ΜΠΑΣΚΕΤ

ΟΙ ΝΒΑers που μπέρδεψαν τον ανδρισμό

ΟΙ ΝΒΑers που μπέρδεψαν τον ανδρισμό

Ο Τζέφερι Τέιλορ προστέθηκε στη "μαύρη" λίστα των NBAers που συνελήφθησαν για κακοποίηση των συντρόφων τους. Το ΝΒΑ τον τιμώρησε αυστηρά, αλλά η ένωση παικτών θα κάνει έφεση! Δείτε γιατί.

Το πιθανότερο είναι να μην τον θυμάστε (διότι από το περιστατικό με το οποίο θα τον συνδέσουμε, άλλο ήταν το πρόσωπο που μονοπώλησε το ενδιαφέρον του κοινού στην Ελλάδα), αλλά ο Τζέφερι Τέιλορ ήταν στην εθνική Σουηδίας, στο Eurobasket της Σλοβενίας, στον όμιλο με την Ελλάδα. Αυτό βέβαια, μικρή σημασία έχει με το θέμα μας.

Ο 25χρονος σούτινγκ γκαρντ/σμολ φόργουορντ της Charlotte συνελήφθη στις 25/09 με την κατηγορία της επίθεσης, της καταστροφής περιουσίας και ενδοικογενειακής βίας. Τι είχε κάνει ακριβώς; Χτύπησε την τότε κοπέλα του στο χέρι, την έσπρωξε σε έναν τοίχο, τον οποίον στη συνέχεια της φάσης διέλυσε.

In a photo provided by East Lansing, Mich., authorities, Charlotte Hornets forward Jeffery Taylor appears in a photo after his arrest early Thursday, Sept. 25, 2014, in East Lansing, Mich., on domestic assault charges. (AP Photo/City of East Lansing)
In a photo provided by East Lansing, Mich., authorities, Charlotte Hornets forward Jeffery Taylor appears in a photo after his arrest early Thursday, Sept. 25, 2014, in East Lansing, Mich., on domestic assault charges. (AP Photo/City of East Lansing) AP

Αργότερα, δήλωσε ένοχος στις 2 από τις τρεις κατηγορίες (αρνήθηκε εκείνη της επίθεσης). Στην απολογία του, είπε ότι εκνευρίστηκε όταν είδε την κοπέλα του να μιλά με τον πρώην της, κατά την επίσκεψη του ζεύγους σε ένα μπαρ. Πλήθος μαρτύρων τον είδε να ορμά κατά το μέρος της γυναίκας, ουρλιάζοντας, πριν τη χτυπήσει. Κατά τη σύλληψη του, επέμεινε ότι απλά (!) την έσπρωξε, ενώ φώναζε "θα με κάνετε έναν νέο Ray Rice". Ποιος είναι αυτός ο -ας πούμε- κύριος;

Παίκτης του NFL που "πιάστηκε" (on camera) να χτυπά με γροθιά τη σύντροφο του και αποβλήθηκε από το πρωτάθλημα επ' αόριστον. Το ΝΒΑ που ούτως ή άλλως ήταν γνωστό ως πρωτάθλημα με μηδενική ανοχή για βίαιες συμπεριφορές των παικτών του, απέβαλε τον παίκτη για 24 ματς (θα χάσει 212.000 ευρώ, από τα 729.636 που συμφώνησε να πάρει για όλη τη σεζόν), οι αρχές του "έριξαν" 18 μήνες φυλάκισης με αναστολή (αν δεν την παραβιάσει, το μητρώο του θα ξαναγίνει "λευκό"), τον έστειλαν για 26 εβδομάδες κοινωνικής εργασίας, σχετικής με όσα έκανε και τον ενημέρωσαν πως... θα ήταν χρήσιμο να μην πιει αλκοόλ για 60 ημέρες, διάστημα για το οποίο θα παρακολουθήσει και σχετικό πρόγραμμα.

Ποια ήταν η συνέχεια; Η δικηγόρος του σωματείου των NBAers (ΝΒΡΑ), Μichele Roberts χαρακτήρισε υπερβολική την τιμωρία των Hornets, σημειώνοντας πως "καταπατά τη συλλογική σύμβαση εργασίας". Βλέπετε, βάσει αυτής η αποβολή του Τέιλορ δεν θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη των δέκα παιχνιδιών. Η εκπρόσωπος του επισήμανε και ότι η κατηγορία ήταν για πλημμέλημα που κατά πάσα πιθανότητα θα αποσυρθεί, πρόσθεσε πως το ΝΒΑ προσπάθησε να αποδείξει πως είναι πιο δυνατό από το NFL, στην πλάτη του πελάτη της και κατέληξε στο ότι για όλους αυτούς τους λόγους, θα κάνει έφεση. Ο κομισάριος του ΝΒΑ, Adam Silver έκανε λόγο για έλλειψη παιδείας -των παικτών που βιαιοπραγούν.

Οι πιο πρόσφατες περιπτώσεις

Φυσικά και δεν είναι η πρώτη φορά, που ΝΒΑer συλλαμβάνεται για βίαιη ενδοοικογενειακή πράξη. Πάμε στις πιο πρόσφατες: ο Γκρεγκ Όντεν, Νο1 επιλογή στο ντραφτ του 2007, αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να φυλακιστεί για έξι χρόνια, μετά την κακοποίηση της κοπέλας του (με τη γροθιά του την προκάλεσε ουκ ολίγα κατάγματα στο πρόσωπο), κατά την επιστροφή τους από κλαμπ στο οποίο είχαν καταναλώσει λίτρα αλκοόλ. Όταν εμφανίστηκε η αστυνομία, η σύντροφος του δεν ήθελε να συνεργαστεί και επαναλάμβανε πως έπεσε από τις σκάλες. Είχαν χωρίσει για δυο μήνες και στη συνάντηση εκείνη "η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου", όπως είπε ο Όντεν.

ΟΙ ΝΒΑers που μπέρδεψαν τον ανδρισμό

Τον Σεπτέμβριο του 2013 ο Τζάρεντ Σάλιντζερ προκάλεσε "πόνο και ντροπή" στη Βοστώνη, όταν τον συνέλαβαν να σπρώχνει τη σύντροφο του μια στο κρεβάτι και μια στο πάτωμα. Προηγήθηκε τσακωμός, διότι η κοπέλα είχε βρει μηνύματα άλλης γυναίκας στο κινητό του και όταν προσπάθησε να πάρει ρούχα να φύγει, ο Σάλιντζερ άρχισε να την κακοποιεί. Αργότερα, η κατηγορία αποσύρθηκε.

ΟΙ ΝΒΑers που μπέρδεψαν τον ανδρισμό

Στα χειρότερα όσων έχουν προηγηθεί ανήκουν οι Ματ Μπαρνς (2009), Ντένις Ρόντμαν (2009), Τζέισον Κιντ (2007), Ρον Αρτεστ (2007). Ο Άλβιν Ρόμπερτσον πέρασε το θέμα στο επόμενο επίπεδο, με απαγωγή και κακοποίηση ανηλίκου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ