OPINIONS

Ο Πογέτ είναι επένδυση

Ο Πογέτ είναι επένδυση
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου γράφει για τον προπονητή που κερδίζει καθημερινά τους φίλους της ομάδας αλλά και που θα πρέπει να πάρει από τώρα τους πόντους της διοίκησης για να ξεκινήσει ένας άλλος σχεδιασμός. Αρκεί ασφαλώς να το επιθυμεί και εκείνος.

Τώρα που η ΑΕΚ ξέρει καλά ποιος είναι ο Πογέτ, πως σκέφτεται και λειτουργεί στον πάγκο αλλά και πόσο ενισχυτική για το προφίλ το δικό του και της ομάδας είναι η τόσο διαφορετική κουλτούρα που κουβαλάει σε κάθε βήμα του, δεν πρέπει να έχει πλέον ενδοιασμούς. Είναι ένας πεπειραμένος, σίγουρος για τον εαυτό του και γνώστης του αντικειμένου προπονητής. Ένας επαγγελματίας που αξίζει να οικοδομήσεις γύρω του. Αυτός στον οποίο μπορείς να εμπιστευτείς περισσότερα πράγματα από το να δίνει οδηγίες στον πάγκο ώστε να σε βοηθήσει να ανεβάσεις όχι μόνο την ομάδα εντός των γραμμών, αλλά και το κλαμπ ολόκληρο κάμποσα επίπεδα.

Έχει ανοίξει το μπλοκάκι του και σημειώνει. Ίσως είναι φανταστικό το σενάριο, όμως αν όντως έγραφε το κάθε τι που γίνεται στην ομάδα επί των ημερών του, στα εν Ελλάδα απομνημονεύματα του, τα ακόλουθα θα ήταν και τα (ως σήμερα) σημαίνοντα: «Ήρθα σε μία ομάδα που έπαιζε στη Β’ Εθνική, σε 14 αγώνες μετράμε 10 νίκες, είμαστε αήττητοι εκτός έδρας ενώ δεν έχουμε δικό μας γήπεδο, το φαβορί για τη δεύτερη θέση και προχωράμε στο Κύπελλο στοχεύοντας στην κατάκτησή του». Αλήθειες που δείχνουν στην ΑΕΚ τον ένα και μοναδικό δρόμο που έχει μπροστά της: Να ξεκινήσει από τώρα την προσπάθεια για το μετά τον ερχόμενο Μάιο κοινό μέλλον τους.

Βέβαια θα πρέπει να το επιθυμεί και ο Πογέτ. Συν Αθηνά και χείρα κίνει... Για να έρθουν τα πράγματα όπως τα θέλεις, οφείλεις να προσπαθήσεις και εσύ. Αν υπάρξει σχέδιο ξεκάθαρο και διαφορετική οικονομική πολιτική, όχι σπάταλη αλλά περισσότερο δαπανηρή, ο Ουρουγουανός θα το συζητήσει από τώρα. Δεν θα το αφήσει απαρέγκλιτα για το καλοκαίρι. Δεν θα αρνηθεί την κουβέντα, άλλωστε του αρέσει εδώ που βρίσκεται όπως και το γεγονός ότι πορεύεται μαζί με μία ομάδα που νικά. Το επιπλέον κίνητρο είναι και αυτό που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την παραμονή του. Μπορεί αυτή η ομάδα που σήμερα νικά, να εξελιχθεί αύριο σε σύνολο που θα κάνει πρωταθλητισμό;

Ικανός και προσαρμοστικός

Το πόσο γρήγορα ο Πογέτ κατάλαβε σε ποιο πρωτάθλημα βρίσκεται και πως θα πάρει τις νίκες ασχέτως με το θέαμα και την εικόνα της ομάδας, αποδεικνύει και το βαθμό ευφυίας του. Δεν χρειάστηκε ιδιαίτερο χρόνο για να μπει στο πετσί του ρόλου και δεν θα αλλάξει τη συνταγή για να παρουσιάσει σώνει και καλά κάτι που θα φαίνεται πιο ελκυστικό στο μάτι. Στο τέλος της ημέρας, μετράει η σούμα των βαθμών και τα νικηφόρα σερί που τη συνοδεύουν. Η ΑΕΚ μαθαίνει να νικά, υπάρχουν ποδοσφαιριστές που τώρα, μέσα από τη προσέγγιση του Πογέτ, αντιλαμβάνονται ότι αυτή η φανέλα απαιτεί πρωτίστως κυνισμό, ακόμα περισσότερο μάλιστα όταν δεν διαθέτει την αστείρευτη ποιότητα.

Δεν είναι σοφό το να εμφανίζει στον αγωνιστικό χώρο με την πεποίθηση ότι μπορείς να παίξεις με συνέχεια και συνέπεια κάτι που υπερβαίνει τις δυνατότητές σου. Θα το καταφέρεις δύο-τρεις φορές, ακόμα τόσες όμως θα πιαστείς κορόιδο και θα φανείς αφελής. Κλειδώνεις τα ματς όταν πρέπει, παίρνεις τα μπογαλάκια σου και αποχωρείς έχοντας μέσα τους τρεις βαθμούς. Οι εντυπώσεις δεν γεμίζουν το στομάχι και η ΑΕΚ, στη φάση που βρίσκεται, τρέφεται από τα αποτελέσματα και μόνο.

Ασφαλώς τον προπονητή που αξιολογείς ως πετυχημένο και νιώθεις ότι δικαιώνει την επιλογή σου, τον βοηθάς και με ποδοσφαιριστές καλύτερους από τους υπάρχοντες στις θέσεις που το απαιτεί. Το κάνεις χωρίς δισταγμό για να τον διατηρήσεις ικανοποιημένο, όχι μουτρωμένο. Ο Πογέτ βρίσκεται σε φάση μετάβασης. Θέλει αυτό το κάτι παραπάνω για να νιώσει ότι αυτά που πετυχαίνει μαζί με τους παίκτες του θα έχουν και ποιοτικό αντίκρισμα. Πρέπει να εισακουστούν τα θέλω του.

ΥΓ Τώρα που ο Ουρουγουανός έβαλε αλλαγή τον Μπουονανότε στο 88’, που είναι όλοι αυτοί που έπεσαν να κατασπαράξουν τον Δέλλα στον Τύπο επειδή είχε πράξει κάτι ανάλογο στην Ξάνθη, με τον Αργεντινό μόλις μερικές ημέρες στην ομάδα; Τι συμβαίνει παιδιά; Τώρα δεν ενοχλείται ο ψυχισμός του ποδοσφαιριστή; Δεν καταρρακώνεται η ψυχολογία του; Το συμπέρασμα: Όταν θέλεις να μειώσεις κάποιον μόνο και μόνο από εμπάθεια, θα σκαρφιστείς κάθε βλακεία για να τη γράψεις. Ελληνική δημοσιογραφία 2015 (δεν είχε μπει το ’16 ακόμα)...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ