NBA

Το Melo-drama του ΝΒΑ

Denver Nuggets forward Carmelo Anthony shoots over New Jersey Nets guard Stephen Graham (L) in the first quarter of their NBA basketball game in Newark, New Jersey, January 31, 2011. REUTERS/Ray Stubblebine  (UNITED STATES - Tags: SPORT BASKETBALL)
Denver Nuggets forward Carmelo Anthony shoots over New Jersey Nets guard Stephen Graham (L) in the first quarter of their NBA basketball game in Newark, New Jersey, January 31, 2011. REUTERS/Ray Stubblebine (UNITED STATES - Tags: SPORT BASKETBALL) REUTERS

Ο Καρμέλο Άντονι επιστρέφει... σπίτι του, οι Νικς έκαναν μια από τις καλύτερες μεταγραφικές κινήσεις στην ιστορία τους και το Sport24.gr παρουσιάζει τον "Μέλο", τη φιλολογία για το νέο του νούμερο και μια λίστα με τις καλύτερες, τις χειρότερες/καλύτερες επιλογές στην ιστορία της Νέας Υόρκης, αλλά και τη λίστα με τους ακριβοπληρωμένους παίκτες του ΝΒΑ στην οποία πλέον φιγουράρει πρώτος.

Οι Νικς είναι κάτι παραπάνω από μια απλή ομάδα. Είναι η πιο "μπασκετική" του ΝΒΑ, με τους πιο απαιτητικούς οπαδούς. Ανάμεσα τους κάθεται κι ο σκηνοθέτης Σπάικ Λι, που δεν διστάζει να τα βάζει με τους αντίπαλους σούπερ-σταρ, όπως έχει κάνει πολλάκις με τον Ρέτζι Μίλερ΄η τον ΛεΜπρόν Τζέιμς.

Οι ιστορικοί Νικς, ωστόσο, αν και αποτελούν την ακριβότερη ομάδα του ΝΒΑ, δεν έχουν καταφέρει να επιστρέψουν στην ελίτ. Έδωσαν... καράβια γεμάτα δολάρια, χτύπησαν την πόρτα των μεγαλύτερων αστέρων, αλλά τίποτα. Τώρα με τον Καρμέλο Άντονι έχουν την ευκαιρία να κάνουν το ιστορικό come-back.

Η ζωή του Καρμέλο Άντονι

Οι ρίζες του Άντονι, αλλά και του σπάνιου ονόματος του προέρχονται από το Πουέρτο Ρίκο. Από εκεί ήταν ο πατέρας του, ο οποίος δεν πρόλαβε να δει τον γιο του να μεγαλώνει και να γίνεται μπασκετμπολίστας. Πέθανε όταν ο "Μέλο" ήταν 2 ετών. Από εκεί και πέρα η μητέρα του ανέλαβε το ρόλο να τον μεγαλώσει μόνη της.

Και σίγουρα η δουλειά της δεν ήταν εύκολη. Ως τα 8 του χρόνια ο Άντονι μεγάλωσε στις φτωχογειτονιές του Μπρούκλιν και στη συνέχεια μετακόμισε στην πόλη με την μεγαλύτερη εγκληματικότητα στην Αμερική, τη Βαλτιμόρη. "Ναρκωτικά, φόνοι, όλα όσα μπορείς να φαναστείς γινόντουσαν καθημερινά μπροστά στα μάτια μας" είχε πει κάποτε ο Μάινορ, κολλητός φίλος του μετέπειτα all-star, για να προσθέσει: "μαθαίνουν να είσαι σκληρός και να μένεις συγκεντρωμένος στους στόχους σου".

Ο Καρμέλο, που πήρε 15 πόντους σε ένα καλοκαίρι, αν και κοκκαλιάρης κατέφερε να γίνει σημείο αναφοράς στα ανοιχτά γήπεδα της πόλης. Αυτά ήταν άλλωστε που τον κράτησαν μακριά από τα ναρκωτικά που αποτελούν το κυρίαρχο στοιχείο στα projects, που απείχαν λίγα στενά από το σπίτι του.

Από το καθολικό γυμνάσιο, στην Ακαδημία Όουκ Χιλ και στη συνέχεια στο Σίρακιους. Ο Άντονι είχε αρχίσει να εξελίσσεται πολύ γρήγορα. Από το καμάρι της Βαλτιμόρης, έγινε διεθνής στις μικρές εθνικές και στη συνέχεια το πιο "καυτό" όνομα του κολεγιακού μπάσκετ. Με τους "Orangemen" (σ.σ συμπαίκτης του ήταν ο μετέπειτα παίκτης του Ολυμπιακού και του Πανιωνίου Τζέρι ΜακΝαμάρα) έπαιξε μόνο μια χρονιά, η οποία όμως ήταν αρκετή. Το ιστορικό -πλην καταραμένο "Κιους"- έφτασε στην κορυφή του NCAA, με τον Καρμέλο Άντονι να ξεδιπλώνει όλο το ταλέντο του.

Οι "πορτοκαλί" πήραν το πρωτάθλημα, ο ίδιος έγινε διάσημος και μαζί υπέγραψε ένα παχυλό συμβόλαιο με τους Νάγγετς ως το Νο3 του ντραφτ. Μπροστά του επιλέχτηκε μόνο ο ΛεΜπρόν Τζέιμς (σ.σ δεν πήγε στο κολέγιο αλλά επιλέχτηκε απευθείας από το γυμνάσιο) κι ο Ντάρκο Μίλιτσιτς (χωρίς σχόλια).

Στο ΝΒΑ έλαμψε από τα πρώτα του βήματα. Έσπασε ρεκόρ με την πρώτη του 30άρα καθώς έγινε ο νεότερος παίκτης μετά τον Κόμπι Μπράιαντ που το καταφέρνει. Ακόμη κατάφερε νωρίτερα από όλους (πλην των Τζέιμς-Μπράιαντ) να ξεπεράσει τους 1.000 πόντους στην καριέρα του.

Έκτοτε έγινε τέσσερις φορές All-Star, έπαιξε τρεις φορές με την εθνική ανδρών των ΗΠΑ: το 2004, το 2006 και το 2008 και μετράει περισσότερους από 20 πόντους σε όλες τις σεζόν της καριέρας του! Οι προσωπικές του καλύτερες επιδόσεις ήταν οι 28.9 πόντους το 2007 κι οι περσινοί 28.2. Το ατομικό του ρεκόρ είναι οι 50 πόντοι (δύο φορές), ενώ έχει ισοφαρίσει και την απίστευτη επίδοση του Τζορτζ "Άισμαν" Γκέρβιν σκοράροντας 33 πόντους σε μόνο δωδεκάλεπτο!

Το σίριαλ επιτέλους τέλειωσε

"Ευτυχώς τέλειωσε αυτή τη ιστορία" ήταν το νόημα των δηλώσεων του Τζορτζ Καρλ λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους Νικς. Από την αρχή της χρονιάς (της τελευταίας στο συμβόλαιο του Άντονι) η φιλολογία γύρω από το αν θα μείνει, αλλά και το που θα συνεχίσει την καριέρα του ο ταλαντούχος φόργουορντ ήταν το σημείο αναφοράς στο Ντένβερ.

Νέα Υόρκη; Φιλαδέλφεια; Νιου Τζέρσεϊ; Κάθε λίγο και λιγάκι μια φήμη ή ένα νέο σενάριο. Τελικά οι Νάγγετς έχασαν τον "αστέρα" τους, αλλά και την αβεβαιότητα που είχε κυκλώσει το όνομα του τους τελευταίους μήνες. Το "Melo-drama", όπως έγραψε πολύ εύστοχα το ESPN.

Πλέον η ομάδα του Κολοράντο, μετά από 7 1/2 χρόνια, ετοιμάζεται για τη νέα εποχή.

Ο "προβληματικός" Καρμέλο

Πέρα από τις εκπληκτικές εμφανίσεις, τις διακρίσεις και τις επιτυχίες ο Καρμέλο Άντονι είχε κι αρκετά προβλήματα κατά τη διάρκεια της καριέρας του. Τα σημαντικότερα είχαν να κάνουν με τον νόμο! Το 2004 είχε πιαστεί στο αεροδρόμιο του Ντένβερ να κρύβει μαριχουάνα στις αποσκευές του. Τη γλίτωσε τελικά επειδή ο φίλος του Τζέιμς Κάνιγχαμ πήρε πάνω του το φταίξιμο (και την ποινή).

Το δεύτερο... χτύπημα ήρθε όταν ένα καλοκαίρι είχε πάρει μέρος σε ένα βίντεο κλιπ, γυρισμένο στους δρόμους της Βαλτιμόρης, που λεγόταν "Stop Snitcing" (σταματήστε να "καρφώνετε" στην αστυνομία), το οποίο και σε καμία περίπτωση δεν έκανε καλό στη δημόσια εικόνα του.

Το 2008 τιμωρήθηκε για δύο ματς επειδή οδηγούσε υπό την επήρεια ουσιών, ενώ το 2007 είχε παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην "κλωτσοπατινάδα" του Μάντισον Σκουέρ Γκάρντεν, στα πλαίσια του αγώνα Νικς-Νάγγετς, όταν οι δύο ομάδες πλακώθηκαν μεταξύ τους. Έκατσε εκτός για 15 ματς και ηρέμησε. Τέσσερα χρόνια μετά από εκεί που έριχνε μπουνιές στο ίδιο γήπεδο, θα γίνει ίνδαλμα.

Επί προσωπικού

Διατηρούσε επί σειρά ετών δεσμό με τη LaLa, γνωστή παρουσιάστρια του MTV. Παντρεύτηκαν το περασμένο καλοκαίρι σε μια υπέρλαμπρη τελετή, την οποία αποθανάτισε το VH1. Στα 27 του χρόνια έχει κι έναν γιο, τον Κιγιάν Καρμέλο.

DENVER - NOVEMBER 19: Carmelo Anthony, Lala Vasquez and son attend the Get Schooled National Challenge and Tour on November 19, 2010 in Denver, Colorado. (Photo by Soren McCarty/Getty Images for The Get Schooled Foundation)
DENVER - NOVEMBER 19: Carmelo Anthony, Lala Vasquez and son attend the Get Schooled National Challenge and Tour on November 19, 2010 in Denver, Colorado. (Photo by Soren McCarty/Getty Images for The Get Schooled Foundation) 2010 GETTY IMAGES

Παράλληλα έχει παρουσιάσει τη δική του γραμμή αθλητικών παπουτσιών (της NIKE), που ονομάζονται "Air Melo Line", ενώ είναι ο μοναδικός παίκτης του ΝΒΑ που έχει γίνει... εξώφυλλο και στα τρία βιντεοπαιχνίδια μπάσκετ της EA: το NCAA March Madness, το NBA Live και το NBA street.

Ποιο νούμερο θα πάρει;

Ο Καρμέλο Άντονι θα αναγκαστεί να αφήσει το αγαπημένο του Νο15, το οποίο φορούσε στο Σίρακιους, στο Ντένβερ, αλλά και στην εθνική ομάδα. Κι αυτό γιατί κρέμεται στην οροφή του "Μάντισον Σκουέρ Γκάρντεν", ως αναγνώριση της προσφοράς τόσο του Ερλ Μονρό, όσο και του Ντικ ΜακΓκουάιρ. Το ποιο νούμερο θα πάρει στους Νικς δεν έχει συζητηθεί.

Ίσως να "γυρίσει" στο Νο22 το οποίο είχε στο γυμνάσιο (Όουκ Χιλ) και απαρνήθηκε στο Σίρακιους, καθώς είχε αποσυρθεί προς τιμήν του Ντέιβ Μπινγκ. Το Νο22 είναι ελεύθερο, ενώ δεν αποκλείεται να κινηθεί για το Νο30 του αγαπημένου του παίκτη (όπως έχει δηλώσει ο ίδιος) του Μπερνάρντ Κινγκ.

Τα 13 "λάθη" των Νικς

Οι Νικς είναι η ομάδα με το πλέον "βεβαρημένο" σάλαρι-καπ πληρώνοντας τις κακές επιλογές του παρελθόντος: από παίκτες, ως προπονητές (Τόμας-Μπράουν), ως και τζένεραλ μάνατζερ.

Ιδού οι 13 χειρότερες κινήσεις των Νικς την τελευταία 20ετία.

13) Οι άνθρωποι της Νέας Υόρκης αποφάσισαν ότι είναι καλύτερο να δώσουν τον Νένε Χιλάριο, τον Μάρκους Κάμπι και τον Μαρκ Τζάκσον (του Ολυμπιακού) στους Νάγγετς, αντί των Αντόνιο ΜακΝτάις και Φρανκ Ουίλιαμς. Η ιστορία δεν τους δικαίωσε.

12) Επέλεξαν μέσω ντραφτ τον Μάικ Σουίτνι. Αυτό λέει πολλά. Το γεγονός ότι τον προτίμησαν αντί των Ντέιβιντ Ουέστ, Τράβις Άουτλο και Τζος Χάουαρντ. Αυτό λέει περισσότερα.

11) Άφησαν τον Τσάνινγκ Φρέι να πάει στο Πόρτλαντ. Μετά την εποχή των Νικς ο συγκεκριμένος παίκτης έγινε ένας από τους καλύτερους ψηλούς σουτέρ του ΝΒΑ.

10) Μπορούσαν να πάρουν τον Μπράντον Τζένινγκς στο ντραφτ, αλλά χαράμισαν το πικ τους για τον Τζόρνταν Χιλ που δεν έπαιξε ποτέ.

9) Χρυσοπλήρωσαν τον Στιβ Φράνσις, που δεν συνέχισε ποτέ την καριέρα του στο Χιούστον. Μόνο το 2006-2007 τον πλήρωσαν 15 εκατομμύρια δολάρια.

8) Ο "χοντρούλης" Ζακ Ράντολφ από τότε που πήγε στη Νέα Υόρκη, σταμάτησε να παίζει όπως στο Πόρτλαντ (ή όπως τώρα στο Μέμφις). Δημιούργησε περισσότερα προβλήματα από αυτά που έλυσε.

7) Όλο το ντραφτ του 2006. Οι αποδοκιμασίες στο "Μάντισον" ξεκίνησαν από την ημέρα του ντραφτ (σ.σ η όλη εκδήλωση γίνεται στο συγκεκριμένο γήπεδο). Οι Ρενάλντο Μπάλκμαν και Μάρτι Κόλινς δεν "έπιασαν" ποτέ. Μάλλον το αντίθετο. Και να σκεφτεί κανείς ότι θα μπορούσαν να έχουν επιλέξει τον Ραζόν Ρόντο ή τον "Μπούμπι" Γκίμπσον.

6) Ο Έντι Κάρι προοριζόταν για "κολώνα" της ομάδας. Αντιμετώπισε πρόβλημα με τα κιλά του, τα γόνατα του και την καρδιά του. Περισσότερα ματς ήταν εκτός, παρά εντός. Και κόστισε 35 εκατομμύρια δολάρια.

5) Ο Τζερόμ Τζέιμς ανήκει στην παραπάνω κατηγορία. Έπαιξε κάτι παραπάνω από 80 ματς σε δύο σεζόν κι από τότε αγνοείται η τύχη του.

4) Ο Λάρι Μπράουν είχε ανέκαθεν αμυντικούς προσανατολισμούς για αυτό κι επέλεξε τον Τζάρεντ Τζέφρις, έναν φόργουορντ "εξολοθρευτή". Το ότι επιλέχτηκε στο ντραφτ ο Μπάλκμαν που έχει πάνω-κάτω τα ίδια χαρακτηριστικά είναι μια άλλη ιστορία. όπως και το γεγονός ότι ο Μπράουν απολύθηκε και τους... έμεινε ο Τζέφρις.

3) Άφησαν τον Κερτ Τόμας να φύγει. Επί σειρά ετών ο κοντός πλην σκληροτράχηλος σέντερ αποτελούσε τον ακρογωνιαίο λίθο των Νικς στην άμυνα. Τον θυσίασαν για επιλογές που δεν "βγήκαν" ποτέ.

2) Ο Βιν Μπέικερ στα μέσα του '90 υπήρξε ένας ταλαντούχος φόργουορντ, ακόμη και all-star με τη φανέλα των Μπακς. Όταν πήγε στη Νέα Υόρκη κατέληξε όμως ένα υπέρβαρος πρώην παίκτης με πρόβλημα αλκοολισμού.

1) Στεφόν Μάρμπουρι! Ένα όνομα μια μεγάλη ιστορία-αμαρτία ή αλλιώς "πάρε τα λεφτά και τρέχα". Ακόμη τους ταλαιπωρεί το τεράστιο συμβόλαιο του προβληματικού "Στάρμπουρι", που δεν απέδωσε ποτέ τα αναμενόμενα και τώρα έχει καταλήξει να τρώει τα εκατομμύρια του στην Κίνα.

Κι οι 4 καλύτερες μεταγραφικές κινήσεις

4) Το 1988 οι Μπουλς θυσίασαν τον Μπιλ Καρτράιτ για να πάρουν τον Τσαρλς Όουκλεϊ, έναν σκληροτράχηλο φόργουορντ που αποτέλεσε το alter ego του Πάτρικ Γιούιν και έναν από τους αγαπημένους της κερκίδας. Ο "Όουκ" τέλειωσε την καριέρα του στους Νικς ως ο καλύτερος επιθετικός ριμπάουντερ στην ιστορία της ομάδας.

3) Ο Έντι Ντόνοβαν το 1968 έκανε την κίνηση ματς αποκτώντας τον Ντέιβ ΝτεΜπουσέρ. Ο λευκός φόργουορντ έμελλε να γίνει "μύθος" στη Νέα Υόρκη. Την αντίθετη διαδρομή προς το Ντιτρόιτ ακολούθησαν οι Ουόλτ Μπέλαμι και Χάουαρντ Κόμινς.

2) Ο Μπέρναρντ Κινγκ, που μετακόμισε στο "Μεγάλο Μήλο" το 1984 δεν έπαιξε για πολύ στους Νικς, αλλά πρόλαβε σε αυτά τα 5 χρόνια να γίνει ιδιάιτερα λατρευτός στο κοινό. Είναι άλλωστε κι ο αγαπημένος παίκτης του Άντονι.

1) Ο Ερλ "Περλ" Μονρό ακολούθησε μια διαδρομή παρόμοια με αυτή του "Μέλο". Από τη Βαλτιμόρη στη Νέα Υόρκη. Οι Νικς έδωσαν τότε τον Μάικ Ριόρνταν, τον Ντέιβ Στάλγουορθ και μετρητά για να αποκτήσουν τον "ταχυδαχτυλουργό" Μονρό, που έμελλε να συνθέσει ένα αχτύπητο δίδυμο με τον Ουόλτ Φρέιζερ.

Ο πιο ακριβοπληρωμένος

Αν οι πληροφορίες ευσταθούν και τελικά ο Καρμέλο Άντονι πάρει το 3ετές συμβόλαιο των 65 εκατομμυρίων δολαρίων (αυτό του πρόσφερε επίσημα το Ντένβερ) τότε θα γίνει αυτόματα ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης του ΝΒΑ σε ετήσια βάση.

Θα παίρνει περίπου 21.5 εκατομμύρια δολάρια τη σεζόν, περισσότερα από τα 21 εκ. του Ρασάρντ Λιούις που είχε υπογράψει για 6 χρόνια και 126 εκ στους Μάτζικ (2007-2013). Το ίδιο συμβόλαιο είχε κι ο Κέβιν Γκαρνέτ στους Τίμπεργουλβς (1999-2005).

Όνομα Ομάδα Χρόνια Ποσό
Καρμέλο Άντονι Νικς 3 (2010-2013) 21.666.666
Ρασάρντ Λιούις Μάτζικ 6 (2007-2013) 21.000.000
Κέβιν Γκαρνέτ Τίμπεργουλβς 6 (2007-2013) 21.000.000
Σακίλ Ο'Νιλ Χιτ 5 (2005-2010) 20.000.000
Κόμπι Μπράιαντ Λέικερς 7 (2004-2011) 19.485.714
Γκίλμπερτ Αρίνας Ουίζαρντς 6 (2008-2013) 18.500.000
Ζερμέν Ο'Νιλ Πέισερς 7 (2003-2010) 18.079.714
Κρις Ουέμπερ Κινγκς 7 (2001-2007) 17.531.250
Τιμ Ντάνκαν Σπερς 7 (2003-2010) 17.429.000
Τζέισον Κιντ Νετς 6 (2003-2009) 17.262.000
Σακίλ Ο'Νιλ Λέικερς 7 (1996-2003) 17.142.857
Τζουάν Χάουαρντ Νάγγετς 7 (1996-2003) 15.000.000
TAGS NBA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ