NCAA

Τσόντζος: "Εικόνες που κρατάς για μια ζωή"

Τσόντζος: "Εικόνες που κρατάς για μια ζωή"

Ο Λάμπρος Τσόντζος blog-άρει στο Sport24.gr για το ΜΙΤ, μιλώντας για όσα ζει στο εκ των κορυφαίων πανεπιστημίων του κόσμου.

Το νέο έτος ξεκινά με τον Λάμπρο Τσόντζο να κάνει... ποδαρικό στο blog του Sport24.gr από τα παιδιά που βρίσκονται στο NCAA. Ο τριτοετής σέντερ του ΜΙΤ καταγράφει τα όσα ζει στο εκ των κορυφαίων πανεπιστημίων του κόσμου. Από το απαιτητικό πρόγραμμα και τις ατέλειωτες ώρες διαβάσματος, μέχρι τη "νοοτροπία του νικητή" και τους δεσμούς φιλίας που ελπίζει να κρατήσουν για πάντα.

Αναλυτικά όσα έγραψε:

" Χαίρετε,

τα χαιρετίσματά μου από την παγωμένη Βοστώνη (σ.σ.: -5 είχαμε την Πρωτοχρονιά!). Μετά από δυόμιση χρόνια βέβαια εδώ, έχω συνηθίσει! Ο καιρός είναι σίγουρα το στοιχείο που έκανε πιο δύσκολη την προσαρμογή μου εδώ. Κατά τα άλλα, η ζωή μου στην Ελλάδα με είχε προετοιμάσει, σε πολλά επίπεδα. Ακόμα και στο ακαδημαϊκό επίπεδο, που περίμενα να δυσκολευτώ απέναντι στα κορυφαία μυαλά παγκοσμίως, θεωρώ ότι τα πηγαίνω περίφημα μέχρι στιγμής.

Το επίπεδο των μαθημάτων σε κάθε ελληνικό σχολείο είναι αρκετό έτσι ώστε, σε συνδυασμό με τους καθηγητές που δείχνουν ενδιαφέρον, να είναι έτοιμοι οι μαθητές προκειμένου να διαπρέψουν στο εξωτερικό. Φυσικά δεν θα μπορούσα να προσαρμοστώ στα νέα δεδομένα, χωρίς τη στήριξη των γονιών μου, στους οποίους χρωστάω τα πάντα.

Το καθημερινό πρόγραμμα στο MIT είναι πολύ απαιτητικό, όπως μπορείτε να φανταστείτε. Τα μαθήματα είναι καθημερινά από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα, με διαλείμματα βέβαια ανάλογα με το πρόγραμμα του καθενός.

Επειδή όμως κάνω double major (πάω να πάρω δηλαδή δύο πτυχία ταυτόχρονα), δεν έχω σχεδόν καθόλου κενά στο πρόγραμμα. Αυτό που ξεχωρίζει στο πανεπιστήμιο είναι ότι απαγορεύεται στους καθηγητές να βάλουν μαθήματα το δίωρο 5-7 το απόγευμα, επειδή γίνονται οι προπονήσεις των ομάδων. Έτσι, δεν χάνω ποτέ μάθημα (παρά μόνο όταν έχουμε αγώνες).

Μετά τις 7, καθόμαστε για έξτρα ατομική προπόνηση ή βάρη, κατά τις 9 έχω ήδη φάει και ξεκινά... διάβασμα, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Ανάλογα φυσικά με το τι έχω να κάνω...

Το μεγαλύτερο κέρδος της παρουσίας μου στο ΜΙΤ τα τελευταία δυόμιση χρόνια είναι σίγουρα οι άνθρωπο που έχω γνωρίσει και οι σχέσεις που έχω δημιουργήσει. Από νομπελίστες καθηγητές, μέχρι μαθητές από πενήντα διαφορετικές χώρες και συμπαίκτες από κάθε γωνιά των ΗΠΑ.

Έχω την τύχη να γνωρίζω πολλά αξιόλογα άτομα, κάθε ένα εκ των οποίων έχει κάτι καινούργιο να μου μάθει. Αλλά φυσικά και να "χτίσω" φιλίες που πιστεύω πως θα κρατήσουν μια ζωή.

Η νοοτροπία που υπάρχει εδώ είναι αυτή που κάνει τη διαφορά. Το πάθος και η προσήλωση όλων σε ό,τι κάνουν είναι κάτι που σε εμπνέει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το λεγόμενο "championship approach" ή -σε ελεύθερη μετάφραση- η "νοοτροπία του νικητή".

Κάτι που επαναλαμβάνει διαρκώς ο προπονητής μας. Γι αυτό μας τονίζει σε κάθε ευκαιρία πως "όλα είναι πιθανά". Έτσι, όπως καταφέρνουμε να είμαστε το Νο1 σε ακαδημαϊκό επίπεδο, στόχος μας είναι το πρωτάθλημα στο NCAA, το οποίο πιστεύω πως έχουμε πολλές πιθανότητες να διεκδικήσουμε φέτος.

Επί τη ευκαιρία της αλλαγής του χρόνου, θέλω να ευχηθώ σε όλους καλή χρονιά με υγεία και χαρά. Καλή δύναμη και καλή τύχη, σε ένα ακόμη καινούργιο ταξίδι. Να θυμάστε ότι ο κάθε νέος χρόνος, όπως και κάθε μέρα, είναι μια δεύτερη ευκαιρία που περιμένει να την αρπάξουμε. Γι αυτό, χρησιμοποιείστε τα 31.556.940 δευτερόλεπτα του 2015 όσο πιο πολύ μπορείτε για να πετύχετε τους στόχους σας.

Καλή χρονιά σε όλους,

Λάμπρος".

TAGS NCAA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ