FIBA: "Σημείο τριβής το Eurocup"

FIBA: "Σημείο τριβής το Eurocup"

Η FIBA έκανε γνωστές τις προθέσεις της, επιβεβαιώνοντας την προσέγγιση με την Euroleague Basketball και αναφέροντας ότι η διαφωνία των δυο πλευρών αφορά το Eurocup.

Η πλευρά της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας δεν δείχνει καμία διάθεση να μετατραπεί το Eurocup σε… προέκταση της Euroleague και θέλει το ρόλο αυτό να έχει το Basketball Champions League, στο οποίο θα συμμετέχουν ομάδες με αγωνιστικά κριτήρια.

Πλέον η FIBA καλεί σε νέο ραντεβού σύντομα την ECA για να αναζητήσουν τη λύση στο βασικό σημείο τριβής.

Η επιστολή της FIBA

"Δείξαμε τη σοβαρή μας πρόθεση να διαπραγματευτούμε επαγγελματικά και καλή τη πίστη στη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησης της FIBA/FIBA Europe με την ECA στο Μόναχο, όπου προτείναμε τα ακόλουθα, και για τα οποία υπήρχε αμοιβαία κατανόηση με εξαίρεση το τελευταίο σημείο που αγορά στις ομάδες στη διοργάνωση της Ευρωλίγκας: 

-Η ECA (εταιρεία που διαχειρίζεται την Euroleague και το Eurocup) θα διοργανώνει την Ευρωλίγκα, ως πρώτη τη τάξη διοργάνωση. Οι 11 σύλλογοι μπορούν να διατηρήσουν το συμβόλαιό τους. Μια θέση θα παίρνει σε αυτή ο νικητής του Champions League, εφόσον πρόκειται για διοργάνωση με 16 ομάδες. Περισσότερες θέσεις θα είναι διαθέσιμες για το Champions League ανάλογα με την αύξηση των ομάδων της Ευρωλίγκας (μέχρι τέσσερις θέσεις αν πρόκειται για διοργάνωση με 24 ομάδες). 

-H BCL SA (εταιρεία που συστήνεται για το Champions League) θα διοργανώνει το Champions League, ως δεύτερη τη τάξη διοργάνωση. Για τη συμμετοχή σε αυτή η κατάταξη στις εγχώριες διοργανώσεις θα είναι καθοριστικής σημασίας. Στόχος του Champions League είναι να αποτελεί μια υψηλού επιπέδου διοργάνωση και ένα βιώσιμο προϊόν για τους συλλόγους που δεν είναι μεταξύ των 11 ομάδων με κλειστό συμβόλαιο και οι οποίες δεν προκρίνονται εκεί με αθλητικά κριτήρια. 

-Η FIBA Europe θα διοργανώνει το FIBA Europe Cup ως τρίτη τη τάξη διοργάνωση. 

-Θα δημιουργηθεί ένα κοινό καλεντάρι, λαμβάνοντας υπόψη τα καλεντάρια των διασυλλογικών διοργανώσεων θα σέβονται εκείνα των εγχώριων πρωταθλημάτων (ειδικότερα, δεν θα διεξάγονται τα σαββατοκύριακα αγώνες των διεθνών διασυλλογικών διοργανώσεων) και των εθνικών ομάδων. Η FIBA/FIBA Europe θα είναι έτοιμη να συζητήσει μικρές τροποποιήσεις (όπως μιας εβδομάδας) για να μην υπάρχουν αντιπαραθέσεις για το πρόγραμμα, ειδικά στα ‘παράθυρα’ του Νοεμβρίου και του Φεβρουαρίου. 

-Όλες οι ομάδες που συμμετέχουν στις διοργανώσεις θα διαθέτουν τους παίκτες τους για τις εθνικές ομάδες με βάση το υπάρχον πλαίσιο κανονισμών. 

-Η FIBA/FIBA Europe και οι εθνικές ομοσπονδίες μέλη της θα παρέχουν επαρκή ασφάλιση στους παίκτες στο διάστημα που είναι στη διάθεση των εθνικών ομάδων, ακόμη και στους παίκτες εκτός Ευρώπης. Πρόσφατα έγιναν οι απαραίτητες τροποποιήσεις στον κανονισμό της FIBA για αυτό το σκοπό. 

-Η FIBA επίσης τροποποίησε τους κανονισμούς της για να δημιουργήσει ένα πλαίσιο, σύμφωνα με το οποίο ένα μέρος των εσόδων της από τις διοργανώσεις των εθνικών ομάδων θα δίνεται στις ομάδες που διαθέτουν τους παίκτες τους για αυτούς τους αγώνες. 

-Η ECA θα καταβάλλει ένα ποσό ετησίως για την ανάπτυξη της δεύτερης και τρίτης τη τάξη διοργάνωσης. Το ακριβές ύψος του ποσού θα συζητηθεί. 

-Είμαστε έτοιμοι να αποδεχτούμε το επιχειρηματικό μοντέλο της ECA και τις δεσμεύσεις της με την IMG, που προβλέπουν αυτή τη στιγμή ένα πρωτάθλημα 16 ομάδων στην Ευρωλίγκα για τη σεζόν 2016/17, με πιθανή αύξηση των ομάδων στις 24. 

-Εκφράζουμε πάντως την σαφή διαφωνία μας στην αντιπρόταση της ECA για ‘περίπου 40 συλλόγους- που πρέπει να ‘παραμείνουν μαζί της’, καθώς θεωρούμε ότι δείχνει μια ριζική διαφορά στο πώς προσεγγίζουμε αυτή τη συνεργασία και μοιάζει με ξεκάθαρη προσπάθεια να μετονομαστεί το Eurocup σε κάτι σαν ‘Β’ Κατηγορία της Ευρωλίγκας’. 

Η FIBA και η FIBA Europe γνωρίζουν την ευθύνη τους ως διεθνείς ομοσπονδίες του αθλήματος, είναι σταθερές στις αρχές τους και έτοιμες να τις υπερασπιστούν με κάθε δυνατό μέσο, αλλά είναι επίσης έτοιμες να συζητήσουν και να έρθουν σε συμβιβασμό για το καλό του μπάσκετ, όπως αποδείχτηκε την Τρίτη. 

Ενώ και οι δύο πλευρές χρειάζονται λίγο χρόνο να σκεφτούν τα παραπάνω, αλλά και να αντιμετωπίσουν τις τρέχουσες δραστηριότητές τους, είμαστε πρόθυμοι να προγραμματίσουμε μια νέα συνάντηση σύντομα, όπου το μόνο θεμελιώδες ζήτημα που παραμένει ανοιχτό μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και να υπάρξει συμφωνία".

 
SHARE:

BEST OF NETWORK

Παρολυμπιονίκης: Έσβησε την κάμερα πριν πυροβολήσει και σκοτώσει

Σε πλήθος αντιφάσεων έπεσε ο Παραολυμπιονίκης κατά την ανάκριση μέχρι που ομολόγησε τα πάντα, έως και ότι έσβησε το καταγραφικό πριν πυροβολήσει και σκοτώσει τον άνδρα με τον οποίο λογόφεραν για προσωπικούς λόγους

17 πράγματα που κάνεις και (πάντα θα) την ενοχλούν

Μία λίστα με όλα αυτά που εσύ νομίζεις ότι δεν τα βλέπει και εκείνη ελπίζει ότι θα τα σταματήσεις. Καμία συνεννόηση δηλαδή.

Φέσι 1,2εκατ. ευρώ από μπουζούκια της παραλιακής

Όλα τα ευρώ στην πίστα, από επιχείρηση που έπειτα από έλεγχο της ΑΑΔΕ φαίνεται πως είχε δημιουργήσει δυσθεώρητες οφειλές

Μερικές αλήθειες που δεν ήξερες για το 1821

Ο συγγραφέας του 'Τα Ψιλά Γράμματα της Ιστορίας', Θεόδωρος Παναγόπουλος, αμφισβητεί όσα γράφουν τα σχολικά βιβλία της ιστορίας για την Επανάσταση.

Πάτρα: Σύγκρουση ιστιοφόρου με πλοίο

Κάτω από άγνωστες συνθήκες σημειώθηκε το πρωί νότια του λιμένα της Πάτρας, σύγκρουση ιστιοφόρου με πλοίο. Ένας τραυματίας. Απαγορεύτηκε ο απόπλους του ιστιοφόρου

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ SPORT24