OPINIONS

Σεβασμός στο έθνος που λατρεύει το μπάσκετ

Σεβασμός στο έθνος που λατρεύει το μπάσκετ
INTIME SPORTS

Μια δήλωση του Κώστα Παπανικολάου, ο κόουτς των Φιλιππινών που μνημονεύει τον Σπανούλη και ο αρχηγός Άλαπαγκ των 177 εκατοστών. Ο Γιάννης Φιλέρης σας βάζει στο κλίμα του σημερινού δεύτερου αγώνα της ελληνικής ομάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο

Πολλές φορές, αν όχι τις περισσότερες, δεν δίνουμε την ανάλογη προσοχή στις δηλώσεις των παικτών μετά από ένα ματς. Ίσως γιατί περιμένουμε τα τετριμμένα. "Μετράει η νίκη, παίξαμε καλά, βήμα-βήμα" και λοιπά κλισέ, που σε μια μεγάλη διοργάνωση έχουν (και αυτά) την όποια σημασία τους.

Παρόλα αυτά αξίζει να δείτε και να ακούσετε τις δηλώσεις του Κώστα Παπανικολάου, μετά την εύκολη επικράτηση επί της Σενεγάλης και στην ερώτηση "τι κάνουμε αύριο (δηλαδή σήμερα) με Φιλιππίνες". Η απάντηση του 24χρονου φόργουουρντ δείχνει και την δική του ωριμότητα αλλά και τον τρόπο σκέψης όλης της ελληνικής ομάδας: "Δεν είμαστε εδώ για -να το πω και έτσι- χλευάσουμε κάποιον ή να μη σεβαστούμε κάποιον. Είμαστε εδώ για να σεβαστούμε πρώτα απ' όλα τους εαυτούς μας και την δική μας προσπάθεια, απέναντι στον οποιονδήποτε αντίπαλο"

Δείτε το βίντεο με τις ατάκες του "Παπ" στο τέλος

Ναι, η ελληνική ομάδα είχε ένα πολύ εύκολο έργο στην πρεμιέρα του φετινού Παγκοσμίου Κυπέλλου, ωστόσο, μας έδειξε με το "καλημέρα" τρία στοιχεία, που ελπίζουμε να τους συνοδεύσουν ως το τέλος του τουρνουά.

  1. Συνέπεια λόγων πριν από το τζάμπολ και έργων πάνω στο παρκέ
  2. Συγκέντρωση σε πολύ μεγάλο βαθμό
  3. Διάβασμα των αδυναμιών των αντιπάλων

Τα υπόλοιπα είναι περισσότερο τεχνικά στοιχεία και θα τα δούμε και στη συνέχεια. Μετράει το καλό ξεκίνημα, γιατί κι άλλες φορές έχουμε δει θεωρητικά εύκολα παιχνίδια να μας προκαλούν ημικρανίες και να στραβώνουν στο τέλος. Ξεχάσατε τι πάθαμε το 2012 στο Καράκας κόντρα στη Νιγηρία. Ο Ηλίας Ζούρος, που βρίσκεται μαζί με την Εθνική Ομάδα, ακόμη το φυσάει και δεν κρυώνει: "Βλέπω συνέχεια την τελευταία φάση. Σκέφτομαι τι θα είχε γίνει αν είχα βάλει τον Καλάθη να πάρει την μπάλα..." μας εκμυστηρευόταν προχθές.

Ή μήπως δεν θυμάστε το ... κάζο που πάθαμε πέρσι στο Κόπερ. Η ήττα από την Φιλανδία μας κυνήγησε ως την Λιουμπλιάνα και ουσιαστικά ήταν το εμπόδιο που δεν ξεπεράσαμε ποτέ. Παρεμπιπτόντως η Φινλανδία που πήρε (κι αυτή) wild card για το Παγκόσμιο δημιούργησε ήδη δυο ρεκόρ στη διοργάνωση.

Κουβάλησε στο Μπιλμπάο 8.000 φιλάθλους της (!) που έχουν κυριεύσει την πόλη των Βάσκων, ενώ στο δεύτερο δεκάλεπτο του προχθεσινού μας με τις ΗΠΑ σκόραρε μόλις ... 2 πόντους. Οι Αμερικανοί έβαλαν 29 και έδειξαν ότι παρά τις σημαντικές απώλειές τους, παραμένουν "αγριεμένοι": Σκορ 29-2 σε μια περίοδο, βέβαια, δεν έχουμε ξαναδεί σε Μουντομπάσκετ...

Σας λείπει ο Σπανούλης

Πίσω στα δικά μας, όμως. Και στα σημερινά. Για το μπασκετικό πάθος των Φιλιππινέζων διαβάσατε ήδη τι λένε οι συμπατριώτες των "τζίλας" στην Αθήνα και το καταλάβαμε μια χαρά στην πρεμιέρα εναντίον της Κροατίας, όταν το Παβιγιόν Σαν Πάμπλο, σχεδόν γέμισε. Όταν μπήκε το πρώτο καλάθι το γήπεδο σείστηκε λες και μπήκε γκολ, η ανάσα όλων κόπηκε όταν ο Γουίλιαμ αστόχησε στο τελευταίο σουτ κι ενώ το σκορ ήταν 71-71. Οι Κροάτες γλίτωναν το εγκεφαλικό.

Σεβασμός στο έθνος που λατρεύει το μπάσκετ
INTIME SPORTS

Αρκετή ώρα μετά το ματς, ο Τσοτ Ρέγες φιλοσοφούσ ε: "Ναι, χάσαμε την ευκαιρία αλλά και πάλι είμαστε υπερήφανοι. Ξέρεις, εμείς δεν ανήκουμε εδώ - σε αυτό τον κόσμο. Θέλουμε να μπούμε, να συμμετέχουμε στην ελίτ, ξέρουμε, όμως, και πόσο δύσκολο είναι. Γι αυτό και θεωρώ ότι η σημερινή εμφάνισή θα μας βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Να γίνουμε μέλη της μπασκετικής ελιτ όλου του κόσμου, στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα"

- Ξέρετε κάτι για την Ελλάδα;

"Σοβαρολογείς; Παρακολουθώ πολύ το ελληνικό μπάσκετ. Βλέπω αγώνες της Ευρωλίγκας αλλά και της εθνικής σας. Ξέρω ότι σας λείπει ο καλύτερός σας παίκτης, ο Σπανούλης, αλλά παραμένετε μια πολύ δυνατή ομάδα. Λίγο πιο κοντή από την Κροατία, αλλά εξίσου δύσκολη, για μας. Βλέπετε ότι σχεδόν σε κάθε φάση έχουμε μις-ματς..."

- Έχετε, όμως, και τον Άντριου Μπλατς

" Και να φανταστείς ότι ακόμη και στις Φιλιππίνες υπήρχαν κάποιοι που αμφέβαλαν αν ο Μπλατς μπορεί να μας βοηθήσει. Είδατε τι έκανε στην πρεμιέρα. Μπορεί να μην έχει καμιά σχέση με τις Φιλιππίνες, δέχθηκε όμως την πρόσκληση και πραγματικά κάνει τεράστια προσπάθεια να μας κάνει καλύτερους. Χωρίς αυτόν θα ήμασταν μια τελείς διαφορετική ομάδα..."

40 χρόνια το περιμέναμε...

Δίπλα στον κόουτς, ο Τζίμι Άλαπαγκ, ο αρχηγός της ομάδας με τα τέλεια αγγλικά με πείθει για κάτι. Ότι και ... οι κοντοί μπορούν να παίξουν μπάσκετ. Με ύψος 1.77, ο 37χρονος (!) σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο θα αποχαιρετήσει την Εθνική Ομάδα στην οποία αγωνίζεται δέκα χρόνια.

"Δεν θα σταματήσω το μπάσκετ, γιατί έχω συμβόλαιο στο PBA" λέει. Στο ποιο ; Έτσι λέγεται το πρωτάθλημα των Φιλιππινών. Μια ακριβής αντιγραφή του ΝΒΑ, με σάλαρι καπ, ντραφτ κλπ, αλλά σαφώς λιγότερα δολάρια. Αυτό δεν εμποδίζει όλο το έθνος να λατρεύει το σπορ: "Ναι, είμαστε τρελοί για το μπάσκετ" λέει ο Άλαπαγκ και εξηγεί: "Σε κάθε γωνία υπάρχει ένα γήπεδο. Η πρόκριση της ομάδας στο παγκόσμιο Κύπελλο ήταν μια τεράστια επιτυχία: 40 χρόνια το περιμέναμε. Γι αυτό υπάρχει τεράστιος ενθουσιασμός σε όλη την ομάδα, σε όλη την χώρα..."

- Άρα να περιμένουμε ένα ακόμη δυνατό παιχνίδι σας, κόντρα στην Ελλάδα;

" Να μας περιμένετε μαχητικούς. Η ελληνική ομάδα θα μας δυσκολέψει περισσότερο από την Κροατία, γιατί είναι πιο κοντή και έχει μεγαλύτερη ταχύτητα, μπορεί δηλαδή να παίξει και στο δικό μας τέμπο. Έχουμε πάντα το μειονέκτημα του ύψους, αλλά μας αρέσει πάρα πολύ που είμαστε εδώ και προσπαθούμε να υπερνικήσουμε όλα τα εμπόδια".

Το μόνο σίγουρο είναι, πάντως, ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να έχει την συμπεριφορά μεγαλοκυρίας απέναντι στη...φιλιππινέζα της. Πάνω απ' όλα σεβασμός. Το είπε και ο Παπανικολάου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ