NBA

Η τιμωρία του Sterling

Η τιμωρία του Sterling

Αυξάνεται ολοένα η πίεση προς τον Donald Sterling, για να πουλήσει τους Clippers, μετά τα ρατσιστικά του σχόλια. Σημαντικοί σπόνσορες των Clippers, ακύρωσαν χορηγίες. Το βράδυ ανακοινώνεται η τιμωρία του Sterling.

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Sterling ο οποίος οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια προς την αποχώρησή του από τους Clippers, μετά την θύελλα που προκάλεσαν τα ρατσιστικά του σχόλια .

Ο Μagic Johnson, για λόγους τακτικής, διέψευσε πριν λίγες ώρες το δημοσίευμα του Yahoo! Sports, περί ενδιαφέροντός του για την εξαγορά της ομάδας, υποστηρίζοντας ωστόσο πως ο Sterling πρέπει να τη χάσει: «Η ομάδα ανήκει σε κάποιον, οπότε ας ξεπεράσουμε το θέμα της ιδιοκτησίας. Δεν υπάρχει πάντως χώρος για ρατσισμό, οπότε πρέπει να χάσει την ομάδα».

Ωστόσο η διακοπή χορηγιών από 15 εταιρείες, που συνεργαζονταν με τους Clippers, θα πονέσει στην... τσέπη τον δισεκατομμυριούχο Sterling και ταυτόχρονα προβληματίζει το ΝΒΑ, αφού μιλάμε για μερικά από τα μεγαλύτερα brand names του πλανήτη όπως οι: State Farm, Kia, Virgin America, Red Bull, Mercedes-Benz, Yokohama Tire, Burger King, Sprint, Samsung και Corona. Επίσης διέκοψαν τις χορηγίες προς τους Clippers οι: LoanMart, Southern California Ford Dealers, Commerce Hotel & Casino και Santa Ynez Band of Chumash Indians.

Ιδιαίτερη σημασία είχαν οι αποχωρήσεις των State Farm, KIA και Red Bull, αφού η πρώτη χορηγεί τον point guard των Clippers, Chris Paul και οι άλλες δύο το έτερο αστέρι της ομάδας, τον Blake Griffin. Οπως ανακοίνωσαν οι εν λόγω εταιρείες, θα συνεχίσουν τη συνεργασία τους κανονικά με τους δύο αστέρες του ΝΒΑ, παρά το ότι διέκοψαν τις χορηγίες τους με τους Clippers.

O δήμαρχος του Λος Αντζελες, Eric Garcetti, είπε ότι το ιδανικό σενάριο θα ήταν η άμεση αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος στους Clippers και η αποχώρηση του Sterling: «Θα ήμουν ευτυχής αν γινοταν κάτι τέτοιο αμέσως. Αλλά δε νομίζω ότι το ΝΒΑ διαθέτει αυτή τη στιγμή τέτοια δύναμη».

Πάντως, σύμφωνα με τον Andrew Zimbalist, καθηγητή οικονομικών στο Smith College και πρώην σύμβουλο στην ένωση παικτών ΝΒΑ (ΝΒΡΑ) η τιμωρία που θ’ ανακοινώσει στις 9 το βράδυ ο κομισάριος Adam Silver, θα έχει την μορφή της πίεσης προς αποχώρηση: «Η τιμωρία που θ’ ανακοινωθεί θα λέει στον Sterling πως «αν επιχειρήσεις να μείνεις δεν θα σε αφήσω να πηγαίνεις στους αγώνες. Δεν θα σε αφήσω να λαμβάνεις αποφάσεις γύρω από το προσωπικό. Δεν θα σε αφήνω να επικοινωνείς με τον τζένεραλ μάνατζερ, να προσλάβεις οποιονδήποτε ή να μιλήσεις στα ΜΜΕ. Μπορείς να μείνεις έτσι ή να πουλήσεις την ομάδα και να κερδίσεις περί τα 700 εκατομμύρια δολάρια».

Να σημειώσουμε πως ο Sterling αγόρασε τους Clippers το 1981, όταν έπαιζαν στο Σαν Ντιέγκο, αντί 12.000.000 δολαρίων. Το Forbes υπολόγισε την αξία της ομάδας στα 575.000.000 δολάρια, αλλά οι ειδικοί υπολογίζουν ότι μπορεί να πωληθεί κοντά στος 1 δις δολάρια!

Το πόσο εξαγριωμένοι είναι προπονητές και παίκτες των Clippers, με τον Sterling, φάνηκε από την άρνηση του head coach, Doc Rivers, να συναντηθεί μαζί του χθες, μετά από αίτημα του πρώτου. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Rivers ακύρωσε χθες την προπόνηση των Clippers, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τους Warriors στο Staples Center αύριο στις 5:30 το πρωί (ώρα Ελλάδος), για τον α’ γύρο των playoffs της Δύσης.

Αναμένονται διαδηλώσεις κατά του Sterling, έξω από το Staples Center, ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο αποχής αρκετών κατόχων διαρκείας, από την αναμέτρηση. Προς αυτή την κατεύθυνση προέτρεψε το κοινό των Clippers, o κόουτς των Warriors, Mark Jackson: «Αν ήμουν στην θέση τους, δεν θα ερχόμουν στον αγώνα. Πιστεύω πως σαν φίλαθλοι, το ισχυρότερο μήνυμα που μπορούν να στείλουν, είναι να μην έρθουν στο γήπεδο. Ως Αφροαμερικάνος, που είμαι φίλαθλος του μπάσκετ και ξέρω την ιστορία, αλλά και το τι είναι σωστό και τι λάθος, δεν θα ερχόμουν στο γήπεδο είτε ήμουν φίλαθλος των Clippers, είτε των Warriors».

Δεκτές όλες οι απόψεις και στο Twitter @ndpapaioannou

TAGS NBA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ