ΜΠΑΣΚΕΤ

Οι "αιώνιες" γενιές του ελληνικού μπάσκετ

Οι "αιώνιες" γενιές του ελληνικού μπάσκετ
INTIME SPORTS

Η γενιά των "90άρηδων" έχει μπολιάσει τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκού τους δύο "αιώνιους" του ελληνικού μπάσκετ. Ωστόσο δεν είναι αυτή που είχε τους περισσότερους εκπροσώπους σε αυτές τις ομάδες. Ποια τους είχε; H απάντηση στο Sport24.gr!

Οι Σλούκας, Παπανικολάου, Μάντζαρης, Κατσίβελης αποτελούν τον περιφερειακό κορμό του Ολυμπιακού. Ο Παναθηναϊκός απλώνει δίχτυα στον Κασελάκη και στον Σαρικόπουλο, ενώ οι Γιάνκοβιτς και Καββαδάς αποτέλεσαν μεταγραφικούς στόχους και των δύο. Οκτώ παίκτες, δηλαδή, γεννημένοι από το 1990 ως το 1991 που παίζουν ή ενδιαφέρουν τους "αιώνιους".

Ποια είναι όμως η γενιά που "έστειλε" τους περισσότερους παίκτες στον Ολυμπιακό και στον Παναθηναϊκό; Το Sport24.gr βρήκε όλους τους παίκτες από τις μικρές εθνικές ομάδες των τελευταίων 20 ετών (γεννημένοι από το 1971 ως το 1991) και παρουσιάζει την καταμέτρηση.

Αρχικά οι διευκρινήσεις: στην έρευνα υπολογίστηκαν μόνο οι παίκτες που έπαιξαν επίσημο παιχνίδι (τελική φάση) με την Παίδων, την Εφήβων και την Νέων Ανδρών (Ελπίδων) από τους "70άρηδες" ως σήμερα, όπου έχουμε τρεις "συνομήλικους" να παίζουν στον Ολυμπιακό (Σλούκας, Μάντζαρης, Παπανικολάου) μαζί με έναν της ίδιας εθνικής (τον 91άρη Κατσίβελη), την ώρα που ο Παναθηναϊκός απέκτησε τον Κασελάκη, ήθελε τον Γιάνκοβιτς, τον Σαρικόπουλο και τον Καββαδά, που αν και μικρότερος έχει παίξει με τους μεγαλύτερους ένα καλοκαίρι. Τέλος να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα της έρευνας χωρίζονται σε "χρονιές" και "ομάδες", καθώς ως γνωστόν οι ομάδες αποτελούνται συνήθως από δύο ακόμη και τρεις διαφορετικές "γενιές".

Γενιές

Οι περισσότεροι "αιώνιοι"

Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά. Τους περισσότερους εκπροσώπους σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό είχαν οι τρεις "φουρνιές" που θεωρούνται οι καλύτερες των τελευταίων ετών, αυτή που κατέκτησε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων στην Αθήνα το 1995 (76άρηδες) και αυτή που απέσπασε το αργυρό μετάλλιο στην αντίστοιχη διοργάνωση των Νέων στην Αργεντινή (84άρηδες). Η τρίτη μπορεί να μην είχε αντίστοιχες επιτυχίες σε εθνικό επίπεδο, είχε όμως μπόλικο ταλέντο. Ο λόγος για τους 80άρηδες.

Έχουμε και λέμε:

84άρηδες: το πρώτο "παιδομάζωμα"

Τους περισσότερους παίκτες σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό έχουν οι 84άρηδες, από τους οποίους ξεπήδησαν οκτώ εκπρόσωποι, με την υποσημείωση ότι ο ένας αγωνιζόταν τότε στις Ακαδημίες των "ερυθρολεύκων". Ο λόγος για τους Βασιλειάδη, Βασιλόπουλο, Μαυροκεφαλίδη, Αποστολίδη (Ολυμπιακό), τον Ξανθόπουλο (επιστρέφει φέτος στον Παναθηναϊκό αν και ξεκίνησε στα παιδικοεφηβικά των Πειραιωτών), τον Περπέρογλου που είναι "διπλός πράκτορας", τον Μάκη Θέο που αγωνίστηκε για λίγο στους "πράσινους" και τον Δήμο Αγγελόπουλο που ανδρώθηκε στο Πασαλιμάνι και στο ΣΕΦ.

Από αυτή τη φουρνιά μόνο οι Νίκος Αγγελόπουλος, Ζευκιλής, Θωμάς-Λυμπάρης, Γιαννουλάκος και Κουπίδης δεν έπαιξαν στους "αιώνιους". Μόνο τυχαίο δεν ήταν το γεγονός, καθώς τότε οι Αγγελόπουλοι στην προσπάθεια τους να χτίσουν την ομάδα του μέλλοντος είχαν αποκτήσει μαζικά τους τέσσερις πρώην παίκτες του ΠΑΟΚ, κάτι που έκαναν και με τη γενιά των "90άρηδων".

Η χρυσή φουρνιά των "76άρηδων"

Ίσως η καλύτερη γενιά που έβγαλε το ελληνικό μπάσκετ η οποία μάλιστα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη (ηλικιακά) με την άνθηση του αθλήματος λόγω της επιτυχίας του '87. Ήταν μια φουρνιά που έπαιξε μαζί για πολλά χρόνια με ελάχιστες προσθαφαιρέσεις, έστω κι αν αυτό σήμαινε το καπέλωμα άλλων παραπλήσιων ηλικιών (75άρηδες, 78άρηδες) που θεωρούνται από τις πιο "φτωχές".

Νίκος Χατζής (Ολυμπιακός), Γιώργος Καράγκουτης (Παναθηναϊκός), Γιάννης Γιαννούλης (δεν έπαιξε στο Παγκόσμιο λόγω τραυματισμού), Βασίλης Σούλης (Ολυμπιακός), Γιώργος Καλαϊτζής (Παναθηναϊκός) και Χρήστος Χαρίσης (Ολυμπιακός - δεν έπαιξε στο Μουντομπάσκετ του 1995, παρά μόνο στη Νέων) είναι οι έξι "αιώνιοι". Και να φανταστεί κανείς ότι συμπαίκτες τους ήταν ακόμη οι Ρεντζιάς, Κακιούζης που έπαιξαν επί σειρά ετών στην εθνική ανδρών, αλλά κι ο 77άρης Δημήτρης Παπανικολάου που αγωνίστηκε και στους δύο!

Οι αδικημένοι 80άρηδες

Ήταν μια ομάδα με πολύ ταλέντο, η οποία όμως δεν γνώρισε την αντίστοιχη επιτυχία σε επίπεδο μεταλλίων και διακρίσεων. Ίσως επειδή έπεσε πάνω και στη χρυσή φουρνιά των Ισπανών (Ναβάρο, Γκασόλ, Ρέγιες, Ροντρίγκεζ). Τελικά από τους γεννημένους το 1980 εφτά παίκτες έπαιξαν σε Ολυμπιακό ή Παναθηναϊκό κι είναι οι εξής: Λάζαρος Αγαδάκος, Γιώργος Διαμαντόπουλος, Περικλής Δορκοφίκης, Παναγιώτης Ματζάνας, Μανώλης Παπαμακάριος στους "κόκκινους", ο Δημήτρης Διαμαντίδης (είχε συμμετοχές μόνο με την Νέων) στους "πράσινους" κι ο Λάζαρος Παπαδόπουλος και στους δύο!

Για την ιστορία οι υπόλοιποι της φουρνιάς ήταν οι Ευαγγελίτσης, Παναγιωτόπουλος, Πετρόπουλος, Ψηλέας, Τσιμπλιαρίδης, Κατώγιας, Χρήστος Παππάς, Κέκκελης, Νάνης και Υφαντής.

Οι υπόλοιπες

Ας τα πάρουμε από την αρχή... Οι 70άρηδες είχαν έναν παίκτη (τον Μωραΐτη στον Ολυμπιακό), οι 71άρηδες είχαν 5 παίκτες (Μυριούνης, Μπουντούρης, Μπαλογιάννης, Λιμνιάτης, Σταυρακόπουλος), οι 73άρηδες είχαν τρεις (Οικονόμου, Γεωργικόπουλος, Σιούτης), ενώ οι 74άρηδες είχαν τέσσερις (Αλβέτης, Λιαδέλης, Μασλαρινός, Βετούλας).

Ακόμη δύο αιώνιους είχαν στις τάξεις τους οι 75άρηδες (Μάγλος, Γιαννουζάκος), πέντε οι 77άρηδες (Παπανικολάου, Παπαλουκάς, Ντικούδης, Χατζηβρέττας, Μίχαλος), έναν μόλις οι γεννημένοι το 1978 (Νίκος Αργυρόπουλος) και δύο οι "79", τους Παπανικολόπουλο και Τσαρτσαρή (μόνο στη Νέων).

Από τους γεννημένους το 1981 μόνο τρεις έπαιξαν σε ανδρικό επίπεδο στις δύο κορυφαίες ελληνικές ομάδες των τελευταίων ετών, οι Νίκος Πέττας, Αντώνης Φώτσης και Ανδρέας Γλυνιαδάκης (και στους δύο). Οι Άνθης και Χαλβατζής έπαιξαν στα τμήματα υποδομής των δύο "αιωνίων".

Μόλις δύο παίκτες μετρούν οι 82άρηδες: τον Βασίλη Σπανούλη και τον Δημήτρη Μισιακό. Δεν υπολογίζονται οι Βαγγέλης Μπαρδάκος και Νίκος Κοτίνης που έπαιξαν στην ομάδα Παίδων ως αθλητές του Ολυμπιακού.

Άλλους τόσους είχαν και οι "83" (Καϊμακόγλου και Μπουρούσης), την ώρα που οι 85άρηδες έβγαλαν πέντε παίκτες, τους Πρίντεζη, Μαυροειδή, Σχορτσιανίτη, Βουγιούκα και Καλαϊτζίδη.

Αυτή ήταν και η τελευταία καλή φουρνιά του ελληνικού μπάσκετ (μέχρι τους 90άρηδες), όπως αποδεικνύεται και με τους αριθμούς. Οι 86άρηδες είχαν μόνο δύο (Σάκοτα, Μιλόσεβιτς), οι 87άρηδες έναν (Βεργίνης) κι οι 89άρηδες τρεις (Καλάθης, Μπόγρης, Χάρης Γιαννόπουλος).

Τέλος οι 91άρηδες έχουν δύο "αιώνιους" (Κατσίβελης, Καραθανάσης) που ενδεχομένως να γίνουν τρεις αν τελικά ο Πανιώνιος πουλήσει τον Βασίλη Καββαδά.

Βλέπουμε λοιπόν ότι οι μόνες φουρνιές που δεν έβγαλαν παίκτη σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό ήταν οι 88άρηδες και οι 72άρηδες.

Ομάδες... αιωνίων

Οι φουρνιές πολλές φορές "μπερδεύονται" καθώς υπάρχουν αρκετοί μικρότεροι που κερδίζουν μια θέση στη 12άδα. Από τις ομάδες με τους περισσότερους παίκτες σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό αυτή που ξεχωρίζει είναι αυτή που έπαιξε στο Παγκόσμιο Εφήβων το 2003. Από αυτή οι 10 από τους 12 φόρεσαν είτε τα κόκκινα, είτε τα πράσινα. Έχουμε και λέμε: Σάκοτα, Θέος στον Παναθηναϊκό, Βασιλειάδης, Βασιλόπουλος, Αποστολίδης στον Ολυμπιακό, Περπέρογλου, Βουγιούκας, Ξανθόπουλος και Σχορτσιανίτης και στους δύο! Μόνο οι Σουρλής και Κουπίδης... γλίτωσαν.

Αντίστοιχα επιτυχημένες είναι οι ομάδες που έπαιξαν στο Πανευρωπαϊκό Εφήβων το 2008 (Σλούκας, Παπανικολάου, Κασελάκης, Μάντζαρης, Κατσίβελης, Καραθανάσης, μαζί με τους Σαρικόπουλο, Παππά, Γιάνκοβιτς που ενδιαφέρουν, καθώς και τους Παπαντωνίου, Γεωργάκη και Αγγελόπουλο), καθώς κι αυτή που έπαιξε στο Πανευρωπαϊκό Νέων το 2009 κι έχει τον ίδιο κορμό. Από την τελευταία οι Μπόγρης, Κασελάκης έπαιξαν στον Παναθηναϊκό, οι Μάντζαρης, Σλούκας, Παπανικολάου στον Ολυμπιακό κι ο Χάρης Γιαννόπουλος και στους δύο!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ