OPINIONS

Η Πόλη του μπάσκετ και των... παθών

Η Πόλη του μπάσκετ και των... παθών

Ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για την τουρκική επέλαση στην Euroleague, αλλά και τα πάθη των τουρκικών ομάδων, που θυμίζουν ... Ελλάδα όπως σοφά είπε ένας φίλος σερβιτόρος!

H Κωνσταντινούπολη παραμένει μια Πόλη, όπου βρίσκεις τα πάντα. Χάνεσαι στα βάθη της ιστορίας, αναλογίζεσαι το παρόν και το μέλλον και βέβαια, ανακαλύπτεις τη νέα πρωτεύουσα του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Ακόμη και στην ασιατική πλευρά της, όπου εδρεύει η Φενέρμπαχτσέ, το χρώμα είναι έντονα πορτοκαλί.

Είναι ένα άκρως μπασκετικό έτος το 2017, για την Κωνσταντινούπολη. Το Μάιο, γίνεται το φάιναλ-φορ της Ευρωλίγκας και λίγους μήνες αργότερα η τελική φάση (συν ένα όμιλο του πρώτου γύρου, με σίγουρες ως τώρα τις συμμετοχές Τουρκιας και Ρωσίας) του Ευρωμπάσκετ.

Οι τέσσερις ομάδες της Πόλης (Φενέρ, Εφές, Γαλατασαράι και Νταρουσάφακα) εκπροσωπούν το τουρκικό μπάσκετ στην κορυφαία διοργάνωση, με τους φιλάθλους σιγά-σιγά να ανακαλύπτουν τη γοητεία του σπορ και την διέξοδο να έρθουν υψηλές διακρίσεις, έστω κι αν μέχρι τώρα όλες οι προσπάθειές τους δεν στεφθεί με επιτυχία. Η Φενέρ ήταν η ομάδα που πλησίασε το ιερό δισκοπότηρο της Euroleague, πέρσι στο Βερολίνο, αλλά ο Κριάπα ακριβώς με την εκπνοή ισοφάρισε και η ΤΣΣΚΑ Μόσχας έγινε πρωταθλήτρια Ευρώπης, στην παράταση.

Θυμίζει, λίγο Ελλάδα, η ατμόσφαιρα στη γειτονική χώρα. Σίγουρα η Εφές δεν έχει λαϊκό έρεισμα, καθώς οι οπαδοί της ναι μεν θεωρούνται ακραιφνώς μπασκετικοί, είναι όμως και ... μετρημένοι. Το Αμπντί Ιπεκτσί, σπανίως γεμίζει σε αγώνες των "μπλε". Ούτε η Νταρουσάφακα εκπροσωπει πλατιές μάζες φιλάθλων. Εκεί που γίνεται χαμός, είναι με τα κλαμπ, τα οποία απευθύνονται στις ευρείες μάζες των φιλάθλων. Τη Γαλατασαράι και τη Φενερμπαχτσέ. Οι ποδοσφαιρικές τους κόντρες, μεταφέρθηκαν και στο μπάσκετ, με τη Φενέρ (που απορρόφησε σταδιακά την Ουλκερ και έτσι πήρε το δευτερο εγγυημένο συμβόλαιο από την Euroleague,το πρώτο έχει παραχωρηθεί στην Εφές) να έχει ξοδέψει ένα πακτωλό εκατομμυριων για να γίνει κυρίαρχος στην Τουρκία και στην Ευρώπη.

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς κάθεται για 4ο χρόνο στον πάγκο της Φενέρ, με στόχο να κατακτήσει την Euroleague, κάτι που αποδεικνύεται πολύ πιο δύσκολη αποστολή από την αντίστοιχη που είχε με Παρτιζαν και Παναθηναϊκό. Η Γαλατά, δεν ακολούθησε το δρόμο της... σπατάλης. Εδώ και μια πενταετία έχει εμπιστευτεί τις τύχες της στον Εργκίν Αταμάν, τον κατά τεκμήριο καλύτερο Τούρκο προπονητή. Η Φενέρ δεν κατάφερε να κερδίσει την Euroleague, η Γαλατά όμως δεν είχε πρόβλημα να πάρει το Eurocup του 2016, σε μια ευρωπαϊκή επιτυχία, που ναι μεν δεν είχε την λάμψη της Ευρωλίγκας, παρόλα αυτά είναι ένα ευρωτρόπαιο, απ' αυτά που σπανίζουν στο τουρκικό μπάσκετ.

Προς το παρόν, η άλλη μεγάλη δύναμη της Πόλης, η Μπεσίκτας δεν έχει καταφέρει να μπει στην "ελίτ", αν και με προπονητή τον Ουφούκ Σαριτσά, άλλοτε σπουδαίο διεθνή φόργουορντ, προσπαθεί να μπει σφήνα και να γίνει υπολογίσιμη δύναμη.

"ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΜΟΙΑΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ"

Όταν λέμε Γαλατά-Φενέρ, είναι σα να λέμε ... Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός. Μας το' πε και ο σερβιτόρος του Polat Renaissance, που ήταν "βλήμα" Γαλατασαράι: "Ακούστε φίλοι μου. Όπως κι εσείς, έτσι κι εμείς. Μη μου μιλάτε για τη Φενέρ και τον Ομπράντοβιτς. Δεν τους ξέρω..." απεφάνθη, χαμογελώντας και εξηγώντας την παραδοσιακή κόντρα δυο ιστορικών συλλόγων που αναπτύσσουν όλα τα σπορ, σε πολύ υψηλό επίπεδο.

Γενικά οι κόντρες των τουρκικών ομάδων είναι πολύ δυναμικές και όλοι ετοιμάζονται για το διήμερο Πέμπτη και Παρασκευή, όπου η Κωνσταντινούπολη θα φιλοξενήσει τις ιστορικές μονομαχίες Φενέρ-Εφές (την Πέμπτη), Γαλατασαράι-Νταρουσάφακα (την Παρασκευή). Ιστορικές, γιατί είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Euroleague, που θα γίνουν δυο αγώνες με ομάδες της ίδιας πόλης. Εκτός των άλλων, η Κωνσταντινούπολη έχει κάνει και ρεκόρ με τις τέσσερις εκπροσώπους στην κορυφαία διοργάνωση!

Μια Πόλη για μπάσκετ, λοιπόν. Αλλά και η Πόλη των παθών, της έντασης και των συναισθημάτων. Ειδικά όταν παίζουν Γαλατά-Φενέρ, τα πράγματα δεν είναι ποτέ ήρεμα. Ακόμη κι όταν ένας αγώνας, τελειώνει με +20 πόντους, όπως συνέβη την περασμένη Κυριακή, με τη Φενέρ να νικάει εύκολα τη Γαλατά 92-74.

Το ματς έγινε άνω-κάτω, στο ξεκίνημα του τέταρτου δεκαλέπτου, όταν η Φενέρ προηγήθηκε 68-49 και η αρένα της Φενέρ, σηκώθηκε στο πόδι. Ο Αταμάν, απέσυρε τον Γκιουκσεϊν Κοκσάλ, εν μέσω αποδοκιμασιών. Ο αρχηγός της Γαλατά, είναι εδώ και καιρό "κόκκινο πανί" για τη Φενέρ. Είναι, άλλωστε, πολύ δυναμικός και καμιά φορά ... αθυρόστομος.

Πέρσι, μετά από ένα τρίποντο κι ενώ άκουγε τα σχολιανά του γύρισε και κάτι μουρμούρισε στους VIP οπαδούς της Φενέρ κι έγινε χαμός! Θυμηθείτε:

Φέτος, με το που πήγε στον πάγκο οι οπαδοί της Φενέρ άρχισαν να του σέρνουν διάφορα. Τους κοίταξε και έκανε μια χειρονομία, η οποία τους εξαγρίωσε ακόμη περισσότερο. Άρχισαν να πετάνε προς το μέρος του αντικείμενα, ο Αταμάν ξεκίνησε να βρίζεται με τους φιλάθλους, ενώ ο Ομπράντοβιτς έτρεχε από την άλλη άκρη του γηπέδου για να αποφύγει τα χειρότερα. Πήγε αυτός προς τη μεριά των οπαδών, τους έκανε χαρακτηριστικές χειρονομίες να σκεφτούν το σκορ και τη στιγμή και τελικά με την επέμβαση και των άλλων ανθρώπων της Φενέρ, τα πνεύματα ηρέμησαν. Να πως:

Στη συνέντευξη Τύπου, ο Αταμάν ξέσπασε: "Δεν μπορώ να καταλάβω την συμπεριφορά αυτών των ατόμων. Δε μιλάω για όλους τους οπαδούς της Φενέρ, αφού το 80% του κόσμου των αντιπάλων μας ήταν άψογο. Αλλά αυτοί οι χίλιοι-δυο χιλιάδες, που έκαναν τα επεισόδια, τί ήθελαν να αποδείξουν; Δε νομίζω να έκανε χειρονομία ο Κοκσάλ, κι αν έκανε είχε το νόημα του "γιατί φωνάζετε". Τι να πω; Δεν αρέσει σε αυτούς τους οπαδούς της Φενέρ να βλέπουν Τούρκους παίκτες μέσα στο γήπεδο; Έτσι φαίνεται..."

Το καρφί του κόουτς της Γαλατά ήταν ολοφάνερο, αφού η Φενέρ του Ομπράντοβιτς είναι μια πολυεθνική μπασκετική δύναμη, με τους Τούρκους να παίζουν από ελάχιστα, έως καθόλου. Η απάντηση της Φενέρ ήρθε μέσω επίσημης ανακοίνωσης στην οποία μάλιστα απαξίωσε να αναφέρει ακόμη και το όνομα του Κοκσάλ: "Στο τρίτο δεκάλεπτο του αγώνα Φενέρ-Γαλατασαράι, ειδικά όταν η ομάδα μας αύξησε τη διαφορά, το νο 61 των αντιπάλων μας άρχισε να κάνει διάφορες χειρονομίες εναντίον των φιλάθλων μας. Όλοι το γνωρίζουν αυτό. Θα καταθέσουμε επίσημη διαμαρτυρία για όλες τις προβοκατόρικες και αντιαθλητικές ενέργειες εναντίον της Φενέρ, με όλες τις αναγκαίες αποδείξεις και ζητάμε την εφαρμογή του νο 6222 των κανονισμών του πειθαρχικού δικαίου".

Για να δικαιωθεί ο σερβιτόρος μας στο Pollat, ο χαρτοπόλεμος των ανακοινώσεων, θύμισε πράγματι Ελλάδα αφού αμέσως μετά την επίσημη δήλωση της Φενέρ, ήρθε και η αντίστοιχη της Γαλατασάι, η οποία θύμισε ότι ο επόμενος αγώνας των δυο ομάδων είναι για το ...ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα: "Πριν από ένα πολύ σημαντικό παιχνίδι, που θα παίξουμε στις 20 Νοεμβρίου (ποδοσφαιρική συνάντηση ανάμεσα σε Γαλατασαράι και Φενερμπαχτσέ) διατηρούμε το δικαίωμά μας να απαντήσουμε στο σύλλογο, που κάθε φορά μιλά για την φιλία, το φερ πλέι και τις ειρηνικές σχέσεις, μόνο όπως τις εννοεί το συμφέρον του. Καταδικάζουμε την συγκεκριμένη ανακοίνωση, η οποία προκαλεί την κοινή γνώμη και δημιουργεί ένταση.

Δεν πρόκειται να γίνουμε μέρος της γελοίας αντίληψης που δημιουργήθηκε κατά του παίκτη μας Γκιουκσενίν Κοκσάλ, αλλά αυτό δεν σημαίνει όιτ θα τον αφήσουμε αντιμέτωπο απέναντι σε αυτές τις τελείως αβάσιμες κατηγορίες.

Θέλοντας να ξεπλύνουν την ντροπή (για την οποία ο πρόεδρος και ο αρχηγός της ομάδας, έκαναν επίσημη δήλωση, ώστε να αποφύγουν την τιμωρία) αυτό που συνέβη στο γήπεδο της Φενέρ, εναντίον του αρχηγού μας είναι μια προσβολή στην νοημοσύνη της τουρκικής κοινής γνώμης"

Όχι μοιάζουμε, ίδιοι είμαστε!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ