OPINIONS

Η Ευρώπη δεν περιμένει

ΓΙΟΥΡΟΠΑ ΛΙΓΚ / ΑΕΚ - ΡΙΕΚΑ / EUROPA LEAGUE / AEK - RIJEKA / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / EUROKINISSI)
ΓΙΟΥΡΟΠΑ ΛΙΓΚ / ΑΕΚ - ΡΙΕΚΑ / EUROPA LEAGUE / AEK - RIJEKA / / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΚΡΥΔΗΜΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου γράφει για την ξεχωριστή σημασία των δύο αγώνων με τη Ντινάμο Κιέβου και την ευκαιρία για ακόμα μία ευρωπαϊκή υπέρβαση.

Αν ήμουν ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ, με την τόση πίεση της πρωταθληματικής ανομβρίας να βαραίνει τους ώμους μου, το αποψινό ματς θα ήταν η χαρά μου. Ένα βράδυ διασκέδασης και συνάμα πρόκλησης...

Ενώπιον των σκάουτ από σημαίνουσες ευρωπαϊκές ομάδες, με το κοινό να συρρέει κατά δεκάδες χιλιάδες για να απολαύσει με την ίδια εορταστική σκέψη μια παράσταση στη βροχή και το 1 εκατ. ευρώ να περιμένει εμένα και τους συμπαίκτες μου για να το βάλουμε κάτω και να το τσακίσουμε. Φανταστικά!

Με τον αέρα των 22 αγώνων χωρίς ήττα, οι 8 εκ των οποίων δοσμένοι σε ευρωπαϊκό αέρα, θα αισθανόμουν δυνατός. Άπαντες γύρω μου μιλούν για το πρωτάθλημα και την 24ετία της στέρησης, όμως εγώ απόψε θα βγω να παίξω για να με ακούσει και πάλι η Ευρώπη. Διότι ούτε αυτή μπορεί να με περιμένει.

Οι ευκαιρίες δεν έρχονται όποτε εμείς το απαιτούμε, δεν χαρίζονται, ούτε παρουσιάζονται κατ΄ εξακολούθηση για να τις προσπερνάμε. Απόψε, η ΑΕΚ ξαναφορά το κουστούμι της υπερηφάνειας. Για να θυμίσει όσα έχει πετύχει και να καλωσορίσει αυτά που θέλει να έρθουν.

Αυτό είναι το πνεύμα όλων... Η συνέχιση της ευρωπαϊκής πορείας δεν σκοντάφτει σε άλλους στόχους. Δεν επιλέγεις και δεν συμβιβάζεσαι. Μάχεσαι γι αυτό που σε περιμένει, είναι αδύνατον να προβλέψεις πότε θα το έχεις ξανά.

Είσαι απαλλαγμένος από βαθμοθηρικούς καταναγκασμούς και είναι η ευκαιρία σου να ξεφύγεις από τα στενά όρια που επί σειρά ετών ήσουν εγκλωβισμένος. Τα χρόνια που ονειρευόσουν βραδιές όπως η αποψινή.

Οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ έχουν μόνο τα οφέλη να ορέγονται, γνωρίζοντας ότι ουδείς θα τους κατηγορήσει εφόσον δεν τα καταφέρουν. Όλα τα προαναφερθέντα μαζί, εξιτάρουν τη σκέψη τους και δίνουν τρεξίματα στα πόδια τους, σε μια σεζόν ιδιαίτερα επιβαρυμένη και με διαδοχικές απώλειες μεταξύ τους.

Στην περίπτωσή τους, σημασία έχουν και το ταξίδι αλλά και ο προορισμός. Αν τους ρωτήσεις έναν προς έναν, θα σου πουν ότι είναι ικανοί για ακόμα πιο ψηλά. Το ταβάνι του το ορίζει ο καθένας όπως θέλει. Και μετά από χρόνια, η ΑΕΚ το ψηλώνει σημαντικά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η ΠΡΟΟΔΟΣ

Η ΑΕΚ είναι η ομάδα η οποία εδώ και τέσσερα χρόνια, από εκείνη την καταστροφική περίοδο της πτώσης στις μικρότερες κατηγορίες, συνεχώς προοδεύει. Στο σημείο να πραγματοποιεί ακόμα και μεγάλα ευρωπαϊκά άλματα, όπως αυτό που επετεύχθη με την πρόκρισή της στους "32" του Γιουρόπα Λιγκ.

Ούσα αήττητη για οκτώ συνεχόμενα ματς, η Ένωση κατάφερε να ξεπεράσει τον εαυτό της, να νικήσει τους δαίμονές της και να αποδείξει ότι έχει πραγματοποιήσει αλματώδη εξέλιξη μέσα σε πολύ μικρό χρόνο.

Σαφώς και το ευρωπαϊκό επίτευγμα φέρνει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του Μανόλο Χιμένεθ. Είναι ο προπονητής που της ταιριάζει, ο άνθρωπος που κολλάει απόλυτα με το DNA της, ο διαφορετικός τύπος που θα συμπλεύσει με την (πολλές φορές) αντιφατική νοοτροπία της.

Του χρεώθηκαν πολλά και διάφορα, πράγματα τα οποία ουδεμία σχέση είχαν με την πραγματικότητα και όσα έδωσε με τη δουλειά του στην πρώτη θητεία του, πολεμήθηκε επειδή κάποιοι "έξυπνοι" στον Τύπο τον αποκάλεσαν "παπατζή", όμως ως προπονητής αφήνει το δημιούργημά του να μιλήσει από μόνο του.

Ο Χιμένεθ απαντάει κάθε εβδομάδα με τη δουλειά του. Και ακόμα βρίσκεται στην αρχή της ιστορίας, αρκεί να τον αφήσουν να κάνει αυτό που έχει στο μυαλό του, δίχως βαρίδια και γενικότερη εσωστρέφεια. Από το τούνελ της Γ' Εθνικής, η ΑΕΚ είναι η μοναδική ομάδα που συνεχίζει χειμώνα στην Ευρώπη.

Άλλοι με χρυσοπληρωμένες "φούσκες" τύπου Καρσελά - Εμενίκε, ή βαριεστημένους πρώην σταρ σαν τον Μιραλάς και άλλοι να πιάνουν "κότσο" τη Λας Πάλμας με παικταράδες όπως ο Λιβάγια και ο Αραούχο. Τα πράγματα μιλούν από μόνα τους.

Photo credits: eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ