OPINIONS

Ξέρουν οι Αγγελόπουλοι και ο Ντούντα

Ξέρουν οι Αγγελόπουλοι και ο Ντούντα

Ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για το θαύμα του φετινού μπασκετικού Ολυμπιακού και σημειώνει την θεμελιώδη διαφορά για το μέλλον, που γνωρίζουν πολύ καλά τόσο οι αδερφοί Αγγελόπουλοι όσο και ο Ντούσαν Ίβκοβιτς.

Η κατάκτηση ενός πρωταθλήματος που περίμεναν στον Ολυμπιακό 15 χρόνια ήρθε στο ΣΕΦ το Σάββατο το βράδυ μέσα σε ντελίριο ενθουσιασμού από τους οπαδούς της ομάδας. Οι περισσότεροι, αμφιβάλλουμε αν στο ξεκίνημα της χρονιάς ήξεραν το …ρόστερ των «ερυθρολεύκων», ή γνώριζαν με ποιους έπαιξαν οι Πειραιώτες, ας πούμε στην πρώτη φάση της φετινής Ευρωλίγκας. Το σίγουρο είναι ότι κανείς δεν υποπτευόταν πως θα κατέληγε η φετινή σεζόν.

Με δυο φιέστες, μια στην Κωνσταντινούπολη και μία στο Ειρήνης και Φιλίας, για δυο τίτλους τα λάβαρα των οποίων ήδη ανέβηκαν στην οροφή της ιστορικής έδρας του συλλόγου.

Μια ομάδα που ξεκίνησε μέσα σε ένα κλίμα καθολικής αμφισβήτησης, με τους ιδιοκτήτες της να προαναγγέλλουν την οριστική αποχώρησή τους από το άθλημα, με επιλογές ξένων όπως ο Ματ Χάουαρντ και ο Κέιλιν Λούκας, τελείωσε τη σεζόν έχοντας σαρώσει τα πάντα και πανηγυρίσει όσο ποτέ άλλοτε από το 1997 και μετά.

Με όλους πλέον να βγάζουν το καπέλο στον προπονητή τον ακαταπόνητο Ντούσαν Ίβκοβιτς, που στα 69 του χρόνια έβαλε την σφραγίδα του σε ένα μπασκετικό θαύμα. Οι δυο Αγγελόπουλοι, που φόρεσαν (όπως και στην Πόλη) τα μπλουζάκια των πρωταθλητών, ο πατέρας τους επίσης, περιχαρείς και ενθουσιασμένοι, μπορούσαν πλέον να απολαύσουν κάτι που ζήτησαν διακαώς από το ξεκίνημα της ενασχόλησής τους με τα κοινά του μπασκετικού Ολυμπιακού. Την κατάκτηση της κορυφής!

Μια ομάδα στο βάθρο

Κι η ομάδα, στο βάθρο των νικητών, να ζει ένα απίστευτο όνειρο. Ο Κάιλ Χάινς ευχαριστούσε όλους όσους τον έφεραν στον Πειραιά, ο Πέρο Άντιτς …έκλεβε την γραβάτα του Χρήστου Σταυρόπουλου για να τη φορέσει στους πανηγυρισμούς, ο Έισι Λο αγκάλιαζε το Κύπελλο, ο Τζόι Ντόρσεϊ το φιλούσε, ο Γιώργος Πρίντεζης πνιγόταν στις αγκαλιές των οπαδών, οι νεαροί Έλληνες …δεν πίστευαν στα μάτια τους κι ο αρχηγός Βασίλης Σπανούλης σήκωνε ψηλά ένα Κύπελλο που ονειρεύονταν μιάμιση δεκαετία στον Πειραιά!

«Για μας είναι σα να ξημερώνει τώρα» σχολίαζε ο Γιώργος Αγγελόπουλος στην αίθουσα της Συνέντευξης Τύπου, δίνοντας και το στίγμα των νεαρών ιδιοκτητών της «ερυθρόλευκης» ΚΑΕ.

Μια χρονιά περιπετειώδης, γεμάτη από ανατροπές, από παιχνίδια που χάνονταν στον πόντο, από διορθωτικές κινήσεις και ένα φίνις που θα …ζήλευε και ο καλύτερος οδηγός φόρμουλα ένα.

Δεν είναι εύκολη ομάδα ο Ολυμπιακός στο μπάσκετ. Ή μάλλον … δεν ήταν. Η ανομβρία 15 ετών, η απόλυτη κυριαρχία του αιώνιου αντιπάλου Παναθηναϊκού, τα «πρωταθλήματα του καλοκαιριού» που διαδέχονταν η απογοήτευση κάθε Μαΐου είχαν σχηματίσει σχεδόν ένα απροσπέλαστο τείχος στον δρόμο για την επιτυχία.

Λένε ότι το πιο δύσκολο σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να διαχειριστείς τέτοιους θριάμβους. Ίσως. Επειδή, όμως, οι «ερυθρόλευκοι» έχουν περάσει τόσα και τόσα, μέχρι να φτάσουν σε αυτό το μαγικό 15νθήμερο όπου πρώτα στην Κωνσταντινούπολη και εν συνεχεία στους ελληνικούς τελικούς, κατάφεραν να νικήσουν κάθε εμπόδιο, δυσκολία και προγνωστικά, δεν έχουν παρά να συνεχίσουν από εκεί που τελείωσαν.

Η προοπτική των Πρωταθλητών

Προφανώς, το ξεκίνημα της νέας σεζόν δεν θα είναι το ίδιο. Όλοι, πλέον, θα υπολογίζουν σημαντικά τον Ολυμπιακό το νέο πρωταθλητή Ευρώπης και Ελλάδας. Πρώτα, όμως, οι Αγγελόπουλοι και εν συνεχεία ο Ίβκοβιτς έχουν, πλέον, τον τρόπο να χαράξουν την κοινή τους πορεία και για τα επόμενα χρόνια. Ο πολύπειρος Ντούντα, αμέσως μετά το τέλος του πέμπτου τελικού, δεν θέλησε να μιλήσει για το μέλλον.

Είναι, όμως, πολύ λογικό να σκεφτεί κανείς ότι θα τον ξαναδούμε στον πάγκο της ομάδας και του χρόνου, καθώς υπάρχει προοπτική συνεργασίας μέχρι το 2015. Υπάρχουν, βεβαίως, ανοιχτά θέματα στην συγκρότηση του ρόστερ που έχουν να κάνουν με τα συμβόλαια τα οποία ολοκληρώνονται (Πρίντεζης, Σλούκας, Λο, Παπαδόπουλος, Πελεκάνος, Γλυνιαδάκης) όμως η διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια είναι θεμελιώδης, την οποία τόσο οι Αγγελόπουλοι όσο και ο Ντούσαν Ίβκοβιτς τη γνωρίζουν, πλέον, πολύ καλά.

Ο Ολυμπιακός είναι αυτή τη στιγμή η κορυφαία ομάδα της Ευρώπης και της Ελλάδας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται…

ΥΓ: Η υποδοχή των παικτών του Παναθηναϊκού και του Ομπράντοβιτς, αμέσως μετά την ήττα στο ΣΕΦ και την απώλεια του πρωταθλήματος είναι δείγμα υγείας και …κανονικού μπασκετικού προσανατολισμού, στον οποίο έχει βάλει η «πράσινη» ομάδα τον κόσμο της. Το συγκεκριμένο δικαίωμα το κέρδισε όλα τα προηγούμενα χρόνια!

Εσείς δείτε βίντεο από τα αποδυτήρια του Ολυμπιακού, στα μπουζούκια, θυμηθείτε τι έγινε στο παιχνίδι, διαβάστε τι δήλωσαν οι Λο, Ομπράντοβιτς, Χάινς, Παπανικολάου, Ιτούδης, Σπανούλης και Ίβκοβιτς, την τοποθέτηση του Γιώργου Αγγελόπουλου και το βίντεο από την απονομή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ