ΜΠΑΣΚΕΤ

Ομπράντοβιτς: "Πείσμα, επιμονή και πολλή δουλειά"

Ομπράντοβιτς: "Πείσμα, επιμονή και πολλή δουλειά"

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς μίλησε στο στο Sport24.gr μία ημέρα πριν το Σεμινάριο της "Linkage" (13/6), στο οποίο θα αναλύσει την έννοια της ηγετικότητας μαζί με τον Δημήτρη Ιτούδη. Διαβάστε τι είπε για τα στοιχεία που πρέπει να έχει ένας ηγέτης και για το γεγονός ότι το κίνητρο του είναι πολύ υψηλό για να κατακτήσει και νέους τίτλους στο μέλλον

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς άνοιξε τα χαρτιά του στο Sport24.gr μία ημέρα πριν το Σεμινάριο της "Linkage" (13/6) που έχει θέμα "Ηγετικότητα: η τέχνη του να δημιουργείς πρωταθλητές".

Ο Σέρβος πολυνίκης προπονητής ο οποίος για μία 13 χρόνια οδήγησε τον Παναθηναϊκό σε πολλές και μεγάλες επιτυχίες, θα προσπαθήσει να αναγάγει τον ηγέτη του μπάσκετ σε εκείνο των business.

Διαβάστε αναλυτικά τι είπε ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς στο Sport24.gr...

1. Ποιο είναι το καύσιμο ενός ηγέτη; Με τι τρέφεται;

"Τρέφεται από το κυνήγι της νίκης, από τις προκλήσεις, από τα εμπόδια που συναντά και ξεπερνά. Η ήττα μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για την επίτευξη μιας νίκης, για την κατάκτηση μιας κορυφής. Πείσμα, επιμονή και πάρα πολλή και σκληρή δουλειά είναι τα εργαλεία του ηγέτη για να πετύχει.

2. Μπορεί η ομάδα να λειτουργεί σωστά αν εσύ δεν είσαι ηγέτης στον πάγκο; Αρκεί μια καλοδουλεμένη ομάδα που λειτουργεί μηχανικά για να φτάσει σε επιτυχίες;

"Εμπειρικά, η ομάδα χρειάζεται ηγέτη και στον πάγκο και στο παρκέ για να πετύχει. Η μηχανική λειτουργία μιας ομάδας έχει ένα ταβάνι στα αποτελέσματα που μπορεί να φέρει. Ο ηγέτης είναι αυτός που μπορεί να επιβάλλει την τακτική και τη στρατηγική σκέψη που είναι τα στοιχεία που κάνουν τη διαφορά".

Ομπράντοβιτς: "Πείσμα, επιμονή και πολλή δουλειά"

3. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να αλλάξεις “εταιρεία”; Βλέπουμε μεγαλοστελέχη επιχειρήσεων να αλλάζουν εταιρείες με μεγάλη ευκολία. Το ίδιο ισχύει και για τον coach; Ακόμα και για έναν που έχει φέρει Ευρωπαϊκούς τίτλους σε τέσσερις από αυτές;

"Η αλλαγή είναι συστατικό σε κάθε πορεία, σε κάθε καριέρα. Είναι σημαντικό να μπορείς να προσαρμόζεσαι γρήγορα και να αφομοιώνεις τον χαρακτήρα και τις αξίες της κάθε ομάδας άρα και κάθε εταιρείας. Εγώ έτσι λειτουργώ και γι’ αυτό κατάφερα να έχω αποτελέσματα σε όλες τις ομάδες που συνεργάστηκα.

4. Βοηθάει έναν προπονητή να ήταν μπασκετμπολίστας πριν προπονήσει μία ομάδα ή όχι?

"Ναι, βοηθάει γιατί ξέρει να μιλάει στους παίκτες με διαφορετικό τρόπο. Γνωρίζει την πίεση, τις απαιτήσεις, την τριβή. Σε κάθε περίπτωση, καθορίζει την πορεία σου το να έχεις υπάρξει παίκτης γιατί ξέρεις τι να περιμένεις και ποιοι είναι οι σωστοί τρόποι προσέγγισης".

5. Ποια είναι κατά την γνώμη σας τα χαρακτηριστικά ενός ηγέτη?

"Να έχει μέσα του αποθέματα δύναμης, να είναι γενναιόδωρος με τους άλλους, να κάνει αυτοκριτική, να σκέφτεται μπροστά, να μην αρκείται στα κεκτημένα, να κοιτάει ψηλά".

6. Υπάρχει κορεσμός στους προπονητές μετά την κατάκτηση τόσων τίτλων?

"Ποτέ, πάντα θα υπάρχει ναι νέα, απάτητη κορυφή. Η δίψα για τίτλους δεν σε κάνει καλύτερο προπονητή, η δουλειά για να τους κατακτήσεις σε κάνει".

7. Τι θα ακούσουμε από εσάς στις 13 Ιουνίου?

"Θα ακούσετε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση σε ένα νέο κοινό απ’ότι μας έχει συνηθίσει. Τα στελέχη επιχειρήσεων είναι ένα απαιτητικό κοινό και πιστεύω ότι θα μας οδηγήσουν σε νέες ιδέες και απόψεις για την ηγεσία. Ουσιαστικά, ο Δημήτρης (σ.σ. Ιτούδης) κι εγώ θα μιλήσουμε με βάση την προπονητική μας εμπειρία και θα μεταφράσουμε τις γνώσεις μας για το ηγεσία από το χώρο του basket, στον χώρο των business, δίνοντας τη δική μας οπτική για το τι χρειάζεται για να γίνουν οι παίκτες, πρωταθλητές".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ