OPINIONS

Είδα, κατάλαβα, αλλάζω

ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΞΑΝΘΗ - ΑΕΚ (ΛΑΖΑΡΟΣ ΚΟΥΚΟΡΙΚΟΣ / Eurokinissi Sports)
ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΞΑΝΘΗ - ΑΕΚ (ΛΑΖΑΡΟΣ ΚΟΥΚΟΡΙΚΟΣ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Ο Βαγγέλης Αρναούτογλου γράφει για τις πιο δραστικές και πολυεπίπεδες αλλαγές που έχουν γίνει ποτέ στην ΑΕΚ μεσούσης μιας αγωνιστικής περιόδου και την παραδοχή των λαθών που η διοίκηση δέχθηκε και διορθώνει!

Μια διοίκηση χαρακτηρίζεται ως λειτουργική και ωφέλιμη για μια ομάδα, όταν είναι μια διοίκηση που ξέρει να ελίσσεται, να παραδέχεται και να αλλάζει.

Εκτός λοιπόν από όσα δικαίως της έχουν καταλογιστεί για την ανοργανωσιά του περασμένου καλοκαιριού, τις ζαριές στο θέμα του προπονητή και την ακαταλληλότητα - ασυνεννοησία των συνεργατών που πήραν επάνω τους το χτίσιμο μιας ομάδας που υποτίθεται ότι θα ήταν πρωταθληματική, τα όσα συμβαίνουν τους τελευταίους δύο μήνες πρέπει να της πιστωθούν ως πράξεις, ενέργειες και αποφάσεις που καταδεικνύουν την κατανόηση και παραδοχή των λαθών της. Και πάνω από όλα τη βούληση να τα διορθώσει.

Η ΑΕΚ δεν ήταν καθόλου ευέλικτη για μεγάλο χρονικό διάστημα, για περισσότερο από ενάμισι έτος. Όμως από την ημέρα ενεργοποίησης του Μαϊστόροβιτς, σημαντικής περιθωριοποίησης του Μπάγεβιτς και απόφασης του Μελισσανίδη να ξεκινήσουν δραστικές αλλαγές στο ρόστερ, με στόχο να είναι σημαντικά διαφοροποιημένο και πιο ποιοτικό στην έναρξη του επόμενου πρωταθλήματος, πολλά είναι αυτά που πράττονται με ποδοσφαιρικό ορθολογισμό.

Οι προσθήκες

Από το ηλικιακό target group στο οποίο η ΑΕΚ στοχεύει και από τα προφίλ των παικτών που πλησιάζει και αποκτά, διαπιστώνεται η τάση να προσεγγίζονται στόχοι με μακρόχρονο αγωνιστικό ορίζοντα μπροστά τους, ποδοσφαιριστές με προοπτική αλλά και παρελθόν (άλλοι λιγότερο, άλλοι περισσότερο) το οποίο τους σχετίζει με σημαντικά κλαμπ.

Ο Αϊντάρεβιτς (ο οποίος έντονα αμφισβητείται, επιτρέψτε μου όμως να τον κρίνω από το καλοκαίρι και μετά, θυμίζοντας τους πρώτους δύο κακούς μήνες του Γιόχανσον στην ομάδα και μάλιστα στη Β’ Εθνική) επελέγη κάποτε από τη Λίβερπουλ. Ο Βράνιες με περάσματα από Τουρκία, Ισπανία και Ρωσία, είναι στα 27 του βασικός και αναντικατάστατος στην εξαιρετική εθνική Βοσνίας/Ερζεγοβίνης. Προσωπικά τόσο γρήγορο και δραστικό αμυντικό, στην ΑΕΚ είχε να δω από την εποχή του Παπασταθόπουλου.

Ο Αραούχο μετά την Μπόκα, πέρασε το κατώφλι της Μπαρτσελόνα (Β’) και ανέβασε τη Λας Πάλμας με 25 γκολ στην Πριμέρα Ντιβισιόν. Τα κουσούρια του τα γνωρίζουμε, αλλά η αξία του δεν αμφισβητείται. Ο Βινίσιους που τώρα έρχεται στο προσκήνιο, είναι μέλος της Λάτσιο, με γεμάτη σεζόν πέρυσι στη Ζυρίχη. Σύμφωνοι, δεν έχει παίξει ούτε ματς με την ιταλική ομάδα η οποία εδώ και τρία χρόνια τον περιφέρει ως δανεικό. Συνυπολογίστε όμως ότι μπροστά του έχει τους διεθνείς με τη Ρουμανία και το Βέλγιο αντιστοίχως, Στέφαν Ράντου και Τζόρνταν Λουκάκου. Παίκτες δηλαδή που βάσει της χρηματιστηριακής αξίας τους (πάνω από 4 εκατ. ευρώ έκαστος) η ΑΕΚ ουδέποτε θα μπορούσε να προσεγγίσει.

Ο προπονητής

Στο πιάτο της ΑΕΚ βρισκόταν το περασμένο καλοκαίρι ο Μανόλο Χιμένεθ. Τότε το θέμα του αντιμετωπίστηκε με το σκεπτικό του «ξαναζεσταμένου» φαγητού. « Τι θα πει ο κόσμος αν φέρουμε τον προπονητή του Αδαμίδη;». Βέβαια αν τα έβαζαν κάτω με λογική και ρωτούσαν, μάθαιναν, ζύγιζαν τι εστί Κετσπάγια και τι εστί Χιμένεθ, δεν θα έκαναν εκείνο το βιαστικό και ολέθριο σφάλμα.

Ο Ισπανός (αυτο)προτάθηκε ξανά μετά την απομάκρυνση του Γεωργιανού. Επελέγη ο Μοράις, μια ζαριά που δεν βγήκε στην ομάδα παρά τις θετικές εντυπώσεις που ο Πορτογάλος άφησε σε όλο το ποδοσφαιρικό τμήμα με το χαρακτήρα και τη δουλειά του για την οποία οι ίδιοι οι παίκτες έλεγαν καλά πράγματα. Δυστυχώς δεν ήταν κόουτς και αποδείχθηκε ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση ως πρώτος προπονητής.

Τώρα λοιπόν που η Ένωση έχει κανονικό προπονητή στον πάγκο της, δεν το βρίσκω ωφέλιμο να περνάει η εντύπωση προς τα έξω ότι έχει έρθει ως προσωρινός. Όντως η λέξη «κασκαντέρ» ταίριαζε γάντι στο στόρι της έλευσής του στην πλέον δύσκολη περίοδο για την ομάδα, ωστόσο στην ουσία του πράγματος είναι κάτι πολύ περισσότερο. Αφήστε τα περί «παπατζή» και «μάγειρα» του παρελθόντος, ας τα χαθούν στη λήθη. Ας στοιχειώνουν εκείνους που τα εμπνεύστηκαν.

Όπως κι αν κυλήσει η χρονιά, πάρει δεν πάρει η Ένωση το Κύπελλο, βγει δεν βγει δεύτερη πρώτη στα πλέι οφς, ο Χιμένεθ δικαιούται την ευκαιρία να «οικοδομήσει» τη δική του ΑΕΚ σε συνθήκες διοικητικής κανονικότητας. Ειδικά τώρα που όντως γίνεται σημαντική προσπάθεια μεταστροφής στην πολιτική καταρτισμού του ρόστερ.

Σύμφωνοι, αν η ομάδα μείνει εκτός Ευρώπης, ο Ισπανός θα έχει αποτύχει στην αποστολή για την οποία προσλήφθηκε. Ωστόσο αυτή την ομάδα που ανέλαβε την κακοδούλεψαν και κακοδιαχειρίστηκαν άλλοι πριν από εκείνον. Ας το κρατάμε κι αυτό στην άκρη του μυαλού...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δύο αποβολές, κανένα γκολ, Ξάνθη και ΑΕΚ στο 0-0
Χιμένεθ: "Θέλω πάντα να κερδίζω, αλλά…"
Δουλεύει απ' την αρχή στα βασικά
Μάνταλος: "Μπορούμε να βγούμε πρώτοι στα πλέι οφ"
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ