ΜΠΑΣΚΕΤ

Τζέισι Κάρολ, you are on fire my man!

Τζέισι Κάρολ, you are on fire my man!

Ο Τζέισι Κάρολ έκανε ρεκόρ καριέρας στα τρίποντα απέναντι στην Ουνικάχα Μάλαγα (με 8/11), θυμίζοντας σε όλους πως είναι... on fire. Το Sport24.gr καταγράφει την "τρίποντη" ιστορία του 34χρονου γκαρντ στη Liga Endesa (VIDEOS).

Μετά από οκτώ χρόνια, ο Τζέισι Κάρολ έπιασε το "8" στα εύστοχα σουτ τριών πόντων στη Liga Endesa. Ούτε επίτηδες να το έκανε, δηλαδή. Στον ρόλο του θύματος η Ουνικάχα Μάλαγα, που τον είδε να ηγείται της Ρεάλ Μαδρίτης στον δρόμο για τη δεύτερη νίκη της στα ημιτελικά της Liga Endesa. Ο 34χρονος γκαρντ ήταν ασταμάτητος στο β' δεκάλεπτο, αποτελώντας τον βασικό λόγο που "άνοιξε" η διαφορά υπέρ της "Βασίλισσας".

Στα 10'46'' που αγωνίστηκε στο α' μέρος της χθεσινής (2/6) αναμέτρησης, πρόλαβε να σημειώσει 21 πόντους με 6/7 τρίποντα. Παρότι μάλιστα έριξε ταχύτητα μετά την ανάπαυλα, κατάφερε να σημειώσει το ρεκόρ καριέρας στη Liga Endesa, με τα 8/11 τρίποντα που κατέγραψε η στατιστική . Κι αν λίγη ώρα πριν από το τζάμπολ, ο Τζουάν Πλάθα έλεγε στην ισπανική τηλεόραση πως "πρέπει να προσευχηθούμε για να σταματήσουμε τον Σέρχιο Γιουλ", στην πράξη αποδείχθηκε πως αλλού έπρεπε να δοθεί το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής.

Για όσους το έχουν ξεχάσει άλλωστε, ο Τζέισι Κάρολ είναι ο καλύτερος σουτέρ του ισπανικού πρωταθλήματος τα τελευταία οκτώ χρόνια, όσα δηλαδή βρίσκεται σε αυτό. Με 43.4% ποσοστό καριέρας στη Liga Endesa, ουδείς μπορεί να πει ότι -για παράδειγμα- τα 8/11 τρίποντα που σημείωσε απέναντι στην Ουνικάχα Μάλαγα για τον δεύτερο ημιτελικό ήταν θέμα τύχης. Το κάθε άλλο. Σε αυτή την οκταετή διαδρομή του στα ισπανικά παρκέ μετράει 598/1.377 τρίποντα (και συνεχίζει...), δείχνοντας -πάνω απ' όλα- συνέπεια σε αυτό που τον βοηθάει να "φουσκώνει" τον τραπεζικό λογαριασμό του: τα τρίποντα!

Στη δική του περίπτωση βέβαια, από την πρώτη στιγμή φάνηκε για τι πράγμα μιλάμε. Στην πρώτη του εμφάνιση στη Liga Endesa, με τη φανέλα της Γκραν Κανάρια, το 2009 σημείωσε την καλύτερη -μέχρι χθες- επίδοσή του, έχοντας 7/11 τρίποντα απέναντι στην Μπανταλόνα. Ακολούθησαν αρκετές ακόμη ανάλογες βραδιές, με το 39% που είχε στο φινάλε της σεζόν να είναι το χαμηλότερο της θητείας του στα ισπανικά παρκέ.

Η σταθερότητα που επέδειξε έκτοτε πίσω από τα 6μ25 (αρχικά) και τα 6μ75 (εν συνεχεία) είναι τέτοια που η οδηγία των αντίπαλων προπονητών για τον περιορισμό του είναι σαφής: απαγορεύεται να βρει χώρο και χρόνο για να σουτάρει. Ακόμη κι έτσι όμως, βρίσκει τον τρόπο να κάνει τη δουλειά. Όχι μόνος βέβαια, αφού σε όλο αυτό τον μύθο που "χτίζει" με συνέπεια, μείζονα ρόλο παίζουν οι συμπαίκτες του κι η Ρεάλ Μαδρίτης. Με μόλις το 3.9% των αγώνων του στη Liga Endesa να έχουν μηδενικό δίπλα στην κατηγορία "εύστοχα τρίποντα", αντιλαμβάνεστε λοιπόν πως... το έχει.

Γι αυτό άλλωστε, η ατάκα του Βαγγέλη Ιωάννου μετά το φινάλε του τελικού της EuroLeague δεν είναι τυχαία. " You were on fire, my man" τού είχε πει on camera, επειδή είχε 4/5 τρίποντα. Τίποτα τρομερό δηλαδή, μπροστά σε αυτό που έκανε κόντρα στην Ουνικάχα Μάλαγα.

Ή αυτά που έχει επαναλάβει πολλάκις την τελευταία οκταετία. Ενδεικτικά θα σας πούμε πως φέτος έχει ήδη τρία παιχνίδια με 6+ τρίποντα, ενώ δύο ακόμη φορές -επί ισπανικού εδάφους- έχει σημειώσει 7 τρίποντα σε ένα παιχνίδι: στο ντεμπούτο του με την Γκραν Κανάρια (7/11 κόντρα στην Μπανταλόνα) και πριν από τρία χρόνια με τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης (7/12 κόντρα στη Λαμποράλ Κούτσα).

Τζέισι Κάρολ, you are on fire my man!

Υπάρχει βέβαια κι η άλλη πλευρά του νομίσματος, αυτή κατά την οποία ο Τζέισι Κάρολ δεν μπορεί να βρει τον στόχο. Πρόκειται για ελάχιστες περιπτώσεις, οι οποίες δεν θα μπορούσαν βέβαια παρά να καταγραφούν. Ο 34χρονος γκαρντ λοιπόν, όπως είπαμε νωρίτερα, έχει μείνει "άσφαιρος" από την περιφέρεια σε 55 αγώνες με τα χρώματα της Γκραν Κανάρια και της Ρεάλ Μαδρίτης αυτή την οκταετία. Πιο συγκεκριμένα: 2009-'10 (2), 2010-'11 (5), 2011-'12 (12), 2012-'13 (9), 2013-'14 (7), 2014-'15 (8), 2015-'16 (6), 2016-'17 (6). Μικρό το κακό βέβαια, μπροστά στα όσα σπουδαία κάνει στην πλειονότητα των αγώνων του στη Liga Endesa.

Όπως και να έχει, στον τρίτο ημιτελικό του ισπανικού πρωταθλήματος, ενδεχομένως ο Τζουάν Πλάθα να αλλάξει τροπάριο κι αντί για τον Σέρχιο Γιουλ, να ζητήσει τη βοήθεια του Θεού για χάρη του Τζέισι Κάρολ. Την έχει "πάθει" από αμφότερους, αλλά επειδή δεν μπορεί να τους "κλείσει" όλους, καλείται να επιλέξει... πως θα "πεθάνει".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ