ΜΠΑΣΚΕΤ

Ολοκλήρωσε το θαύμα η Μπιλμπάο

Ολοκλήρωσε το θαύμα η Μπιλμπάο

Η Μπιλμπάο του Φώτη Κατσικάρη νίκησε με 80-72 τη Ρεάλ και με 3-1 νίκες προκρίθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της στους τελικούς της ACB, εκεί όπου θα συναντήσει την Μπαρτσελόνα.

Η "ελληνική αποικία" στο Μπιλμπάο συνέβαλε τα μέγιστα ώστε οι Βάσκοι στις 2 του Ιούνη του 2011 να γράψουν ιστορία!

Υπό τη λαμπρή καθοδήγηση του Φώτη Κατσικάρη και με τους Δημήτρη Μαυροειδή και Κώστα Βασιλειάδη να πετυχαίνουν από 8 και 7 πόντους αντίστοιχα ολοκλήρωσε το μεγάλο θρίαμβο πετώντας έξω από τους τελικούς τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Ένας εξαιρετικός Άαρον Τζάκσον με 17 πόντους, 6 ριμπάουντ και 2 ασίστ πήρε από το χέρι του την ομάδα και μαζί με τη βοήθεια του κόσμου στη "Μπιλμπάο Αρίνα", κατάφερε να τη στείλει στους τελικούς, παρότι η Ρεάλ μπήκε πιο δυνατά στο παιχνίδι και έδειχνε αποφασισμένη να κρίνει τη σειρά στην έδρα της.

Οι Μαδριλένοι πήγαν στην ανάπαυλα προηγούμενοι με σκορ 41-38, αλλά οι οδηγίες του Φώτη Κατσικάρη έκαναν τους παίκτες της Μπιλμπαό να βγουν πολύ πιο αποφασισμένοι στην τρίτη περίοδο, έτοιμοι να κάνουν κάτι "ηρωικό" (όπως γράφουν μεταξύ άλλων ισπανικές ιστοσελίδες στα διθυραμβικά τους σχόλια).

Και το έκαναν. Η τρίτη περίοδος έκλεισε με βραχεία κεφαλή της Ρεάλ (54-55), αλλά στην τέταρτη η Μπιλμπάο έδειξε ποιος είναι το αφεντικό στη χώρα των Βάσκων.

26-17 το επιμέρους σκορ της τελευταίας περιόδου και η ομάδα του Κατσικάρη, κάνοντας κάτι που δεν μπορούσαν να φανταστούν οι φίλοι της ούτε στα πιο τρελά όνειρά τους, νίκησε με 80-72 τη Ρεάλ του Εμανουέλ Μολίν και προκρίθηκε στους τελικούς του ισπανικού πρωταθλήματος.

Άξιοι συνοδοιπόροι του Τζάκσον για την Μπιλμπάο, ο Μάρκο Μπάνιτς με 12 πόντους και ο Άλεξ Μουμπρού με 15. Ο Μαυροειδής δεν έχασε σουτ όλη τη βραδιά (3/3 δίποντα και 2/2 βολές), ενώ ο Βασιλειάδης που δεν ήταν σε τόσο καλή μέρα και αγωνίστηκε λιγότερο, αρκέστηκε στις βολές (είχε 5/5 και μόλις 1 εύστοχο σουτ εντός παιδιάς). Συνολικότερα πάντως έπαιξε καθοριστικό ρόλο η εντυπωσιακή ευστοχία των Βάσκων στις βολές (29/31).

Για τη Ρεάλ ο Άντε Τόμιτς προσπάθησε μόνος του να "βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά", αλλά οι 17 πόντοι του και τα 6 ριμπάουντ που μάζεψε δεν ήταν αρκετά. Διψήφιο αριθμό πόντων είχαν και οι Γιουλ (13π, 2/8 τρίποντα) και Φίσερ (12π), που όμως κινήθηκαν σε μέτρια επίπεδα.

Τελικοί απέναντι στην Μπαρτσελόνα (που "σκούπισε" με 3-0 την Κάχα Λαμποράλ), για τους Βάσκους, με μειονέκτημα έδρας μεν, αλλά και με τίποτα να μην μπορεί να τους απαγορεύσει να ονειρεύονται ότι υπάρχουν και ακόμα πιο χρυσές σελίδες να γραφτούν στην ιστορία τους.

Τα δεκάλεπτα: 19-20, 38-41, 54-55, 80-72.

Μπιλμπάο: Γουόρεν 6, Τζάκσον 17 (6 ρ.), Φίσερ 4, Μαυροειδής 8, Μπάνιτς 12 (5 ρ.), Μουμπρού 15, Ερβέλ 6, Βασιλειάδης 7, Μπλουμς 5.

Ρεάλ: Τόμιτς 17 (6 ρ.), Πριγκιόνι 8, Σουάρεθ 7, Ρέγες 6, Ροντρίγκεθ 6, Φίσερ 12 (5 ρ.), Γιουλ 13, Τάκερ 3, Μπέγκιτς, Μίροτιτς, Βελίτσκοβιτς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ