OPINIONS

Ατυχία είναι όταν κολλάει η μπάλα στη λάσπη...

Ατυχία είναι όταν κολλάει η μπάλα στη λάσπη...
INTIME SPORTS

Ο Παναγιώτης Γκαραγκάνης ξεχωρίζει την ατυχία από την τύχη και την αδικία από την ικανότητα. Με μεγαλειώδη εμφάνιση του Ρομπέρτο, ο Ολυμπιακός πήρε στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" ότι άξιζε στη Λισαβόνα και απέχει μία νίκη από την πρόκριση στις 16 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης

Τα φώτα θα πέσουν δικαιολογημένα στον Ρομπέρτο. Δεν είναι η πρώτη φορά που κατεβάζει τα ρολά στο φετινό Champions League. Το είχε κάνει και στις Βρυξέλλες με την Άντερλεχτ. Πιάνοντας πέναλτι και κάνοντας αρκετές ακόμα καθοριστικές επεμβάσεις. Τότε, είχε επισκιαστεί η απόδοσή του, επίσης δικαιολογημένα, από τα τρία γκολ του Κώστα Μήτρογλου. Κόντρα στην Μπενφίκα, όμως, στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" ένας ήταν ο ήρωας του Ολυμπιακού. Το γκολ μπορεί να το έβαλε ο Κώστας Μανωλάς με μία καρφωτή κεφαλιά στο 13ο λεπτό, αλλά το παιχνίδι είχε πολύ χρόνο ακόμα. Και σε ένα ματς, όπου η Μπενφίκα είχε τον απόλυτο έλεγχο, τα πράγματα έμοιαζαν δύσκολα για τους γηπεδούχους. Όχι, όμως, για τον Ρομπέρτο "δεν τρώω γκολ" Χιμένεθ Γκάγκο, που στο φετινό Champions League είναι ο φύλακας-άγγελος της ερυθρόλευκης εστίας. Έχει πιάσει και δύο πέναλτι σε τέσσερα ματς... Και αν εξαιρεθεί η πρεμιέρα κόντρα στην Παρί Σεν-Ζερμέν, όπου η διαφορά ποιότητας της Πρωταθλήτριας Γαλλίας έγειρε την πλάστιγγα υπέρ της, σε τρία διαδοχικά παιχνίδια ο Ισπανός τερματοφύλακας στέκεται στο ύψος του.

Ο Ολυμπιακός πέτυχε μία σπουδαία ευρωπαϊκή νίκη κόντρα σε έναν αντίπαλο κορυφαίου επιπέδου. Με επικράτηση επί της Άντερλεχτ την 6η αγωνιστική επιστρέφει στις 16 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης μετά τη σεζόν 2009/10. Μπορεί να προκριθεί στην επόμενη φάση και από την επόμενη αγωνιστική με συνδυασμό αποτελεσμάτων. Το γεγονός είναι ότι η ομάδα κρατάει αποκλειστικά την τύχη στα χέρια της. Κερδίζει την Άντερλεχτ και προχωράει. Τα πράγματα είναι πολύ απλά... Και εδώ που έφτασαν οι ερυθρόλευκοι, δεν πρέπει να γκρεμίσουν ό,τι με κόπο έχτισαν σε τρία διαδοχικά παιχνίδια στον 3ο όμιλο του Champions League.

Ολυμπιακός - Μπενφίκα 1-0

Για να μην τρελαθούμε: σαφώς και η ομάδα δεν... βλεπόταν. Πολύ κακή απόδοση, στο πιο κρίσιμο (μέχρι το επόμενο) παιχνίδι της σεζόν. Νίκησε, όμως! Και επειδή οι Πρωταθλητές έχουν γευτεί στο μεδούλι τους την αδικία στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, αυτό το αποτέλεσμα έχει ιδιαίτερη σημασία. Επιτεύχθηκε κόντρα στη φιναλίστ του περυσινού Europa League, με τριπλάσιο μπάτζετ έναντι του Ολυμπιακού, και με τους περισσότερους παίκτες του Μίτσελ να βρίσκονται σε κακή βραδιά. Ο Ρομπέρτο ήταν απροσπέλαστος, πιθανότατα στην καλύτερη εμφάνιση της καριέρας του. Δεν είναι μόνο οι επτά αποκρούσεις, αλλά ότι οι πέντε εξ αυτών προήλθαν από κατάσταση τετ α τετ! Πέντε φορές βρέθηκε μόνος του απέναντι σε αντίπαλο και είπε "όχι απόψε". Το επιπλέον κίνητρο που είχε ο Ισπανός τερματοφύλακας, παίζοντας κόντρα σε μία ομάδα που αγωνίστηκε για μία σεζόν στο παρελθόν (2010/2011) και αποχώρησε με άσχημο τρόπο, ενώ οι Πορτογάλοι τον λοιδορούσαν ακόμα και μία ημέρα πριν από το ματς, λειτούργησε ευεργετικά τόσο για τον ίδιο όσο και για τον Πρωταθλητή Ελλάδας.

Ρομπέρτο: "Τώρα, γράψτε για μένα!"

Ο 27άχρονος "γίγαντας" είναι μέλος του Ολυμπιακού για αυτό και η νίκη της ομάδας είναι δίκαιη. Η αδικία και η ατυχία έκαναν την εμφάνισή τους στη Λισαβόνα. Με τον Φουστέρ να πλασάρει σε κενή εστία και την μπάλα να κολλάει στο λασπωμένο τερέν λόγω της καταρρακτώδους βροχής με το σκορ στο 0-1. Με την Μπενφίκα να ισοφαρίζει σε 1-1 χωρίς να έχει κάνει υποψία ευκαιρίας, εκτός από ένα φάουλ του Καρντόσο στο 3ο λεπτό (το οποίο εξουδετέρωσε εκπληκτικά ο Ρομπέρτο), επειδή τρεις άνθρωποι (ο διαιτητής με τον πρώτο βοηθό και το βοηθό περιοχής) δεν είδαν ότι ο Μάτιτς έβγαλε την μπάλα άουτ και όχι παίκτης του Ολυμπιακού. Θυμίζουμε πως με ένα ανύπαρκτο κόρνερ η Μπενφίκα πήρε ένα βαθμό, τον οποίο δεν άξιζε βάσει της συνολικής εικόνας του αγώνα. Η αδικία και η ατυχία δεν υφίστανται όταν μία ομάδα έχει έναν ικανό και άξιο τερματοφύλακα, που αυτή είναι η δουλειά του στο κάτω-κάτω να αποκρούει και να σώζει γκολ. Ούτε δοκάρια είχαν οι φιλοξενούμενοι, ούτε σουτ που πέρασαν ξυστά άουτ. Απλά, τα έπιασε όλα ο Ρομπέρτο. Οι ερυθρόλευκοι ήταν καλύτεροι στη Λισαβόνα, αλλά δεν πήραν τη νίκη που άξιζαν και αρκέστηκαν στην ισοπαλία. Στο Φάληρο, η Μπενφίκα ήταν ανώτερη, αλλά ο Ολυμπιακός βρήκε δίχτυα και δεν δέχθηκε τέρμα χάρη στην κλάση του Ρομπέρτο. Έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Ο Ολυμπιακός έχει δεχθεί πέντε γκολ στο γκρουπ, τα τέσσερα από κόρνερ. Ήρθε η σειρά του να απειλήσει και να σκοράρει από στημένη φάση, με την έξοχη εκτέλεση του Χολέμπας από τα αριστερά και την καρφωτή κεφαλιά του Μανωλά.

Αποθεώθηκε από όλους ο Ρομπέρτο (photos)

Ο Ολυμπιακός έχει αποκλειστεί τέσσερις φορές, έχοντας συγκεντρώσει 10 και 9 βαθμούς στον όμιλο. Και γίνεται αντιληπτό πως αυτή η νίκη επί της Μπενφίκα άρεσε πολύ στον κόσμο της ομάδας. Όλες οι ευρωπαϊκές νίκες έχουν τη σημασία τους. Άλλωστε, η μοίρα χρωστάει πολλά ακόμα για να είναι σωστή απέναντι στον Πρωταθλητή Ελλάδας. Και ο Ολυμπιακός δεν έχει μάθει να πανηγυρίζει τις ευρωπαϊκές ήττες του, ούτε να κοκορεύεται για αυτές όταν παίζει καλά και χάνει. Βέβαια, για να μιλήσουμε καθαρά ποδοσφαιρικά, οι ερυθρόλευκοι έδωσαν βούτυρο στο ψωμί της Μπενφίκα. Με το πρόβλημα του Βάις την τελευταία στιγμή, ο Μίτσελ αποφάσισε να παρατάξει την ομάδα χωρίς καθαρόαιμο εξτρέμ και με δύο επιθετικούς. Επιβεβαιώθηκε για μία ακόμα φορά πως Σαβιόλα και Μήτρογλου δεν αποδίδουν καλά και δεν προσφέρουν όλα όσα μπορούν στο υπόλοιπο σύνολο όταν παίζουν μαζί σε αγώνα Champions League. Η Μπενφίκα έπαιξε πιο έξυπνα σε σχέση με τον αγώνα στη Λισαβόνα, όπου παρατάχθηκε με σύστημα 4-4-2. Στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" έπαιξε με ενισχυμένο κέντρο και μοναδικό προωθημένο τον Καρντόσο. Η υπεροπλία της στη μεσαία γραμμή έγινε αισθητή από το πρώτο λεπτό. Ο Ολυμπιακός ούτε να πλαγιοκοπήσει μπορούσε ούτε να κρατήσει την μπάλα στο χώρο του κέντρου. Οι φιλοξενούμενοι έβγαιναν με περισσότερους παίκτες στην επίθεση, αλλά μπροστά στον Ρομπέρτο δεν βρήκαν απάντηση.

Ξένα ΜΜΕ: Ρομπέρτο-Μπενφίκα 1-0, γράφουν οι Πορτογάλοι

Ότι ο Μίτσελ έχει ρέντα, ισχύει. Ότι παλεύει και ρισκάρει, επίσης. Τη φορά αυτή τα ρίσκα στη βασική εντεκάδα δεν απέδωσαν (Σαβιόλα και Γιαταμπαρέ) και ο Ολυμπιακός με τέσσερις-πέντε διακριθέντες κατάφερε να πάρει τη νίκη και να φτάσει τους επτά βαθμούς έπειτα από τέσσερις αγώνες. Ο Ρομπέρτο πήρε δέκα με τόνο, ο Σαλίνο ήταν συγκινητικός στο δεξί άκρο της άμυνας, ενώ βοήθησαν ανασταλτικά οι Σάμαρης και Μανιάτης. Ο Μανωλάς έβαλε το "χρυσό" όπως αποδείχθηκε γκολ, ενώ είχε τις καλές και τις κακές στιγμές του, με τον Σιόβα να κερδίζει τις περισσότερες μονομαχίες και να καθαρίζει τις περισσότερες φάσεις στο κέντρο της άμυνας. Μεσοεπιθετικά τίποτα δεν λειτούργησε σωστά, καθώς η μπάλα δεν έφτανε με αξιώσεις στον Μήτρογλου, ο οποίος είχε έναν άχαρο ρόλο στην επίθεση. Η ομάδα δεν είχε την μπάλα στην κατοχή για πρώτη φορά τη φετινή σεζόν σε ένα ματς. Σχεδόν σε όλη τη διάρκειά του. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί στην έδρα της Άντερλεχτ, αλλά στις Βρυξέλλες οι ερυθρόλευκοι βρήκαν τον τρόπο και "χτύπησαν" τρεις φορές με τον Μήτρογλου κόντρα στη ροή του αγώνα, παρουσιάζοντας ζηλευτή αποτελεσματικότητα.

Πέρασε Άγιαξ και Λίβερπουλ

Ο Ολυμπιακός νίκησε την Μπενφίκα έχοντας συνολικά δύο ευκαιρίες στο στόχο (το γκολ του Μανωλά και το τετ α τετ του Σαλίνο στο φινάλε), την ώρα που οι φιλοξενούμενοι είχαν εννέα τον αριθμό. Η διαφορά στην κυκλοφορία δεν ήταν πολύ μεγάλη και όχι όση έδειχνε την ώρα του αγώνα (45%-55%). Απλά, η Μπενφίκα έπαιζε με αέρα πάνω στο χορτάρι, έχοντας τον έλεγχο σχεδόν σε ολόκληρη τη διάρκειά του. Οι παίκτες του Μίτσελ έπαιζαν παθητική και όχι επιθετική άμυνα και ήταν τις περισσότερες φορές πίσω από την μπάλα. Δεν έβγαιναν πρώτοι στη διεκδίκηση και οι Πορτογάλοι κυκλοφορούσαν όπως ήθελαν την μπάλα. Πάντως, για μία ακόμα φορά οι αλλαγές του κόουτς ήταν θεωρητικά σωστές, ασχέτως αν δεν βγήκαν στο 100% εντός αγωνιστικού χώρου: ο Ντομίνγκες αντικατέστησε τον Σαβιόλα για να κρατήσει περισσότερο την μπάλα η ομάδα στο κέντρο, δίχως ιδιαίτερη επιτυχία. Η ομάδα του Ζόρζε Ζεζούς έπαιζε κυρίως από τον άξονα και ο Εντινγκά έδωσε σημαντικές βοήθειες στο κέντρο από το 56' και μετά όταν πήρε τη θέση του Γιαταμπαρέ, ο οποίος απογοήτευσε ως δεξιός εξτρέμ. Επίσης, όταν οι "αετοί" άρχισαν να επιτίθενται περισσότερο από τα άκρα, ο Μίτσελ έβαλε τον Μπονγκ αντί του Φουστέρ, ανεβάζοντας τον Χολέμπας αριστερά στη μεσαία γραμμή. Το πάλεψε ο προπονητής του Ολυμπιακού από τον πάγκο, διορθώνοντας τις ανορθογραφίες του αρχικού σχήματος, αλλά οι περισσότεροι ερυθρόλευκοι δεν βρίσκονταν σε καλή ημέρα με αποτέλεσμα να έρθει το αγχωτικό 1-0 χάρη στην κλάση του Ρομπέρτο.

Η Marta Roberto και το Sport24.gr

Οι ερυθρόλευκοι ξεπέρασαν με επιτυχία τα δύο πρώτα σημαντικά τεστ της εβδομάδας. Δύο νίκες με το ίδιο σκορ (1-0) κόντρα σε Παναθηναϊκό και Μπενφίκα χωρίς να πιάσουν υψηλά επίπεδα απόδοσης. Η σεζόν εξελίσσεται ιδανικά, ο Μίτσελ γύρισε με ιστορικό τρόπο την εις βάρος του κατάσταση, έχοντας βέβαια και τη βοήθεια των παικτών του. Πότε ήταν ο Μήτρογλου, πότε ήταν ο Ρομπέρτο, και ο 50άχρονος τεχνικός διάγει τις καλύτερες ημέρες του στον ερυθρόλευκο πάγκο. Πλέον, έχει το χρόνο για να δουλέψει με περισσότερη ηρεμία από εδώ και πέρα για να βελτιώσει την ομάδα κυρίως στο τακτικό κομμάτι. Το ποδοσφαιρικό τμήμα είναι ενωμένο και το διαπιστώσαμε ξανά με τους πανηγυρισμούς μόλις ολοκληρώθηκε ο αγώνας. Όλοι έγιναν "ένα", με προεξέχοντα τον Μίτσελ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ