OPINIONS

Αν όχι εσύ, ποιος; Αν όχι τώρα, πότε;

Αν όχι εσύ, ποιος; Αν όχι τώρα, πότε;
INTIME SPORTS

Ο Γιάννης Ιωαννίδης γράφει για το ατομικό κίνητρο τεσσάρων παικτών που θα είναι βαρόμετρα για τη φετινή πορεία του Άρη. Αγκάνθο, Τάτος, Παπαδόπουλος και Μανιάς έχουν ένα λόγο παραπάνω να εκμεταλλευτούν τη φετινή ευνοϊκή συγκυρία…

Κάποιες φορές στη ζωή αισθάνεσαι ότι ‘τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή’. Νιώθεις πως έχεις την ευκαιρία να δώσεις το ‘κάτι παραπάνω’, γιατί ποτέ άλλοτε δε θα βρεθείς σε τόσο ευνοϊκή συγκυρία.

Στον Άρη, διαισθάνομαι ότι τέσσερις ποδοσφαιριστές σκέφτονται το ίδιο πράγμα. Η αφετηρία της σκέψης είναι διαφορετική και το παρελθόν ετερόκλητο. Έχουν, όμως, ένα κοινό στόχο. Να αξιοποιήσουν φέτος το 100% των δυνατοτήτων τους μέσα από την ίδια ομάδα, ώστε να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα.

Αν όχι εσύ, ποιος;

Τάτος και Αγκάνθο πρέπει να αντιμετωπίσουν τη φετινή χρονιά ως ‘κύκνειο άσμα’ για την εκτόξευση της χρηματιστηριακής του αξίας στην ποδοσφαιρική αγορά. Αμφότεροι αισθάνονται υποτιμημένοι (για διαφορετικούς λόγους) και θέλουν να κλείσουν στόματα, ανοίγοντας διάπλατα την πόρτα για το μέλλον.

Τάτος

Δήλωσε ότι ‘γύρισε σπίτι του’. Έστω κι αν η δήλωσή ήταν ολίγο…υπερβολική, υποδηλώνει συναισθηματικό δέσιμο και διασφαλίζει την εύκολη προσαρμογή στην ομάδα. Είναι δεδομένο ότι θα πάρει φανέλα βασικού σπίτι του και θα έχει μοναδική ευκαιρία να αποδείξει πως μπορεί να αγωνιστεί σε ένα πιο προηγμένο πρωτάθλημα.

Η ποιότητα με τη μπάλα στα πόδια είναι δεδομένη, όπως και η ικανότητα εκμετάλλευσης του κενού χώρου. Είναι στο χέρι του να βελτιώσει τη φυσική κατάσταση, να αυξήσει τη συμμετοχικότητα στην ανασταλτική λειτουργία και να επιδείξει αλτρουισμό ώστε να τροφοδοτεί τους συμπαίκτες στον κατάλληλο χρόνο. Αν ωριμάσει ως αθλητής και ολοκληρωθεί ως ποδοσφαιριστής, θα γίνει περιζήτητος.

Αγκάνθο

Αναμφισβήτητα, διαθέτει killer instinct και η κλάση του είναι πολυτέλεια για τον φετινό Άρη. Η διοίκηση έκανε οικονομική υπέρβαση και τον κράτησε, παρότι γνώριζε ότι δε θα αγωνιστεί τις πρώτες 5 αγωνιστικές και είναι επιρρεπής σε τραυματισμούς. Περιβάλλεται από εμπιστοσύνη, πλην μεμονωμένων εξαιρέσεων που επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

Υποχρεούται να τιμήσει το συμβόλαιό του και να ανταποδώσει την αμέριστη αγάπη του κόσμου, επιδεικνύοντας αυτοσυγκράτηση. Χαλιναγωγώντας τα νεύρα και διαχειριζόμενος έξυπνα την ευπάθεια στο πόδι, ο Ισπανός μπορεί να γίνει ηγέτης οδηγώντας τον Άρη σε νίκες «εκτός προγράμματος». Πρέπει, όμως, να μετουσιώσει τα θεωρητικά αγωνιστικά πλεονεκτήματά του σε πράξη.

Αν το περσινό πάθημα (κόκκινη με Ατρόμητο, απουσία από τελευταία παιχνίδια) έγινε μάθημα, τότε ο Αγκάνθο θα διαπρέψει στα παιχνίδια που καίνε και θα προσελκύσει το ενδιαφέρον συλλόγων από πιο προηγμένα πρωταθλήματα. Θα αποδείξει ότι δεν είναι ποδοσφαιρικά τελειωμένος και θα διαψεύσει τις κασσάνδρες που διαδίδουν ότι ‘δε θα παίξει μπάλα’ γιατί έχει πρόβλημα στο πόδι.

Αν όχι τώρα, πότε;

Παπαδόπουλος και Μανιάς βρέθηκαν στην κατάλληλη ομάδα, την κατάλληλη στιγμή. Έχουν διαφορετικά ποδοσφαιρικά βιώματα, αλλά υποθέτω ότι αντιμετωπίζουν το ξεκίνημα της φετινής χρονιάς με την ίδια φιλοσοφία.

Παπαδόπουλος

Η μέχρι σήμερα καριέρα του είναι δυσανάλογη των προσδοκιών και του ταλέντου που έδειξε την εποχή που αγωνιζόταν στον Ηρακλή. Η επιλογή του Ολυμπιακού αποδείχτηκε λανθασμένη και το πέρασμα από Γερμανία δεν του άφησε γλυκιά γεύση.

Ο Άρης αποτελεί ιδανική ευκαιρία για επαγγελματική αναγέννηση. Το συμβόλαιό του είναι μονοετές, η θέση στη βασική 11άδα (σχεδόν) διασφαλισμένη και η εμπιστοσύνη του προπονητή στις δυνατότητές του δεδομένη. Το timing είναι εκπληκτικό, για να κάνει το ξέσπασμα που θα του χαρίσει την ποδοσφαιρική αναγνώριση που του αξίζει.

Αν αφήσει αυτή τη συγκυρία να πάει χαμένη, τότε είναι σα να κάνει χαρακίρι στα όνειρα που είχε από πιτσιρικάς. Πρέπει να δουλέψει σκληρά, να βελτιώσει τη φυσική του κατάσταση και να μετατραπεί από ‘ρολίστας’ σε ‘σύγχρονο box-to-box’ αμυντικό χαφ. Με αυτοσυγκέντρωση και λακωνική φιλοσοφία, θα κάνει το come back που χρόνια περίμενε.

Μανιάς

Με το καλημέρα, εξασφάλισε θέση βασικού για 5 αγωνιστικές σε μία από τις εμπορικότερες ομάδες της Super League. Σε άλλες εποχές, η τάχιστη καθιέρωση στην 11αδα του Άρη θα αποτελούσε άπιαστο όνειρο. Η συγκυρία, όμως, του επιτρέπει να προβάλλει το ταλέντο του σε μία από τις καλύτερες βιτρίνες του πρωταθλήματος.

Αν αποδείξει την ποδοσφαιρική του αξία, τότε θα ‘αναγκάσει’ τον Χατζηνικολάου να τον καθιερώσει στην 11άδα ακόμα και μετά την επάνοδο του Αγκάνθο. Είναι στο χέρι του να δικαιώσει όσους τον πιστεύουν και να κάνει αισθητή την παρουσία του, αποδεικνύοντας ότι είναι hot prospect με ποδοσφαιρικό μέλλον.

Αντί επιλόγου…

Οι τέσσερις προαναφερόμενοι έχουν ‘ένα κίνητρο παραπάνω’, για να ξεπεράσουν τα ποδοσφαιρικά τους όρια. Εάν καταφέρουν να αποδώσουν στο 100% των δυνατοτήτων τους, τότε θα προσφέρουν τεράστια ώθηση στην καριέρα τους και ταυτόχρονα θα βοηθήσουν τον Άρη να ξεπεράσει το αγωνιστικό του ταβάνι.

Ο κόσμος πιστεύει στις ικανότητές τους, δεν πρόκειται να ασκήσει υπέρμετρη πίεση και δε θα μετατρέψει τη φανέλα του Άρη σε βαρίδιο στις πλάτες τους. Αν ήμουν στη θέση τους, δε θα άφηνα για κανένα λόγο να χαθεί η φετινή χρονιά…

O Γιάννης Ιωαννίδης συνεργάζεται με το Sport24.grκαι αρθρογραφεί στο overlap.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ