OPINIONS

Δουλεύει απ' την αρχή στα βασικά

Δουλεύει απ' την αρχή στα βασικά

Ο Κώστας Τσίλης γράφει για τον Μανόλο Χιμένεθ, ο οποίος "χτίζει" τη νοοτροπία της ΑΕΚ απ' την αρχή, κάτι που ήταν εμφανές και στο παιχνίδι με την Ξάνθη.

Δεν ξέρω αν υπάρχει άλλη σεζόν που η ΑΕΚ, Γενάρη μήνα, να είχε πάρει τόσες πολλές κόκκινες κάρτες. Και για να είμαστε εντάξει, όλες ήταν σωστές, δίχως αμφισβήτηση. Επίσης δεν ξέρω αν υπάρχει άλλη ομάδα στην Ευρώπη, που μέσα σε διάστημα μικρότερο των δυο μηνών, μετρά δυο ματς που έμεινε με δέκα παίκτες, πριν συμπληρωθούν δέκα λεπτά παιχνιδιού. Πρόκειται πραγματικά περί κατορθώματος. Δεν έχει βέβαια σχέση η αποβολή του Αραβίδη στο ματς με τον ΠΑΣ, μ’ αυτή του Γκάλο στην Ξάνθη.

Παρ' όλα αυτά είναι ένα ζήτημα, που έχει να κάνει γενικότερα με τη νοοτροπία και την ψυχολογία που έχει η φετινή ΑΕΚ. Δεν χρειαζόταν απαραίτητα ο Γκάλο να γκρεμίσει τον αντίπαλο του 20 ολόκληρα μέτρα πριν μπει στην περιοχή. Σίγουρα δεν χρειαζόταν ο Βράνιες να κάνει διεκδίκηση στην Τρίπολη με σηκωμένους αγκώνες όταν είχε ήδη κίτρινη κάρτα. Ακόμα πιο σίγουρα, δεν χρειαζόταν ο Λάζαρος να τσακωθεί και να αποβληθεί όταν είχε τελειώσει το ματς στην Λάρισα και μάλιστα να έχει κερδίσει και η ΑΕΚ. Για την κουτουλιά του Αραβίδη, δεν το συζητάμε καν. Όμως ο Χιμένεθ θα πρέπει να το κοιτάξει αυτό με τις αποβολές και με τον τρόπο που έρχονται.

Ειδικά από την στιγμή που ο Μανόλο έδειξε και στην Ξάνθη, πως όλα στην ομάδα, τα έχει πιάσει και προσπαθεί να τα φτιάξει από την αρχή. Πιθανότατα διότι τα παρέλαβε στο μηδέν. Από την ψυχολογία, μέχρι και την αγωνιστική νοοτροπία της ΑΕΚ. Σ’ ένα ματς στο οποίο η ομάδα έμεινε με δέκα παίκτες περίπου στο… πεντάλεπτο, που είχε πέντε παίκτες με ίωση και πυρετό και δυο με ενοχλήσεις, δεν μπορείς να έχεις πολλές απαιτήσεις. Και ας λέμε πως από την στιγμή που έμεινε και η Ξάνθη με δέκα, ίσως θα έπρεπε να ρισκάρει περισσότερο. Αλλά ήταν και ζήτημα δυνάμεων.

Η ΑΕΚ ΠΡΕΠΕΙ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΖΕΙ

Ωστόσο είναι σημαντικό πως η ΑΕΚ για τρίτο συνεχόμενο παιχνίδι με τον Χιμένεθ στον πάγκο, δεν δέχθηκε γκολ. Το κάνει για πρώτη φορά στην φετινή σεζόν. Σε μια σεζόν που αν ρίξετε μια ματιά στα παιχνίδια, η ΑΕΚ δέχεται γκολ -σχεδόν- μ’ όλους τους τρόπους. Φανταστείτε παίζοντας με δέκα από το 6ο λεπτό και απέναντι σε μια ομάδα που έχει επιθετικούς αυτοματισμούς και δεν πάει στα κουτουρού. Όμως εκείνο που φάνηκε (και) στην Ξάνθη, είναι πως ο Χιμένεθ έπιασε να δουλεύει από τα βασικά. "Πρώτα να μην δεχόμαστε γκολ και κυρίως να μην δεχόμαστε φάσεις", το μότο του Ισπανού. Και αφήνοντας το ματς κυπέλλου με τον Λεβαδειακό που είχε ιδιαιτερότητες (και που ούτε εκεί η ΑΕΚ δέχθηκε γκολ), στα δυο παιχνίδια με τον Αστερά και την Ξάνθη, η ΑΕΚ δέχθηκε φάσεις με το σταγονόμετρο. Μια καλή ευκαιρία της έκανε ο Αστέρας, μια η Ξάνθη και τέλος.

Προφανώς το ζητούμενο για την ΑΕΚ δεν είναι να μην χάνει, αλλά να κερδίζει. Και τώρα που έχει μείνει πολύ πίσω και έχει ανάγκη από βαθμούς, αλλά και πάντα. Η ΑΕΚ πρέπει να κερδίζει πάντα. Αλλά είναι από την άλλη μεριά προφανές, πως αυτή η φετινή ομάδα, δεν είχε φτιαγμένα και δουλεμένα, ούτε τα βασικά. Ούτε δηλαδή το… άλφα, που είναι η αμυντική συνοχή. Και δουλεύοντας πάνω σ’ αυτό το κομμάτι, η ΑΕΚ αρχίζει να πατάει λίγο πιο γερά στα πόδια της. Δεν πρόκειται για καμία επιτυχία, το γεγονός πως έφυγε με το 0-0 από την Ξάνθη. Για να κερδίσει πήγε και να κερδίσει έπρεπε. Το χειροκρότημα του κόσμου (που παρεμπιπτόντως είχε εντυπωσιακή παρουσία δίπλα στην ομάδα) στο τέλος του ματς, φανερώνει αναγνώριση αυτής της προσπάθειας. Να πατήσει ξανά η ΑΕΚ, γερά στα πόδια της. Να κρατά τον αντίπαλο μακριά και όχι να της κάνει ευκαιρία και γκολ με κάθε τρόπο και σε κάθε επίθεση.

Για τον Χιμένεθ έτσι κι αλλιώς υπάρχει δουλειά μπροστά. Θα υπήρχε ακόμα και αν η ΑΕΚ κέρδιζε στην Ξάνθη. Ήταν πάντως αυτό το παιχνίδι ένα τεστ στο οποίο ούτε πήρε άριστα, αλλά ούτε και κόπηκε. Και ακόμα και αυτό, στην φάση που βρίσκεται η ΑΕΚ, χρήσιμο είναι. Πλέον ο Χιμένεθ έχει μπροστά του δυο παιχνίδια στο ΟΑΚΑ για πρωτάθλημα και κύπελλο, έστω και "κολλητά" χρονικά και μετά μια εβδομάδα ολόκληρη μέχρι να πάει στον Ηρακλή. Πρόγραμμα δηλαδή πιο βολικό, για να δουλέψει για πρώτη φορά φυσιολογικά ο Μανόλο με την ομάδα. Σκεφτείτε πως μέχρι τώρα πήγαινε από αποφόρτιση σε… αποστολή και πάλι από την αρχή. Τώρα θα μπορέσει με λίγο μεγαλύτερη άνεση να δουλέψει και με μια επιπλέον βαριά επιλογή, όπως ο Αραούχο, για την θέση κλειδί, που είναι του σέντερ φορ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Δύο αποβολές, κανένα γκολ, Ξάνθη και ΑΕΚ στο 0-0
Χιμένεθ: "Κάναμε τεράστια προσπάθεια, αλλά θέλαμε τη νίκη"
Χιμένεθ: "Θέλω πάντα να κερδίζω, αλλά…"
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ