OPINIONS

Εκρηκτικό σκηνικό

Εκρηκτικό σκηνικό

Ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για τηλεοπτικές άδειες, επιχειρηματικά συμφέροντα, πολιτικά παιχνίδια, ποδόσφαιρο και ένα πρωτάθλημα που αρχίζει σε εκρηκτικό σκηνικό...

Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές, όπως λέει το γνωστό δημοσιογραφικό κλισέ. Αλλά και οι απορίες, που μπορεί να έχει κανείς, αρκετές σε μια μονομαχία όπου οι επιχειρηματίες παίζουν μπάλα και η κοινωνία παρακολουθεί...

Πριν από μια εβδομάδα, οι επιχειρηματίες που δήλωσαν συμμετοχή στο διαγωνισμό για τη χορήγηση τεσσάρων αδειών πανελλαδικής εμβέλειας καναλιών είτε αυτοπροσώπως, είτε δια αντιπροσώπων, κλειδαμπαρώνονται για ένα τριήμερο στην Γενική Γραμματεία Τύπου, εκτοξεύοντας τη δημοπρασία στα ύψη.

Ο πρώτος που παίρνει την άδεια είναι ο κ. Αλαφούζος, πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και ιδιοκτήτης του ΣΚΑΪ, του καναλιού που αντιστρατευόταν όσο κανένα άλλο της διαδικασίας, λοιδωρούσε και προέβλεπε "φιάσκο" σε όλα τα επίπεδα. Ο τελευταίος που εξασφάλισε άδεια ήταν ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός. Πλήρωσε σχεδόν το διπλάσιο ποσό για να εξασφαλίσει και αυτός τηλεοπτική άδεια.

Η κυβέρνηση πανηγύριζε για το συνολικό ποσό που μαζεύτηκε, ανεμίζοντας και τη σημαία του χτυπήματος κατά της διαπλοκής, με τους πάντες να παραδέχονται ότι:

- Το ποσό που συγκεντρώθηκε από τους υποψήφιους καναλάρχες ήταν τεράστιο και δυσανάλογο της πραγματικής απήχησης που μπορεί να έχει η τηλεοπτική αγορά στην Ελλάδα.

- Η τηλεόραση παραμένει ακριβές σπορ στην Ελλάδα, ενδεχομένως γιατί απευθύνεται στα ευρύτερα λαϊκά στρώματα. Εκείνα, που κατά βάση, κρίνουν και τις εκλογικές αναμετρήσεις.

- Εδώ και χρόνια ένα τέτοιο κανάλι αποτελεί το μεγαλύτερο όπλο του εκάστοτε επιχειρηματία-καναλάρχη που αναζητάει βήμα σε οποιοδήποτε πεδίο, άπτονται οι δραστηριότητές του. Ειδικά στο ποδόσφαιρο, η εποχή που τα αθλητικά δελτία ειδήσεων του Mega ξεκινούσαν με την δυσφορία της ΠΑΕ Παναθηναϊκός για τη διαιτησία κλπ, κλπ, έχουν μείνει στην ιστορία.

Λίγα εικοσιτετράωρα, μετά τη δημοπρασία για τα κανάλια, ο εισαγγελέας κ. Δασκαλόπουλος, στέλνει την πρότασή του στο Συμβούλιο Εφετών, για την "εγκληματική οργάνωση". Παραπέμπει τον Βαγγέλη Μαρινάκη και άλλους 27 κατηγορούμενους, ζητώντας μάλιστα και την προφυλάκιση του προέδρου της "ερυθρόλευκης" ΠΑΕ και νυν καναλάρχη (και πρώτου δημοτικού συμβούλου στον Πειραιά, κλπ, κλπ).

Στην Ελλάδα, τη χώρα της καχυποψίας και της δεύτερης σκέψης, το τάιμινγκ μοιάζει... ιδανικό. Μπορεί να είναι ολότελα τυχαίο, ωστόσο, η πρώτη απορία που μπορεί να προκύψει απ΄όλη τη διαδικασία είναι μία: περίμενε ο εισαγγελέας τη δημοπρασία και τα αποτελέσματά της; Δεν θα μπορούσε να έχει ολοκληρώσει την πρότασή του προς το συμβούλιο Εφετών, μια εβδομάδα πριν; Θα μου πείτε, κανένας εισαγγελέας δεν είναι υποχρεωμένος να κάνει τη δουλειά του, με βάση την επικαιρότητα. Σωστό. Μόνο, που αν δεν την παρακολουθεί είναι αποκομμένος από την κοινωνία και μπορεί χωρίς να το θέλει, να δημιουργεί εσφαλμένες εντυπώσεις.

Πριν καν ανακοινωθεί η εισαγγελική πρόταση, η είδηση περί παραπομπής και προφυλάκισης του Μαρινάκη, είχε διαρρεύσει, ήδη. Όλοι ήξεραν ότι ο πρόεδρος του Ολυμπιακού παραπέμπεται σε δίκη και μάλιστα προτείνεται η προφυλάκισή του.

Το επόμενο συμπέρασμα, όλων αυτών, ήταν οι συνέπειες που θα έχει ο Ολυμπιακός, στην περίπτωση που η πρόταση του εισαγγελέα γίνει αποδεκτή από το Συμβούλιο των εφετών. Ο υποβιβασμός θεωρείται σχεδόν σίγουρος, χωρίς όμως να εξηγούνται ορισμένες λεπτομέρειες. Οι απορίες:

- Ας πούμε ότι το πρωτάθλημα ξεκινάει κανονικά. Μετά από ένα, δυο μήνες (δεν προσδιορίζεται επακριβώς η χρονική διάρκεια που θα ασχοληθούν οι εφέτες με την πρόταση του εισαγγελέα) συνεδριάζει το συμβούλιο και κάνει αποδεκτή την πρόταση του κ. Δασκαλόπουλου. Αμέσως μετά επιλαμβάνεται η επιτροπή δεοντολογίας της ΕΠΟ, παίρνει τις αποφάσεις και τιμωρεί τον Ολυμπιακό.

- Από ποιο πρωτάθλημα θα υποβιβαστεί ο Ολυμπιακός; Από το τρέχον, ή το επόμενο; Τι θα γίνει με τους βαθμούς που έχει συγκεντρώσει μέχρι εκείνη την στιγμή;

Κι όλα αυτά, βέβαια, ενώ η δίκη που θα ακολουθήσει είναι άγνωστο πότε θα γίνει και πότε θα ολοκληρωθεί και, φυσικά, τι θα αποφασίσει. Σημειώνεται ότι από την πρόταση του εισαγγελέα έχει απαλειφθεί η κατηγορία για τον φούρνο Κωνσταντινέα, που υποτίθεται ότι αποτελούσε ένα από τα πιο σημαντικά αγκάθια για τον Β. Μαρινάκη (είχε ερωτηθεί και σχετικά στην απολογία του ενώπιον του ανακριτή κ.Ανδρεάδη).

Προφανώς, βρισκόμαστε στη συνέχεια μιας μακρόχρονης διαδικασίας η οποία είχε προαναγγελθεί από το ξεκίνημά της. Έρευνα, εισαγγελική πρόταση, βούλευμα, δίκη. Η επιβολή των αθλητικών ποινών, μπορεί να τρέξει παράλληλα. Δεν απαιτείται απόφαση δικαστηρίου για τον Βαγγέλη Μαρινάκη (αν παραπεμφθεί σε δίκη).

Πάμε λοιπόν και στο προκείμενο.

Το πρωτάθλημα αρχίζει το σαββατοκύριακο. Είστε σίγουροι ότι αντέχει όλο το σκηνικό, χωρίς κραδασμούς, με τις εκλογές της ΕΠΟ (όπου η αντιπολίτευση προσπαθεί να γίνει συμπολίτευση, με τις μεθόδους και το σύστημα, που υποτίθεται ότι καταδικάζει μετά βδελυγμίας) να έρχονται, με κεφάλια να έχουν ανοίξει ήδη στην κλήρωση της Football League και α αφεντικά να έχουν λύσει τα ζωνάρια, για το οριστικό ξεκαθάρισμα των λογαριασμών;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ