενός, ειδικά από τη στιγμή που είναι κι αυτός ελεγχόμενος. Μου έκανε, όμως, εντύπωση ότι δεν υπήρξε επίσημη διάψευση από καμία πλευρά.

Τα «χαμένα έγγραφα» της ΠΑΕ

Γιατί δεν παρέλαβε η Nexia τα έγγραφα; Υπάρχουν τέσσερα πιθανά ενδεχόμενα:

  • κάποιοι έβρισκαν προφάσεις, γιατί δεν ήθελαν στην πραγματικότητα να ολοκληρωθεί ο έλεγχος. Ήταν ευκολότερο να ρίξουν την ομάδα, να ψάξουν για νέο ΑΦΜ, να δημιουργηθεί εσωτερικό μπάχαλο και να θαφτεί το πόρισμα κάτω από τα συντρίμμια.

  • τα έγγραφα δε βρίσκονται στο αρχείο της ΠΑΕ. Είτε φυλάσσονται από τρίτα πρόσωπα, είτε έχουν χαθεί λόγω ερασιτεχνικής λειτουργίας του λογιστηρίου. Αμφότερες οι περιπτώσεις περικλείουν ένα εκρηκτικό μείγμα ανοργανωσιάς σε συνδυασμό με ιδιοτέλεια, που απειλεί να τινάξει στον αέρα το τελευταίο ίχνος αξιοπιστίας των διοικήσεων του συλλόγου.

  • οι τράπεζες χρονοτριβούν στην παροχή στοιχείων. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, γιατί κανένας δε δημοσιεύει τα έγγραφα που έστειλε η ΠΑΕ στις τράπεζες για να ζητήσει επισήμως στοιχεία; Υπάρχει κάποιο αποδεικτικό που να στοιχειοθετεί την επιχειρηματολογία της καθυστέρησης «λόγω τραπεζών»;

  • ορισμένοι συνεχίζουν να βάζουν επίτηδες τρικλοποδιές, ώστε να αγανακτήσει ο κόσμος και να σηκώσει τα χέρια ψηλά η Nexia. Εν συνεχεία, θα οργανώσουν επικοινωνιακό τσουνάμι για απαξίωση της Λέσχης και θα αναγκάσουν τους φιλάθλους να παρακαλάνε για ανοικτή Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου. Θα αγοράσουν, τελικά, την ομάδα για να συνεχίσουν το έργο τους.

Το θέατρο του παραλόγου

Οι διαχειριστές που υποτίθεται ότι θα συνέβαλλαν στην επιτάχυνση του διαχειριστικού ελέγχου αποδείχτηκαν ανεπαρκείς. Αποχώρησαν και τη θέση τους πήρε ένας πρόεδρος του οποίου η θητεία αποτελεί αντικείμενο ελέγχου. Δηλαδή, λόγω των πολύμηνων παραλείψεων, ο Άρης είναι υποχρεωμένος να εμπιστευτεί την παροχή στοιχείων προς τη Nexia σε κάποιον....ελεγχόμενο.

Στην πραγματικότητα…

δε φταίει μόνο ο Σκόρδας που βρέθηκε σε αυτή την περίεργη θέση. Ο έλεγχος θα μπορούσε να έχει ήδη ολοκληρωθεί, ώστε να μην επιτραπεί σε «κανένα Σκόρδα» να εμπλακεί στη διαδικασία. Έστω και με τη σημερινή αρνητική εξέλιξη, η Λέσχη θα έπρεπε να τον απομακρύνει και να αναθέσει σε κάποιον άφθαρτο την εποπτεία της διαδικασίας από την πλευρά της ΠΑΕ.

Δυστυχώς, τίποτα δε γίνεται φυσιολογικά σε αυτή την ομάδα. Δε βρέθηκε κανένας να βάλει φρένο στον Σκόρδα. Δεν υπάρχει κανένας πρόθυμος να αναλάβει το βάρος των κρίσιμων στιγμών. Άπαντες στρουθοκαμηλίζουν και κάνουν πασαρέλα στα ραδιόφωνα, σκάβοντας το λάκκο του Ναπολέοντα. Δηλαδή, για ακόμα μία φορά, βάζουν τον εγωισμό τους πάνω από το συμφέρον του Άρη. Ντροπή σε όλους μας, μα πιο πολύ σ’ εκείνους.

Αντί επιλόγου...

Στο σημείο που φτάσαμε, επιβάλλεται να ολοκληρωθεί άμεσα ο διαχειριστικός έλεγχος με οποιοδήποτε κόστος. Ο Άρης βρίσκεται στην εντατική και πρέπει να διερευνηθεί το μικρόβιο που τον οδήγησε εκεί. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες και ημίμετρα.

Ξεκινήσαμε λέγοντας «καλά Χριστούγεννα». Είπαμε «καλή άνοιξη», μετά «καλό Πάσχα» και πάμε προς το «καλό καλοκαίρι». Επιτέλους, ας σοβαρευτούμε για να τελειώσει αυτό το κωμικοτραγικό σίριαλ. Υποπτεύομαι πως κάποιοι θα χαρούν ιδιαιτέρως αν καταλήξει σε φιάσκο. Θα τους δώσουμε αυτή την ικανοποίηση;

O Γιάννης Ιωαννίδης συνεργάζεται με το Sport24.grκαι αρθρογραφεί στο overlap.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ