ΜΠΑΣΚΕΤ

Μαυροκεφαλίδης: "Είχα γλαρώσει όταν..."

Μαυροκεφαλίδης: "Είχα γλαρώσει όταν..."

Η Μπαρτσελόνα μόλις είχε τελειώσει ό,τι είχε να κάνει στο Λονδίνο (δηλαδή, όχι και πολλά αν σκεφτείτε ότι τερμάτισε τέταρτη), όταν ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους μας ενημέρωσε πως «μετά και την απώλεια του Τζαουάι, είναι βέβαιο πως θα κάνουμε κάποια προσθήκη». Ατυχώς, δεν ήξερε (για να μας πει) ότι αυτή η προθήκη ήταν ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης.

Ο 29χρονος σέντερ ήταν στις λίστες με τους «ελεύθερους», μετά το πρόωρο τέλος της πορείας που διέγραψε η Σπαρτάκ Αγίας Πετρούπολης, στη VTB United League και είχε μόλις επιστρέψει στην Ελλάδα, όταν δέχθηκε μια κλήση που δεν θα μπορούσε να αγνοήσει. Οι «μπλαουγκράνα» του πρότειναν συμβόλαιο έξι εβδομάδων (και 50.000 ευρώ), εκείνος το πήρε και αναμένεται λίγο πριν τα μεσάνυχτα να έχει προσγειωθεί στη Βαρκελώνη .

" Είμαι μια τεράστια πρόκληση για εμένα. Αν και θα παίξω μόνο στα πλέι οφ, το γεγονός παραμένει δυνατό. Χθες με πήρε ο εκπρόσωπος μου και μου είπε πως η Μπαρτσελόνα είναι ανάμεσα σε εμένα και σε έναν άλλο παίκτη (τον Ντ’ Ορ Φίσερ, της Ντόνετσκ). Το επόμενο τηλεφώνημα ήταν μετά τα μεσάνυχτα. Είχα γλαρώσει, ήμουν έτοιμος να κοιμηθώ και όταν άκουσα πως η «Μπάρτσα» επέλεξε εμένα, ξύπνησα! Δεν έκλεισα μάτι παρά για λίγα λεπτά, όταν είδα ωραία όνειρα! Με δυο, τρεις προπονήσεις θα είμαι έτοιμος. Θέλω να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ, να δουλέψω όσο πιο σκληρά μπορώ, για να κερδίσω συμβόλαιο και για την ερχόμενη χρονιά".

"Αλλαξα ως παίκτης και ως άνθρωπος"

Ηταν από τους βασικούς λόγους που η Σπαρτάκ τερμάτισε φέτος, στην τρίτη θέση της ρωσικής λίγκας, ήτοι το καλύτερο πλασάρισμα στην ιστορία της. Ο ίδιος βέβαια, εξηγεί πως " το ποιος βάζει τους πόντους στην ομάδα δεν έχει καμία σημασία. Σίγουρα ήταν σημαντικό για μένα που ανταποκρίθηκα στις προσδοκίες των ανθρώπων που αποφάσισαν να κάνουν πάνω μου μια μεγάλη οικονομική επένδυση, ώστε να εμφανιστούμε στην τετράδα της Ρωσίας, αλλά και να φτάσουμε όσο πιο μακριά γινόταν στο Eurocup. Η αλήθεια είναι ότι είχαμε πολλές μεταπτώσεις φέτος και δεν κρύβω ότι σκεφτόμουν πως θα μπορούσαμε να αγγίξουμε και την δεύτερη θέση. Παρόλα αυτά, σίγουρα είναι σπουδαίο ότι τερματίσαμε τρίτοι, πάνω από ομάδες όπως είναι η Ούνιξ και η Λοκομοτίβ".

Η –διετής- μετανάστευση του ήταν , κατά τον ίδιο, 100% χρήσιμη εμπειρία, καθώς " βελτιώθηκα ως παίκτης σε αρκετά πράγματα που υστερούσα, στα οποία είχα πρόβλημα, όπως ήταν η άμυνα ή γενικότερα η αμυντική μου σκέψη. Και αυτό το χρωστώ στον Γιούρι Ζντοβτς. Επίσης, η όλη εμπειρία μου με βοήθησε να βελτιωθώ και ως άνθρωπος. Σίγουρα να εμπλουτίσω τις εικόνες, τις παραστάσεις μου. Είναι τεράστια εμπειρία να ζεις και να παίζεις μπάσκετ στη Ρωσία. Δεν μπορείς να καταλάβεις επακριβώς τι γίνεται, αν δεν το ζήσεις. Ειλικρινά, τα λόγια είναι περιττά".

Η Σπαρτάκ έπαιξε στο Eurocup, στη ρωσική λίγκα και τη VTB League, με τα ταξίδια να μην είναι ακριβώς εύκολη υπόθεση. " Ξεχνάς και το ρωσικό Κύπελλο. Είναι πολλά τα ματς και σχεδόν όλα υψηλού επιπέδου. Δεν μπορείς να χαλαρώσεις στιγμή. Ειδικά όταν έχεις να πας σε έδρα που βρίσκεται… μισή μέρα μακριά από την πόλη σου. Μερικές φορές η κούραση γίνεται ανυπόφορη. Οι απαιτήσεις ωστόσο, είναι υψηλές, κάτι που μαθαίνεις ευθύς εξ αρχής. Και προσαρμόζεσαι. Πιστεύω ότι το ρώσικο πρωτάθλημα, σε συνδυασμό με την VTB είναι στις κορυφαίες διοργανώσεις στην Ευρώπη".

"Ο Τρινκιέρι αποφασίζει"

Το "νερό και αλάτι" έχει προκύψει για καταστάσεις σαν και αυτή που είχε δημιουργηθεί προ διετίας και αφορούσε τον Μαυροκεφαλίδη και την Εθνική. Από την ημέρα που ανέλαβε ο Αντρέα Τρινκιέρι την ομάδα, ένα από αυτά που έκανε ήταν και να επικοινωνήσει με τον 29χρονο σέντερ που σαφέστατα και θέλει να ξαναφορέσει τη φανέλα με το εθνόσημο " αλλά αυτό είναι κάτι που εξαρτάται από τον κ. Τρινκιέρι. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι είμαι στη διάθεση της Εθνικής". Αν περιέγραφε με μια φράση όσα έγιναν και αφορούσαν τον αποκλεισμό του, αυτή θα ήταν «είναι παρελθόν», πλέον υπάρχει το παρόν».

Πριν τον αφήσουμε, τον ρωτήσαμε πού βλέπει τον εαυτό του, την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο; Υπάρχει περίπτωση επαναπατρισμού; " Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολύ περισσότερες ομάδες στην Ευρώπη στο επίπεδο που θέλω να συνεχίσω την καριέρα μου, από ό,τι στην Ελλάδα. Οποτε από τη μεριά των αριθμών, προφανώς και οι πιθανότητες μετανάστευσης είναι μεγαλύτερες. Βέβαια δεν αποκλείω τίποτα. Το βέβαιο είναι ότι θα προτιμήσω μία ομάδα στην Ευρωλίγκα. Σίγουρα βέβαια, υπάρχει και η σκέψη της Σπαρτάκ που θέλει να με κρατήσει, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί και από το ποιος θα είναι ο καινούριος προπονητής. Νομίζω υπάρχει πολύς χρόνος μπροστά μας έως ότου αποφασίσω τι θα κάνω την ερχόμενη σεζόν. Και έως τότε το μυαλό μου είναι μόνο στην Μπαρτσελόνα".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ