OPINIONS

Ποτέ τόσο κοντά και καθαρά

Ποτέ τόσο κοντά και καθαρά
INTIME SPORTS

Ο Γιάννης Φιλέρης θυμάται το παρελθόν και συμπεραίνει ότι ο Ολυμπιακός, για πρώτη φορά, είναι τόσο κοντά στον τίτλο και κι έχει τόση διαφορά σε ποιότητα και λύσεις, απέναντι στον Παναθηναϊκό

Τα προγνωστικά λένε, πλέον, αναφανδόν Ολυμπιακός. Όχι μόνο γιατί αυτό το 2-0, που υπάρχει σαν σκορ στη σειρά των τελικών δύσκολα μπορεί να γίνει 2-3. Είναι και η εικόνα των δυο ομάδων, που φέρνει τους "ερυθρόλευκους" πολύ κοντά στην κατάκτηση του τίτλου. Τόσο κοντά, όσο ποτέ...

Αν γίνει, άλλωστε, το 3-0 την Κυριακή, θα είναι κάτι που ο Ολυμπιακός πετυχαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία του. Και θα είναι, βέβαια, η πρώτη φορά που ο Παναθηναϊκός θα χάσει το πρωτάθλημα, χωρίς να κάνει μια νίκη στους τελικούς. Με "σκούπα" ο Παναθηναϊκός έχει πάρει τέσσερις φορές το πρωτάθλημα, οι δυο επί των Πειραιωτών.

Ηδη, ο Ολυμπιακός με αυτό το 4-1 που έχει φέτος επί των "πρασίνων" έχει κάνει ένα μικρό ρεκόρ. Ειδικά, στο πρωτάθλημα όπου σε περίπτωση νίκης και την Κυριακή, θα έχει πετύχει το απόλυτο (πέντε νίκες σε ισάριθμους αγώνες).

Η ιστορία λέει τα εξής: Στην εποχή του επαγγελματικού μπάσκετ (πρώτη σεζόν 1992-93), το απόλυτο (να μην χάσει ούτε ματς) έχει πετύχει ο Ολυμπιακός τη σεζόν 1999-2000, όταν είχε νικήσει (στην κανονική περίοδο) τόσο στο ΣΕΦ (57-54) όσο και στο ΟΑΚΑ (69-68), ενώ την περίοδο 2003-04 το ίδιο επανέλαβε ο Παναθηναϊκός, νικώντας τους "ερυθρόλευκους" δυο φορές στη κανονική περίοδο (57-55 και 76-60), κι άλλες δυο στα προημιτελικά πλέι-οφ (73-68 και 79-76). Τότε, που οι μεν έπαιζαν στον Κορυδαλλό και οι δε στον Σπόρτιγκ

'Ενα 4-2 μετρούσε ο Ολυμπιακός, από την πρώτη σεζόν του επαγγελματικού μπάσκετ, ήταν ο καλύτερος απολογισμός σε αιώνιες μονομαχίες (συμπεριλαμβανομένων των πλέι-οφ), ενώ τις περισσότερες νίκες (5) τις έχει πετύχει ο Ολυμπιακός την περίοδο 1994-95. Επίσης, είναι η πρώτη χρονιά, φέτος, που οι "ερυθρόλευκοι" έχουν νικήσει δυο φορές μέσα στο ΟΑΚΑ, σε ισάριθμους αγώνες πρωταθλήματος. Εκεί που κάποτε ήταν απαγορευμένος τόπος, ο Ολυμπιακός φέτος έχει πάρει δυο σχετικά εύκολες νίκες, ενώ στον αγώνα του Κυπέλλου, ηττήθηκε στην εκπνοή του ματς.

Μη σας ζαλίζω με άλλους αριθμούς. Τους έγραψα, για να αναδειχθεί η διαφορά που υπάρχει, πλέον, ανάμεσα στις δυο ομάδες. Θεωρητικά όχι τόσο μεγάλη (σε σύνολο πόντων, με βάση τα πεπραγμένα πέντε αγώνων είναι +5,5 για τον Ολυμπιακό), επί του πρακτέου όμως τόσο ισχυρή για να κερδίζει ... σχεδόν πάντα ο Ολυμπιακός.

Δεν χρειάζεται να πούμε πάρα πολλά. Την ώρα, που ο Παναθηναϊκός παρουσιάζει τον Λουκά Μαυροκεφαλίδη σε one man show, ο Ολυμπιακός απαντάει με τον πλουραλισμό του, με την καλή του άμυνα (κυρίως πάνω στον Διαμαντίδη, που έχει εξουδετερωθεί σχεδόν ολότελα, σε πέντε αγώνες φέτος μετράει 3/17 τρίποντα) και την ηρεμία που βγάζει μέσα στο παιχνίδι του.

Άλλες φορές στο ΟΑΚΑ θόλωνε, όταν πλησίαζε το τέλος. Προφανώς και ο Παναθηναϊκός δεν έχει πλέον τους παίκτες του παρελθόντος και ο Ολυμπιακός, ωστόσο, έχει πάρει τα μαθήματά του και πάει διαβασμένος και ήρεμος, ακόμη κι όταν χάνει την μπάλα, ενώ τα ριπλέι εκθέτουν διαιτητικές αποφάσεις. Δεν τρελαίνεται, ωστόσο. Είναι προσηλωμένος στον στόχο του και παίρνει αυτό, που θέλει γιατί απλά έχει περισσότερους παίκτες και είναι καλύτερος.

Το ξανάκανε ο Ντάρντεν

Έχει επίσης, την ικανότητα δίπλα στους γνωστούς αστέρες του (Σπανούλης, Πρίντεζης) να προσθέτει κάθε φορά και έναν έξτρα παίκτη. Την Κυριακή ήταν ο Σλούκας, που και την Τετάρτη, βέβαια, ήταν καθοριστικός αν και τον τρίτο αγώνα τον καθόρισε, χωρίς αμφιβολία, ο Τρεμέλ Ντάρντεν. Ο Αμερικανός που για πολλούς θεωρείται ... φύρα στον Ολυμπιακό, ήταν από τους καλύτερους του Ολυμπιακού στο τρίτο από τα τέσσερα ματς που έχει παίξει στο ΟΑΚΑ.

Τελείωσε το ματς με 14π έχοντας 3/5 δίποντα, 2/2τρ και 2/2 βολές. Μια ανάλογη εμφάνιση είχε κάνει πάλι στο ΟΑΚΑ στο παιχνίδι της 24ης αγωνιστικής έχοντας 15π (5/8δ, 1/3τρ, 2/2β), ενώ στο ματς του πρώτου γύρου στο ΣΕΦ είχε 13π με 4/6δ, 1/2τρ και 2/2β. Ο Ντάρντεν ταιριάζει γάντι στην άμυνα του Ολυμπιακού, σημαδεύοντας τον Διαμαντίδη και δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στο "3", γιατί είναι το ίδιο καλό είτε με πλάτη που μπορεί να βάλει στο καλάθι, είτε σουτάροντας από μακριά. Μόνο ο πρώτος τελικός του ξέφυγε (4π) γιατί ήταν άστοχος (0/4 τρίποντα).

Είναι φανερό, πάντως, ότι ο Ολυμπιακός παίζει με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και ηρεμία. Στα πέντε ματς που έχουν παίξει φέτος οι "αιώνιοι", οι "ερυθρόλευκοι" έχουν κάνει 11 λάθη λιγότερα και είναι πιο εύστοχοι. Ακόμη και από τη γραμμή των βολών, μια από τις αδυναμίες τους, σχεδόν όλη τη χρονιά.

Κάπως έτσι ο Ολυμπιακός έχει φτάσει στο 2-0 και θέλει πλέον μια ακόμη νίκη για να πανηγυρίσει. Κανείς, πάντως, στον Πειραιά δεν θεωρεί εαυτόν πρωταθλητή. Ο Σφαιρόπουλος στη συνέντευξη Τύπου, πρέπει να είπε δέκα φορές τη λέξη ... συγκέντρωση. Ξέρει ότι το πρωτάθλημα τελειώνει στην τρίτη νίκη της ομάδας του και όχι μετά τη δεύτερη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ