ΜΠΑΣΚΕΤ

Ο Έλληνας προπονητής της... Ιορδανίας!

Ο Έλληνας προπονητής της... Ιορδανίας!

Η Ιορδανία που μπήκε στη... ζωής μας μετά την κλήρωση του Προλυμπιακού τουρνουά, δεν έχει μόνο ομοσπονδιακό προπονητή με θητεία στην Α1, αλλά κι έναν Έλληνα! Ο λόγος για τον Δημήτρη Κυριακού, ο οποίος συμφώνησε προ ημερών να αναλάβει τις "μικρές" εθνικές της αραβικής χώρας! Το Sport24.gr τον παρουσιάζει.

Που να φανταζόταν ο Δημήτρης Κυριακού όταν έστελνε το βιογραφικό του ή όταν συνομιλούσε με τον Ταμπ Μπάλντγουιν (τον παλιό προπονητή του ΠΑΟΚ και "αρχιτέκτονα" της εθνικής Νέας Ζηλανδίας) ότι θα έβαζε τον εαυτό του σε... δύσκολη θέση. Διότι κακά τα ψέμματα, το καλοκαίρι όταν πλησιάζει το παιχνίδι της Ελλάδας με την Ιορδανία, θα δεχτεί τηλεφωνήματα κι από τις δύο πλευρές για "κατασκοπικές" πληροφορίες.

Μέχρι στιγμής, πάντως, τονίζει ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τίποτα απολύτως για το ιορδανικό μπάσκετ. Άλλωστε τη Δευτέρα (6/2) θα πετάξει στην αραβική χώρα για μόνιμη εγκατάσταση, ξεκινώντας αμέσως τη δουλειά του. Ποια είναι αυτή; Θα είναι υπεύθυνος για την ανάδειξη νέων παικτών, χαράζοντας το πρόγραμμα πάνω στο οποίο θα δουλεύουν οι νεαροί αθλητές (από 18 ετών και κάτω), προκειμένου να δημιουργηθεί μια αναπτυξιακή διαδικασία που θα "γεννήσει" παίκτες για την ανδρική ομάδα.

"Στόχος μας είναι να αναδειχτούν παίκτες που θα στελεχώσουν το 2016 την ανδρική ομάδα" τόνισε σχετικά μιλώντας στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης. Και μπορεί το νέο του "σπίτι" να μην είναι κάποια παραδοσιακή δύναμη, είναι όμως μια χώρα που τα τελευταία χρόνια πρωταγωνιστεί στους Πανασιατικούς αγώνες. "Τα τελευταία χρόνια υπάρχει θετική ανταπόκριση από τον κόσμο και ολοένας και περισσότερος κόσμος ασχολείται με το μπάσκετ" πρόσθεσε.

Όσο για την καλοκαιρινή σύμπτωση; "Είναι μια ευτυχής συγκυρία διότι το ιορδανικό μπάσκετ θα γίνει περισσότερο γνωστό στην Ελλάδα και στην Ευρώπη".

Ο ίδιος θεωρεί ότι το βιογραφικό του έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο, καθώς στην ως τώρα καριέρα του έχει εργαστεί σε αμερικάνικα κολέγια (Νεβάδα, Φέρμοντ), σε εφηβικές ομάδες, αλλά και σε ανδρικές. Συγκεκριμένα έχει περάσει από τον πάγκο του Ηρακλή κατακτώντας το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων με παίκτες όπως ο Σχορτσιανίτης, ο Μιλόσεβιτς κι ο Σφέικος, αλλά κι από αυτόν του Άρη επαναλαμβάνοντας το ίδιο κατόρθωμα με τη φουρνιά των Παπανικολάου, Χρυσικόπουλου και Μούρτου.

Παράλληλα έχει δουλέψει στο εφηβικό του ICBS, έχει συνεργαστεί ως ασίσταντ κόουτς με τους Μουρατίδη-Πιλαφίδη και Λευτέρη Κακιούση στον Ηρακλή, καθώς και στην ανδρική του "κολεγίου", ενώ τα τελευταία χρόνια κάθισε σε πάγκους ανδρικών ομάδων: στον Αετό Κιλκίς, στον Αίαντα Ευόσμου και στον Πιερικό/Αρχέλαο (φέτος).

Η ξενιτιά δεν είναι εύκολη, αλλά λύση ανάγκης "καθώς εδώ δεν υπάρχουν οι συνθήκες εργασίας για έναν επαγγελματία προπονητή". Η προσαρμογή σε μια ξένη χώρα δεν είναι εύκολη υπόθεση κι ο ίδιος ελπίζει ότι η εμπειρία του στην Αμερική, στα κολέγια που εργάστηκε αλλά και η παραμονή του στη Νέα Υόρκη, θα τον βοηθήσουν να εγκλιματιστεί γρήγορα. "Εκεί έμαθε να κάνω το περιβάλλον που ζω... σπίτι μου. Πάω σε μια αραβική χώρα όχι μόνο σαν Έλληνας, αλλά σαν πολίτης του κόσμου" δήλωσε συγκεκριμένα, ερμηνεύοντας το "είμαι ένα είδος γυρολόγου" το οποίο χρησιμοποίησε λίγες ημέρες νωρίτερα.

Κάπως έτσι προστέθηκε το όνομα του στη λίστα με τους "ξενιτεμένους" προπονητές (Κατσικάρη, Σφαιρόπουλο, Δέδα, Παπαχατζή, Δικαιουλάκο, Κετσελίδη, Γιατζόγλου), η οποία μακραίνει συνεχώς, επιβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που δεν παράγει μόνο μπασκετμπολίστες, αλλά και πολύ καλούς προπονητές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ