BASKETBALL CH. LEAGUE

ΑΕΚ, Άρης και ΠΑΟΚ στις επάλξεις για το Champions League

ΑΕΚ, Άρης και ΠΑΟΚ στις επάλξεις για το Champions League

Άρης, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ "μπαίνουν" εκ νέου στη μάχη του Basketball Champions League για χάρη της φάσης των playoffs και το Sport24.gr αναλύει την κατάσταση των τριών ελληνικών ομάδων, αλλά και των αντιπάλων τους.

Το Basketball Champions League ανοίγει πάλι την αυλαία του, με την φάση των 24, με τους Άρη, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ να "ρίχνονται" στη μάχη κόντρα σε Στρασμπούρ, Γιουβέντους και Παρτιζάν αντίστοιχα.

Την αρχή κάνει σήμερα (7/2) ο Άρης, ο οποίος υποδέχεται την Στρασμπούρ (19:30) στην "καυτή" "Nick Galis Hall", με την σκυτάλη να παίρνουν αύριο (8/2) η ΑΕΚ στην Λιθουανία με την Γιουβέντους (19:00) και ο ΠΑΟΚ στην "PAOK Sports Arena" με την Παρτιζάν (21:00).

Το Sport24.gr παρουσιάζει τα δεδομένα που ισχύουν σε κάθε ένα από τα τρία ζευγάρια, παρουσιάζοντάς τα με... χρονολογική σειρά, αναλύοντας την κατάσταση που βρίσκονται οι τρεις εκπρόσωποί μας στην διοργάνωση, καθώς και το επίπεδο των αντιπάλων και τις πιθανότητες πρόκρισης που υπάρχουν.

Θυμίζουμε ότι η πρόκριση κρίνεται σε διπλά παιχνίδια, κάτι που σημαίνει ότι την επόμενη εβδομάδα οι μεν Άρης και ΠΑΟΚ θα ταξιδέψουν σε Γαλλία και Σερβία αντίστοιχα για τον δεύτερο αγώνα της σειράς, ενώ η ΑΕΚ θα υποδεχθεί στο ΟΑΚΑ την Γιουβέντους.

Άρης: ΗNickGalisHallθα του δώσει την πρόκριση

ΑΕΚ, Άρης και ΠΑΟΚ στις επάλξεις για το Champions League

Ο Άρης μετά από την ήττα του στο τοπικό ντέρμπι της Θεσσαλονίκης από τον ΠΑΟΚ για τη Stoiximan.grBasketLeagueκαλείται να στρέψει την προσοχή του στο πρώτο από τα δύο παιχνίδια του με τη γαλλική Στρασμπούρ για τοBasketballChampionsLeagueώστε να ξεπεράσει το εμπόδιό της.
Η ομάδα του Βενσάν Κολέ, που βρίσκεται στον πάγκο της από το 2011, κατέκτησε τον τίτλο του πρωταθλητή Γαλλίας πριν από δύο χρόνια το 2015, ενώ την περσινή χρονιά έφτασε μέχρι τον τελικό του EuroCup χάνοντας το τρόπαιο και κατ' επέκταση το εισιτήριο για τη φετινή EuroLeague από τη Γαλατάσαραϊ. Κάτι που σημαίνει ότι το έργο του Άρη μόνο εύκολο δεν φαντάζει πως θα είναι.

Οι "κόκκινοι" διαθέτουν στο ρόστερ τους τον πρώην Αμερικανό του Παναθηναϊκού τον Έι Τζέι Σλότερ ο οποίος έχει τον ρόλο του βασικού σούτινγκ γκαρντ, ενώ εκεί αγωνίζεται κι ο Ματ Χάουαρντ, που έχει περάσει από τον Ολυμπιακό. Η Στρασμπούρ τερμάτισε στη 3θέση του Δ΄ ομίλου μια θέση πιο πάνω από την αντίπαλο της ΑΕΚ, τη Γιουβέντους με ρεκόρ 9-5, ενώ τη στιγμή είναι στη 5θέση στο γαλλικό πρωτάθλημα με ρεκόρ 10-8 ισοβαθμώντας με τις Παρί Λεβαλουά, Γκραβελίν και Βιλερμπάν.

ΑΕΚ, Άρης και ΠΑΟΚ στις επάλξεις για το Champions League

Ουσιαστικά ο Άρης του Δημήτρη Πρίφτη για να κάνει πιο εύκολο το έργο του εν όψει του επαναληπτικού στα Play off πρόκρισης τουBasketballChampions League καλείται να πάρει ασφαλή διαφορά στο πρώτο παιχνίδι. Αυτό στηNickGalisHallώστε να μεταφέρουνε στους Γάλλους την πίεση εν όψει του επαναληπτικού που θα πραγματοποιηθεί στο Στρασβούργο.

Ο Άρης δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αφήσει στη Στρασμπούρ να επιβάλει το ρυθμό της κι αυτό γιατί η γαλλική ομάδα είναι 6στο τομέα των ασίστ. Κι όσο για το ρόστερ της εκτός από τους "γνώριμούς" μας Σλότερ και Χάουαρντ υπάρχει ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα των ευρωπαϊκών παρκέ, ο 18χρονος πλέι μέικερ Φρανκ Ντιλικινά.

Θα πρέπει δε να σημειωθεί ότι οι δύο ομάδες είχανε συναντηθεί την αγωνιστική περίοδο 2002-2003 στον όμιλο της Β΄ φάσης τουChampionsCupτηςFIBAπου μετέπειτα είχε κατακτήσει ο Άρης υπό τις οδηγίες του Βαγγέλη Αλεξανδρή στοFinalFourπου είχε διεξαχθεί στο Αλεξλανδρειο. Στο πρώτο παιχνίδι οι «κίτρινοι» είχανε κερδίσει με 93-87, ενώ στο δεύτερο οι Γάλλοι με 103-83 χάρη σε ένα σερί τους 26-2. Σε ένα παιχνίδι όπου στις τάξεις της ομάδας της Θεσσαλονίκης είχανε να λένε για το ξενοδοχείο όπου είχε διαμείνει η αποστολή αλλά και το γεγονός ότι στην πρωινή προπόνηση την ημέρα του παιχνιδιού είχανε πάει με ταξί αφού δεν είχε έρθει ποτέ το πούλμαν.

ΑΕΚ: Φαβορί μεν, θέλει προσοχή δε..

BASKET LEAGUE / ΟΣΦΠ - ΑΕΚ / ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΚΟΡΥΦΗΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΕΚ ΓΙΑ ΤΗΝ 8η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ
BASKET LEAGUE / ΟΣΦΠ - ΑΕΚ / ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΚΟΡΥΦΗΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΕΚ ΓΙΑ ΤΗΝ 8η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ EUROKINISSI SPORTS


Η ΑΕΚ ταξιδεύει στη χιονισμένη Ουτένα(όπου σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεορολόγων η θερμοκρασία μπορεί να φτάσει ακόμα και τους -17 βαθμούς κελσίου!)για να αντιμετωπίσει την τοπική Γιουβέντους. Μία Γιουβέντους που βρίσκεται αυτή την στιγμή στην 5η θέση στο Λιθουανικό Πρωτάθλημα και προέρχεται από μία άνετη εκτός έδρας νίκη επί της (προτελευταίας) Νέβεζις με 74-102. Τι εστί Γιουβέντους; Πρόκειται για την ομάδα που τερμάτισε στην 4η θέση στον (στα χαρτιά) πιο αδύναμο Όμιλο (τον 4ο) τουBasketball Champions Leagueμε ρεκόρ 8-6, πίσω από την Τενερίφη, την Αβελίνο και την Στρασμπούρ και μπροστά από Οστάνδη, Τσιμπόνα, Μέγκα Λεκς και Μορνάρ. Αν αυτό λέει κάτι, η Οστάνδη ήταν χειρότερη 5η ομάδα των 5 Ομίλων της διοργάνωσης και έμεινε εκτός της συνέχειας της διοργάνωσης.

Η Γιουβέντους είναι μία ομάδα περιορισμένων δυνατοτήτων, με το μεγαλύτερο όνομά της να είναι ο προπονητής της, Αντάνας Σιρέϊκα, ο οποίος στο παρελθόν έχει καθίσει στο πάγκο της Εθνικής Λιθουανίας (όπου αναδείχθηκε Πρωταθλητής Ευρώπης το 2003) και της Ζαλγκίρις.Είναι μία κλασική ομάδα της Λιθουανικής σχολής που θέλει να τρέχει και να πηγαίνει ψηλά το σκορ, ξεχνώντας ενίοτε την άμυνα, ενώ έχει και αρκετά μεγάλο ροτέισον που φτάνει μέχρι τον 10ο και 11ο παίκτη, προκειμένου να αντέχει σε αυτούς τους ρυθμούς.

ΑΕΚ, Άρης και ΠΑΟΚ στις επάλξεις για το Champions League

Η ΑΕΚ είναι το ξεκάθαρο φαβορί σε αυτό το ζευγάρι. Είναι σαφώς ανώτερη και υπερτερεί σε ποιότητα και βάθος. Το τελευταίο βέβαια τίθεται λίγο εν αμφιβόλω, αφού η “Ένωση” ταξίδεψε στην Λιθουανία χωρίς τον τραυματία Μίλος Μιλόσεβιτς, με τον Δημήτρη Μαυροειδή ανέτοιμο και τον Κώστα Βασιλειάδη να έχει μόλις επιστρέψει από τον τραυματισμό του. Αυτό που φαίνεται να δουλεύει εναντίον της ΑΕΚ είναι, καταρχήν, η κούρασή της από τα συνεχόμενα παιχνίδια και κατά δεύτερον η δυσκολία που έδειξε στην φάση των Ομίλων να σημειώσει νίκες εκτός έδρας, αφού είχε ρεκόρ 3-4 μακριά από το ΟΑΚΑ, με τη νίκη της βέβαια μέσα στο Βελιγράδι επί της Παρτιζάν να δείχνει ότι κάτι αλλάζει. Όπως και να έχει, οι “Κιτρινόμαυροι” ξέρουν ότι η πρόκριση εξαρτάται από αυτούς. Μένει τώρα να το αποδείξουν και στο γήπεδο

ΠΑΟΚ: Ζευγάρι από τα 90s σε συνθήκες λιτότητας

ÔÓÁÌÐÉÏÍÓ ËÉÃÊ / ÐÁÏÊ - ÍÅÐÔÏÕÍÁÓ / CHAMPIONS LEAGUE / PAOK - NEPTUNAS (MOTION TEAM)
ÔÓÁÌÐÉÏÍÓ ËÉÃÊ / ÐÁÏÊ - ÍÅÐÔÏÕÍÁÓ / CHAMPIONS LEAGUE / PAOK - NEPTUNAS (MOTION TEAM) MOTIONTEAM

Ιδιαίτερες συστάσεις σε ό,τι αφορά το παρελθόν και την ιστορία της Παρτίζαν δεν χρειάζονται. Οι λόγοι προφανείς. Ένας από τους μεγαλύτερους και πιο ιστορικούς συλλόγους της Ευρώπης βρίσκεται εδώ και μερικά χρόνια σε καθεστώς έντονης λιτότητας και χαμηλών προϋπολογισμών, με σκοπό να "καθαρίσει" από τα χρέη που την απείλησαν -ακόμη και με- αφανισμό από τον μπασκετικό χάρτη. Ο Αλεκσάνταρ Ντζίκιτς είναι αυτός που ανέλαβε το δύσκολο έργο να "χτίσει" από το μηδέν, τη στιγμή που τα κουκιά ήταν μετρημένα αφού όλα τα μεγάλα (και με προοπτική) ονόματα του σερβικού μπάσκετ καταλήγουν στον Ερυθρό Αστέρα. Η συσπείρωση που υπάρχει είναι μεγάλη, με την επιστροφή του Νόβιτσα Βελίτσκοβιτς να είναι στοιχείο ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί, την ώρα που δεν αποκλείεται στο ρόστερ να ενσωματωθεί κι ο Νέναντ Κρστιτς (!) εφόσον ξεπεράσει τις ενοχλήσεις στα γόνατα. Στο ρόστερ της έχει τον Ουίλιαμ Χάτσερ (πρώην του ΠΑΟΚ), τον Στέφαν Μπίρσεβιτς (βασικό στέλεχος της εθνικής ομάδας) και τον Τζαμόν Γκόρντον (το παρελθόν φόρεσε τη φανέλα της ΤΣΣΚΑ).

Στον όμιλό της τερμάτισε στην τρίτη θέση, πίσω από Μπεσίκτας και ΑΕΚ. Από την "Ένωση" έχασε δύο φορές, ενώ γενικά δεν έδειξε πολύ μεγάλη σταθερότητα, ειδικά στην έδρα της που -θεωρητικά- είναι η δύναμή της. Στην Aleksandar Nikolic Hall ηττήθηκε τρεις φορές. Με την προσθήκη του Τζαμόν Γκόρντον (σ.σ.: είναι στην ομάδα τις τελευταίες τρεις εβδομάδας) ανέβηκε σημαντικά η ποιότητά της στην περιφέρεια, με αποκορύφωμα τη νίκη επί του Ερυθρού Αστέρα στο ντέρμπι μίσους του Βελιγραδίου. Η Παρτίζαν υποχρέωσε τους "ερυθρόλευκους" στην πρώτη φετινή τους ήττα στην Aba Liga, σε ένα αποτέλεσμα που ανέβασε κατακόρυφα την ψυχολογία όλων.

ΑΕΚ, Άρης και ΠΑΟΚ στις επάλξεις για το Champions League

Η Παρτίζαν έχει ένα μικρό προβάδισμα, κυρίως λόγω των πιο έμπειρων παικτών που διαθέτει. Η παρουσία του Ουίλιαμ Χάτσερ στο "1" και αυτή του Νόβιτσα Βελίτσκοβιτς στο "4" είναι καταλυτική. Επειδή είναι μια πολύ μαχητική ομάδα, που παλεύει λυσσαλέα κάθε παιχνίδι, είναι πολύ σημαντικό για τον ΠΑΟΚ να μην παρουσιάσει τα κενά διαστήματα που τον χαρακτήριζαν στη φάση των ομίλων. Από τη στιγμή που το πρώτο παιχνίδι γίνεται μάλιστα στην Πυλαία, η πίεση θα είναι στην πλευρά της ομάδας του Σούλη Μαρκόπουλου, κάτι το οποίο θέλει να εκμεταλλευτεί η σερβική ομάδα.

TAGS BASKETBALL CH. LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ