OPINIONS

Στοίχημα του Ολυμπιακού να προλάβει το Τσάμπιονς Λιγκ

Στοίχημα του Ολυμπιακού να προλάβει το Τσάμπιονς Λιγκ
INTIME SPORTS

Ο Ολυμπιακός έφαγε δυο "εύκολα" γκολ, παρουσίασε τις ίδιες αδυναμίες στην αμυντική του λειτουργία, αλλά έχει τον τρόπο να λύσει τα προβλήματά του. Το 2-1 από τη Βαλένθια δίνει τροφή για κάποιες σκέψεις στον Γιάννη Φιλέρη, παραμονές της έναρξης της επίσημης περιόδου με προοπτική την ετοιμότητα των "ερυθρολεύκων" στους αγώνες του Τσάμπιονς Λιγκ

Τα ακριβή συμπεράσματα θα χρειαστεί να βγάλει ο Ολυμπιακός από το τελευταίο του φιλικό, πριν να μπει στην διαδικασία των επίσημων αγώνων, στο Μεστάγια και την ήττα του με 2-1 από τη Βαλένθια. Οι "ερυθρόλευκοι" έδειξαν βελτίωση στον τομέα της ανάπτυξης και της κυκλοφορίας της μπάλας, δημιούργησαν ευκαιρίες, είχαν καλές στιγμές απέναντι στη Βαλένθια, η αδυναμία τους ωστόσο στο να δέχονται εύκολα το γκολ παρέμεινε ως σημείο αναφοράς κι είναι, προφανώς, ο τομέας που πρέπει να εργαστούν, ειδικά εν όψει του Τσάμπιονς Λιγκ.,

Σίγουρα, υπάρχει ποιότητα στον φετινό Ολυμπιακό. Δυνάμωσε στα άκρα, έχει εναλλακτικές λύσεις σαν ποδοσφαιρικό σύνολο, έχει όμως και αδυναμίες. Του λείπουν βασικά εργαλεία, όπως ο καθαρόαιμος αμυντικός μέσος που από μόνος του, βέβαια, δεν πρόκειται να αλλάξει ως δια μαγείας το πρόβλημα της ανασταλτικής λειτουργίας, του λείπουν οι σκληροτράχηλοι ακραίοι μπακ, που δεν θα γίνονται βορά στις διαθέσεις των αντίπαλων επιθετικών (η έλευση του Τόρες δίνει, εν μέρει, λύσεις) κυρίως σε τέτοια εκτός έδρας παιχνίδια όπου η πίεση είναι μεγάλη και η διάθεση των γηπεδού χων να καθαρίσουν από νωρίς, δεδομένη.

Όπως και στο ματς με την Λίβερπουλ, έτσι και κόντρα στη Βαλένθια, ο Ολυμπιακός πιάστηκε στη φάκα από νωρίς. Στην πρώτη καλή επιθετική ενέργεια των αντιπάλων δέχθηκε γκολ με παιδαριώδη τρόπο. Ο Ρομπέρτο έσωσε με βουτιά την επέλαση, αλλά ο Παπάζογλου αδράνησε για ένα δευτερόλεπτο, με αποτέλεσμα ο Πανέγα να του πάρει τη μπάλα και να κάνει το 1-0.

Ακόμη κι όταν παίζαμε ποδόσφαιρο μικροί, το αμυντικό δόγμα ήταν να διώξουμε τη μπάλα από την περιοχή μας. Ο Παπάζογλου στον οποίο ο Μίτσελ έδωσε την ευκαιρία να δείξει αν μπορεί να ανταποκριθεί σε ματς τέτοιου επιπέδου έκανε δεύτερη σκέψη στη φάση του πρώτου γκολ. Λάθος. Πριν καν συμπληρωθεί το πρώτο πεντάλεπτο, η Βαλένθια ήταν μπροστά στο σκορ και ο Ολυμπιακός κυνηγούσε.

Το Live του αγώνα από το Sport24.gr

Δεν ξέρουμε αν είναι θέμα συγκέντρωσης ή τακτικής, πάντως, το να ξεκινάει κάθε αγώνας και να δέχεσαι ένα εύκολο γκολ, αποτελεί μια βασική αιτία για να δουλέψει η ομάδα στο συγκεκριμένο κομμάτι, περιορίζοντας τις επιπολαιότητες, αλλά και τα λάθη που επιτρέπουν στον αντίπαλο να πανηγυρίζει από νωρίς. Οι "ερυθρόλευκοι" ανέβαζαν προοδευτικά την απόδοσή τους στο πρώτο μέρος, όταν πέρασε και η μπόρα της πρώτης μισής ώρας (ένα γρήγορο γκολ δίνει ορμή σε αυτόν που το πετυχαίνει) και ενώ είχαν δημιουργήσει ευκαιρίες, έφαγαν το 2-0 πάλι με παιδικό τρόπο.

Συρτή σέντρα μέσα στην περιοχή. Ο Παπάζογλου δεν προλαβαίνει καν να κάνει τάκλιν, ο Ρομπέρτο και ο Σιόβας παρακαλουθούν τη μπάλα να περνάει από δίπλα τους και ο Ποστίγκα χρίζεται εύκολα σκόρερ (αυτή είναι και η δουλειά του, άλλωστε).

Βοήθειες και κυματοθραύστης

Προφανώς, το ότι οι Ισπανοί έκαναν πάρτι από τα άκρα του Ολυμπιακού στο πρώτο μισάωρο δεν είναι τυχαίο. Ούτε ευθύνη μόνο του Παπάζογλου, ή του ξεχασμένου πολλές φορές στη μεσαία γραμμή Χολέμπας. Οι βοήθειες από Κάμπελ και Βάις (ειδικά από τον πρώτο) ήταν λίγες, ή εν πάση περιπτώσει δεν έχουν αυτοματοποιηθεί ακόμη στο ρεπερτόριο της ομαδικής λειτουργίας της ομάδας.

Αυτό μπορεί να μη φαίνεται μέσα στο Καραϊσκάκη, όπου συνήθως ο Ολυμπιακός είναι στην επίθεση, αποτελεί όμως αναγκαιότητα εκτός έδρας, γιατί αλλιώς οι πρωταθλητές είναι ευάλωτοι και θα τρώνε πανομοιότυπα γκολ όπως αυτά του πρώτου μέρους.

Στην "ντελικάτη" μεσαία γραμμή, επίσης, είναι φανερό πως λείπει ένας παίκτης-κυματοθραύστης, που με τρεξίματα, καλές τοποθετήσεις και αίσθηση της ... αμυντικής λειτουργίας θα δίνει λύσεις πριν ξεδιπλωθεί η αντίπαλη επίθεση. Ο Φέισα βελτιώνεται, προσπαθεί, είναι καλός ποδοσφαιριστής αλλά όχι αμυντικός χαφ. Σπάνια θα κερδίσει κόντρες, πιο σπάνια θα κόψει τη μπάλα. Με δεδομένο μάλιστα ότι ο Τσόρι Ντομίνγκεζ είναι μεν ένας προικισμένος χαφ, που πατάει περιοχή, μοιράζει τη μπάλα, σουτάρει καλά, αλλά μοιάζει ένα κλικ πιο αργός, ο Μίτσελ θα πρέπει να ξανασκεφτεί την παράταξη της ενδεκάδας σε τέτοιους αγώνες.

Όπως το σκέφτηκε με την χρησιμοποίηση του Σαβιόλα και τον άφησε εκτός αρχικού σχήματος, καθώς ο Αργεντίνος είναι ακόμη ανέτοιμος και δε μπορούσε να παίξει σε διάστημα τριών ημερών δυο ματς σαν βασικός. Προτιμήθηκε ο Μήτρογλου, που βρέθηκε κανά δυο φορές σε θέση βολής, αλλά μοιάζει ακόμη αρκετά βαρύς και επηρεασμένος από τα τρεξίματα της προετοιμασίας.

Διαβάστε την περιγραφή του ματς στο Μεστάγια

Ο Ισπανός κόουτς δεν έχει ακόμη καταλήξει και στο ποιοι θα αποτελέσουν το κεντρικό δίδυμο της άμυνας στη νέα χρονιά. Οι αλλαγές είναι συνεχόμενες, ο Σιόβας φαίνεται να έχει ένα πόντο παραπάνω, αλλά η όχι απόλυτη ετοιμότητα του Αβραάμ Παπαδόπουλου, ο ανέτοιμος Μεντζανί κι ο Μανωλάς που κάνει εύκολα το λάθος (στα προηγούμενα φιλικά γιατί χθες ήταν αρκετά σοβαρός) δημιουργούν πονοκέφαλο στον προπονητή.

Ο πάγκος έχει μέλλον...

Σε ένα δεύτερο ημίχρονο, όπου η Βαλένθια ξεκίνησε με 10 διαφορετικούς παίκτες, είναι αρκετά δύσκολο να βγάλει ουσιαστικά συμπεράσματα. Με τον Ολυμπιακό, άλλωστε, να ακολουθεί στις αλλαγές, χρειάστηκε να περάσει περισσότερη από μισή ώρα ώστε να δούμε πραγματικό ποδόσφαιρο στο χορτάρι (με εξαίρεση τη φάση όπου οι Βαλενσιάνοι είχαν δοκάρι).

Ο Μίτσελ, ωστόσο, είδε ότι μπορεί να εμπιστευτεί και τον πάγκο του κρατώντας σημειώσεις για το μέλλον και γνωρίζοντας, πλέον, ποιοι ποδοσφαιριστές θα μπορέσουν να του δώσουν λύσεις σε τέτοιους αγώνες, σε επίσημο επίπεδο.

Ο Φουστέρ δεν έχει την ποιότητα του Ντομίνγκεζ, ή του Κάμπελ (δεν είναι και ακραίος άλλωστε), ωστόσο, επειδή κυνηγάει κάθε φάση, πατάει περιοχή και έχει αίσθηση του γκολ, μπορεί να ταιριάζει καλύτερα πίσω από τον μοναδικό επιθετικό. Να είναι αυτός ο πρώτος κυματοθραύστης στις αντίπαλες επιδιώξεις για οργάνωση και ανάπτυξη.

Ο Ολαϊτάν πείθει ότι αξίζει μια θέση στο ρόστερ της νέας χρονιάς, γιατί βγάζει ενέργεια, κινείται με άνεση, είναι μέσα στο γκολ, απόδειξη ότι έχει σκοράρει κάθε φορά που χρησιμοποιήθηκε (ακόμη και στο Μεστάγια το έκανε, αλλά το γκολ που πέτυχε δεν μέτρησε).

Και, βέβαια, υπάρχει ο Φετφατζίδης, που μοιάζει να έχει πάρει πολύ σοβαρά τον ρόλο του στη νέα χρονιά. Σε όλα τα φιλικά που έχει αγωνιστεί προσπάθησε για το καλύτερο, είναι μέσα στους διακριθέντες και μπορεί να προσφέρει.

Έχει ένα μήνα...

Το ερώτημα είναι είναι αν ο Ολυμπιακός προλαβαίνει σε ένα μήνα που θα ξεκινήσει το Τσάμπιονς Λιγκ να είναι έτοιμος, να έχει καλύψει τα κενά και να ξεκινήσει με αξιώσεις τη κορυφαία διοργάνωση. Ο χρόνος δεν είναι μικρός, ούτε όμως και ... άπλετος. Πολύ περισσότερο όταν ακόμη δεν έχει αποκτηθεί ο αμυντικός χαφ, που κάνει "μπαμ" ότι λείπει από την ενδεκάδα. Οι παίκτες δεν είναι πιόνια στο σκάκι για να τους τοποθετήσεις στο χορτάρι και να κερδίσεις την παρτίδα.

Όχι στα 2 εκατ της Μπεσίκτας για Χολέμπας

Χρειάζονται προπονήσεις, χρειάζονται προσαρμογή και ενσωμάτωση στο παιχνίδι της ομάδας, που μάλιστα για την συγκεκριμένη περίπτωση (του αμυντικού χαφ, δηλαδή) θα είναι οι πρώτοι επίσημοι αγώνες του πρωταθλήματος.

Σίγουρα, πάντως, στο "ερυθρόλευκο" ρόστερ της νέας σεζόν υπάρχει ποιότητα και κυρίως η αίσθηση ότι η ομάδα μπορεί να παίξει ποδόσφαιρο αξιώσεων...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ